Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, jezz napisał:

yli jak zainwestowali w obligacje to tych pieniędzy tam nie było, ale jak zainwestowli w akcje t

sproboj to jeszcze raz.Na mnie nie licz.

3 godziny temu, twonk napisał:

A jakie jeszcze książki byście polecili na chłodniejsze wieczory? 

Ta i jeszcze parę by się znalazło tylko po przecenie co by ogrzewanie za drogo nie wyszło....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, twonk napisał:

A jakie jeszcze książki byście polecili na chłodniejsze wieczory? 

np "Samotnośc w sieci" J. Wiśniewskiego i dla kontrastu "Listy Nikodema" Dobraczyńskiego

przed spaleniem warto przeczytać:):)

Edytowane przez slawek.xm
17 minut temu, asterix1 napisał:

Ta i jeszcze parę by się znalazło tylko po przecenie co by ogrzewanie za drogo nie wyszło....

Ukryta Zawartość

A jako uzupełnienie tej wizji jeszcze ta:

macks.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, muls napisał:

sproboj to jeszcze raz.Na mnie nie licz.

Na ciebie nie liczę, spokojna głowa.

Ale z Rychem się zgadzasz, mam nadzieję?

jestem przy nadzieji jak zwykle.Ale ty widze ze dalej w pustynii i w puszczy

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

p "Samotnośc w sieci" J. Wiśniewskiego i dla kontrastu "Listy Nikodema" Dobraczyńskiego

przed spaleniem warto przeczytać:):)

slawus tak myslalem ze jednak cos by sie znalazło tylko przez grzecznsc tego nie podnosisz.Ale ksiazke o milosci spalic ...To prawie jak biblie ktora tez jest o milosci jak mawiał kacper z tarasow ktorego nikt nigdy nie widział..

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, muls napisał:

ksiazke o milosci spalic

kiedy pierwszy raz ja przeczytalem rózne mysli chodziły mi po glowie:)

wracam do niej często ... i za kazdym razem refleksje sa inne:)

- Na ile mam nastawić pranie?
- A co masz napisane na koszulce?
- "Śmierć wrogom ojczyzny", ale co to ma do rzeczy?
- Nastaw "jedwabne".

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, twonk napisał:

- Na ile mam nastawić pranie?
- A co masz napisane na koszulce?
- "Śmierć wrogom ojczyzny", ale co to ma do rzeczy?
- Nastaw "jedwabne".

antysemita? ?

przepraszam jeśli już było

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rasputin
1 godzinę temu, jezz napisał:

Ale z Rychem się zgadzasz czy nie?

a to dotyczy cie osobiscie  i boisz sie utraty swiadczen.Przeciez napisalem ze nie bedzie utraty swiadczen bo pieniadze sie juz znalazły.A ze w OFE? Ty jak i reszta i tak tego nie rozroznia.I dlatego wygrał PIC.Jak napisales.

Edytowane przez muls
4 minuty temu, muls napisał:

to dotyczy cie osobiscie

To dotyczy każdego, masz inne zdanie?

A jeśli nie będzie utraty świadczeń to jaki masz problem z OFE.

Czyli zgadzasz się z Rychem?

Niby odpowiedź prosta a jakoś jej u ciebie nie widać. 

jeezik jeszcze raz.PIC szuka pieniedzy i znalazł je przypuszczalnie w OFE.Ja napisalem przed Rychem ze 25% przypuszczalnie to brakujace 45 mld.Masz problem z czytaniem czy mysleniem.

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)

Nasz  kochany i uwielbiany przez wiekszośc Polaków prezydent Andrzej Pierwszy Duda

raczył poprzeć żądania nauczycieli i zaproponował dla nich 50% koszty uzyskania przychodów

znakomita rozsądna propozycja Duda najwspanialszym prezydentem jest!

"

Nie będę ukrywał, że solidaryzuję się z nauczycielami, zwłaszcza tymi, którzy jednak mimo wszystko oczekują, że ich sytuacja finansowa zostanie poprawiona, a mieszkają i uczą w wielkich miastach, gdzie życie jest droższe, mieszkanie jest droższe – drożej się je kupuje, wynajmuje. Wszyscy doskonale to wiedzą, że niestety, ceny w wielkich miastach z reguły są wyższe, a tym samym pensja nauczycielska relatywnie – jeżeli chodzi o jej siłę nabywczą – niska.

Czy ona jest wysoka? Nie. Prawda jest taka, że nauczyciel mianowany zarabia w tej chwili troszkę powyżej 2,5 tys. Nauczyciele dyplomowani zarabiają troszkę powyżej 3 tys. Czy są to bardzo wysokie pensje? Ktoś pewnie powie: „Nie są małe”, ale na pewno nie są bardzo wysokie. Czy zawód nauczyciela powinien być prestiżowy? Tak, nauczyciele powinni się cieszyć szacunkiem, bo jest to prestiżowy i niezwykle ważny zawód w naszym społeczeństwie.

Rozmawiałem dzisiaj z Panią Minister Finansów, była u mnie w południe. Odbyliśmy prawie dwugodzinną rozmowę. Rozmawialiśmy o sytuacji nauczycieli, w ogóle o sytuacji w kraju. Powiedziała mi, że na ten moment może śmiało powiedzieć, że to, co już zostało obiecane, będzie zrealizowane i są na to środki. Natomiast oczywiście jest problem z tym, co dalej i w jaki sposób dalej pomóc.

Nie ukrywam, że złożyłem Pani Minister taką propozycję w sprawach nauczycieli: poprosiłem, żeby rozważyła – także razem z Panem Premierem – możliwość objęcia nauczycieli takimi samymi zasadami, jeżeli chodzi o kwestie kosztów uzyskania przychodu, jak traktowani są obecnie nauczyciele akademiccy, czyli pracownicy naukowo-dydaktyczni wyższych uczelni. Jak twórcy: 50 proc. kosztów uzyskania przychodów. Takie rozwiązanie zaproponowałem Pani Minister, żeby zostało przyjęte. Po prostu, żeby koszty uzyskania przychodu były liczone dla nauczycieli jak dla twórców.

W gruncie rzeczy uważam, że solidny nauczyciel to twórca – musi się przygotować, musi przygotować dla uczniów propozycje programowe, w jaki sposób zostaną one zrealizowane – to jest jego inwencja twórcza. To on ma przeprowadzić lekcję, wymyślić, żeby była ciekawa, żeby uczniom było łatwiej przyswoić sobie materiał. To – w moim przekonaniu – działalność twórcza. I uważam, że przez szacunek dla nauczycieli także powinniśmy im takie właśnie warunki, jeżeli chodzi o kwestię kosztów uzyskania przychodu, stworzyć.

Mam nadzieję, że ta propozycja zostanie przez rząd rozważona i że w pakiecie, który jest proponowany nauczycielom także ona się zmieści. Mam nadzieję, że zostanie to przyjęte przez środowisko nauczycielskie. Ono powinno być tak traktowane jak środowisko nauczycieli akademickich, czyli środowisko uczelni wyższych – tam, gdzie pracują profesorowie, adiunkci, gdzie realizuje się pracę naukową i uczy studentów."

Błogosławione łono, które cię nosiło i piersi , które ssałeś!

jestem pewien ze ten facet obok tej idiotki to ty slawus Nie jest problem zaplacic jak wszyscy wiedza tylko problemem jest miec pieniadze.Dudus widocznie o tym nie wie.Koszty uzyskania a pensja to te same pieniadze slawus tylko inaczej ksiegowane.I to nie TAKIE same pieniadze.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

ogosławione łono, które cię nosiło i piersi , które ssałeś!

szczyt idiotyzmu i infantylizmu a nawet dziecinada ale jakze wasza.

Edytowane przez muls
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, muls napisał:

jestem pewien ze ten facet obok tej idiotki to ty slawus Nie jest problem zaplacic jak wszyscy wiedza tylko problemem jest miec pieniadze.Dudus widocznie o tym nie wie.Koszty uzyskania a pensja to te same pieniadze slawus tylko inaczej ksiegowane. 

mulsik podatek jest inny

dobre propozycje w wymiarze politycznym maja na celu uspokojenie żądających przez zaproponowanie niezłego rozwiązania ale tak by Skarb Państwa nie stracił za dużo

6 minut temu, muls napisał:

szczyt idiotyzmu i infantylizmu a nawet dziecinada ale jakze wasza

nie mulsik, to tylko wyraz głebokiego szacunku

Porównanie pracy nauczycieli do artystów twórców, jest równiez znakomitym posunięciem , Duda podniósł prestiż zawodu nauczyciela , zyskał sympatię , bo w ten sposób docenił nauczycieli

wielki człowiek!

Pan prezydent może nie wiedzieć, bo stracił kontakt z wyższą uczelnią już jakiś czas temu, ale z kosztami od początku 2018 jest już zupełnie inaczej niż on sobie to wyobraża i nie jest to żadne rozwiązanie. 

nagrywamy.com

37 minut temu, muls napisał:

jeezik jeszcze raz.PIC szuka pieniedzy i znalazł je przypuszczalnie w OFE.Ja napisalem przed Rychem ze 25% przypuszczalnie to brakujace 45 mld.Masz problem z czytaniem czy mysleniem.

W sumie to cieszy mnie, że sę zgadzasz. Ja też.

Jest tylko jeden mały problemik, nie schlebiaj tak sobie, bo jednak nei napisałeś tego przed Rychem.

Rychu tam powiedział jeszcze takie coś,

"Przedstawiciele towarzystw emerytalnych na pomyśle nie zostawiają suchej nitki Szef Towarzystwa Ekonomistów Polskich Ryszard Petru oskarża rząd o demontaż OFE. Dodaje, że zyska na tym budżet, ale obywatele nie. Będą mieli trzy miesiące na wybór - subkonto czy OFE. Brak decyzji w tym czasie oznacza przeniesienie ich do ZUS. Ta zasada bardzo nie podoba się Petru. Jego zdaniem, zapowiedź przejęcia przez ZUS obligacji to de facto nacjonalizacja oszczędności Polaków. Ekspert dodaje, że nigdzie na świecie fundusze emerytalne nie kupują akcji."

Oj, soreczki mulsiku, zapomniałem podac źródło,

Ukryta Zawartość

Milej lektury mulsiku.:)

Ukryta Zawartość

a coz tu nowego jeezik jest.Czytane to bylo juz razy pare i nie wnosi nic nowego.Co zrobi rzond to sie dowiesz w swoim czasie .A co rychu powiedzial jeszcze to juz sprawa Rycha..czyz nie.jezzik?

Edytowane przez muls
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

orównanie pracy nauczycieli do artystów twórców, jest równiez znakomitym posunięciem , Duda podniósł prestiż zawodu nauczyciela , zyskał sympatię , bo w ten sposób docenił nauczycieli

tak tak a nauczyciele to idioci jak mniemam tacy jak ty i pobiegna z wyciagnieta ronczkom zaraz z powrotem do domu..A beda pracowac za medale ktore ten ................ rozdaje na kila.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

ulsik podatek jest inny

jak nie masz pojecia o temacie to  nie zaimuj sie nim a w tym czasie pomodl sie.

Edytowane przez muls

a tutaj mamy dalszy ciag dla jeezika juz bez rycha bo zameczy czlowieka tym rychem.

Zmiany będą służyły budowaniu przyszłości emerytów - przekonywał szef Komitetu Stałego Rady Ministrów Jacek Sasin, pytany o zapowiedzi premiera Mateusza Morawieckiego dotyczące likwidacji Otwartych Funduszy Emerytalnych i przeniesienia części środków z OFE do Funduszu Rezerwy Demograficznej. Opozycja widzi to inaczej. Poseł PO Cezary Tomczyk mówił o finansowej "dziurze Morawieckiego", rzecznik PSL Jakub Stefaniak zwrócił uwagę na milczenie w tej sprawie minister finansów Teresy Czerwińskiej. Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział ostateczną likwidację Otwartych Funduszy Emerytalnych jeszcze przed jesiennymi wyborami. Premier zapowiada likwidację OFE. Gdzie trafią pieniądze? Losy OFE... czytaj dalej » W piątkowej rozmowie z "Rzeczpospolitą" szef rządu był pytany o losy OFE. "W przeciwieństwie do polityków Platformy Obywatelskiej nie chcemy zawłaszczać OFE. Pracujemy nad koncepcją, którą chcemy przedstawić w najbliższych miesiącach, dotyczącą przekazania Polakom aktywów zarządzanych przez OFE" - mówił. Dodał, że "25 proc. aktywów OFE, w tym aktywa ulokowane w zagranicznych akcjach i obligacjach, trafiłoby do Funduszu Rezerwy Demograficznej". "Pozostałe 75 proc. trafiłoby na specjalne, prywatne konta emerytalne obywateli" - powiedział premier. "Mamy do czynienia z 'dziurą Morawieckiego'" We wtorek politycy w Sejmie odnieśli się do zapowiedzianych przez Morawieckiego zmian w Otwartych Funduszach Emerytalnych. Jak mówił poseł Cezary Tomczyk z Platformy Obywatelskiej, "reforma OFE za rządów Donalda Tuska była przeniesieniem pieniędzy na indywidualne konta w ZUS-ie". - Indywidualne konta, które w stu procentach pokrywały się z tym, co było w OFE - dodał polityk. Jak zaznaczył, "PiS chce pieniądze OFE przenieść do funduszu, który zostanie rozdysponowany. Te pieniądze po prostu zostaną wydane w ciągu jednego roku" - podkreślił. (http://www.tvn24.pl)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
1 godzinę temu, muls napisał:

Czytane to bylo juz razy pare i

Strasznie się napinasz i coś ci pęknie, a i kotu przy okazji urwiesz ogon.:)

Szkoda kota.

29 minut temu, muls napisał:

Jak mówił poseł Cezary Tomczyk z Platformy Obywatelskiej,

Absolwent dziennikarstwa i nauk politycznych.

Absolwent dziennikarstwa i nauk politycznych.

mowił morawiecki absolwent historii

apinasz i coś ci pęknie, a i kotu przy okazji urwiesz ogon

jeezik masz znowu za wysokie mniemanie nie adekwatne do okolicznosci..Robie to w locie nad twoim uchem. A kot ryje ze smiechu.

Edytowane przez muls

no to tu bez rycha za to z Mordasewiczem.Zeby cie koledzy obsmiali.

fundusz na obietnice?

Po likwidacji OFE w Funduszu Rezerwy będzie więc za kilka miesięcy ok. 82 mld zł, po które rząd będzie mógł sięgnąć w dowolnym momencie. W jaki sposób?

- Rząd może podjąć decyzję, że wszystkie pieniądze z Funduszu już dziś przeznacza na wypłatę bieżących emerytur. Dzięki temu nie musiałby przekazywać do ZUS dotacji z budżetu państwa. Dodatkowe 82 mld zł z Funduszu oznaczają, że z wydatków budżetowych można wykreślić dotacje do ZUS na najbliższe dwa lata. A to oznacza, że władza zdobywa dodatkowe środki na bieżące wydatki - mówi dr Łukasz Wacławik, specjalista od ubezpieczeń społecznych.

Potwierdza to Jeremi Mordasewicz z Konfederacji Lewiatan. - Obietnice z piątki Kaczyńskiego, a więc m.in. 13. emerytura czy 500 zł na każde dziecko, będą kosztować 40 mld zł. Nie da się tyle zebrać z uszczelniania VAT czy dzięki oszczędnościom w poszczególnych ministerstwach. Obawiam się więc, że już niedługo usłyszymy od premiera, że będzie finansował "piątkę" z Funduszu Rezerwy Demograficznej. Oczywiście premier może tłumaczyć, że już jego poprzednicy sięgali po pieniądze z Funduszu. Tylko że teraz skala może być o wiele większa.

Są pierwsze szczegóły "piątki Kaczyńskiego". Budżetu nie będzie trzeba nowelizować, są pieniądze

Można brać, kiedy się chce

O tym, że PiS chce sięgnąć po rezerwy emerytalne, świadczą wcześniejsze głosowania w Sejmie.
Jeszcze w 2017 r. posłowie Nowoczesnej przygotowali projekt, który by uniemożliwiał podskubywanie FRD. Zakładał, że co roku nie można byłoby wydać więcej niż 10 proc. pieniędzy FRD. „Bez systematycznych wpłat do Funduszu i ograniczenia wypłat z niego nie zdołamy zgromadzić odpowiednich rezerw na emerytalną czarną godzinę” – uzasadniają posłowie Nowoczesnej.

Projekt Nowoczesnej przepadł, bo wszyscy posłowie PiS głosowali za jego odrzuceniem. Decydująca była opinia rządu, który uznał, że „tworzenie nowych przepisów wydaje się zbędne”.

Jeśli będzie taka potrzeba, można sięgnąć po pieniądze z Funduszu Rezerwy Demograficznej – odpowiadał nam dwa lata temu wprost Henryk Kowalczyk, ówczesny szef Komitetu Stałego Rady Ministrów (obecnie minister środowiska), na pytanie, czy rząd bierze w ogóle pod uwagę wyciągnięcie ręki po pieniądze z Funduszu. Kowalczyk dodał jednocześnie, że jeszcze nie ma takiej potrzeby, bo „budżet się domyka”.

Zdaniem Mordasewicza „czyszczenie FRD” sprawi, że nie będziemy mieli żadnego zabezpieczenia na wypłatę w przyszłości świadczeń. Będzie więc dramat.

I to w sytuacji, gdy cały czas narastają zobowiązania ZUS wobec obywateli. Wszystkie składki obecnie odkładane przez pracujących Polaków dopisywane są bowiem do naszych kont emerytalnych w ZUS. I państwo gwarantuje, że odda nam te pieniądze na koniec kariery zawodowej. Pytanie tylko: z czego? Już dziś bowiem ZUS ma nam oddać astronomiczną sumę ponad 3 bln zł (to wszystkie zobowiązania wobec obecnie pracujących i płacących składki ZUS na emeryturę). Tych pieniędzy nie ma. Są to tylko zaksięgowane zobowiązania Zakładu. - Emerytury to tykająca bomba, która w końcu rozsadzi nasz system - dodaje Łukasz Wacławik.

Ukryta Zawartość

mam nadzieje ze matolki zrozumia  przynajmniej z tego 40%bo nie ma rycha.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
31 minut temu, muls napisał:

mam nadzieje ze matolki zrozumia  przynajmniej z tego 40%bo nie ma rycha.

Ale ty jak widzę dalej udajesz głupiego.

A może nie udajesz?

Edytowane przez jezz

a co cie sprowadza jeezik.Jakas mysl  istotna?Czy masz jakies inne propozycje dotyczace ..kota..

Edytowane przez muls

Jak to co. OFE. Bo bardzo cię od paru dni męczy ten temat.

Pomogłem ci rozwiązać twój problem początku rozwalania funduszy.

A ty pięknie jak pelikan łyknąłeś tego ryśka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.