Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie nowego systemu

piecia30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pozwoliłem sobie stworzyć nowy wątek w tym miejscu (pomimo założonego wcześniej w dziale Akustyka), bowiem dotyczył już będzie tylko tematu budowy nowego systemu stereo. O wyrozumiałość proszę 

Muzyka: rock ,hard rock, rock progresywny, wokale, jazz, trochę elektroniki (klasyka - 2 proc materiału)

Budżet: 60 tys (nie mam uprzedzeń odnośnie sprzętu używanego, z zastrzeżeniem - musi być w bardzo dobrej kondycji)

Gram aktualnie z plików i CD / posiadam NAS-a Synology i SM6

Chciałbym żeby było dynamicznie, by trochę powietrzem poruszyć w pomieszczeniu, z odpowiednią sceną, bez natarczywości i żeby sprawdzały się podczas nocnych odsłuchów (cichych) spokojnego materiału. Ma być muzykalnie :)

Kolumny widzę w kolorze czarnym, np. piano black. Rewiduję poprzednie pomysły odnośnie stolarki, niekoniecznie zależy mi na "włoskiej robocie". Oczywiście powinny dobrze wyglądać , ale przede wszystkim grać. Styl vintage odpada ze względu na charakter salonu.

Informacyjnie:

60 proc czasu spędzam na projektach poza krajem (w cyklach około 4-tygodniowch) i z doświadczenia wiem, że komplikuje to żonglowanie sprzętem. Trudności bywają z dostępem + wstrzeleniem się w terminy, szczególnie wtedy gdyby chciało się protestować kolumny i elektronikę w jednym czasie. Zaczynam niestety od zera.

Z racji tego że kolumnami żongluje się najtrudniej, może sensownym byłoby postawienie na jakieś głośniki a nast. dłuższą zabawę z elektroniką (w pierwszej kolejności integrą, lub końcówką bowiem jako pre mogę wykorzystać SM6)? Proszę mnie uświadomić czy trop jest dobry czy może strategia jest do d….

W tym miejscu potrzebuję waszej pomocy.

Proponowano mi wstępnie:

Zingali HM 2.8 + elektronika Lyngdorfa ( z cyfrową korekcją )

Tannoy Definition DC10

Dali Epicon 6

SF Cremona M

Czekam na sugestie, propozycje z waszej strony :) Od czegoś musze zacząć…..

Jestem z Gdańska.

Poniżej zamieszczam zdjęcia salonu + jego rzut.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24563-0-31316200-1446271761_thumb.jpg

post-24563-0-86788300-1446271770_thumb.jpg

post-24563-0-40644000-1446271825_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/123096-pomoc-w-budowie-nowego-systemu/

Proponuję żebyś udał się do dwóch - trzech salonów odsłuchowych (albo przyjechał na Audio Show do Warszawy), w każdym z salonów powiedział jakim budżetem dysponujesz i odsłuchał tam 3 poleconych ci systemów. Po takim doświadczeniu będziesz wiedział co ci się podoba. To zbyt duża kwota żeby kierować się przypadkowymi opiniami z internetu ...

Proponuję żebyś udał się do dwóch - trzech salonów odsłuchowych (albo przyjechał na Audio Show do Warszawy), w każdym z salonów powiedział jakim budżetem dysponujesz i odsłuchał tam 3 poleconych ci systemów. Po takim doświadczeniu będziesz wiedział co ci się podoba. To zbyt duża kwota żeby kierować się przypadkowymi opiniami z internetu ...

To o czym wspomniałeś jest oczywiscie logiczne, i od tego rozpocznę.

Kluczowym natomiast jest to ,że dysponuję bardzo małą ilością czasu i w miarę możliwości chciałbym ukierunkować swoje poszukiwania.

Biorąc dodatkowo pod uwagę element konieczny - czyli odsłuch w domu, robi się jeszcze ciaśniej.

Nie czekam na gotową receptę, jedynie podpowiedzi jak temat ugryźć ...

Kilka podpowiedzi w oparciu o preferencje muzyczne pomogłyby w organizacji takich odsłuchów.

Tymbabrdziej ze nie wykluczam sprzętu second hand.

Audioshow wkrótce, niestety nie dane mi będzie zobaczyć (jest poza PL), kolejny w przyszłym roku.

Niemniej dzięki za odpowiedź.

Biorąc dodatkowo pod uwagę element konieczny - czyli odsłuch w domu, robi się jeszcze ciaśniej.

Jak chcesz połączyć sprzęt second hand z odsłuchem w domu ?

Jak chcesz połączyć sprzęt second hand z odsłuchem w domu ?

Napiszę prościej,coby uniknąć przepychanek.

Jeśli X poleci mi dwie pozycje, warte osłuchania, kolejny Y dorzuci jedną to w jakiś sposób zawężę temat.

W moim interesie natomiast będzie zorganizowanie odsłuchu, bez znaczenia czy dotyczy to nówek czy sprzętu używanego.

Jeśli pozycja będzie niedostępna, skoncentruję się na dostępnych.

Starasz się koncentrować na sprawach mniej istotnych, zapominając o meritum.

Chyba nie o to chodzi, prawda?

Poprosiłem o sugestie osoby osłuchane, którzy przewalili już trochę sprzętu i będą mogli pomóc.

Nie ma nakazu udzielania się.

Bez urazy, pozdrawiam.

Witam,

Proponuję to co sam mam jako budżetowy zestaw do gabinetu. Muzyki słuchamy podobnej jeśli idzie o gatunki. Elektronika yamahy z serii 2100 do tego B&W tylko podlógowki (ja mam 805). Okablowane mitem. Chcesz więcej ciepła dolożysz pre Unisona z serii unico.

Wczoraj słuchałem intensywnie zestawu Dali Zensor + elektronika Denona 720 i powiem że jestem prawie zdecydowany. ale nic nie zastąpi odsłuchów, rady innych nie zawsze są dobre dla innej osoby ale czasami warto słuchac podpowiedzi.

Zgadzam się w 100%. Opierając się na opiniach z różnych miejsc nawet nie przyszło mi do głowy żeby słuchać yamahy. Po odsłuchu została, bo zaskoczyła bardzo pozytywnie. Jest to niedroga elektronika, której posłuchać można w większych miastach bez problemu.

Witaj,

tak więc zaczniemy od kolumn. Zingali HM 2.8 znamy bardzo dobrze, kilka projektów zbudowaliśmy na tych kolumnach. To oprócz moim zdaniem obłędnego wykonania, wystroju, są to kolumny, które reprezentują brzmienie bardzo wciągające ze świetną dynamiką, niesamowitą swobodą. W twoich gatunkach muzycznych myślę że spokojnie sprawdziłyby się. Jako alternatywa na pewno warto spojrzeć na jeden z modeli Audio Vector. Już nawet seria SR3 (najlepiej ze wstęgą czyli Avantgarde lub Avantgarde Arrete) potrafi zagrać niesamowicie dynamicznie, szybko, mocno. Dodatkowo to także piękne kolumny pod względem design. Na koniec zostawiłem niezwykle ciekawy projekt, a mianowicie szwajcarską konstrukcję Boenicke model W8. To pomimo niedużych rozmiarów kolumna, którą można zastosować w bardzo dużych pomieszczeniach, gwarantując sobie odpowiednią dynamikę.

Wybór wzmacniacza natomiast zależy przede wszystkim od ostatecznego wyboru kolumn. Jeśli stawiasz przede wszystkim na jakość dźwięku, szukaj klasycznych wzmacniaczy, pracujących w klasie AB z porządnym zasilaniem. Na pewno warty zainteresowania jest Hegel H360, Naim SuperNait, świetne ATC SIA2-150.

A może zainteresuję Cię czymś z najwyższej półki czyli Kef Blade - mamy komplet w czarnym lakierze fortepianowym. Dźwięk i brzmienie obłędne.

Zapraszam do przyjrzenia się moim propozycjom, miło byłoby gościć na odsłuchy w naszym salonie, chociaż nie ukrywam, że przy tej klasie sprzętu nie ma problemu z zorganizowaniem odsłuchu w Twoim salonie. Proszę o kontakt i rozmowę z Michałem, który poprowadzi dalej temat.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

<br />Witam,<br />Proponuję to co sam mam jako budżetowy zestaw do gabinetu. Muzyki słuchamy podobnej jeśli idzie o gatunki. Elektronika yamahy z serii 2100 do tego B&W tylko podlógowki (ja mam 805). Okablowane mitem. Chcesz więcej ciepła dolożysz pre Unisona z serii unico. <br />

<br />Wczoraj słuchałem intensywnie zestawu Dali Zensor + elektronika Denona 720 i powiem że jestem prawie zdecydowany. ale nic nie zastąpi odsłuchów, rady innych nie zawsze są dobre dla innej osoby ale czasami warto słuchac podpowiedzi. <br />

Panowie,

Od kilku lat posiadam Arcam A28+CD17 + MA RS6 / dodatkowo gram z plików SM6

Przesiadam się na coś wyżej, nie chciałbym robić kroku w bok.

Dlatego określiłem wyższy budżet.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przesiadam się na coś wyżej, nie chciałbym robić kroku w bok.

Dlatego określiłem wyższy budżet.

Elektronika Denona z serii 720 to wyraźny krok w tył. To bardzo słaby zestaw w jakimś sensie adekwatny do ceny.

Jeśli posiadasz w/w elektronikę czyli grającego chłodnym dźwiękiem bez emocji Arcama z kolumnami MA to brakować Ci będzie przyjemności ze słuchania muzyki. Ciepła i detali zarazem. Spektakularnej sceny i wrażenia obecności w spektaklu muzycznym. Tego nie da Ci tani zestaw Denona, Yamahy czy Pioneera. Tak naprawdę wszystko zależy od budżetu bo można stworzyć dziesiątki konfiguracji. Mogą to być urządzenia używane z wysokiej półki i mogą być nowe. Przy 60 tyś PLN za zestaw najważniejsze są odsłuchy bo to musi podobać się Tobie. Czego proponowałbym posłuchać? Zestawu Krell + Dynaudio lub Vienna Acoustics. Zestawów Accuphase w różnych konfiguracjach. Mocarnych wzmacniaczy Gryphona z kolumnami ProAc. I wreszcie dość nietypowo elektronikę Gamuta wraz z kolumnami firmowymi. Przy czym Gamut będzie prawdopodobnie przekraczał budżet.

Elektronika Denona z serii 720 to wyraźny krok w tył. To bardzo słaby zestaw w jakimś sensie adekwatny do ceny.

a do 3tyś jaki nowy polecasz amp+cd? za "angielskie ampy dziękuję, nie mój gust". Może Luxman?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

a do 3tyś jaki nowy polecasz amp+cd? za "angielskie ampy dziękuję, nie mój gust". Może Luxman?

Za te pieniądze tylko z drugiej ręki i wbrew pozorom da się uzyskać dobry dźwięk.

Mając tak kasę do wydania napewno wziąłbym pod uwagę firmę electrocompaniet czyli pre amp ec4.8 i 2 monobloki AW 180 lub wyżej . Do tego może fakt boenicke w8 lub może coś z zeta zero .

Pierwszy zestaw słyszałem i jak dla mnie było super.

Pozdrawiam.

Discomaniac dobrze radzi. W ciemno polecam poniższe zestawienie. Za połowę budżetu ale będziesz potrzebował jeszcze dobrego pre.

Ukryta Zawartość

do tego Pass Aleph 2.

Oba klocki na audio-markt.de

Ukryta Zawartość

Jako wzmak proponuje hegel 360. Do tego dynaudio kolumny. A reszta wg uznania. Streamer moze lumin. A jako uzupelnienie blue ray oppo 105d. Oczywiscie wszystko okablowane analogowo tzn xlr.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dali Epicon? Ktoś wziął złe tabletki? Dżizas, KEF, Audio Physic, Vienna Acoustics, Harpia, wysokie Paradigmy, Gamut, ATC, Dynaudio - a ktoś proponuje Ci Epicony??

Poległem, serio.

Posłuchaj Musical Fidelity m6si, Baltlaba Epoca 3, lampę Tri, Vincenta sv-237, Xindak PA-M + to co koledzy. Oczywiście wszystkiego nie odsłuchasz, ale poczytaj opinie, wybierz ze 3-4 kolumny i wzmacniacze i wybierz najlepsze połączenie

Gość numik

(Konto usunięte)

Harpia nie nadaje się do miękkiego grania.

nie przeczę, chodziło mi raczej o poziom tego polecenia w stosunku do jakości, jaka jest potencjalnie na rynku. Paradigmy też nie do końca, choć wyższe serie są ciekawe. Może jestem uprzedzony do Epiconów, ale nie kumam jak można je polecić do miękkiego grania w zestawie za 60.000 tysięcy :)

Gość

(Konto usunięte)

Co to jest miękkie granie?

Kto postawił taki warunek?

...to takie granie jak z gumofilca...ciągnie się i wlecze...ale to jest ikona dzisiejszego HI-ENDu...martwię się;-) tylko, że ja nic takiego na żywo w filharmonii nie słyszę...chyba jestem kosmitą... :-)))

Qrcze przecież to wszystko zależy od pomysłu i realizacji dźwięku...jak system gra wszystko ciepło lub zimno to do 4d system...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Co to jest miękkie granie?

Kto postawił taki warunek?

Autor wątku napisał że ma być muzykalnie. Biorąc pod uwagę zestawienie chłodnej elektroniki Arcama z MA wcale mu sie nie dziwię. Muzykalnie znaczy lekko zaokrąglony ale szczegółowy dźwięk z żywą średnicą. Przede wszystkim przyjemny dla ucha.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Po pierwsze system ma być cały , czyli wzmacniacz do wymiany.

Po drugie muzykalnie to znaczy prawdziwie a nie usypiająco.

Przyjemność słuchania muzyki jest wtedy jak słyszymy muzykę a nie zamulanie.

Po co słuchać muzyki jeśli chcemy na siłę zmieniać ją sprzętem.

Do tego wystarczą 3 tysiące a nie 60,-

p.s. kiedy, jakie i w jakim systemie słyszałeś nasze kolumny z zadanej półki?

Zamulające kolumny są być może czasami koniecznością w słabym systemie, ale na pewno nie w systemie za 50-60k, jeszcze jak się dopuści używki.

Wzmacniacz jest później do wymiany no i źródło też. Można więc kupić dobre kolumny.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

W pokazanym na zdjęciach pięknym ( gratulacje) wnętrzu, kluczową sprawą będzie akustyka.

Nie wyobrażam sobie zakupu kolumn za tak poważną sumę bez sprawdzenia w tym miejscu.

Jeszcze jedno: znaczą część muzykalności uzyskuje się dzięki dopieszczeniu systemu: zasilanie, kable, a w przypadku PC Audio przygotowaniem komputera (hardware i software).

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość

(Konto usunięte)

Po pierwsze system ma być cały , czyli wzmacniacz do wymiany.

Po drugie muzykalnie to znaczy prawdziwie a nie usypiająco.

Przyjemność słuchania muzyki jest wtedy jak słyszymy muzykę a nie zamulanie.

Po co słuchać muzyki jeśli chcemy na siłę zmieniać ją sprzętem.

Do tego wystarczą 3 tysiące a nie 60,-

p.s. kiedy, jakie i w jakim systemie słyszałeś nasze kolumny z zadanej półki?

Dokładnie ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.