Skocz do zawartości
IGNORED

Pure audio blue ray

Carmelcalif

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie do Szanownych Kolegow. Czy ktos z Was sluchal/ma plyty pure audio blue ray. Jak z jakoscia dzwieku w stosunku do sacd plikow hi res 192/24 96/24 itd. Mysle o warstwie stereo. Czy warto isc ta droga czy pliki hi res sa wystarczajace. Dziekuje za konkretne odpowiedzi fachowcow.

https://www.audiostereo.pl/topic/123118-pure-audio-blue-ray/

Krótko mówiąc wszystko i tak zależy od realizacji bo s....ć można wszystko z mojego doświadczenia wszystko co kupiłem BD audio było świetnie zrealizowane a SACD niestety jak dla mnie mocno przereklamowane wydań wybitnych ( sensie technicznego nagrania) niewiele. Z drugiej strony wydania audio na BD to nowość więc i też materiał dopracowany jak na moje ucho nowe produkcje na BD naprawdę świetne z zakupów z ostatniego tygodnia mogę polecić poniższe zarówno starsze nagrania dopracowane na maksa jak i nowości Teodora Currentzisa :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15753-0-16806300-1446392883_thumb.jpg

post-15753-0-90480400-1446392930_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sacd jesli sa jako dsd brzmia zupelnie niezle. Natomiast jesli sa robione na sile z pcm to faktycznie brzmia jak zwykle cd. Dzieki za rade. Myslalem o kupnie plyty lving jan gunnar hoff ale w polsce trudno dostac. Sklep ccd nie do konca mnie satysfakcjonuje jego polityka sprzdazy.

Krótko mówiąc wszystko i tak zależy od realizacji bo s....ć można wszystko

Prawda ............... niestety .Kiedyś myślałem , że DSD nie można aż tylu sp......ić, ale niestety im dalej w las tym więcej .sp........ych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Im lepszy system tym różnice CD vs SACD & BD Pure Audio się zacierają. W niektórych systemach wysokiej klasy słychać dużą przewagę CD więc kupujcie jak najwięcej "gęstych" formatów a ja chętnie odkupię od Was CD.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cozpozostaje tylko pogratulowac rozsadku:). Gdyby wszyscy tacy byli jak Ty.....ech:)

Tylko ludzie bez większego doświadczenia bawią się w "geste" formaty. Mam za sobą eksperymenty z SACD (Krell SACD Standard) BD Pure Audio i komputerowym high-endem. Wniosek? Szkoda czasu.

Pewnie masz racje choc obawiam sie glosy by byly podzielone. Jedni uslysza inni nie...a jeszcze inni tylko beda mowic ze slysza. Osobiscie swego czasu nie wierzylem w kabelkomanie ale kiedy na wlasne uszy w swoim domu na swoim sprzecie uslyszalem roznice miedzy nie tylko kawalkiem drutu a profesjonalnym kablem ale miedzy dwoma kabelkami z podobnej polki stosuje zasade....sprawdzam zanim bede sie wypowiadal. Kiedys mialem nadzieje ze roznica miedzy cd a sacd lub hi res bedzie taka jak miedzy sd hd full hd czy 4k. Dzis wiem ze az takiej roznicy nie ma....

Dzieki za glos w dyskusji.

Nie mniej poszukuje wyzwan....a pure audio bd uznalem za jeden z kierunkow poszukiwan nowych obszarow w muzyce. Innych nowych nie znaczy lepszych.

Tylko ludzie bez większego doświadczenia bawią się w "geste" formaty

Wprost przeciwnie jak na razie produkcja audio BD jest kierowana do dotychczasowych klientów którzy mają już wydania CD i przekonują ich poprawą jakości do kupienia tej samej płyty po raz trzeci wiec na razie lecą hiciory i jest bardzo dobrze zobaczymy jak długo, może powstanie segment wysokiej jakości nagrań "ekskluzywny" dla wąskiej grupy odbiorców którzy chcą uczciwie zapłacić i mieć wysoką jakość zarówno nagrania jak i wydania (libretto). Tutaj właśnie na uwagę zasługuje ww projekt Teodora Currentzisa który wymyślił dobrą koncepcje jak sprzedać np. Wesele Figaro Mozarta które już każdy Meloman ma więc zebrał ekipę i postawił na jakość a że jest w moim przekonaniu niezwykle uzdolniony nagrał najlepszego Figaro jakiego słyszałem no cóż tanio nie jest ale jest to czego oczekiwałem po muzyce.

Jesli slyszysz roznice w dzwieku to chyba o to w tym wszystkim chodzi. Tez jestem gotow zaplacic wiecej by uslyszec to...wiecej. Mam plyte sprzed chyba 8 lat. Dvd audio mike oldfield dzwony rurowe format 48/24. Brzmi inaczej nz plyta cd. Stad moje pytania o pure audio bylo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pewnie masz racje choc obawiam sie glosy by byly podzielone. Jedni uslysza inni nie...a jeszcze inni tylko beda mowic ze slysza. Osobiscie swego czasu nie wierzylem w kabelkomanie ale kiedy na wlasne uszy w swoim domu na swoim sprzecie uslyszalem roznice miedzy nie tylko kawalkiem drutu a profesjonalnym kablem ale miedzy dwoma kabelkami z podobnej polki stosuje zasade....sprawdzam zanim bede sie wypowiadal. Kiedys mialem nadzieje ze roznica miedzy cd a sacd lub hi res bedzie taka jak miedzy sd hd full hd czy 4k. Dzis wiem ze az takiej roznicy nie ma....

Dzieki za glos w dyskusji.

Nie mniej poszukuje wyzwan....a pure audio bd uznalem za jeden z kierunkow poszukiwan nowych obszarow w muzyce. Innych nowych nie znaczy lepszych.

Jesteś na początku drogi. Jeszcze wiele olśnień przed Tobą. Ważne że jesteś otwarty i wierzysz tylko własnym uszom. W ten sposób dojdziesz daleko. Pozdrawiam.

Wprost przeciwnie jak na razie produkcja audio BD jest kierowana do dotychczasowych klientów którzy mają już wydania CD i przekonują ich poprawą jakości do kupienia tej samej płyty po raz trzeci wiec na razie lecą hiciory i jest bardzo dobrze zobaczymy jak długo, może powstanie segment wysokiej jakości nagrań "ekskluzywny" dla wąskiej grupy odbiorców którzy chcą uczciwie zapłacić i mieć wysoką jakość zarówno nagrania jak i wydania (libretto). Tutaj właśnie na uwagę zasługuje ww projekt Teodora Currentzisa który wymyślił dobrą koncepcje jak sprzedać np. Wesele Figaro Mozarta które już każdy Meloman ma więc zebrał ekipę i postawił na jakość a że jest w moim przekonaniu niezwykle uzdolniony nagrał najlepszego Figaro jakiego słyszałem no cóż tanio nie jest ale jest to czego oczekiwałem po muzyce.

Jednak nadal BD Pure Audio jest niszą jeśli chodzi o ilość tytułów i zapewne niszą pozostanie tak jak SACD. Przyczyną powstania tego zjawiska nie jest poprawa jakości dźwięku ale coś innego o czym nieświadomie napisałeś. Próba wyciągnięcia kolejny raz kasy za to samo. Zresztą renesans winylu ma tę samą przyczynę.

Jesli slyszysz roznice w dzwieku to chyba o to w tym wszystkim chodzi. Tez jestem gotow zaplacic wiecej by uslyszec to...wiecej. Mam plyte sprzed chyba 8 lat. Dvd audio mike oldfield dzwony rurowe format 48/24. Brzmi inaczej nz plyta cd. Stad moje pytania o pure audio bylo.

Żeby usłyszeć naprawdę sporo popracuj z akustyką. Zmień kolumny na dużo lepsze. To samo ze wzmacniaczem. To są realne różnice.

Ja o swoich doświadczeniach z BD audio piszę jak najbardziej świadomie i podaje konkretne przykłady a jak kolega ma inne spostrzeżenia to proszę się z nami podzielić jakie wydanie BD audio kolega porównywał do takiego samego wydania na CD i na jakim sprzęcie kolega to porównanie robił ?

Myslisz ze moje kolumny sa slabe? Podobnie wzmacniacz? Wiem ze mozna budowac system w nieskonczonosc tylko czy wraz z przyrostem ceny bedzie przyrost jakosci?

U dvd audio zagralo lepiej niz cd (mike oldfield 48/24 vs cd)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Myslisz ze moje kolumny sa slabe? Podobnie wzmacniacz? Wiem ze mozna budowac system w nieskonczonosc tylko czy wraz z przyrostem ceny bedzie przyrost jakosci?

U dvd audio zagralo lepiej niz cd (mike oldfield 48/24 vs cd)

Napisałem ogólnie. Przyrost jakości w tym wypadku niezależnie od sprzętu jest na granicy percepcji chyba że mamy do czynienia ze spapranym urządzeniem multiformatowym a takich na rynku jest sporo. Przyrost jakości w przypadku poprawy akustyki/wymiany wzmacniacza/wymiany kolumn jest spektakularny. I nie chodzi o to aby inwestować w nieskończoność tylko kupować z głową a do tego potrzebna jest odpowiednia wiedza. Im dłużej czytam to forum tym bardziej dochodzę do wniosku że ludzi z faktyczną wiedzą jest coraz mniej. Niektórzy wchodzą po to aby znaleźć poklask dla swoich wyborów albo żeby trochę się polansować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.