Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory w poblizu sciany jakie?

lukaszLDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako ze od jakiegos czasu wciągnęła mnie zabawa z audio w domu staram sie jakos ogarnąć to co mam. Salon ok 25m kwadrat plus otwarta przestrzen przyklejona do tego kwadratu jako aneks. Głośniki moga stac w maksymalnej idleglosci od sciany ok 15-20cm nie wiecej. Rozstawienie to ok 2.5m maksimum bo scisna na ktorej stoją to ok 3.5metra. Tego nie zmienie takie mam warunki. Teraz mam monitorki stare b&w v202 i nie jest zle ale aby wokal byl na środku i jakas scena i zgranie fazowe to trzeba je do milimetra ustawic pod katem a i super nie jest. Mam jeszcze podłogowe stare 3 drozne mb quart 610. O dziwo monitorki zagraly lepiej w tych warunkach niz te duze 3 drozne kolumny. Teraz pytanie czy za ok 800-1000zl dostane cis lepszego niz te b&w ktore mam i ktore zagraja w takich warunkach lepiej? Sprzęt to sony ta f570es i cd marantz na tda. Myslalem o b&w 602 akbo minitor audio bx2 co one sa warte? Slucham ogolnie wszystkiego poza rapem stricte oraz muzyka stricte elektroniczna. Ogolnie rock pop jazz metal czasem klasyka. Te b&w ktore mam sa stare ale w miare fajnie grają w miare ale chcialbym cos bardziej jakosciowego z przestrzenna gora i srednica i fajnym dolem.

https://www.audiostereo.pl/topic/123121-monitory-w-poblizu-sciany-jakie/

Głośniki moga stac w maksymalnej idleglosci od sciany ok 15-20cm nie wiecej.

aby wokal byl na środku i jakas scena i zgranie fazowe to trzeba je do milimetra ustawic pod katem a i super nie jest

Twoje oczekiwania odnośnie sceny zostały wykluczone przez pierwszy punkt czyli ustawienie kolumn. Na szerokość byłoby ok ( o ile miejsce odsłuchu jest mniej więcej jako 3 wierzchołek trójkąta równobocznego ), ale wysunięcie kolumn tylko 20 cm niestety zawsze będzie zabijało scenę - szczególnie jej głębokość.

Po pierwsze wzmacniacz masz bardzo dobry. Po drugie....wiesz co w tym metrażu to ja bym raczej proponował jakieś dobre podłogówki, ponieważ Monitory mogą się zgubić w takiej przestrzeni. Ja proponowałbym dołożyć nieco i brać coś z tego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jeżeli już monitory to te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym, że możesz mieć problem z niskimi częstotliwościami w tak dużym pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do sceny to pewnie macie rację ale tego nie zmienię. Muszę zaaranzowac to co mam. Co do podlogowek to te quarty ktore mam reprezentuja stara dobrą szkołę lecz wlasnie z uwagi na ograniczoną przestrzeń z tyłu najprawdopodobniej nie zagrały tak jak stare monitory b&w. Stąd myślałem aby uderzyc wlasnie w strone jakichs dobrych ( w danym przedziale cenowym) monitorów. Do sony ktorego mam potrzebuje kolumn raczej jasniejszych ewentualnie neutralnych ale dosc wyraznych na górze i srednicy jednoczesnie bez stlamszonego basu.

Ja niestety też nie mam jakichś rewelacyjnych warunków akustycznych. Moje Tango 150 muszą być od ściany tylko 40 cm a kolumny są rozstawione 2 metry od siebie. Pokoj 13m2 więc cudów nie ma ale na brak sceny nie narzekam. Jest dobrze choć zawsze mogłoby być lepiej. W przypadku Twojego metrażu potrzebne będą jakieś naprawdę spore monitory jeśli na nich Ci zależy i podłogówki nie wchodzą w grę, coś na wzór właśnie Tango 150 (bardzo duże monitory). Gdybyś dorwał te

Ukryta Zawartość

to miałbyś to czego szukasz.

Ukryta Zawartość

Podlogowki potrzebują wiecej miejsca aby zagrac, stad decyzja o zakupie monitorów. Moje b&w tez male nie sa 45cm wys. Ale jakos takie delikatne. Choc graja sporo lepiej niz wyglądają

Ktos cos powie na temat monitorow tonsil siesta?? Jak ti gra? To kolumny o jasnym brzmieniu czy neutralnym?

Dzis jeszcze raz podłączyłem MB quart 610s podłogówki i ustawiłem je jakoś w miare i graja lepiej niż stare monitory B&W, które posiadam, większą przestrzeń więcej szczegółow, klarownie i naprawde oki jak na kolumny. Muszą jednak stac ok 60cm od sciany a takie ustawienie duzych kolumn średnio mi wizualnie w salonie pasuje. Te MB quarty sa super jedynie czego brakuje w nich to naprawdę fajnego nisko schodzącego basu, jest ale jakby nie do końca wybrzmiewa, zaznacza jedynie swoja obecność, przyznać należy ze jest jednak jakościowo lepszy niz ten z BR z B&W. Średnica i wysokie z tych quartów sa naprawde oki.

Natknąłem się jednak w sieci na kolumny podstawkowe BMN B2 - polskiej konstrukcji monitorki, które w sieci zbieraja pochlebne opinie. Czy w cenie do 1tys zł jest to dobra opcja, czy nadadzą sie do mojego pomieszczenia tj ok 25-30 metrów kwadratowych? Pytanie drugie czy z sonym stworza dobry duet, mało o nich informacji w necie czy sa to kolumny jasne ciemne... Sprzedawca twierdzi ze sa dość neutralne. Druga opcja to sa jeszcze monitorki Tonsila TLC PMS 1 i teraz mam zagwozdkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.