Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie sprzętu bez zera ochronnego

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kilka pytań dotyczących zasilania systemów audio - bardzo proszę o pomoc.

Posiadam wzmacniacz Rotel RA-01, w nim jest gniazdo zasilające typu IEC (komputerowe).

Przewód jaki został dołączony do wzmacniacza jest dwużyłowy: z jednej strony wtyk komputerowy IEC, a z drugiej wtyk sieciowy tyle, że z ominięciem bolca (takie dziurki w gumie wtyczki).

Czyli możliwość podłączenia trzyżyłowym jest, tyle że muszę zrobić lub kupić odpowiednią sieciówkę.

Problem mam z tym, że moja instalacja nie ma uziemienia, czyli są dwie żyły w ścianie.

Czy mogę w takim wypadku podłączyć ekran przewodu do zera roboczego ?

Czy mogę obudowę wzmacniacza podłączyć do zera roboczego, czy to będzie bezpieczne, czy lepiej obudowy nie podłączać ?

Jak w takim przypadku zrobić przewody ekranowane, czy jest w ogóle sens je robić ?

Bardzo ułatwiło by mi odpowiednie podłączenie (fazowe), gdybym widział gdzie w gnieździe wzmacniacza podłączyć fazę.

Nie wiem czy to jest jakiś standard,czy każdy producent ma swoją metodę.

Proszę o pomoc.

Odwieczny problem.

W zasadzie pzrynajmniej ostatnie [najbardziej pradowe]ogniwo systemu powinno byc uziemione.

Chodzi tutaj o bezpieczenstwo urzytkowników jak i lepsze ekranowanie elektroniki wewnatrz urzadzen.

Czyli "0" powinno być!

Było na forum sporo o tym, producent dał kabel 2 żyłowy aby w razie gdy inne urządzenie np. CD jest już uziemione nie zamykać pętli, uziemia się najczęściej jedno urządzenie z systemu które są połączone. Jeśli masz kaloryfer w domu a w gniazdku brakuje uziomu to już wiesz co zrobić :-)

Znowu kłania się wyszukiwarka, były rysunki gniazd, gdzie co i jak podłączyć.

pzdr

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>opteron

Z tą gleba na kaloryferze to róznie bywa....

lepiej sprawdzic mierniczkiem.. bo inaczej moze w lecie połachotac jak ktoś nieudolnie kwiatki na parapecie bedzie podlewał.

Wyszukiwałem, czytałem, oglądałem ale nigdzie odpowiedzi nie otrzymałem. Forumowicze nie są zgodni nawet do tego, po której stronie powinna być faza w gniazdku.

Jesli coś przoczyłem proszę o podanie numeru wątku.

Gniazdko...

[obrazekLUKASZ-196318_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurcze..

linie na czerwono oznaczaja pomiar.

Pomiedzy tymi kontaktami ma byc napiecie sieciowe.

A zielony kolor miedzy bolcem i gniazdem z prawej oznacza pomiar ktory powinien wynosic " 0."VAC'!

Jak chcesz zabić siebie, albo kogoś z rodziny to podepnij zero robocze do środkowego bolca.

Co z tego wyniknie?

Środkowy bolec łączy się z obudową, wystarczy więc odwrotnie wsadzić wtyczkę, żeby mieć fazę na obudowie.

Zawsze bezpieczniej jest, kiedy środkowy bolec "wisi w powietrzu". O ekranowanie się nie martw, przecież na obudowie jest masa zasilacza.

Czyli zamiast bolca podłączam kaloryfer i mierzę. Jeśli zero wyjdzie to podłączyć zero ochronne i ekran przewodu do kaloryfera ? A jeśli zera nie ma to można podłączyć zero ocheronne i ekran przewodu do zera roboczego ?

W starych instalacjach jak moja, tak podłączano pralki i lodówki, ale nie wiem czy to nie uszkodzi wzmacniacza.

Jeszcze jedno pytanko: nie wiecie gdzie mozna kupić listwy metalowe, ekranowane ? Bo na razie mam komputerową, a chciałbym zmienić na lepszą.

igod - Połeś dzisiaj kawę ?

Nawet , kiedy wywiercisz nielegalny otwór na bolec i przekręcisz wtyczkę - faza nie pojawi sie na obudowie.

Mam ci to narysować ?

qurde, co wy gadacie? jak wtyczka jest dwupinowa bez bolca PE to znaczy ze zasilacz pracuje w 2 klasie ochronności i jest izolowany od obudowy! i w związku z tym podpięcie do PE czy PEN nic nie da!

W mojej starej dwużyłowej sieci (bolec w gniazdku podłączony jest do fazy zerowej) między bolcem zerującym a ziemią (kaloryfer, uziom, wodociąg) występuje wolnozmienne napięcie +/- 20-30 V. W przypadku podłączenia sprzętu do gniazdka z bolcem zerującym nie wolno podłączać dodatkowego uziemienia!

Nowe instalacje posiadają trzy żyły - faza, zero i uziemienie. W nowej sieci uziemienie wykonywane jest lokalnie i z reguły jest przyzwoitej jakości.

Korzystanie z wtyczki dwubolcowej ma swoje zalety, a mianowicie można prowadzić odsłuchy dla dwóch położeń wtyczki w gniazdku i określić te optymalne. Zrobić znak odniesienia na gniazdku i wtyczce i zawsze w ten sam sposób podłączać sprzęt. Jeśli zmienisz gniazdko/mieszkanie/dom zabawę zacznij od początku.

darkul to co ma kosze głośnika uziemić ?

a jeśli wzmacniacz nie ma uziomu - czy uziom lub jego brak ma wpływ na dźwięk (czy na jego stabilność) (nie mówimy o wzm lampowych i gramofonach bo to już inna historia)

Nowy2 >

Czyli musiałbym wiedzieć gdzie we wzmacniaczu podać fazę i mam podłączenie fazowe. Ale w tym przypadku nie mogę zastosować ekranowania przewodów zasilających.

Do jasnej ciasnej, mój wzmacniacz ma uziemnienie, instalacja nie ma, w tym problem.

A cała historia zaczęła się od tego że chciałem wymienić przewód w listwie bo jest za krótki. No i pomyślałem ze skoro ekranowanie ma wpływ na inne przewody to kupię przewód lepszy - ekranowany i listwę też ekranowaną. Nie stać mnie na kondycjoner, mam budżetowe klocki to powinno wystarczyć. No ale co z tego że kupię przewód i listwę ekranowaną jak nie mam ekranu gdzie podłączyć.

kryspin a kto ci powiedział że znajdziesz odpowiedź - pomierzyć można prawie wszystko ale dla audiofili zostaje to co niemierzalne

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.