Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie sprzętu bez zera ochronnego

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

parę miesięcy temu coś mi się pochrzaniło, wyłączyło myślenie i zrobiłem podłączenie ala "brencikowskie" nie mając porządnego uzimnienia (jak to w blokach mieszkalnych), od tego czasy z "szacunkiem" dotykałem cedeka, bo w skrajnych przypadkach mógł pierdyknąć. Poszedłem następnie po rozum do głowy i wnioski były dokładnie takie jak opisuje jar1. Brencik mam prośbę - nie namawiaj kolegów do głupot.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Jar1&Rambo

Uprzedziliście mnie... w pełni was popieram.

>Brencik

Już tak namieszałeś teoretyzowaniem...

Jeżeli uważasz że ty masz bezwzględna racje poparta teoria to proszę o wręcz odręczne narysowanie nam jak dla Talibów Jak to wygląda w praktyce i bez strat bojowych... bez uwzględniania jeńców.

Pojawiły się jakieś konkluzje?

To chyba wszyscy zgadzają się, że w przypadku braku uziemienia napięcie na obudowie może się pojawić.

Jak pisałem wcześnie z punktu widzenia ochrony przeciwporażeniowej niebezpieczeństwa nie ma. O wpływie na inne urządzenia w tym przypadku nie ma co dyskutować z faktami, a te są takie, że taki wpływ niestety występuje, o czym jak już wspomniałem boleśnie przekonałem i Rambo również jak widzę.

>Brencik

Artykuły są naprawdę ciekawe i również zachęcam do ich przeczytania. Być może, że spróbuję przekonać się organoleptycznie co do niektórych aspektów problemów filtrów, gdyż mam dostęp do laboratorium kompatybilności elektromagnetycznej z prawdziwego zdarzenia. Muszę tylko znaleźć tyle czasu.

Wolał bym nie być na miejscu wytwórcy któremu klient zwrócił uwage na zaistniałą sytuacje jak w opisie Rambo czy Rekina.... tu juz można się spotkac z Panem prokuratorem...

rambo, daruj sobie.... podejscie berencikowskie bez uziemienia.... czy ja kiedys proponowalem cos takiego?!!!!!!!!! to wlasnie jacys lamerzy na tym forum chca laczyc w gniazdku przedowd zerowy z ochronnycm pzrewodu sieciowego... ja temu stanowczo sie sprzeciwiam tego typu glupotom. Chlopie, ale zes pojechal teraz...

Co innego to koniecznosc NIEUZIEMIANIA urzadzen II klasy ochrony, typu CD itp. Skoro ty tak zrobiles to gratuluje poczucia humoru i wiedzy. Temu tez sie sprzeciwiam stanowczo!!

Moze ktos nie zauwazyl bu mu jego "wiedza" zacmila to jeszcze raz wklejam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale i tak nikt tych linkow nawet nie otworzy bo i poco... trudno sie pzrebic wiedzy na tym forum, nawet tej najprostszej i latwej do przyswojenia... coz, lepiej brnac w magii i niedomowieniach i ciagle pytajac o to samo i zadajac głupie wrecz ju zpytania po 100 razy te same zreszta...

A Darkul nie musi bo to zna..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Boleśnie w sensie spalenia tranzystorków mutujących w DVD (na szczęście). Natomiast podobny efekt możemy uzyskać podłączając DVD z telewizorkiem przyłączonym do kablówki. Jak nie ma uziemiania we wzmaku, to będzie grało, ale na masie będziemy mieli potencjał ekranu z kablówki, natomiast jak sobie zafundujemy uziemienie wzmacniacza, to niestety pozbawimy się przyjemności słuchania, chyba, że ktoś lubi dźwięki wzbudzającego się wzmaka:) O tym już zresztą było gdzieś pisane, wiec nie ma co rozwijać tematu.

dlatego najlepiej nic nie uziemiac - zreszta jest to napisane na obudownie kazdego urzadzenia audio!! kwadracik z mniejszym kwadracikiem w srodku dla niewtajemniczych!!

> Brencik

No nic szczególnie nowatorskiego w tych linkach może nie ma, ale przeczytałem z zainteresowaniem i dlatego polecam to również innym. Zasadniczo wszystko zamyka się stwierdzeniem darkula, który gdzieś tam kiedyś stwierdził, że pradziwa gleba musi być i basta. Zresztą tutaj się również z Brencikiem zgadzamy w tym temacie. Schematy filtrów wyrysowane w jednym z linków miały to do siebie, że zakładały istnienie przewodu uziemiającego i tyle - wtedy jest wszystko OK. Również w przypadku, gdy jest przewód uziemiający doprowadzony do urządzenia, to jest OK. W tym konkretnym przypadku - czy jest on przyłączony do obudowy urządzenia, czy nie - nie ma znaczenia, gdyż fizycznie filtracja występuje z wykorzystaniem przewodu uziemiającego. Przypadku przewodu uziemiającego, który nie jest uziemiającym (łączy się w gniazdku z N) i wykorzystania wtedy tych filtrów nie stwierdziłem, po prostu wtedy nie był w ogóle rysowany przewód uziemiający:)

rekin wiem ze w tych linkach nie ma nic nowatorskiego dla Ciebie (dla mnie tez) ale 90% obecnych tu osob zburzy to caly swiat prawie i wyjasni jakies "wielkie" tajemnice... odkryja Ameryke chyba!!

Gleba musi byc ale koniecznie w urzadzeniu I klasy ochronnosci. W II klasy nie moze byc a jest to praktykowane niestety... ewentualnie jedo urzadzenie mozna uziemic jak ktos sie uprze ze to cos pomoze (wzmak). Ja nie mam nic uziemione i nie mam zadnych klopotow z zakloceniami itp pradami bladzacymi, potencjalami itd ekranowaniem itp

Tak teraz mogę się podpisać obiema rencami.

Zresztą zamiennie stosuję Exposuera, który jest uziemiony, oraz Rotela, który nie jest. W jednym i drugim przypadku gra i nie buczy:)

Moje dwa największe urządzenia AUDIO (znaczy takie, które wydają z siebie dźwięki) mianowicie Amica i Polar są uziemione a jednak buczą wstrętne krowy - czasami. Oczywiście wszystko wisi jak Pan .... przykazał w obwodzie zabezpieczanym różnicówką.

Bez wojen bo ani nam o to tu nie chodzi a juz tymbardziej kilku szarlatanom mo0gacych Zabić mało dociekliwych..lub dociekliwych inaczej!

A>jezeli instalacja 3 żyłowa to tylko z prawdziwego zdażenia,

B>jeżeli 2 żyłowa to pupa.. i wtedy urządzenia z duzymi wzmocnieniami typu phonostage MC,MM muszą być zasilane akumulatorowo,tylko w ten sposób będą mniej podatne na zewnętrzne zakłocenia,

C>jezeli dane 1 urządzenie mocy znajdujące sie w systemie musi ,bądz powinno posiadac uziemienie to powinno być zaopatrzone w galwanicznie odseparowane wejśćia i wyjśćia sygnałowe[tu dziesz trafa separujące i kondziory czyli tak jak w sprzęcie zawodowym],

====================================

D>Koniecznośc zainstalowania transformatora bezpieczeństwa dla sieci w całym dumu ,nie zaleznbie od tego czy instalacja sieciowa jest 2 czy 3 żyłowa.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

I proszę o wpisanie potwierdzające tak,lub nie dla punktów A,B,C,D. ku przestrodze dla innych!

Darkul, mozna to jednym zdaniem powiedzieć.

1. Wydzielony obwód tylko dla audio z ekranem na kablu do transformatora (moze byc separacyjny) (ekran do3 żyły), bez wyjść typu antena kablowa, TV i inne, najlepiej całość sprzętu zamknięta w klatce Faradaya.

Do ekranu mozna podłaczyć wzmak jak wymaga tego klasa bezpieczenstwa.

w ten sposób rozumiem twój punkt A > (tzn z prawdziwego zdarzenia),

B>tak

C>tak

D>tak ale nie w całym domu tylko wydzielonym obwodzie audio jak w A.

Żeby Ci Brencik przypomnieć, o co była ta dyskusja (bo widzę, że z pamięcią też u ciebie nie najlepiej), to jeszcze raz sobie przeczytaj jak poradziłeś koledze:

"A co Panowie zrobić w sytuacji, gdy montujemy filtr sieciowy np. w odtwarzaczu i po stronie gniazda IEC mamy "dwa bolce" (instalację również 2-żyłową) a na wyjściu filtra mamy trzy złącza, czyli standardowe L,E,N. Wszystko to "dzieje się" przed uzwojeniem pierwotnym transformatora, który też ma tylko dwa kable na uzwojeniu pierwotnym (na wtórnym są już trzy, bo mamy symetryczny odczep).

Będę wdzięczny za poradę

>Brencik

0 "bolec" dolaczamy do obudowy... "

Więc nie wyjeżdżaj znowu z linkami i nie odkręcaj kota ogonem, tak trudno napisać po prostu, że się zbytnio nie pomyslało i przeprosić.? No tak, ale do tego tez nie jesteś zdolny.

Z chęcią zaangażowałbym Brencika do przełączania interkonektów w takim cd. Mnie to parę razy nieprzyjemnie "strzeliło" i zmądrzałem. Brencik też widać musiałby przejść taką samą drogę. Nie każdy może się uczyć błędów na innych. Swoją drogą to nie rozumiem dlaczego Brencik nie może zrozumieć, że ta jego "porada" powoduje puszczenie dość znacznego napięcia na obudowę. Może jest gruboskórny i "kładzie lachę" na takie pieszczoty elektryczne ......

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

darkul - racja.

Rambo, mam sprzet podlaczony do kompa i TV gdzie zastosowane sa wlasnie filtry z polaczeniem kondenstatorkow od L i N do masy urzadzenia i nic sie nie dzieje przy przelaczaniu interkonektow. Takie same sa trzaski jak przy normalnym podlaczaniu (przy odlaczonym TV i kompie od sieci i od ukladu - testowalem wszystkie opcje!!!). Wiec problemu nie ma. Zazanczam ze nie mam nic polaczone z PE. Jak jest bolec to jest odlaczony i wisi w powietrzu.Pozdrawiam!

proponuję więc przy przełączaniu interkonektów w tego typu sprzęcie drugą ręką złapać się np za kaloryfer, zewnętrzną instalację antenową itp - wtedy to efekt jest jeszcze "lepszy"

>Brencik, a jak myslisz, co się stanie gdy w filtrze ulegnie przebiciu kondensator umieszczony miedzy L i 'zerem' po skorzystaniu z Twojej porady?

jasne ze mam niepodlaczone! ja sie pradu nie boje!! hehe!!

a zwarcie tego konedsatorka chyba sie jeszcze nigdy nikomu nie przytrafilo...to sie zdarza chyba raz na 100000000000000 przypadkow. Jakos kondensatorkow tych jest super i predzej wystapi przerwa w nim niz zwarcie.

>brencik

zasada działania kondensatora -| |- opiera się właśnie na "przerwie" a nie na przewodnictwie.

między okładzinami musi być przerwa. kurde bolec

ta przerwa chyba bedzie jak mu nóżki odpadną hehe

• 4 tygodnie później...

Tyle paplaniny !!! 5 zakładek a prostego rozwiazania i sprawdzonego praktycznie nikt nie podał.

Podzielę się moim, które działa REWELACYJNIE !!!!

Sieć mam bez uziemienie, gniazda zasialnia również (Rotel 1062 i 1072).

Ceny fabrycznych sieciówek są chore więc postanowiłaem coś sam zrobić.

Kupiłem od p. Bulskiego kabel na sieciówkę 4 pary ekranowane plus ekran na całości

(z tego samego kable robi swoje wysokie modele) i dwa wtyki.

Koszt coś ponad 100 zł.

Fazę podłączyłęm tak, aby znalazła się we właściwym bolcu.

I tu najważniejsza rzecz: Ekran odizolowany po obydwu stronach wtyczek od przewodów zasilających

podłączyłem do grzejnika.

Jeżeli zrobi się to porządnie to nie ma żadnego niebezpieczeństa. Po prostu ekran nie jest połączony

ani z siecią, ani ze sprzętem.

Dlaczego to dziła: ekran solidnie uziemiony, z potencjałem zerowym 'wyłapuje' z sieci wszelkiego rodzaju śmieci.

Efekt w poprawie brzmienia w stosunku do fabrycznych kabelków doskonały.

Równie duży wpływ na dzwięk jak po wsadzeniu dobrego interkonektu.

Znacznie zmniejszyły sie szumy, dzwięk stał się bardziej zrównażony, bardziej przestrzenny.

Komentarz mojego syna przy porównaniach: na starych kablach grało jakby z magnetofonu !!!

Uwaga i ostrzeżenie : nie zabierajcie się za przeróbki przy prądzie jeżeli tego nie umiecie (wątek 12554).

> I tu najważniejsza rzecz: Ekran odizolowany po obydwu stronach wtyczek od przewodów

> zasilających podłączyłem do grzejnika.

> Jeżeli zrobi się to porządnie to nie ma żadnego niebezpieczeństa. Po prostu ekran nie

> jest połączony ani z siecią, ani ze sprzętem.

> Dlaczego to dziła: ekran solidnie uziemiony, z potencjałem zerowym 'wyłapuje' z sieci

> wszelkiego rodzaju śmieci.

sprawdź tylko czy masz uziemione grzejniki - we współczesnych instalacjach grzewczych nie jest to oczywiste, często rury w pionach i doprowadzeniach wymieniane są na izolowane plastykowe. to samo z wodociągowymi ..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.