Skocz do zawartości
IGNORED

demagnetyzer

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut sprawdzę jutro ta płytę, właściwie sprawdzą ją 3 osoby na trzech systemach. dam znać.

Tylko co ja mam z nią zrobić, przed odsłuchem ją odpalić ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Najpierw wybierz utwór, który bardzo dobrze znasz, słuchaj normalnie, nie wsłuchuj się zbytnio, bo dostaniesz paranoi ( :) ), następnie włącz densena, niech sobie przeleci, i teraz kawałek, który słuchałeś przed demagnetyzacją. Aha, najlepiej słuchać w parę osób :) Nie gwarantuje Ci, że to zadziała - nie kiedy nie przynosi to żadnych efektów, a czasami przepaść - warto jednak sprawdzić i samemu się przekonać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tak, tak, bardzo to dorosłe...

Bardzo dorosłe jest cytowanie fragmentu wypowiedzi. A co z tym co było

napisane dalej, czyli że jak zmianę da się usłyszeć to da się ją również zmierzyć?

Przypominam ci, że informatyka to dział matematyki. O ile wiem to logika

powinna być bardzo bliska matematykom. Dlaczego nie jest bliska tobie?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Cały rok słuchałem Turnaua , różnice na pewno rozpoznam, jak oczywiście będzie. Ja też jestem informatykiem, tak mi się wydaje :)

>>ayran

No to pomyśl dwa razy, zanim coś napiszesz - pomyśl, że ktoś może to zinterpretować inaczej niż Ty...

Przypominam ci, że informatyka to dział matematyki. O ile wiem to logika

powinna być bardzo bliska matematykom. Dlaczego nie jest bliska tobie?

Zgadzam się z tym w 100% - przeto matematyka to królowa nauk? :)

Jeszcze Wam powiem, że po użyciu płyty Densena dźwięk stał się bardziej spójny, rozdzielczy i bardziej wciągający... - i weź tutaj bądź mądry :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Odnośnie płyt CD znalazłem taki tekst:

"RD-3 - demagnetyzator do płyt kompaktowych Nigdy nie usłyszymy maksymalnie dobrego dźwięku z płyty CD, gdy jest ona namagnesowana. Po pierwsze nadruk, który naniesiony jest na płytę zawiera żelazo. Farby czerwone, żółte i brązowe zawierają na przykład tlenek żelaza, farby niebieskie i zielone - kobalt, a farba srebrna - nikiel. Żelazo, kobalt i nikiel są ferromagnetykami i łatwo ulegają namagnesowaniu. Po drugie problemy stwarza aluminium użyte do produkcji warstwy zapisywalnej w płycie CD. Japoński Standard Przemysłowy (JIS) określa, że aluminium wykorzystywane do produkcji płyt kompaktowych musi mieć czystość 99%. W pozostałym 1% zawarte jest żelazo, nikiel i kobalt. Gdy w odtwarzaczu wiruje płyta, przytrzymywana jest za pomocą krążka z magnesem, pole magnetyczne wytwarzane jest również przez silnik. Wszystko to powoduje, że płyty (również płyty DVD, CD-R, itd.) ulegają namagnesowywaniu."

Czy teraz coś się w teoriach pozmieniało i wiązkę światła da się odchylać polem magnetycznym ( w tym tak szczątkowym) , czy dzieje się tak od czasu wprowadzenia tego wynalazka ?

Ten magnes dociskowy ma zapewne 100 czy 1000 razy silniejsze pole , ale demagnetyzator nijak się ma do jego ew oddziaływania .

W sumie ja to robię jak czuję, że coś jest nie tak :) Nie mam jakiegoś terminu :)

Czy teraz coś się w teoriach pozmieniało i wiązkę światła da się odchylać szczątkowym polem magnetycznym , czy dzieje się tak od czasu wprowadzenia tego wynalazka ?

Ten magnes dociskowy ma zapewne 100 czy 1000 razy silniejsze pole , ale demagnetyzator nijak się ma do jego ew oddziaływania .

Tak jak pisałem wcześniej - jest to kontrowersyjne, ale uwierzcie mi, że działa - czy tego spróbujecie, to już wasza sprawa. To siedzi w Waszej głowie..., nie w mojej...

Myślenie schematyczne się nie sprawdzi, trzeba zostawić to za sobą i przekonać się, bez uprzedzeń samemu...

>>ayran

No to pomyśl dwa razy, zanim coś napiszesz - pomyśl, że ktoś może to zinterpretować inaczej niż Ty...

yyyyyy?

Postawiłem tezę. Nawet ci ją powtórzyłem. Nic nie odpowiedziałeś. Tu nie ma co interpretować. Jesteś helpdeskiem, czyli kimś od konfiguracji drukarek w biurach. Osoba z ukończonymi studiami z zakresu informatyki zna logikę i potrafi czytać ze zrozumieniem.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

no właśnie, ja wkraczami na doświadczalne pole oparte na czuciu, apeluję o pomysł pomiaru tego zjawiska. to równie dobrze może być zwykła płyta poprawiająca humor. coś na zasadzie: włączyłem więc powinno być lepiej, dlatego skupienie jest inne co inne wrażenie odsłuchu stwarza. to zwykła iluzja, która technicznie nie wprowadza żadnych zmian.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

W sumie ja to robię jak czuję, że coś jest nie tak :) Nie mam jakiegoś terminu :)

Tak jak pisałem wcześniej - jest to kontrowersyjne, ale uwierzcie mi, że działa - czy tego spróbujecie, to już wasza sprawa. To siedzi w Waszej głowie..., nie w mojej...

Myślenie schematyczne się nie sprawdzi, trzeba zostawić to za sobą i przekonać się, bez uprzedzeń samemu...

Ten magnes nie siedzi w mojej głowie tylko w odtwarzaczu , ale faktycznie może to nie jest tak silny argument jak wiara w swój słuch.

neomammut, kiedyś lampy kineskopowe rozmagnesowywało się cewką dość pokaźnych rozmiarów (20 cm średnicy) podłączoną wprost do sieci 220V, mam ją i zachęcony Twoimi doświadczeniami spróbowałem. Teraz sobie (jasna cholera) w brodę pluje że dałem się na ten eksperyment namówić ponieważ teraz moja płyta CD (Kind of blue) w ogóle nie gra.

yyyyyy?

Postawiłem tezę. Nawet ci ją powtórzyłem. Nic nie odpowiedziałeś. Tu nie ma co interpretować. Jesteś helpdeskiem, czyli kimś od konfiguracji drukarek w biurach. Osoba z ukończonymi studiami z zakresu informatyki zna logikę i potrafi czytać ze zrozumieniem.

No to powiedz jeszcze gdzie pracuje, widzę, że jesteś oblatany w te klocki...

Ten magnes nie siedzi w mojej głowie tylko w odtwarzaczu , ale faktycznie może to nie jest tak silny argument jak wiara w swój słuch.

Zrobisz, jak będziesz uważał...

neomammut, kiedyś lampy kineskopowe rozmagnesowywało się cewką dość pokaźnych rozmiarów (20 cm średnicy) podłączoną wprost do sieci 220V, mam ją i zachęcony Twoimi doświadczeniami spróbowałem. Teraz sobie (jasna cholera) w brodę pluje że dałem się na ten eksperyment namówić ponieważ teraz moja płyta CD (Kind of blue) w ogóle nie gra.

A czy ja Ci mówiłem, że masz tak zrobić? Ja zachęcałem tylko do ściągnięcia sobie płytki Densen DeMagic, nagraniu jej na płytę CD-R i sprawdzeniu na własne uszy, czy to działa...

czy możecie przestać dyskutować o jego użyteczności lub też nie a wrócic do tematu. Czy można coś takiego zrobić i jak????!!!!

jesli komukolwiek nie odpowiada audiofilskie woodoo to proszę niech nie czyta i nie pisze.

No to powiedz jeszcze gdzie pracuje, widzę, że jesteś oblatany w te klocki...

No ty chyba nie bo dalej nie dowiedziałem się jak chcesz to mierzyć.

To, że to słyszysz już wiem. Jak zamierzasz to mierzyć?

Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować, myślenie schematyczne nic tutaj nie daje, a takim się posługujesz. Zresztą, byli tu tacy, co chcieli barwę zmierzyć...

Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować, myślenie schematyczne nic tutaj nie daje, a takim się posługujesz. Zresztą, byli tu tacy, co chcieli barwę zmierzyć...

To nie dyskutuj tylko napisz chociaż gdzie uzyskałeś tytuł zawodowy mgr inż. w zakresie informatyki. Muszę wiedzieć aby innym polecać. Pochwal się swoją alma mater.

Racja, Lulu, przepraszam za of-top.

Co do tematu, jasne, że się da, powstaje jednak pytanie jakiej mocy powinien być elektromagnes...

Tutaj macie pomiary urządzeń do demagnetyzacji płyt CD, niestety po niemiecku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy możecie przestać dyskutować o jego użyteczności lub też nie a wrócic do tematu. Czy można coś takiego zrobić i jak????!!!!

jesli komukolwiek nie odpowiada audiofilskie woodoo to proszę niech nie czyta i nie pisze.

Przede wszystkim musisz przestać schematycznie. No i tego nie pomierzysz.

Przede wszystkim musisz przestać schematycznie. No i tego nie pomierzysz.

dlatego pytam bo się nie znam, wiem tylko, że jest to cewka/ cewki a płynący prąd jest stopniowo wygaszany. Są demagnetyzery przemysłowe do metalu.

Cewki to sobie możesz pomierzyć. Nie pomierzysz sobie efektu. Ale go usłyszysz.

Jakbyś znał zasadę działania o oczekiwany efekt to sam byś zbudował a tak pozostaje ci myślenie nieschematyczne i bezsmyślne klonowanie.

Zaczerpnięte z innego forum :

cytat:

"Teoretycznie wydawało się, że płyty graja troszkę głośniej i obraz dvd jest lepszy, ale własnie teoretycznie...bo efekt był za mały aby stwierdzić to z cała pewnoscią....."

Obraz dvd jest lepszy ??? Ja pie......

Jednak przetestuje tą cudowną płytę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.