Skocz do zawartości
IGNORED

Źródlo do Marantz PM8005

levy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się coraz bardziej nad "ulepszeniem" źródła w moim systemie.

Aktualnie posiadam Hegel HD11.

Bardzo kusi nie rozwiązanie Sa8005 lub Na8005 w zależności od tego, które ma lepszego DAC zewnętrznego.

Za NA8005 przemawia funkcja odtwarzacza sieciowego, a w razie konieczności można podłączyć CD do jego DAC.

SA8005 znów ma wbudowany odtwarzacz CD a np Spotify podajemy do DAC.

Czy któreś z urządzeń ma o wiele lepszego DAC ?

Na jakie źródła z podanej klasy warto by jeszcze zwrócić uwagę ?

https://www.audiostereo.pl/topic/123246-%C5%BAr%C3%B3dlo-do-marantz-pm8005/

Witaj,

wybór pomiędzy Marantz SA8005 a NA8005 zależy tak naprawdę od tego, z jakiego źródła muzyki korzystasz. Jeśli masz dużo płyt CD i masz zamiar w przyszłości dalej je kolekcjonować, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zakup SA8005. Jeśli natomiast masz jakiś transport, ale nastawiasz się przede wszystkim na odsłuch plików, wybierz NA8005. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że odsłuch płyty CD będzie trochę gorszy, niż w przypadku SA8005.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Hegel to bardzo fajny DAC, dobrze przemyśl chęć zmiany, bez obrazy dla Marantzów, to inne granie.

Poczytaj o DAC, wypożycz ze 3 dobre (Myryad, Aune, Gold Note, Music Hall 25.3, Calyx, m2tech itp.), posłuchaj i wybierz. Wg mnie najlepszy z nich wg Ciebie spokojnie zbije Sa8005 na kwaśne jabłko ;p, o ile przebije HD 11

Wg mnie najlepszy z nich wg Ciebie spokojnie zbije Sa8005 na kwaśne jabłko ;p, o ile przebije HD 11

Pamiętaj, że to co Ty możesz uważać za słabe w innym systemie może zagrać świetnie.

Akurat Marantz robi dobre źródła i nie byłbym taki pewny czy te które wymieniłeś będą znacznie lepsze.

Ja na przykład granie Hegli HD11, HD20 , HD12 ( ten nowy ) uważam za bardzo słabe - w moim systemie właśnie. Zawsze ważny jest punkt odniesienia i dany system ;)

Gość numik

(Konto usunięte)

Pamiętaj, że to co Ty możesz uważać za słabe w innym systemie może zagrać świetnie.

Akurat Marantz robi dobre źródła i nie byłbym taki pewny czy te które wymieniłeś będą znacznie lepsze.

Ja na przykład granie Hegli HD11, HD20 , HD12 ( ten nowy ) uważam za bardzo słabe - w moim systemie właśnie. Zawsze ważny jest punkt odniesienia i dany system ;)

hm, odstępstw od naturalności nie nazywam słabością, choć jasne, Hegel ma zwolenników i wrogów, wg mnie jednak to świetne DAC, SA8005 znam i czegoś mi tam brakuje.

Natomiast nie uważam Hegli za najlepsze DAC do 6-8 tysięcy, co wynika wprost z wielu moich wpisów, tu też podałem kilka chyba, chodzi raczej o ideę. Sam jestem ciekaw jak zainteresowany oceniłby pojedynek Hegel - sa8005 i tak, zgadzam się że Hegle w pewnych systemach padną, ale w wielu sprawdzą się doskonale, poradziłem jednak porównanie 3 świetnych DAC z Heglem i sa8005 (w domyśle). Podtrzymuję, że wg mnie najlepszy z dobrze przemyślanych 3 wypożyczonych DAC przebije sa8005

Wszystko zależy do czego zmierzamy w naszej wizji brzmienia dla nas 'idealnego'. Ja zmierzam ku neutralności systemu dlatego właśnie Hegle u mnie odpadają ( poza HD25 ). Nie skreślam ich jeśli ktoś ma inne preferencje brzmieniowe lub musi coś korygować..

Tak jeszcze z ciekawości. Czy ktoś wie jakie są różnice brzmieniowe pomiedzy SA8005 a SACD Ki Pearl Lite ?

CA słyszałem nie w swoim systemie i robi naprawdę wrażenie.

Czy KI Pearl Lite oby na pewno czyta SACD?

Z tych co kolega Numik polecił słuchałem dac-a myryad i sorry ale dla mnie to on nie jest wart nawet połowy swojej ceny, zaznaczam dla mnie. Słuchając w tym samym czasie cd Vincenta cd 400 (cena taka sama jak ten myryad z 20) mogę powiedzieć, że brzmieniowo ten cedek gra dużo lepiej od tego całego dac myryada tyle, że ma jeden poważny defekt - wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, no ale jak już "raczy grać" to gra bardzo ok, warto posłuchać.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Żadna z powyższych opcji nie zagra lepiej od np. DAC LKS + modyfikowany PC.

Sygnał z PC oczywiście konwertowany do DSD. DAC dostaje sygnał DSD zamiast PCM.

Nie trzeba inwestować nawet w Windows i Jriver. Najnowszy Daphile ma opcję konwersji PCM -> DSD.

Wg mnie DACi na kości ESS9018 grają lepiej DSD niż PCM.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Żadna z powyższych opcji nie zagra lepiej od np. DAC LKS + modyfikowany PC.

Sygnał z PC oczywiście konwertowany do DSD. DAC dostaje sygnał DSD zamiast PCM.

Nie trzeba inwestować nawet w Windows i Jriver. Najnowszy Daphile ma opcję konwersji PCM -> DSD.

Wg mnie DACi na kości ESS9018 grają lepiej DSD niż PCM.

LKS to bardzo dobry DAC. Czy do modyfikowanego PC jednak musiałby być aż taki, z tańszym będzie gorzej?

Z tanszym bedzie gorzej jesli chodzi o oddanie przestrzeni. Prawdopodobnie. Reszta parametrow brzmienia bedzie podobna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość numik

(Konto usunięte)

Z tych co kolega Numik polecił słuchałem dac-a myryad i sorry ale dla mnie to on nie jest wart nawet połowy swojej ceny, zaznaczam dla mnie. Słuchając w tym samym czasie cd Vincenta cd 400 (cena taka sama jak ten myryad z 20) mogę powiedzieć, że brzmieniowo ten cedek gra dużo lepiej od tego całego dac myryada tyle, że ma jeden poważny defekt - wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, no ale jak już "raczy grać" to gra bardzo ok, warto posłuchać.

Myryad ma swoje ograniczenia, na rynku wtórnym nie bywa jednak w przeciwieństwie do arcamów, hegli czy m2techów :), nie jest tak popularny, ale jednak zaskarbia sobie czymś sympatię, natomiast tak, z tych które wymieniłem jest najsłabszy w teorii, w praktyce to już każdy ma swoją ;p;p.

Wszystko zależy do czego zmierzamy w naszej wizji brzmienia dla nas 'idealnego'. Ja zmierzam ku neutralności systemu dlatego właśnie Hegle u mnie odpadają ( poza HD25 ). Nie skreślam ich jeśli ktoś ma inne preferencje brzmieniowe lub musi coś korygować..

no tak, neutralne to one nie są :), soul note jest, gold note raczej też z tych które znam

Myryad Jak dla mnie gra poprawnie ale gubi szczegóły.

CA851N bardzo mnie zaskoczył.

NA8005 grał poprawnie chyba najbardziej zbliżony dzwięk do czarnej płyty (chyba brakło mi osłuchania musze go jeszcze raz przerobić)

Rega fajnia dynamika jednak słaba góra (prosta zbliżona do denona)

Musze to teraz ponownie przerobić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.