Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy w zakupie CD

Marcin Dębek

Rekomendowane odpowiedzi

Rzuć monetą ;-)

A poważnie, to zapytałeś bez podania szczegółów. Nie wiadomo ile chcesz przeznaczyć na ten zakup. Czy to ma być nowy, czy używany.

itd.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

kwota przeznaczona na cd to ok 1000 zł nie musi być nowy ale musi czytać mp3 przez usb no i oczywiście zgrać się z amplitunerem i kolumnami.

Alternatywa to Dac ale jestem zielony w tym temacie

Witaj,

a może po prostu Yamaha CD-S300, dobry odtwarzacz, który dodatkowo będzie wizualnie dopasowany do Twojego amplitunera.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiscie służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Twoja Yamaha odtwarza po lan (dlna) mp3 i flac. Ta jakość Ci nie wystarcza? Ja bym sobie kupił dysk sieciowy z routerem i puszczałbym muzykę po sieci np telefonem z androidem. Ale jeżeli słuchasz również CD to bym już kupił sam odtwarzacz CD, np używanego Arcam CD 82 super dźwięk i może kosztować około 1000 zł, pomimo, że już ma to cd kilka lat to naprawdę super gra i ma tani laser jakby coś się z nim stało. Drugi odtwarzacz, który bym polecił do CA Azur 740C, może pracować jako dac dla innych źródeł w przyszłości i może się czasami w tej cenie kupić. Trzecie rozwiązanie to kupić dac np SMSL SANSKRIT (SK)DAC USB 96K/Coaxial Optical 24bit/192kHz (cena z przesyłką do Polski (124 Eur,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i do tego dokupujesz cd np Nad c540, 541, 545 i w całości mieścisz się w kwocie 1000zł. W dac SMSL Sanskrit masz 3 wymienne opamy, więc można w przyszłości trochę się pobawić wymianą OPA. DAC podłączasz do komputera i przez niego możesz słuchać również mp3, ale proponuje sobie ściągnąć kilka FLAC do posłuchania i słuchać z flac muzyki zamiast mp3, na pewno będzie lepsza jakość, dodatkowo można próbować do SMSL podłączyć i cd nada ale wydaje mi się, że w przypadku twojego wzmacniacza to nie będzie konieczne.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie jako początkujący adudiofil to starczy mu pewnie jakość plików na tej Yamaszcze.

Więc nie ma co się wgłębiać w aspekty muzyczne CD playera.

Wiem że jakość muzy z CD doceni dopiero przy dobrym CD i wzmacniaczu no i oczywiście z dobrymi kolumnami.

Łokmen Saba

Witam ponownie,

podaję linka do darmowych plików lepszej jakości

Ukryta Zawartość

Proponuje sobie ściągnąć, żeby zobaczyć jak np flac zagra. Z drugiej strony może wystarczyć sam dac, a wszystkie cd sobie zgrać do flac i na razie odpuścić sobie cd bo wzmacniacz Yamahy (R-N 301) będzie ograniczał pozostałą część zestawu. Należy jednak pamiętać że najważniejsze jest słuchanie a nie zmiana sprzętu, bo to później już zaraźliwe choróbsko i trudną się z niego wyleczyć :).

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bardzo dziękuję za pomoc. Napewno sie zastanowie nad tymi pomysłami

Jeszcze jedno pytanie mam utwór w formacie flac ale nie wiem jak go odpalić na amplitunerze mp3 bez problemu z kompa się odpalają a flac nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bardzo dziękuję za pomoc. Napewno sie zastanowie nad tymi pomysłami

Jeszcze jedno pytanie mam utwór w formacie flac ale nie wiem jak go odpalić na amplitunerze mp3 bez problemu z kompa się odpalają a flac nie.

Zainstaluj sobei na PC foobar 2000 np v1.3.7. Dość łatwy program (darmowy z dobrą jakością odtwarzania) dodajesz plik do biblioteki (file/add folder) i ustawiasz w odwarzaczu wyjście na Yamahę (Library/Configure/Playback/output i w Device wybiersza UPnP Yamaha - tam powinna byc widoczna) i możesz odtwarzać flac. Do flac-a trzeba program, który go dekoduje i przesyła. w Przypadku problemów daj znać postaram się pomóc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Drugie rozwiązanie to udostępnij na komputerze katalog z Plikami flac i wejdź fo niego przez sterowanie Yamhy ( wybierasz źródło net później w serwerach szukasz komputera (czyli będzie pokazany twój użytkownik i wchodzisz do katalogu udostępnionego i powinny być odtwarzane pliki flac). Yamaha podaje w specyfikacji że odtwarza do 24/192, czyli teoretycznie wszystkie pliki flac.

Jaki WIndows na kompie masz?

Drugie rozwiązanie to udostępnij na komputerze katalog z Plikami flac i wejdź fo niego przez sterowanie Yamhy ( wybierasz źródło net później w serwerach szukasz komputera (czyli będzie pokazany twój użytkownik i wchodzisz do katalogu udostępnionego i powinny być odtwarzane pliki flac). Yamaha podaje w specyfikacji że odtwarza do 24/192, czyli teoretycznie wszystkie pliki flac.

Jaki WIndows na kompie masz?

w windowsie trzeba na folderze zaznaczyc udostępni / grupie domowej (odczyt i zapis) i tak mi zadziałało na Marantz NA7004, standardowo mam dysk sieciowy.

Windows 8. Problem w tym że yamaha nie widzi udostepnianych folderów. Wcześniej widziała. Nie wiem co się zmieniło.

Standardowo, wyłącz i włącz, może doszło jakieś urządzenie do sieci i jest konflikt adresów (czasami tak się dzieje).

w Win 8 trzeba wejść do panelu sterowania i sieć i internet w Grupa domowa wybrać grupa domowa i opcje udostępniania, i pokaże się zezwalaj wszystkim urządzeniom w tej sieci... i tam po otwarciu dać pozwolenie dla yamaha, samo udostępnianie trochę trwa nie wiem dlaczego tak długo.

Udostępnione mam foldery ale yamaha nic nie widzi. Nie wiem jak to rozkminić

Bardzo ci dziękuje za pomoc. Jutro wieczorem postaram sie to ogarnąć. Dam znać czy mi się udało.

Wydaje mi się że to wina Windowsa bo teraz u siebie też z pc chce dodać i pokazuje mi na razie puste foldery.

Pozdrawiam

• 7 miesięcy później...

Polecił bym jak kolega we wcześniejszym poście CA Azur 740C świetny odtwarzacz i ma super DAC którego można użyć do zewnętrznych urządzeń. Myslę, że w 1000 zł powinieneś się zmieścić

Ukryta Zawartość

Druga alternatywa to kupno Dac-a i transportu ale myślę że cena będzie większa.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.