Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór sprzętu dla biedaka (do 800zł)

kuuujo

Rekomendowane odpowiedzi

Seria pytań od kompletnego amatora, prawdopodobnie durnych, ale cóż... gdzieś muszę zacząć.

Mam bardzo niski budżet, w porównaniu z tymi w innych tematach. Zdążyłem już sobie uświadomić, że wybór zaczyna się od 1000+ a poniżej to g*wno, ale mimo wszystko jak każdy człowiek, chciałbym wybrać najmniej śmierdzące g*wno na swoje możliwości finansowe. Pieniądz to pieniądz, każdy chce go wykorzystać w jak najlepszy sposób. Zależy mi głównie na słuchaniu muzyki, różne gatunki, dobrze jakby bas był dosyć mocny. Wszystko z komputera, mam dobrą kartę dźwiękową.

Jeżeli chodzi o pokój to tutaj mam problem, bo jest to kawalerka, która ma dwa pokoje, ale są one oddzielone ścianą tylko w części. Po środku jest duże przejście, więc nie wiem czy mam to traktować jako całość, czy nie. Głośniki stały by zwrócone w mniejszą przestrzeń ok. 12m2, ale pewnie będzie się roznosiło na drugi pokój, nie wiem jak to traktować.

Co jest lepszą opcją: nowe głośni komputerowe od np. microlaba, albo edifiera, czy zwykłe głosniki + wzmacniacz? Jeśli tak, to jaka propozycja za tą cenę?

Powiem szczerze.. widzę, że wszyscy zawsze polecają używany sprzęt, ale jak oglądamte aukcje... Mam 20 letni sprzęt w domu, który jest w lepszym stanie, niż te głośniki rzekomo kilkunastoletnie, więc mam obawy co do takiego zakupu. Nie wyobrażam sobie co by trzeba było robić w domu z takim drogim sprzętem, żeby go tak zapuścić, więc domyślam się że te okazje to jest coś co jeździło od imprezy do imprezy w vanie, potykali się o to pijani ludzie i spadało od czasu do czasu ze sceny. Rozumiem, że jak nic nie jest wgniecione, albo sprzęt w środku jest naprawdę oryginalny (muszę wierzyć na słowo), to będą brzmiały lepiej, tak? Chyba duże jest ryzyko, że się trafi na złom? Poza tym, nie chcę wypaść na pedanta, ale jak wszystko dookoła w pokoju jest nowe i zadbane, a głośniki wyglądają, jakby były skradzione ze squata, to trochę się gryzie. Rozumiem, że dźwięk najważniejszy, ale chyba są jakieś granice :) Ale miło, jakby ktoś mnie przekonał do używanego sprzętu.

Nie wiem jak traktować tą swoją przestrzeń, więc nie wiem czy kolumny podłogowe wchodzą w grę, czy tylko na biurko. Wolałbym podłogowe, bo na biurku nie mam miejsca, ale może to za dużo na małą przestrzeń.

Teraz pytanie naprawdę zielone i głupie: może jedna, większa kolumna dobrej jakości? Czy to już bzdura totalna i zawsze dwie gorsze będą lepsze?

Nie bijcie.

Seria pytań od kompletnego amatora, prawdopodobnie durnych, ale cóż... gdzieś muszę zacząć.

Mam bardzo niski budżet, w porównaniu z tymi w innych tematach. Zdążyłem już sobie uświadomić, że wybór zaczyna się od 1000+ a poniżej to g*wno, ale mimo wszystko jak każdy człowiek, chciałbym wybrać najmniej śmierdzące g*wno na swoje możliwości finansowe. Pieniądz to pieniądz, każdy chce go wykorzystać w jak najlepszy sposób. Zależy mi głównie na słuchaniu muzyki, różne gatunki, dobrze jakby bas był dosyć mocny. Wszystko z komputera, mam dobrą kartę dźwiękową.

Jeżeli chodzi o pokój to tutaj mam problem, bo jest to kawalerka, która ma dwa pokoje, ale są one oddzielone ścianą tylko w części. Po środku jest duże przejście, więc nie wiem czy mam to traktować jako całość, czy nie. Głośniki stały by zwrócone w mniejszą przestrzeń ok. 12m2, ale pewnie będzie się roznosiło na drugi pokój, nie wiem jak to traktować.

Co jest lepszą opcją: nowe głośni komputerowe od np. microlaba, albo edifiera, czy zwykłe głosniki + wzmacniacz? Jeśli tak, to jaka propozycja za tą cenę?

Powiem szczerze.. widzę, że wszyscy zawsze polecają używany sprzęt, ale jak oglądamte aukcje... Mam 20 letni sprzęt w domu, który jest w lepszym stanie, niż te głośniki rzekomo kilkunastoletnie, więc mam obawy co do takiego zakupu. Nie wyobrażam sobie co by trzeba było robić w domu z takim drogim sprzętem, żeby go tak zapuścić, więc domyślam się że te okazje to jest coś co jeździło od imprezy do imprezy w vanie, potykali się o to pijani ludzie i spadało od czasu do czasu ze sceny. Rozumiem, że jak nic nie jest wgniecione, albo sprzęt w środku jest naprawdę oryginalny (muszę wierzyć na słowo), to będą brzmiały lepiej, tak? Chyba duże jest ryzyko, że się trafi na złom? Poza tym, nie chcę wypaść na pedanta, ale jak wszystko dookoła w pokoju jest nowe i zadbane, a głośniki wyglądają, jakby były skradzione ze squata, to trochę się gryzie. Rozumiem, że dźwięk najważniejszy, ale chyba są jakieś granice :) Ale miło, jakby ktoś mnie przekonał do używanego sprzętu.

Nie wiem jak traktować tą swoją przestrzeń, więc nie wiem czy kolumny podłogowe wchodzą w grę, czy tylko na biurko. Wolałbym podłogowe, bo na biurku nie mam miejsca, ale może to za dużo na małą przestrzeń.

Teraz pytanie naprawdę zielone i głupie: może jedna, większa kolumna dobrej jakości? Czy to już bzdura totalna i zawsze dwie gorsze będą lepsze?

Nie bijcie.

Witaj,faktycznie temat wyzwanie dla każdego kto będzie chciał Tobie pomóc.Poszperam troszkę na aukcjach i jak coś w tym Budżecie znajdę to napiszę.Nikt nie zamierza Ciebie bić.Jeżeli zależy Tobie na stereofonii to zawsze dwie kolumny są lepsze niż jedna.

De gustibus non est disputandum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest świeży wątek na ten temat.

Ze wzmacniaczy :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z kolumn albo to :

Ukryta Zawartość

albo to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup nowe, na gwarancji monitory aktywne np. Taga Harmony TAV 500B. Takie dedykowane do stereo, nie od komputera. Dadzą lepszy dźwięk niż stare trupy, nie zajmują dużo miejsca i pograją przez długie lata ...

Jak wyżej do tego źródło najlepiej z regulowanym poziomem napięcia wyjściowego.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Sorry że zapytam w tym temacie, czy waszym zdaniem do 700zł Taga Harmony TAV 500 B jest ciekawszym wyborem niż Edifier R 2600 , jeżeli tak to dla czego - główne kryterium jakość brzmienia / walory soniczne .

a z kolumn albo to :

Ukryta Zawartość

albo to :

Ukryta Zawartość

Czyli rozumiem, że takie nie są za duże na mój pokój?

Kup nowe, na gwarancji monitory aktywne np. Taga Harmony TAV 500B. Takie dedykowane do stereo, nie od komputera. Dadzą lepszy dźwięk niż stare trupy, nie zajmują dużo miejsca i pograją przez długie lata ...

Wydają się bardzo dobrą opcją, tylko to nie są podłogowe, więc nie mam ich gdzie postawić. Musiałbym dokupić podstawki, żeby to miało sens i przekroczę budżet :(

W tej samej cenie są microlaby 7c, które niby są podłogowe, chociaż różne recenzje się kłócą ze sobą... Dużo tracę na jakości kupując takie microlaby na podłogę, zamiast tych Taga?

Tutaj wszystko się sprowadza do tego, że miejsce mam tylko na podłodze. Jeżeli już na prawdę nie będzie żadnej rozsądnej opcji podłogowej, to oczywiście jakoś wywrócę pokój do góry nogami i wcisnę te mniejsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki aktywne, studyjne (!), nie komputerowe, to całkiem sensowne rozwiązanie.

Jeśli nie boisz się zakupów w Chinach, możesz nabyć też tani T-Amp. Sam niedawno sprzedałem za ok. 100zł fajnie grającego Toppinga TP21. A są jeszcze SMSL, MUSE i inne. Do tego jakieś Monitor Audio czy Tannoye (te wzmaczki potrafią napędzić nawet podłogówki) i gra muzyka.

jak koledzy radzą- aktywne jeśli w ogóle takie kolumny mieszczą się w budżecie (nie sprawdzałem ;p

jeśli miałbyć to klasyczny zestaw proponowałbym np poszukać yamahy a520 i połączyć ją np z Tannoyami m2. z czasem potem wymieniając wzmacniacz na lepszy..

Yamaha ma dość dobrą dynamikę, niezłą średnicę (lekko ocieploną) i dość duży, nisko schodzący bas, potrafi tąpnąć.

z kolumn ewentualnie AE Aegis One - bo w cenie za jaką możesz je dostać to świetnie brzmiące kolumny.

komputerowe głośniki bym odpuścił.

i oczywiście mówimy tylko i wyłącznie o 2ch kolumnach, nie o jednej! ;p

Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

kup m2techa hiface - taki konwerter do muzyki z kompa, jakiś dac za grosze (był Beresford niedawno - teraz stare DAC bez usb można kupić tanio) i jakieś kolumny aktywne z allegro, będzie znośnie, może przekroczysz ciut budżet, ale warto

Sam m2techa hiface to 9 stówek. Nie wpędzajcie kolegi w "audiofilię".

Po co DAC, skoro jest "dobra" (jaka?) karta dźwiękowa. Skoro "dobra", to pewnie ma DAC i wyjście RCA. A podstawkowych się nie bój, bo w małym pokoju starczają. Standy można kpić na allegro do 100zł.

A oto aktywne kolumny podłogowe za 800zł:

Ukryta Zawartość

Mają też modele podstawkowe za 500zł:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś tego słuchał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...ciekawe jak to gra..bo wygląd bardzo ok. ...ja od wielu, wielu lat preferuje podłogówki....ale może tak do sypialni...???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.