Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja Harman/Kardon H/K 670

Bastek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów,

Właśnie kończy mi się gwarancja na H/K i tak pomyślałem, że można by to i owo grzebnąć

Myślałem by w pierwszej kolejności zacząć od zasilania...

Wymiana diod, i kondensatorów.. + dorobienie gniazda IEC + sieciówka na którą już mam materiały i nawet jest zrobiona ;)

Teraz pytanie do forumowiczów..... czy jak na razie ten prosty zabieg wg was ma sens i ewentualnie jakie elementy polecilibyście( jakie firmy) ewentualnie jak się ma zwiększanie pojemności kondz. w zasilaczu ?

Zdaje sobie sprawę że z tym to już należy ostrożnie, ale może ktoś coś takiego robił lub jego doświadczenia są większe od moich.

z góry dziękuję za pomoc.

W harmanie to i bez modyfikacji jest b. duża pojemność w zasilaczu.

Sprawdź jakie masz wzmacniacze operacyjne, może warto zmienić kable doprowadzające sygnał do zacisków na porządniejsze, transformator zaekranować miedzią, odłączyć na stałe regulację barwy czyli wyciągnąć taśmę.

Powymieniać co niektóre kondensatory.

Czy te scalaczki podałeś na podstawie doświadczeń z yamahą?

Nie znam się, ale czy opa2143 nie byłyby lepsze?

Czy Twoim zdaniem warto zmieniać elektrolity w zasilaczu na większe, oryginalnie siedzą nichikony o pojemności 5600 sztuka przy 35V.

U mnie siedza tranzystory, sztuk 4. Można je zastąpić LM'ami?

Co to jest NFB?

z prostych zmian to jeszcze diody w mostku / mostkach prostowniczych, nihicony bym zostawił i do nich dołożył coś dodatkowego jeśli sie da bo np jest miejsce z drugiej strony płytki itd. jeśli wymiana to na coś dobrego i większego ale trzeba uważać na gabaryty..ewentualnie czasem wiercić otwory w płytce zeby dwa obok siebie sie zmieściły itp itd.

Od dawna chodzi za mną odłączenie regulacji barwy- używałem jej dosłownie dwa razy w ramach testu, dodawałem trochę masy niskim tonom głównie ze względu na wielkość pomieszczenia (ok 23m2).

Po doklejeniu mat bitumicznych nie mam takiej potrzeby a przy okazji poprawiła się rozdzielczość basu.

Wracając do regulacji, w pianocrafcie nie możliwości odłączenia jej (brak source direct) sygnał doprowadzany i odprowadzany jest z płytki przedniej tą samą taśmą. Czy mogłbym wyjąć taśmę i połączyć odpowiednie ścieżki aby znacznie skrócić drogę sygnału? Jak to wygląda z punktu fizyki i osoby obeznanej z elektroniką?

Pianocraft w moim odczuciu zaprojektowany jest z głową, we wzmacniaczu aluminiowy, odlewany radiator; transformator wielkości dużej męskiej pięści; czarny alps, ekranowana płytka tunera.

Na wejściu znajdują się opy JRC 2068d, podobnie jest w odtwarzaczu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.