Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe glosniki polkowe

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

W nowych warunkach mieszkaniowych moge pozwolic sobie na kolumienki polkowe-doslownie na polke.

Warunki brzegowe:

Pokoj ok 20m2

Reflex wylacznie z przodu

Kwota 4000 zet za nowe

Kolor drzewniany lub bialy

Muzyka:elektryczny jazz,rock 60/70,soul z tegoz okresu,blues.

Piec:lampa Mistral nie grajaca juz jak lampa po wymianie elementow na najwyzsza polke (Audio Note,Mundorf,Shinkoh,Takman itp).

Prosze kolegow o typy,dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/123650-nowe-glosniki-polkowe/

Przeczytaj mój wpis w podpiętym wątku o AS2015. Tylko cena wyższa no i nie wiem czy ten Mistral uciągnie ale myślę że dobry kierunek.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Szukam głośników za podobną kwotę, z tym że do dużo mniejszego pokoju. Mam za sobą Kef ls50, dynaudio excite14, atc scm7 i studio 16hz canto grand. Te ostatnie projektowane do pracy z lampą (podobno). I te ostatnie bardzo mi sie podobały, Ale ciągle bijê się z myślami, bo sądzę że sa do mnie za duże. Czekam na odsłuch canto one. Kefy miały dla mnie za mocny bas, raczej chce od tego uciec. Atc były dla mnie świetne, ale sa bardzo wymagające co do pieca i dlatego odpadają. Nie mam 10000 na wzmacniacz. Miały natomiast idealny dla mnie dźwięk. Dobrze zrównoważony i że tak powiem w punkt. Ale podobno z lampą sie nie lubią. ZostAły dynaudio, które słyszałem z atoll in 100 i na nim bardzo mi sie podobały (na Rega brio-r nie). Osobiście wybiorę po bezpośredniej konfrontacji studio 16hz canto grand, one i excite14, z tym że ja na audio analogue crescendo Będę grał.Może w tym zestawieniu pojawi się jeszcze jedną para, niespodzianka, ale to nic pewnego. Tobie polecam wybrać się na odsłuch canto grand

Canto grand-widzialem je w Albatros Gdynia,reflex z tylu,odpada

Paweljazz-ogladalem linka juz wczoraj,dziekuje ale to nie dla mnie.Z mala przerwa od 20 lat mialem Focale lub kolumny na Focalach(jak teraz Zollery-podlogowe) i takie brzmienie mi odpowiada.

Można jeszcze inaczej. Usher S520 pierwsza wersja. Tanio i całkiem nieźle.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Właśnie że względu na budowę chciałem wybrać Atc. Sa konstrukcją zamkniętą, bez dziury i jestem przekonany że zaskoczyły by Cię ilością dźwięku jaj na swój rozmiar. Nawet w20mkw. Ale ja ich słuchałem na naim xs2, jak powiedziałem, nie moja kieszeń. Nie kojarzę, żebym w trakcie swoich poszukiwań natknął sie na coś z bassrefleksem z przodu ale z chęcią poczytam, może ktoś coś podrzuci. Natomiast basreflex można przytkac. Słyszałem dynaudio z przytkana dziura i wrażenia mam pozytywne. Może spróbuj Tak pokombinować. A powiedz mi, może już coś zwróciło Twoja uwagę? Tez chętnie poznam coś nowego

Także polecam świetne monitory Focal Aria 906, bedą w stanie bardzo dobrze nagłośnić Twoje pomieszczenie i powinny dobrze zgrać się z Twoim wzmacniaczem. Dobrym rozwiązaniem mogą być także Triangle Comete EZ.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

U mnie do nie dawna stały na półce Magnat 1003 S. W prawdzie bas refleks z tyłu ale te kolumny te są tak zaprojektowane że ( jak podano w instrukcji ) min 20 cm od tylnej ściany zapewnia dobre brzmienie. Przy takim ustawieniu zapewnią ci bardzo szeroką scenę i sporo basu (nie dudniącego ). Napewno warto wziąć na testy i się przekonać osobiście.

Mistral to tylko marka na obudowie-w srodku sa hi-endowe elementy a na wierzchu rewelacyjne 4 x EL 34 od Tube Amp Doctor oraz NOSy 2 x 6cg7 od RCA i 2 x ECC 85 od Ei. Tak wiec piec oceniam b.wysoko i byloby milo gdybym nie bardzo plakal za Zollerami

Chyba za male. Postaram sie nausznie sprawdzic Focal Aria 906.

Również polecam wymienione przez Ciebie Focale. U mnie dobrze sprawdzają się w pokoju 17m. Dają spore możliwości jeśli chodzi o ustawienie, u mnie wprawdzie grają na podstawkach ale testowaliśmy je u kumpla na szerokiej komodzie i też dawały radę.

Dla 20 m zollery są ok. Tylko trzeba im wymienić zwrotnicę, bo w oryginale nie grają liniowo. No niestety. Przy mniejszych i innych głośnikach problemy tylko narosną - bas będzie się kotłował, niszczył średnicę - a wysokie będą problematyczne. W rozsądnych cenach nie ma lepszych głośnków niż Focal. Nie istnieją. Problemem jest tylko aplikacja - która zawsze jest robiona dla przeciętnego sprzętu, przeciętnego użytkownika, pomieszczenia i rodzaju muzyki. Ogólnie wychodzi - przeciętnie. Ale może być zupełnie inaczej - pod warunkiem, że się od strony elektrycznej zapewni możliwie jak najmniej zniekształceń. Cewka za 2 zł nigdy nie zagra jak ta za 200, a kondensator za 10 czy nawet 100 - jak ten za 1000 :-) cudów nie ma - z jakichś powodów te naprawdę dobre rzeczy są drogie. Bo są dobre. Ale jak ktoś uważa, że tania whisky z biedry jest dobra - to widocznie nie miał okazji próbować tej naprawdę dobrej :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

W rozsądnych cenach nie ma lepszych głośnków niż Focal. Nie istnieją.

Szczerze zazdroszczę przesłuchania wszystkich głosników swiata. Na prawdę! Bo skoro twierdzisz, że lepszych nie ma, to znaczy że słuchałes wszystkich, prawda? Bo rozumiem, jakbys napisał, że u Ciebie w sklepie nie ma lepszych. Ewentualnie w żadnych sklepie w Twoim miescie. Ale że w ogóle? Że na całym swiecie nie ma lepszych głosników? Zrozumiałbym, jeszcze jakbys napisał, że Tobie się najbardziej na swiecie podobaja, albo z jakich powodów są dla Ciebie najlepsze. Wybacz, ale tak się nie piszę. Po pierwsze dla tego, że nie sądze by ktokolwiek na swiecie miał taką wiedzę, a po drugie dlatego, że przez to "odważne twierdzenie" ktos może gorzej rozdysponować swoje pieniądze, które niektórym jest ciężko zarobić, niżby naprawdę mógł. Bo w tej całej "NAJLEPSZOSCI" zapominasz, że każdy ma inaczej skonstruowane uszy, inną percepcję dzwięku i również inne warunki odsłuchowe, z inną elektroniką. Wiec tak naprawdę nie piszę do Ciebie, a raczej do tych którzy to czytają, żeby patrzyli z przymróżeniem oka na tego typu teorie.

Nie ma najlepszych głośników świata czy w rozsadnych cenach czy nie.

No dobra. To sobie pofilozofowali :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.