Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do pomieszczenia 12m2 za 1000zł

Green-Ivan

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne nikt z piszących KA-54 nie slyszał

Słuszna uwaga, produkujemy się i licytujemy co lepsze a nie wiadomo co ten klocek gra.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

12 m wcale nie ogranicza wyboru do kolumn na podstawke. Drugorzednym jest też otwór z przodu bassrefleks czy z tyłu Ważny jest charakter brzmienia głównie basu. jeśli kolumny same go mocno podbijają czy graja obszernie w tym zakresie,to bardzo żle będą znosić bliskość ścian (np. dynaudio) obojętnie czy podstawka czy podłogówka. Potrzebny głośnik z dobrą kontrolą basu głownie.

Do gatunku o którym wspomniałeś czyli muzyki rockowej pomyślałbym o Paradigm,który w tej muzyce fajnie się spisuje. Z Dali bliskość ścian może być problematyczna przy ich szkole przedstawiania basu,a Castle w rocku tez nie wiem czy będą miały satysfakcjonującą energie. Ciekawa ofertą wg. mnie kolega przedstawił na B&W cdm1 se jeśli nie masz uprzedzeń do tej firmy.

Przede wszystkim słuchaj,bo gusta sa różne,a z tego co piszesz,to chyba osobiście nic nie próbowałeś.... Lepiej coś wypróbuj i potem możesz się odnieść co Ci odpowiadało a co nie,i będzie wskazówka w która stronę iść.Wzmacniacz,który posiadasz tez chyba mało kto go słuchał i ciężko stwierdzić jak się spisuje.

Pozdrawiam.

Castle Knight 2

Podaj mi swój e - mail na privie a wyślę Ci foty po których przestaniesz je polecać oraz ciekawe informacje, może w końcu mi uwierzysz....chociaż już sporo Ci powiedziałem. A i jak ich słuchałeś uważasz, że tak mały pokój jest dla nich odpowiedni??? chyba nie bardzo. No ale może kolega wyda na odpowiednie warunki akustyczne trzykrotność wartości tych śmieciowych głośniczków i wtedy da się je tam wstawić i słuchać. Zastanów się czemu akurat CK w UK są wyprzedawane przez sklepy za śmieszne pieniądze i połącz to z informacjami ode mnie i od salonu, który je odesłał. A najlepiej je kup i wszystko będziesz wiedział.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Z Dali bliskość ścian może być problematyczna przy ich szkole przedstawiania basu,

Dali nie maja żadnego problemu z basem. Moje Ikony na 13 cm wooferze , ustawione 36 cm od ściany , słuchając Robyn (mocny bas w kawałku Monument) nie ma żadnego buczenia. Tanie kiepskie podlogowki nie maja startu . Wiem bo miałem missiony za tysiac

a Castle w rocku tez nie wiem czy będą miały satysfakcjonującą energie

Nie będą miały, one się wleką niemiłosiernie a "stopa perkusji" na nich nie istnieje.

większość poleca te castle mówiąc że co prawda średnica wycofana ale za to wysokiej jakości, Ty jesteś najzagorzalszym przeciwnikiem ich na forum :) czy ta opinia tyczy się również castle 3 i 4 ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Podaj mi swój e - mail na privie a wyślę Ci foty po których przestaniesz je polecać oraz ciekawe informacje, może w końcu mi uwierzysz....chociaż już sporo Ci powiedziałem. A i jak ich słuchałeś uważasz, że tak mały pokój jest dla nich odpowiedni??? chyba nie bardzo. No ale może kolega wyda na odpowiednie warunki akustyczne trzykrotność wartości tych śmieciowych głośniczków i wtedy da się je tam wstawić i słuchać. Zastanów się czemu akurat CK w UK są wyprzedawane przez sklepy za śmieszne pieniądze i połącz to z informacjami ode mnie i od salonu, który je odesłał. A najlepiej je kup i wszystko będziesz wiedział.

raczej zrobiłem zbiór kolumn w tej cenie, to że są na 1 miejscu to raczej tak wyszło, poza tym pamiętaj, poza Tobą NIKT się tu na nie nie skarży, o tym trzeba pamiętać, nie możesz wyłącznie swoimi doświadczeniami zniechęcać wszystkich i wszędzie :). Ja Ci wierzę, że miałeś jak miałeś, ale opinie i recenzje dobre, a wszyscy zachwalają....wykonanie. Słuchałem Knight 4 i to świetne, wciągające kolumny, mające to coś, w cenach z hificorner.....atrakcyjne, w polskich...nie ;p.

Jesteś dla mnie wiarygodny, trafiłeś źle...ale pokaż mi 2-3 kolejne tak złe opinie / recenzje...gdziekolwiek

większość poleca te castle mówiąc że co prawda średnica wycofana ale za to wysokiej jakości, Ty jesteś najzagorzalszym przeciwnikiem ich na forum :) czy ta opinia tyczy się również castle 3 i 4 ?

Castle bardzo fajnie grają, Knight 4 i Stirling 3, choć te drugie ciut za dystyngowane, gdy słucha się rocka. Tak, trafił się Adamowi jakiś fatalny egzemplarz, ale on go kupił w dość dziwnych, ryzykownych okolicznościach. Hificorner wykupiło cały stock i oferuje w fajnych cenach.

poza tym są Castle Knight 1 - na ten metraż rozważyć zawsze można, ale na allegro są ciekawsze oferty, Chario i te stare brytyjskie Castle fajne som ;p;p

Castle bardzo fajnie grają, Knight 4

A czemu podajesz akurat model CK 4 a nie CK2 i CK5? Ja wiem dlaczego i domyślam się, że i Ty o tym wiesz. Trzy nowiuśkie oryginalnie zamknięte pary CK 2, które miałem i wszystkie wykonane tragicznie z pleśniejącymi okleinami, wylanym bardzo mocno zza głośników na okleinę klejem, jakimiś włosami poprzyklejanymi do membran, pleśnią na kopułkach wysokotonowych, wylanym zza kopułek wysokotonowych ferrofluidem, rdzą od wewnątrz na głośniku wysokotonowym.... - to za mało?. I jak można mówić, że one nadają się do rocka???? one naprawdę się wleką, bardzo się wleką!.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Skoro tu i w klubie castle przytaczane są recenzje o castle 4 dorzuce opinię użytkowników z forum What hi fi: dźwięk odrobinę dudniacy i pudelkowaty. Radze uważać na podlogowki za 3 tysiace

Skoro tu i w klubie castle przytaczane są recenzje o castle 4 dorzuce opinię użytkowników z forum What hi fi: dźwięk odrobinę dudniacy i pudelkowaty. Radze uważać na podlogowki za 3 tysiace

Nie wiem czy mogę z priva wrzucać opinie osób, które je miały i do mnie pisały i pisały dokładnie to co ja odnośnie ich grania więc niestety nie jestem odosobniony... To baaaardzo specyficznie grające kolumny i nie nadają się do wszystkiego co wymaga dynamiki!!!. Koniec tematu.

A tu taki malutki przykładzik, żeby nie być gołosłownym. CK2 w pełnej krasie, nowiuśkie, prosto od dystrybutora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość numik

(Konto usunięte)

A czemu podajesz akurat model CK 4 a nie CK2 i CK5? Ja wiem dlaczego i domyślam się, że i Ty o tym wiesz. Trzy nowiuśkie oryginalnie zamknięte pary CK 2, które miałem i wszystkie wykonane tragicznie z pleśniejącymi okleinami, wylanym bardzo mocno zza głośników na okleinę klejem, jakimiś włosami poprzyklejanymi do membran, pleśnią na kopułkach wysokotonowych, wylanym zza kopułek wysokotonowych ferrofluidem, rdzą od wewnątrz na głośniku wysokotonowym.... - to za mało?. I jak można mówić, że one nadają się do rocka???? one naprawdę się wleką, bardzo się wleką!.

podobno CK1 i CK4 bezpieczniejsze, za mało jeszcze wiem, samo granie jednak dość ciekawe, trochę chyba trza je wygrzać i lubią sporą głośność. Poza tym ze względu na problemy może bezpieczniej je ściągać z uk, one mają potencjał i tak, dynamika to ich najsłabszy element. Sporo natomiast daje linia transmisyjna, sam brzmieniem Knight 2 byłeś zachwycony :), a to że wadliwe grały gorzej, wierzę, ale słuchałem ich (CK4) i jestem daleki od krytyki.

Za 249 funtów to świetne kolumny, za 3700 zł tylko przyzwoite

podobno CK1 i CK4 bezpieczniejsze, za mało jeszcze wiem, samo granie jednak dość ciekawe, trochę chyba trza je wygrzać i lubią sporą głośność. Poza tym ze względu na problemy możę bezpieczniej je ściągać z uk, ona mają potencjał i tak, dynamika to ich najsłabszy element. Sporo natomiast daje linia transmisyjna, sam brzmieniem Knight 2 byłeś zachwycony :), a to że wadliwe grały gorzej, wierzę, ale słuchałem ich i jestem daleki od krytyki.

Za 249 funtów to świetne kolumny, za 3700 zł tylko przyzwoite

Tak starą partią byłem zachwycony - jeżeli chodzi o barwę, nowe gdzieś to utraciły...ale tego już nie udowodnię zdjęciami... W jednym w końcu się zgadzamy, wleką się niemiłosiernie i trzeba lubić takie kluchowate granie z nadmuchanym basem. Jak nabędziesz swoją parę i pobędziesz z nimi przez parę miesięcy dokończymy rozmowę... Słuchałeś tak wiele kapitalnie grających kolumn a idziesz jak rozumiem w CK... ok, o gustach się nie dyskutuje.

Spokojnie panowie bez kłótni zbędne to nam.

Nie powiem, że mnie kolumny za 6000zł nie interesują jednak budżet w tej chwili trochę na to nie pozwala.

Nie żebym nalegał, ale pozostańmy przy 1500zł za komplet póki co jak wygram w totka to się zgłoszę po więcej.

Witam,

faktycznie Kolega Adam 38 popadł jakąś fatalną dostawę. Słuchałem CK1 na jasno grającym CA Azur 640 v2 i grały bardzo dobrze, czego nie mogłem powiedzieć o MA Bronze 2, które z tym wzmacniaczem grały tragicznie, bardzo metalicznie. Castle miały fajną średnicę (oczywiście jak mówimy o kolumnach nowych za 1290 zł) i akurat do jasno grającego wzmacniacza jak najbardziej się nadają. Ale i tak najważniejszy jest odsłuch osobisty bo każdy ma swoje preferencje. Nie słuchałem niestety tego Marantz więc proponuje spróbować się wybrać do salonu spędzić z 2 godziny i posłuchać.

Pozdrawiam.

Wiem panowie, że męczę was jak diabli, ale naprawdę nikt nie miał styczności z Pylon Pearl Monitor?

Strasznie mnie intrygują te kolumny. Jak to gra jakieś opinie? Nie wiem czy marnować czas i szukać salonu gdzie mogę je odsłuchać czy olać sprawę.

Wiem panowie, że męczę was jak diabli, ale naprawdę nikt nie miał styczności z Pylon Pearl Monitor?

Strasznie mnie intrygują te kolumny. Jak to gra jakieś opinie? Nie wiem czy marnować czas i szukać salonu gdzie mogę je odsłuchać czy olać sprawę.

Nie słuchałem ich ale opinię mają dobre i waga też o czymś świadczy. Dlatego posłuchałbym je również. Tylko trzeba słuchać na własnym wzmacniaczu, bo najważniejsze to zgranie komponentów.

Pozdrawiam,

Teraz z piecem będziesz szukał głośników, które najlepiej z nim zagrają a za chwilę będziesz z paczkami szukał wzmacniacza. podwójna robota..... Może poszukaj kolumn jakie Ci odpowiadają, dopasuj od razu wzmacniacz na jaki będziesz sobie mógł pozwolić w niedalekiej przyszłości i je kup.

Panowie dzięki za pomoc gdybym miał jeszcze jakieś pytania to się zgłoszę.

Zaś na ten czas zacznę krążyć po okolicznych salonach i będę słuchać zaproponowanych kolumn.

na olx są dali 850 za 1750zł słuchałem ich świetnie grają...może gościu utarguje do 1500zł porównywałem z dali grand i wiadomo mocy takiej 850-tki nie mają ale dużo nie ustępują.

Z ostatnio usłyszanych polecam (choćby nawet posłuchać):

- wharfendale diamond 220 - kapitalne monitorki na start przygody z audio (mimo, iż nigdy nie przepadałem za tą firmą),

- miniewieza Kruger&Matz 1598 - brzmienie, wykonanie przy tej cenie to rewelka,

- coś z miniwież pioneera - słyszałem x-hm11 i granie w tej cenie to poezja.

ze słyszanych ogólnie, które zawsze polecam:

- magnat quantum 673

- heco music 200

- heco celan 300

- qacousitic 2020i

- elac bs63

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.