Skocz do zawartości
IGNORED

jaka konsola XBOX one czy PS4?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

My tu gadamy o grach i produkcjach a wątek brzmi

"Jaka konsola Xbox czy PS4?"

Sprowadza się to do klubu PS4.

Czy ktoś ma jakieś twarde argumenty na konsolę Xbox?

Czekamy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobre podejście m$. Chociaż raczej nie uzdrowi rynku gier. Ale sama inicjatywa zeby gra nie służyła jako promocja jakiegoś pudełka a była nosnikiem do grania to mógłby posluzyc za powrót do czasów świetności gier. Tylko czy nie za późno $ na monopolu zawsze większą.

Oczywiście m$ zna sie na monopolach więc projekt pogrzebie. Sam albo przy współpracy innych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chwilowy brak działalności w audio.

Ratuja sie, kasa sie nie zgadza. Ty tu zas o szczytnych projektach. Prawda jest taka ze pod wzgledem sprzedazy I cyferek profitow z gier dla wydawcy liczy sie jedynie PS4. Microsoft sam do takiej sytuacji dopuscil. Choc boje sie ze zostanie samo Sony na rynku konsol dla mas - stanie sie monopolista. (pomijam Ninny z wiadomych celow, graja w swojej lidze gdzie sa monopolista).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ratuja sie, kasa sie nie zgadza. Ty tu zas o szczytnych projektach. Prawda jest taka ze pod wzgledem sprzedazy I cyferek profitow z gier dla wydawcy liczy sie jedynie PS4. Microsoft sam do takiej sytuacji dopuscil. Choc boje sie ze zostanie samo Sony na rynku konsol dla mas - stanie sie monopolista. (pomijam Ninny z wiadomych celow, graja w swojej lidze gdzie sa monopolista).

Wiadomo im więcej różnych ekosystemów tym gorzej... Dla gracza. Najwieksi maniacy musza sie decydowac ja wszystkie. Reszta musi isc na kompromis.

Chyba nikt nie podejrzewa członków zarządu Microsoftu o wrodzony lub nabyty debilizm

i kolesie zarabiający po kilkanaście milionów dolców rocznie nie potrafią zliczyć do dziesięciu,

żeby dojść do tego czy tworzenie kolejnych generacji i produkcja większej ilości konsol bardziej im się opłaci :)

Widocznie era konsol się kończy i nie sprzedaje się już tego tyle co kiedyś, dlatego dalsze inwestowanie w ten rynek

nie ma większego finansowego uzasadnienia i nie ma co się z SONY szarpać o jakieś drobniaki.

Nie wiem, tak sobie tylko gdybam, ale widzę po moim dzieciaku chociażby, że potrafi całymi dniami tłuc w gry na tablecie,

podczas gdy konsola stoi po kilka dnie w ogóle nie włączana, chociaż ma na niej dokładnie te same gry, ekran 42" i moje stereo.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Liczby.

console-wars-q4-2015.003-980x735.jpeg

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Chyba nikt nie podejrzewa członków zarządu Microsoftu o wrodzony lub nabyty debilizm

i kolesie zarabiający po kilkanaście milionów dolców rocznie nie potrafią zliczyć do dziesięciu,

żeby dojść do tego czy tworzenie kolejnych generacji i produkcja większej ilości konsol bardziej im się opłaci :)

Widocznie era konsol się kończy i nie sprzedaje się już tego tyle co kiedyś, dlatego dalsze inwestowanie w ten rynek

nie ma większego finansowego uzasadnienia i nie ma co się z SONY szarpać o jakieś drobniaki.

Nie wiem, tak sobie tylko gdybam, ale widzę po moim dzieciaku chociażby, że potrafi całymi dniami tłuc w gry na tablecie,

podczas gdy konsola stoi po kilka dnie w ogóle nie włączana, chociaż ma na niej dokładnie te same gry, ekran 42" i moje stereo.

Niekoniecznie. Moim zdaniem ważny jest ekosystem Apple bylo jajsprytniejsze i najwiecej zyskuje. Google tez dobrze działa. Ms w czasach oprogramowania tradycyjnego i ery tylko pc ze wzgledu na monopol w windows tez byl na topie. Teraz zaspali zostali w tyle i wciaz nie moga sie podnieść. Onecnie maja nadzieję ze windows 10 pozwoli im stworzyc ekosystem ktory bedzie dorownywal apple i google. I tutaj maja rację tylko wtedy wejda do czołówki. I moim zdaniem powinni właśnie polaczyc wszystkie swoje uslugi wraz z Xbox i windows 10 i windows mobile i działać na calym tym polu tylko wtedy maja szanse na wejscie na wyzsza półkę. I konkurencje zarowno z google apple jak i sony. Ekosystem jest podstawa. Nawet uwazam ze mogli by wyprzedzic sony jesli by dobrze to rozegrali. Liczy sie całość uslug. Gogle i apple to rozumieją i dlatego przescigneli m$.

Szkoda tylko ze sam system w Google jest taki jaki jest, czyli slaby.

Chyba masz rację. Era najlepszych gier, i konsol chyba ? powoli się kończy.

Do tego dochodzą niedopracowane produkcje. Nawet w klasie AAA

Za czasów PSX PS2 gry były " robione " z pasją. Tak to odczuwam

Od graczy dla graczy : )

: )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

To akurat po czesci racja, choc akurat gry AAA od Sony, nie schodza ponizej pewnego poziomu i sa dosc dopracowane. W kwietniu trzeba odlozyc pieniadze na Uncharted 4. Do tego jeszcze wychodzi Dirt i Assetto Corsa.

Liczby.

Nie wiem i nie zamierzam wchodzić w spór.

Fakty są takie, że szefowie jednej z najbogatszych firm na naszej planecie, gdyby tylko zechcieli, to wystarczyłoby pstryknięcie w palce,

żeby zmieść SONY z ich PS4 i każdego, kto mógłby im stanąć na drodze do kieszeni konsumentów.

Jak nie możliwościami sprzętu, to jego ceną, a nawet jednym i drugim jednocześnie.

Jednak z jakiegoś powodu tego nie robią, a z jakiego konkretnie, to tylko oni tam wiedzą.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Widzisz, juz to probowali zrobic, tylko im sie nie udalo. Nie udalo sie, gdyz nie maja np. dobrych DEV ktorzy robia gry na wylacznosc. Plus popelnili mase bledow na kazdym szczeblu, o ktorych nie chce mi sie juz rozmawiac. Jeszcze pierwszy Xbox trzymal poziom, ale w ten projekt zaangazowany byl sam Bill Gates, potem to juz coraz gorzej..

Nie wszystko da sie zalatwic pieniedzmi.

Moim zdaniem przy takich budżetach, jakimi oni wszyscy dysponują, wszystko zależy od priorytetów i stopnia determinacji.

Jak to się mówi w światku F1 "nie ma takiego kontraktu, którego nie można zerwać" to tylko kwestia tego co kto będzie z tego miał.

Być może do podziału jest zbyt mały tort, żeby warto było dupę sobie rozrywać, a być może jest tak duży, że i tak dla każdego wystarczy.

Możliwości różnych jest tysiąc, ale najmniej prawdopodobną jest taka, że ludzie z Microsoftu nie wiedzą co zrobić i gdzie posmarować.

Zawsze jakoś wiedzieli, a teraz nagle zapomnieli :)

Widzisz, juz to probowali zrobic, tylko im sie nie udalo. Nie udalo sie, gdyz nie maja np. dobrych DEV ktorzy robia gry na wylacznosc. Plus popelnili mase bledow na kazdym szczeblu, o ktorych nie chce mi sie juz rozmawiac. Jeszcze pierwszy Xbox trzymal poziom, ale w ten projekt zaangazowany byl sam Bill Gates, potem to juz coraz gorzej..

Z tym chociaż się zgdze, m$ wciąż popelnia te same bledy. Chciwosc korporacji. Czasami trzeba dużo zainwestować i początkowo mniej zarobić i dbac o jakość i duza dostepnosc. M$ zawsze na skroty i dlatego coraz bardziej w tyle nawet sony lepsza konsole zaprezentowalo mimo ze M$ jest w uprzywilejowanej pozycji ma monopolowy system oraz wiele uslog a takie wtopy. YouTube wciąż za darmo a zarabia się w inny sposob i dlatego zmiotl wszystkich konkujrentow. Jakies oznaki normalności w M$ się pojawiają jak np. tanszy windows i dodatkowo aktualizowany na bierzaco ale inwiglacyjne mechanizmy już musieli wmontować i dzięki temu nastal fenomen sporo osob nie przesiada się na 10. M$ ma jakies dziwne podejście. Lubia sobie strzelac w stope regularnie.

Pewnie znowu wypuszcza z 3-4 gry równocześnie na xbox i win10 i zrezygnują. A do sukcesu trzeba zaparcia i dążenia mimo kosztów początkowych później mogli by sie cieszyc fajnym ekosysytemem i kosic $$$.

To akurat po czesci racja, choc akurat gry AAA od Sony, nie schodza ponizej pewnego poziomu i sa dosc dopracowane. W kwietniu trzeba odlozyc pieniadze na Uncharted 4. Do tego jeszcze wychodzi Dirt i Assetto Corsa.

Jeżeli chodzi o gry na wyłączność, czyli gry tylko na PlayStation 4, klasa AAA ze stajni Sony : ) gry są perfekcyjnie dopracowane. Najwyższa półka.

Gry klasy AAA, i wyłącznie na jedną konsolę, tworzą pasjonaci.

Oczywiście zdarzają się niedociągnięcia, wiadomo terminy. W takim wypadku trzeba pobrać łatkę.

Nie od dziś wiadomo, że gry klasy AAA na wyłączność, są koniem pociągowym graczy.

Gdyby nie było takich gier, gracze nie interesowaliby się konsolami.

To właśnie dla takich gier gracze kupują konsolę. Starsze pokolenie graczy, które wychowało się na pierwszym

szaraczku, ( PlayStation ) nie zainteresuje się takimi grami, typu SingStar : )

Najgorzej wychodzi, jak gra klasy AAA wychodzi na dwie konsole, i jeszcze na peceta.

Wtedy to są dopiero kwiatki : ) Chociaż czasami udaje się zrobić porządną grę klasy AAA : )

Nie zapomnij Dawid, że jeszcze będzie parę perełek na PlayStation 4, nie tylko Uncharted 4 : )

Oj tak. Bedzie ich znacznie wiecej niz tylko Uncharted 4. :)

Czekamy!

Czekamy!

Twarde argumenty ?... pomyślmy.

Halo: The Master Chief Collection. I chyba tyle.

Jeżeli jakimś cudem pojawi się wersja Slim XBOX ONE, na pewno zainteresuje się tą wspaniałą kolekcją.

Szkoda że nie dorzucili Halo Reach : (

Forzy 5/6, i takich podobnych nie liczę, bo to nie mój klimat.

Choc boje sie ze zostanie samo Sony na rynku konsol dla mas - stanie sie monopolista.

Premierowa konsola Sony ps1 była można powiedzieć monopolem i źle nie było :) Licząca się konkurencja pojawiła się dopiero przy 2 konsoli Sony. Wiadomo, że Microsoft było stać na to, żeby stworzyć konkurencje na takim poziomie teraz mamy dwie rozwinięte liczące się platformy i wątpię, żeby któraś odeszła w cień. Zgodzę się z parantullą, że gdyby firma Microsoft stworzyła platformę dużo lepszą i przystępną cenowo zrobiliby to samo, co kiedyś Sony z Segą, zastanawia jednak fakt, że konsole Microsoftu i Sony wychodzą praktycznie identyczne technicznie.

Nie sa identyczne. Zas nawet pomimo zblizonej specyfikacji sie dosc wyraznie roznia. M$ uzywa tez innego SDK, on wierzy w DirectX, zas Sony od zawsze w niskopoziomowe API (czyli cos co dopiero DirectX ma od niedawna..a i tak mala ktora gra to jeszcze tam wykorzystuje..) i OpenGL. Plus jest dosc wyrazna roznica w DEV. i studiach "First Party" ktorzy tworza gry ekskluzywne na korzysc Sony, zupelnie inna liga bym powiedzial. Wiec gry na PS4 sa znacznie ladniejsze, bardziej zroznicowane, lepsze, jest to dosc wyrazna roznica. Zreszta juz nawet multiplatformy pokazuja slabosci Xone wzgledem PS4.

Sony w tej generacji tak na prawde nic nie musi robic, gdyz to M$ robi bledy za nich, Sony tylko sie pilnuje i punktuje slabosci. Zobaczymy co przyniosa najblizsze targi E3, GC, oraz wlasne prezentacje Sony.

Ps. Juz nawet Halo nie jest takie samo na konsoli M$ gdyz nie robi go juz Bungie. Zas tworcy Project Gotham Racer (wysmienite arcadowe wyscigi, zagrywalem sie w to na X360), tez juz po czesci przeszli do Sony, Codemasters, zas reszta klepie gry na smartphone'y.

Pytanie zatem dlaczego ta sama gra na te platformy się praktycznie niczym nie różni, a niuansów trzeba szukać na statycznych obrazach, jeśli w ogóle jakieś istnieją.

Oj. Owszem czesc tak. Jednak od pewnego czasu te roznice w multiplatformach juz nie sa takie subtelne. Np. Project Cars. Nadchodzacy Dirt czy Assetto Corsa. I tu nawet nie chodzi o 720P vs 1080P, ale tez czasem o framrate. Przypominam ze to nie sa jakos wybitnie wygladajace gry.

Poza tym pamietaj ze EA i Ubi Soft maja podpisane parity z M$. Wiec ich gry nie moga wygladac lepiej na PS4 niz Xone.

Dobrze gada Dawid : )

Halo skończyło się na pierwszej części. Dlaczego ? bo to Bungie !!!

Dalej gram w Halo Combat Evolved : ) Tylko że teraz na konsoli Xbox 360 S 250GB.

Halo Combat Evolved Anniversary

Gdyby nie Halo, BioShock, Gears of War, nawet nie zainteresowałbym się konsolą Xbox 360.

Dobrze gada Dawid : )

Halo skończyło się na pierwszej części. Dlaczego ? bo to Bungie !!!

Dalej gram w Halo Combat Evolved : ) Tylko że teraz na konsoli Xbox 360 S 250GB.

Halo Combat Evolved Anniversary

Gdyby nie Halo, BioShock, Gears of War, nawet nie zainteresowałbym się konsolą Xbox 360.

Halo wyszło w czasach kiedy jeszcze grałem. Słabe to i w ogóle. Ale dla mnie ten konsolowy typ zawsze tak ma. W tych czasach jeszcze na PC wychodziły rozbudowane dobre gry. Większość z nich teraz dla $ jako multiplatformowe pseudoprodukty pozostały.

Halo wyszło w czasach kiedy jeszcze grałem. Słabe to i w ogóle. Ale dla mnie ten konsolowy typ zawsze tak ma.

Oj nie zawsze.

Dla mnie cała seria Halo i jemu podobne napierdalanki (jak Gears of War czy Diablo chociażby) wypacza obraz gracza

jako bezmózgiego zombiee naspawanego dopalaczami, któremu wystarczy poruszający się na ekranie obiekt w który można strzelać

nie wysilając się przy tym przesadnie. Dla twórców gier też w to mi graj, bo mogą na każde święta wypuszczać kolejną część gry,

która od poprzedniej różni się nierzadko tylko teksturami w poszczególnych lokacjach, a ich kolejność jest niemal identyczna.

Konia z rzędem temu kto mi wskaże jakiekolwiek różnice pomiędzy Halo 3 i Halo 4 oprócz tego, że wnętrze statku kosmicznego

w którym rozgrywa się akcja trójki, zostało tanim kosztem przerobione na ulice miasta w którym rozgrywa się czwórka.

Bez zagłębiania się w duperele i nieistotne szczegóły, to do tego się wszystko sprowadza, że praktycznie to jest ta sama gra

i jak ktoś się złapie na reklamy tego cuda jakich to zajebistości tam nie ma, pójdzie kupić i zacznie grać, to faktycznie się zmarszczy

odnosząc dziwne wrażenie graniczące z pewnością, że właśnie ktoś go bez mydła wydymał. Na całe szczęście są też inne gry,

tylko niestety jest ich coraz mniej i coraz trudniej na nie trafić. Takie tytuły jak np. Sniper Elite czy ostatni Wolfenstein,

to tylko wyjątki potwierdzające regułę i nie ma najmniejszych wątpliwości, że kiedyś wybór był nieporównywalnie większy.

Halo wyszło w czasach kiedy jeszcze grałem. Słabe to i w ogóle. Ale dla mnie ten konsolowy typ zawsze tak ma. W tych czasach jeszcze na PC wychodziły rozbudowane dobre gry. Większość z nich teraz dla $ jako multiplatformowe pseudoprodukty pozostały.

Dla Ciebie słabe, bo po prostu nienawidzisz takich gier. I tyle w temacie.

Oczywiście nie tylko takie gry uwielbiam. : ) i nie gram przez internety.

Co do gier przez tak zwane internety...

Branża sama sobie wyhodowała nowe pokolenie graczy debilów. Czyli... Jak zarobić i się nie narobić. : )

Ja lubilem tylko pierwsze Halo. Reszta mnie nie ujela. Z wartosciowych gier ktore spokojnie robily co chcialy z grami na PC w tamtym czasie to np. ICO/Shadow of the Colossus/Okami/Sillent Hill 2/Kingdom Hearts II/MGS3/GT3/4. To wszystko wyszlo na PS2.

Za duzo czarnych chmur zebralo sie nad tym projektem, zobaczymy..podobny klimat do ICO wymieszanym z Journey to gra pod nazwa Rime. Tez ma wyjsc w tym roku.

The Last Guardian : ) Chyba każdy czeka na tą grę.

Już niedługo, dwa potężne Exy wyłącznie na PlayStation 4, od mistrzów Quantic Dream w wersji pudełkowatej : )

Heavy Rain

Beyond : Two Souls

Chociaż posiadam te gry na PlayStation 3, to i tak kupię. : )

Quantic Dream...

Detroit to bedzie strzal w pysk. Mowiac potocznie, acz dosadnie. Czekam!

Wiez ze powyzszy trailer to real time na silniku gry. Taka ciekawostka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.