Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase E210(PCB)

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Muzg

Więc jeśli bym zamontował jedną parę tranzystorów i powiedzmy z transformatora puścił 20 AC zamiast tych 52. To czy taka końcówka mogła by spokojnie pracować? No i pytanie czy to nie jest robienie czegoś na siłę bo szukam dobrych końcówek do aktywnego systemu bez potwornej ilości mocy.

Wesołych świąt Arczi

barmanekm

Tak, na forum temat PVC był już przerabiany, ale to tylko switche. W AVCC chodzi o to, żeby operować nie napięciem, a prądem. Położenie można zapamiętać w EEPROMie, bo i tak sterować wypada mikroklockiem i impulsatorem.

arczi87

Niestety, ale punkty pracy liczone są dla konkretnych napięć i taka różnica spowoduje rozjechanie się wzmaka. Lepiej Trzymać się zaleceń konstruktora, jeżeli chcemy osiągnąć zakładane parametry i jakość.

A może teki potek tylko nie wiem jakie tam są podzespoły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właśnie o czymś takim piszemy. Ledy to już kwestia gustu i wolnych portów mikroklocka.

Tomek to Ty? ;)

Ukryta Zawartość

A tak na poważnie, to widać goście z Accuphase też w Protelu machają. ;)

Ukryta Zawartość

tomek0104

Co do P305 to najlepjej jak porównasz na pełnym stereo - dwóch takich samych końcówkach.

Już samo to, że projekt ponoć opera się o prądowe sprzężenie zwrotne - powinien on trochę inaczej brzmieć, reagować na różne kolumny.

Na jakich to kolumnach sprawdzasz, jeśli można się dowiedzieć ?

Hehe, goście w Accu może i w protelu robią płytki, ale naprawdę z głową na karku. To oni każą programowi prowadzić ścieżki, a nie odwrotnie jak to bywa.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Tomek nie zniechecaj się proszę!!!! tyle roboty włożyłeś, zleć proszę pcb do zakładu lub odsprzedaj mi projekt, dla mnie to wzmacniacz docelowy, nie przeżyję jak nic z tego nie wyjdzie :-(

Tomek nie zniechecaj się proszę!!!! tyle roboty włożyłeś, zleć proszę pcb do zakładu lub odsprzedaj mi projekt, dla mnie to wzmacniacz docelowy, nie przeżyję jak nic z tego nie wyjdzie :-(

Dlaczego uważasz, że to twój wzmacniacz docelowy? ( słuchałeś już go kiedyś )

miałem już tyle różnych wzmacniaczy, z czego kilka było ( niektóre mam nadal ) całkiem zacnych, że mam już porównianie i jeżeli z Accu... P350 mi nie podejdzie, to zosatją już tylko dwie opcje: NAD S300 i lampa na 6H13C. Gdyby nadal było nie tak jak oczekuję, to wymieniam kolumny , które narazie uważam za docelowe ( Dali Grand ) i dobieram całość od nowa.

miałem już tyle różnych wzmacniaczy, z czego kilka było ( niektóre mam nadal ) całkiem zacnych, że mam już porównianie i jeżeli z Accu... P350 mi nie podejdzie, to zosatją już tylko dwie opcje: NAD S300 i lampa na 6H13C. Gdyby nadal było nie tak jak oczekuję, to wymieniam kolumny , które narazie uważam za docelowe ( Dali Grand ) i dobieram całość od nowa.

Tak się składa, że słyszałem Dali Grand w konfiguracji z Accu.

Te kolumny potrzebują dobrego popychacza.

Zresztą ja doszedłem do wniosku, że kolumny bez solidnej dawki prądu ,nie grają tylko plumkają.

Jeśli zadbasz o dobre zasilanie to będzie to strzał w dychę. ( tak myślę ).

barmanekm

Tak, na forum temat PVC był już przerabiany, ale to tylko switche. W AVCC chodzi o to, żeby operować nie napięciem, a prądem. Położenie można zapamiętać w EEPROMie, bo i tak sterować wypada mikroklockiem i impulsatorem.

arczi87

Niestety, ale punkty pracy liczone są dla konkretnych napięć i taka różnica spowoduje rozjechanie się wzmaka. Lepiej Trzymać się zaleceń konstruktora, jeżeli chcemy osiągnąć zakładane parametry i jakość.

W prosty sposób ze schematu mozna wyliczyc prądy (punkty pracy) pary różnicowej i drivera. Wystarczy zmienic z tego co widze 4 rezystory zeby płynęly takie same prądy dla niższego napiecia i bedzie to samo.

u mnie zasilanie będzie z dwóch toroidów po 600W każdy i do tego solidna bateria elektrolitów

Nie przesadziles? :-) Szukaj przekaźników na takie prądy jeśli Ci glosniki w razie awarii wzmacniacza miłe :-)

Wiesz przy jakim poziomie mocy jest u Ciebie bardzo glosno? Sadze ze przy 30W.

ps. Mysle ze bardziej audio-pro było by zastosowac akumulatory zamiast zasilacza.

Może chodziło o 2 x 300

To już brzmi z sensem Kogutku. Ale 1.2kW zupełny przerost formy nad treścią.

W razie zwarcia w końcówce będą niezłe fajerwerki. Apropo duzych traf - kolega wczoarj wlasnie 650 do sieci podlaczyl na jalowo i mu bezpieczniki w domu strzelily ;-)

Panowie nie ma żadnej przesady w zasilaniu 2 x 600W , a dlaczego ? ponieważ wzmacniacz ma moc 2 x 150W sinus przy 8 Ohm , czyli ok. 2 x 300W muzycznej. Ja mam głośniki 4 Ohm i wprawdzie oryginal wyciąga 2 x 210 W przy 4 Ohmach sinus, ale własnie moim zdaniem z powodu ograniczenia zasilacza, który ma 700W .

Teoretycznie wzmacniacz przy 4 Ohmach powinien osiagać 2 x 300W sinus na 4 Ohmy czyli 2x 600 W muzycznej.

Panowie nie ma żadnej przesady w zasilaniu 2 x 600W , a dlaczego ? ponieważ wzmacniacz ma moc 2 x 150W sinus przy 8 Ohm , czyli ok. 2 x 300W muzycznej. Ja mam głośniki 4 Ohm i wprawdzie oryginal wyciąga 2 x 210 W przy 4 Ohmach sinus, ale własnie moim zdaniem z powodu ograniczenia zasilacza, który ma 700W .

Teoretycznie wzmacniacz przy 4 Ohmach powinien osiagać 2 x 300W sinus na 4 Ohmy czyli 2x 600 W muzycznej.

Nie uzywaj pojecia moc muzyczna bo to marketingowy bełkot. Skoro masz 2x300 sinus to wlasnie tyle mocy potrzebujesz w/g twoich wyliczen. Wszakze wez pod uwage ze w zasilaczu masz cos takiego magicznego jak kondensatory. A to ze nie jest spelniona magiczna zasada ze na 4 ohmach ma byc 2x wiecej niz na 8ohmach nie wynika z zasilacza tylko z tego ze we wzmacniaczu prad plynie nie tylko przez druty ale przez tranzystory i rezystory emiterowe. Stad nigdy nie bedzie tak ze masz na 8ohmah-x na 4-2x na 2-4x mocy. Oczywiscie zasilacz musi miec odpowiednia moc dla danego ukladu. I tu w twoim przypadku 2x300W jest wystarczającą w zupelnosci mocą trafa. Powiekszajac moce do az tak wielkich (1.2kW) pakujesz sie w potencjalne klopoty (bardzo duze prądy zwarciowe) co Ci z calego serca odradzam.

ps. Skad wiesz jakie masz glosniki? 4ohm dla jakiej czestotliwosci? Dla stalego napiecia? ;-)

Pozdrawiam

to nie jest żaden bełkot, tylko maksymalna moc chwilowa przy materiale muzycznym , a nie "laboratoryjnej" sinusoidzie. przy czterech parach tranzystorów wyjściowych ograniczeniem mocy wyjściowej przy 4 ohmach dla P350 raczej powinno być wyłącznie zasilanie, bo układ moim zdaniem bez wątpienia odda i wytrzyma 300 W sinus na kanał. a że ja lubię mieć wszystko z zapasem, więc zastosuję dwa trafa po 600 W

to nie jest żaden bełkot, tylko maksymalna moc chwilowa przy materiale muzycznym , a nie "laboratoryjnej" sinusoidzie. przy czterech parach tranzystorów wyjściowych ograniczeniem mocy wyjściowej przy 4 ohmach dla P350 raczej powinno być wyłącznie zasilanie, bo układ moim zdaniem bez wątpienia odda i wytrzyma 300 W sinus na kanał. a że ja lubię mieć wszystko z zapasem, więc zastosuję dwa trafa po 600 W

są jeszcze bardzo istotne kwestie sprawności wzmacniacza, które dodatkowo "wspierają " moją argumentację.

są jeszcze bardzo istotne kwestie sprawności wzmacniacza, które dodatkowo "wspierają " moją argumentację.

khem - o sprawnosci to nie będę dyskutowal bo to jest dosyc luzno zwiazane z tematem o którym piszemy.

Więc skoro juz tak beztrosko piszesz o tej mocy muzycznej, maksymalnej itp. to Ci powiem ze wystarczy ci trafo 1x 400W do twojego ukladu. Jesli dajesz 600 to juz jest 1.5 raza zapasu. Daje sie wieksze ze wzgledu na spadki napiec na cienkim drucie uzwojenia. Chodzi o to zeby zasilacz był dosć sztywny i to jeszcze nie jest VOODOO.

To co sam napisales ze chwilowo odda wiecej - oczywiscie bo masz energię zmagazynowana w _kondensatorach_!

Pisalem ci juz ze skoro chcesz idealnie to zasilaj z baterii akumulatorów. Mozesz je ładowac w nocy a sluchac w dzien ;-)

A na powaznie nie bierz sie za robienie wzmacniacza przy tak minimalnej ilosci wiedzy którą posiadasz :-)

Pozdrawiam

Bogdan bez urazy, ale akurat bendix101 ma stuprocentową rację.

A samo trafo nie zasila wzmacniacza, przedewszystkim o to dbają kondensatory główne w zasilaczu.

Poco co się w takie pakować, oprócz przysporzenia problemów jeszcze o ile ci wzrosną niepotrzebnie koszty.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Chłopaki róbcie jak chcecie :-) Yamaha do amplitunera 5x100W stosuje trafo 220W a Nakamiochi do 5x100W stosuje 1100W - ja preferuję Nakamichi, bo od Yamahy różni się tym, czym kontrtorpedowiec od kajaka.

Chłopaki róbcie jak chcecie :-) Yamaha do amplitunera 5x100W stosuje trafo 220W a Nakamiochi do 5x100W stosuje 1100W - ja preferuję Nakamichi, bo od Yamahy różni się tym, czym kontrtorpedowiec od kajaka.

Dobrze Bogdanie. Dawaj jakie chcesz. Powiedz mi tylko jaki przekaznik dasz na wyjsciu końcówki. Chętnie go zobaczę.

• 2 tygodnie później...

Plytki do 305V

Ukryta Zawartość

post-30102-003875600 1294407450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plytki do 305V

Mogliśmy zrobić inny kolor ale wyszły dobrze.Bedzie można porównać z e-406 .

Co p-350 to chyba odpuszczę bo się nie opłaca robić 2kompletów a chętnych za bardzo niema.:(

Rany tylko nie to, proszę !!!!!!!

To mój wymarzony wzmacniacz.

Tak mało ludzi chce mieć klona prawdziwej końcówki Acuuphase ?

To jest perełka ze sprzeżeniem prądowym i odpowiednia wydajnością prądową żeby pociągnąć każdą kolumnę.

Chętni na P350 wpisujcie się !

1. Bogdan

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chętni na PCB 350:

1. Bogdan

2. saczek_xtrm

3. tomant - 2 komplety na 100%

A więc już trzech a nie dwóch!!! ;)

Proszę...

Czy tylko ja skladam 305V? Mam jakies nieodparte wrazenie ze ten na mosfetach bedzie grał przepięknie :-)

Źle to opisalem raczej bedzie grał właściwie czyli przezroczysto ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.