Skocz do zawartości
IGNORED

DAC AK4137 & AK4490

Rekomendowane odpowiedzi

w świetle powyższych uwag zrobiłem trochę szybkich eksperymentów z rezystorami

trafo Noratel 2x6v

wyniki pomiarów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-40232-0-87444600-1456245960_thumb.jpg

post-40232-0-02051900-1456245971_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7v na styk albo braknie. Ale trafo 7v raczej da wiecej niz 7v przy obciazeniu miliamperowym. Chyba ze masz 7v bez obciążenia

Robi się. Spróbuję zmienić na 8V.

16V dla analogu jest wystarczające?

Zauważyłem pewną rzecz.

Najpierw ustawiłem 5AL i 5AR na 5V (żeby wstawić kondensatory na 6,3V) i grało trochę cicho.

Później ustawiłem żeby było 6,95V i głośność jest na poziomie CD, które posiadam.

Tak na oko przy 5V wzmacniacz podkręcałem głośniej o około 10db.

Mam pytanie do osób które już lutowały układ: chciałem dziś przylutować tranzystory BCM62 do pcb ale to co pokazuje datasheet tranzystora (szersza nóżka - wspólny kolektor-baza) to ta nózka tranzystora powinna być połączona z rezystorem R23 lub R17 ( zależnie od kanału) aby tego dokonać te tranzystory musiały by być przylutowane do góry nogami.

Czy ktoś z was zwracał na to uwagę że nie da się ich w normalny sposób zamontować?

jak pionowo? to są elementy smd i mają być leżąco. Możesz umieścić zdjęcie z przybliżeniem jednego choć przylutowanego tranzystora?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za podpowiedź. tak mnie rozstaw padów omamił że nie wpadłem na to że można o 90stopni (pionowo) odwrócić, aż wstyd się przyznać, jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź

Jak działa opcja R45 ?

Jaka jest logika za tym, aby sygnał MCLK w ak4490 podawać nie z MCKO z ak4137, lecz raczej wprost ze źródła zegara ?

Czy jeśli wlutuję R45, to muszę wylutować R92, aby ta opcja zadziałała,

czy też w razie aktywacji tej opcji oba rezystory R45, R92 zostają,

a takie ich połączenie realizuję jakąś rezystorową koniunkcję (Zegar AND MCK0) czy alternatywę (Zegar OR MCK0) ?

Dla zwolenników ewentualnej przyszłej lampizacji zbalansowanej, nieśmiała propozycja do rozważenia:

Otwory na kondensatory c54, c56 wykorzystać do wlutowania pojedynczych Goldpinów, konektorów.

A kondensatory przylutować od spodu płytki raczej. Tym sposobem zapewnimy prawie bezpośredni dostęp do sygnałów wyjściowych z AK4490. Jedyne co nas będzie separować od wyjść AK4490 to będą rezystory 1k5. (r25, r25, r26, r28).

Takie rozwiązanie zapewni wygodny dostęp do sygnałów od górnej strony płytki PCB ( zamiast lutowania przewodów do padów od spodu).

Natomiast punkt pobrania masy - jest bardzo dogodna przelotka masy w bezpośrednim pobliżu tych kondensatorów c54, c56. Tam można ewentualnie również Goldpin wpasować.

Edytowane przez zjj_wwa

Kondensatory: 1n, 2n2, 100n w analogowych stopniach wyjściowych: czy lepiej jest dać 'współczesne' wima mkp, czy może lepiej styrofleksy z 'lat minionych', z osiowymi wyprowadzeniami, 250V?

Chodzi mi o kondensatory: c56, c70, c79, c61, c53, oraz c98, c103, c105

@zjj_wwa

przed kazdym projektem masz tyle dylematów Panie Perfekcjonisto? I jak udaje Ci się normalnie funkcjonować... ;))

a poważnie - ten dac naprawdę fajnie gra...

Osoby lutujące układ - zwróćcie uwagę na rezystory ustalające napięcie na LT317 (U13)

Jeżeli da się tam tak jak w BOMie 270R i 820R a następnie na U10 i U11 rezystory 4k7 i 1k to układ nie będzie działał poprawnie.

Aby zasilić Vrefy AK4490 6,95 V trzeba dać R127 = 150R

No i C9 na większe napięcie niż 6,3V

Tak.

Tam musi być 150. Co da 8volt

Na schemacie pierwszy stopień jest pokazany na 6 volt, ale wartości drugiego stopnia stabilizacji na 7 volt.

Na moim "wewnętrznym" schemacie poprawiłem, ale zapomniałem Was poinformować.

Przepraszam.

Można również zostawić rezystor 270R, a zamiast 820R wlutować rezystor o wartości 1k5 do 1k6 w zależności co kto ma pod ręką.

1k5 i 270 spowoduje 8.1v - czyli ok

Jeszcze sprawa odczepu trafa na tę gałąź - musi być zapas na LTku. 6V nie wystarczy ale o tym już zostało napisane.

6 volt jest dobre dla zasilań części analogowej AK4490 5volt.

Akasi pokazał dataszeta do nowego przetwornika AK4497 - zasilania powróciły do 5 volt.

7v na styk albo braknie. Ale trafo 7v raczej da wiecej niz 7v przy obciazeniu miliamperowym. Chyba ze masz 7v bez obciążenia

napięcia na transformatorze są zawsze pokazywane dla pełnego - nominalnego obciążenia.

wystarczy 7V na wejściu?

nie,

powinno byc 8 volt dla toroida 9bo jest sztywny, czyli różnica napięcia wyjściowego dla transformatora nieobciążonego i obciążonego jest mała (mniejsza niż w pozostałych typach transformatorów).

w świetle powyższych uwag zrobiłem trochę szybkich eksperymentów z rezystorami

trafo Noratel 2x6v

wyniki pomiarów

dla tych transformatorów ustaw napięcie zasilania LT1763adj na 5 volt - naprawdę nie zmieni to brzmienia,

Jakby ktoś gdzieś zamawiał te kwarce 12MHz, to chętnie się podepnę pod ew. większe zamówienie.

sa w TME i w Mouser

Zauważyłem pewną rzecz.

Najpierw ustawiłem 5AL i 5AR na 5V (żeby wstawić kondensatory na 6,3V) i grało trochę cicho.

Później ustawiłem żeby było 6,95V i głośność jest na poziomie CD, które posiadam.

Tak na oko przy 5V wzmacniacz podkręcałem głośniej o około 10db.

raczej nie o 10dB.

o ile z zasilaniem 5 volt gra za cicho nalezy zmienić wzmocnienie wzmacniacza-sumatora,

Jak działa opcja R45 ?

Jaka jest logika za tym, aby sygnał MCLK w ak4490 podawać nie z MCKO z ak4137, lecz raczej wprost ze źródła zegara ?

Czy jeśli wlutuję R45, to muszę wylutować R92, aby ta opcja zadziałała,

czy też w razie aktywacji tej opcji oba rezystory R45, R92 zostają,

a takie ich połączenie realizuję jakąś rezystorową koniunkcję (Zegar AND MCK0) czy alternatywę (Zegar OR MCK0) ?

Jest to pozostałość po eksperymentach,

pamietak że używany dotychczas upsampler przyjmował mastercloka, ale go nie puszczał dalej , czyli MCLK zasilał dalsze układy (np filtr DF1706, lub przetwornik np PCM1795).

Producent AK zastosował inną technikę, mianowicie pełna funkcjonalność AK4137 i 4490 wymaga aby MCLK zasilał jedynie upsampler a ten zasila przetwornik.

Z dataszeta wychodzi, że dla zegarów 22.xxx i 24.xxx nie ma większej róznicy, ale dla zegarów 45 i 49 już jest.

Z tąd te opisy i taka mozliwość.

Kondensatory: 1n, 2n2, 100n w analogowych stopniach wyjściowych: czy lepiej jest dać 'współczesne' wima mkp, czy może lepiej styrofleksy z 'lat minionych', z osiowymi wyprowadzeniami, 250V?

Chodzi mi o kondensatory: c56, c70, c79, c61, c53, oraz c98, c103, c105

styrofleksy sa raczej z mniejszymi wartościami a MKP z większymi,

poza tym świetne kondensatory foliowe do torów audio (niskonapięciowych) robił Philips i były dostępne np w Elfie.

Stosował je tomek_j w swoim dacu na PCM1796.

@zjj_wwa

przed kazdym projektem masz tyle dylematów Panie Perfekcjonisto? I jak udaje Ci się normalnie funkcjonować... ;))

a poważnie - ten dac naprawdę fajnie gra...

W jakiej konfiguracji grasz?

Na te nadruki nie patrze bo chyba one nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscią.

a skąd taka pewność?

zakładając , że 1 to zasilanie a 0 to Gnd - to oznaczenia są poprawne,

w jakiej orientacji mają być poszczególne dip-switche wlutowane aby to się zgadzało?

a skąd taka pewność?

Nie mam pewności dlatego napisałem "chyba".

Dziękuję za ojaśnienie.

raczej nie o 10dB.

Napisałem "około"

Chciałem się podzielić doświadczeniami :-) Przylutowałem PCM2707 ale nie za każdym razem wykrywał go komputer.

Myślałem , że to kość uszkodzona i zmieniłem na PCM2706, który miałem pod ręką. Ale nadal to samo. Zaglądnąłem do datasheet i stwierdziłem , że na schemacie i płytce do Waldiego czegoś brakuje.

Chodzi o rezystor 1M.

Przylutowałem go między C163 i C164 i teraz za każdym razem wykrywa.

62889b633a8dfbdfce1b7d1bf68e6c4a.jpg

To z PCM2707 może koledze krowaklara pomoże, on miał problem z usb

ja zamawiam transformator z toroidów, jak by ktoś chciał się zainspirować:

pri=230V

sec1=16,5V 0,8A (analog+)

sec2=16,5V 0,8A (analog-)

sec3=6,5V 0,8A (ak cyfra)

sec4=8,5V 0,8A (ak analog)

sec5=9,5V 0,8A (zegar)

(napięcia pod obciążeniem, odczepy linka 20 cm)

napięcia policzyłem biorąc pod uwagę spadek na 317/337 wynoszący 1,6V i spadek na prostownikach wynoszący odpowiednio 0,7 i 1,8V dla schottky i dla zwykłego okrągłego dla zegara. Dodatkowo jest 2V zapasu "na wszelki". Dochodzi do tego pewny wzrost napięcia na odczepach na nieobciążonym trafie (odczepy na 0,8A są konkretnie przewymiarowane).

Myślę, że dzięki temu mamy zabezpieczenie poprawnej pracy DACa, nawet jak napięcie w sieci spadnie do powiedzmy 210V, co może mieć miejsce. Nadmiar napięcia oczywiście pójdzie w ciepło na radiatorach, ale prądy są małe i według pomiarów kolegi krowaklara (organoleptycznych) radiatory są ledwo ciepłe, więc spokojnie można sobie na to pozwolić.

Ktoś oczywiście jak ma ochotę to może zweryfikować ten transformator (napięcia). Na pewno nie są za niskie, może ewentualnie obniżyć je o 0,5V ale nie wiem czy warto.

Takie trafo z toroidów w wersji "audio" przybliżone mi zostało na 120 zł brutto.

w jakiej orientacji mają być poszczególne dip-switche wlutowane aby to się zgadzało?

Oznaczenia 0->1 są tak pomyslane, aby "ON" wlutować po stronie 1,

Wówczas 1 to High a 0 to Low.

I już.

Dla dociekliwych mogę wysłać wydruki warstw, ale to nie zmieni powyższej najprostrzej zasady.

Swoją drogą dziwne że się nikt nie upomniał :-)

Waldi, a powiedz jeszcze - te koraliki ferrytowe. To gdzie i jak?

Wyjaśnij proszę pytanie.

Nie mam pewności dlatego napisałem "chyba".

sprawdzałem, przed odpisaniem na twój wpis i jest poprawnie.

Napisałem "około"

Jasne. Jezeli to konieczne musisz zmienić wzmocnienie sumatora, to jedyne i rozsądne wyjście, zresztą poto miedzy innymi jest.

Chciałem się podzielić doświadczeniami :-) Przylutowałem PCM2707 ale nie za każdym razem wykrywał go komputer.

Myślałem , że to kość uszkodzona i zmieniłem na PCM2706, który miałem pod ręką. Ale nadal to samo. Zaglądnąłem do datasheet i stwierdziłem , że na schemacie i płytce do Waldiego czegoś brakuje.

Chodzi o rezystor 1M.

Bardzo Ci dziękuję. Pomogłeś mi i kolegom.

napięcia policzyłem biorąc pod uwagę spadek na 317/337 wynoszący 1,6V

Dla LM317 fairchilda dataszet Figure3 Dropout voltage pokazuje, że dla pradu 200mA i temperatury 50* dropout wynosi ok 1.7volta.

ogólnie dla tych stabilizatorów warto zakładać dropout 2volty.

ale jak napisałeś i tak dodałeś 2 volty więc będzie ok

Nie obraź się bo nie mam zamiaru ubliżać, a jedynie wspomóc radą.

Stanowczo za dużo cyny przy elementach SMD.

Henryk - nie jest tak łatwo (psychicznie) lutować z mniejszą ilością cyny,

jak mało cyny to lutujący musi być twardy i kończyć "z uczuciem głodu" że jest nieco za mało,

Henryk - nie jest tak łatwo (psychicznie) lutować z mniejszą ilością cyny,

jak mało cyny to lutujący musi być twardy i kończyć "z uczuciem głodu" że jest nieco za mało,

Wiem ale lepiej mniej niż za dużo i dlatego poruszyłem temat. Czasem lutujący o tym nie wie i dla tego nie zwraca na to uwagi.

Stanowczo za dużo cyny przy elementach SMD.

??!!

Bigger nie jest Better ?

Wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego lepiej meniks wklęsły jak pulchne okrągłe cynowe kulki ...

• Pokaż nowe odpowiedzi