Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser HD 600

grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość odpowiedz

(Konto usunięte)

Ja w swoich hd 590 wyjolem gabki Poprawila sie detalicznosc zmniejszyl sie bas oraz wydaje mi sie ze calosc jest bardziej spojna Gabki zastapilem czarna ponczocha zeby do sirodka nic nie nalecialo slucham juz tak 2 lat i nic sie nie stalo Gabki sa strasznie drogie komplet do 590 kosztuje ok 150 zl razem z poduszkami

...troche za wczesnie na oceny, musialem jednak pojsc do lozka ;) hmm, zdecydowanie uslyszalem wiele rzeczy, ktorych wczesniej nie "bylo".. to jest zdecydowanie bardzo mile i to tygrysy lubia najbardziej (aa.milne nam sie robi :) z drugiej strony, wiem, ze przede mna cale morze (ocean?) zabawy typu: inny interkonekt, upgrade zrodla, zasilacz dla prosiaczka, upgrade prosiaczka, etc.... i chyba o to chodzi w calej zabawie w "audiofila" prawda? co prawda to chyba puchatek powiedzial, ze miodek jest najlepszy przed zjedzeniem, ale jedzenie tez jest mile...:))) pozdrawiam

Gość Audiofilll

(Konto usunięte)

Witam

DO słuchawek HD600,ja bym nie podłączał SOUND Projecta, wiem bo sam ten zestaw miałem Teraz wyszedł jeszcze jakiś inny ale podejżewam że brzmienie się wcale nie zmieniło.Słuchawki te są dość dynamiczne przejrzyste i twarde-a wzmacniacz ten ma niesamowitego kopa jest czysty aż do bólu -dzwięk raczej w stronę czystej sterylności dość zimny.Raczej szukaj wzmacniacza o brzmieniu zbliżonym do lampy ,ciepły z gorącą średnicą. W/w zestawu nie można było długo słuchać non stop strelyność ,potężny atak,bas płaski.Urządzenie to moim zdaniem na siłę chwali sie mocą -a w słuchawkach jest nie potrzebne.To tyle .Pozdr.

Gość Zbig do odpowiedz

(Konto usunięte)

Mówiąc o sztucznym basie ze słuchawek mam na myśli to, że słuchając muzyki na żywo lub z głośników odbierasz bas całym ciałem, a nie tylko uszami. Stąd wrażenie sztuczności w słuchawkach. Natomiast zgadzam się, że również w przypadku basu jego detale i szybkość słychać lepiej na słuchawkach, podłączonych przez wzmacniacz słuchawkowy i dobry interkonekt oczywiście.

Gość Jurek z Puław

(Konto usunięte)

Kilka moich spostrzeżeń na temat HD-580 ( takich używam).

Przede wszystkim jedne z najbardziej " przezroczystych "dla sygnału audio.

Na początku używałem z tuningowanym Onkyo-7222 bezpośrednio wyjścia słuchawkowego.

Dzwięki generalnie mocne ale niewyrazne.

Potem zbudowałem wzmacniaczyk DIY OPA134(604) + BUF634 z byle jakim zasilaniem (12 V z taniego prostownika)-

dzwiek o klasę lepszy- ale jeszcze nie taki jak bym chciał.

Dodałem porządne zasilanie- dynamika i rozdzielczość o dwie klasy lepsza ale dzwięk stał się sterylny- mechaniczny.

Podejrzewałem że wykorzystałem wszystkie możkliwośći cd-ka.

Miałem możliwość odsłuchiwania wzmacniaczyka wpiętego do Coplanda- duzo lepiej- słychać przestrzeń, lepsza kontrola, mniejsze natężenie dzwięku " mechanicznego "

Powrót do 0nkyo- rozpacz.

Potem zbudowałem bufor lampowy na lampkach ecc88 a następnie połączyłem to ze wzmacniaczykiem.

(wyszła z tego wersja podobna do X-Cans V2 na lepszych podzespołach :) ).

I generalnie dzwięk podobny do "prosiaczkowego", ale - mam wrażenie- o większej dynamice ( pewnie zasługa BUF634).

Bufor lampowy spowodował zlepienie mechanicznych dzwięków, poprawę stereofonii, basu. W końcu wokale i blachy są aksamitne :))). Nie muszę kupować Coplanda :)))

Teraz buduję ten hybrydowy wzmacniaczyk ma porzadnych częściach ( elna, scr, alps , rezystory 1%i.t.p ,).

Koszty- ok.400 zł . Jakby ktoś był zainteresowany takim wzmacniaczem - da znać.

Wniosek:

Sennheisery- hd-580 mają duży potencjał zależny od zródła sygnału.

Gość odpowiedz do zbig

(Konto usunięte)

W sprawie bassu sie nie zgodze Po pierwsze nie wiesz jakie warunki panowaly w czasie odsluchow na monitorach (akustyka pomieszczenia ma najwiekszy wplywa na bass )a jesli byly idealne to wantpie zebys mial takie w domu Z dwojga zlego sluchawki najwierniej odwarzaja brzmienie co do stereo to sie zgodze tylko kolumny

Gość odpowiedz

(Konto usunięte)

Jesli chodzi o sluchawki to polecam zapoznac sie z opinia i sosobem podejscia do nich przez osoby kture tworza muzyke Ostatnio byl test w miesieczniku Estrada i studio Testowano je pod kontem realizatora dzwieku Mozna sie tam dowiedziec ciekawych rzeczy

Na audioreviev.com dużo piszą o upgrade'ach prosiaczka. Ogólnie napisali, że warto zainwestować w dobre zasilanie i przede wszystkim właśnie wymienić te philipsowskie lampki na coś bardziej wyrafinowanego. Miłej zabawy!

HD600 są świetnymi słuchawkami, jednak na wyjściu słuchawkowym (prawie wszystkich wzmacniaczy i odtwarzaczy)nie pokażą tego co potrafią, aby to zrobiły, będzie potrzebny niestety, wzmacniacz słuchawkowy, a wtedy to co usłyszysz uzasadni i wynagrodzi wszelkie wydatki.

https://www.audiostereo.pl/topic/124-sennheiser-hd-600/page/2/#findComment-464
Gość KoRnik do Zbig

(Konto usunięte)

Powiedziałbyś coś obszerniej o Pro-Ject-cie (nazywa się Head Box?) Jaki ma dźwięk - ciepły, czy obiektywny? Ma wystarczająco dużo mocy, żeby napędzić wymagające słuchawki? Szumi, czy nie szumi? Napisz mi coś proszę, bo nigdzie nie mogę się nic dowiedzieć o jego dźwięku.

Opis przeróbki prosiaczka jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lampki (też e88cc) JJ kupowałem na www.fonar.com.pl Wysyłają za zaliczeniem pocztowym.

Ukryta Zawartość

Pytanie do Nemo: probowales sam, czy opierasz sie na czyjejs opinii? Moje pytanie wynika stad, ze sam nie moge sprawdzic a temat jest intrygujacy. Wczoraj sluchalem HD600 podlaczonych do OSE LE. Bylo fajnie, ale jezeli twierdzisz, ze moze byc jeszcze lepiej to byloby SUPER.

HD 600 mają ogromny potencjał. W większości przypadków ograniczenia stwarza reszta toru, a w szczególności odtwarzacz CD. Różnica między NADem 521i, a 541i była tak wyraźna, że aż nie mogłem uwierzyć w to, że kilkaset złotych kradnie tyle szczegółów i detali. Ja do sennheiserów polecam Skorpiona HV1. Pytałem się konstruktora - nie trzeba wymieniać lampek, bo pracują na bardzo małym prądzie. Dźwięk tej pary? - dla mnie bajka.

Czy ktoś jest posiadaczem Skorpiona HV-1, albo miał z nim na tyle długi kontakt, żeby coś o nim powiedzieć? Kupiłbym go z chęcią do HD600, ale nie wiem jak głośny jest szum Skorpiona. Przez słuchawki słucham zazwyczaj wieczorem, a wtedy szumy są najbardziej wkurzające. Szukam do HD600 dźwięku ciepłego i miłego, jak kolega. A może X-Cans V2 ?

Czy ktoś z szanownych posiadaczy słuchawek od Fritz'a Sennheisera dokonywał ich modyfikacji podobnych do tej:

Ukryta Zawartość

?

Ja robiłem taki eksperyment ze zdjęciem gąbki osłaniającej przetwornik w HD-570 i faktycznie poprawiła się detalicznośc. Zaslepienie otworów dało poprawę basu, ale imho minimalną.

Ukryta Zawartość

Jestem audiofilem elektronikiem mam dwie sztuki (tak na zapas) HD600.Problem wiekszości odtwarzaczy cd polega nie na kiepskim wzmacniaczu słuchawkowym tylko tym ze jest nie dopasowany z HD580..600 itd.Konstruktorzy Cd-ków generalnie drugorzednie traktuja wzmacniacz słuchawkowy a sam już w niejednym cd-wybitnie usprawniłem ten element toru odsłuchowego...nakład finansowy niewielki ok 40 zł na częsci i płytke ale zysk audiofilski znaczny.Trzeba wymienic scalak operacyjny, kondensatorki na audiofilskie i rezystory na metalizowane..a i oprowadzic osobne zasilanie z zasilacza..to wszystko.

Ja mam Sennheisera HD 580, czyli oczko niżej. Słucham z braku wzmacniacza słuchawkowego na wyjściu w Marantz CD67mkII, albo na wyjściu we wzmacniaczu NAD C320. W NADzie dźwięk jest lepszy. Wniosek - wyjście w Marantzu jest nie najlepsze. Dodam, że mój model odtwarzacza jest poprzednikiem CD 6000, pewnie trochę mniej zawansowanym. Tak czy inaczej dźwięk jaki mam to poezja. Mimo tego zbieram na wzmacniacz słuchawkowy, skoro ma być jeszcze lepiej. Odtwarzacz też zresztą wymieniam.

Nie grzebałem w HD600, bo dopiero co je kupiłem. W kabel może się kiedyś pobawię, ale to już jak mi się będzie ostro nudziło. Próbowałem wyciągnąć kabel z sennheiserów i chyba siedzi bardzo mocno, albo może trzeba go jakoś sposobem wyciągać, a ja taki nieucywilizowany go siłą szarpie. Dystrybutor powiedział mi, ze zarówno kabel, jak i poduszki wychodzą bardzo ciężko i trzeba uważać, żeby samemu się nie uszkodzić. Na razie nie będę próbował...

Podejrzewałem, że tak właśnie może być. Ale mój aktualny sprzęt nie ma w ogóle wyjść słuchawkowych, więc będę musiał sobie kupić wzmacniacz. Sennheisery są ok, ale mimo wszystko wolę Grado.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.