Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do MARANTZ 1504 (do 1500 zł)

lotion0126@gmail.com

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu nowym użytkownikiem i zwracam się do Was o pomoc w doborze 2 szt. kolumn podstawkowych do amplitunera Marantz 1504.

Wykorzystanie kolumn: 65 % film, muzyka 35%.

Pomieszczenie 16 m(kw) - pomieszczenie w kształcie prostokąta , pokój w bloku, bez specjalnego przystosowania do słuchania muzyki

Poszukuje 2 kolumn w cenie do max 1500 zł - w grę wchodzą raczej nowe kolumny.

Jeśli chodzi o styl muzyczny to dobrze żeby kolumny potrafiły zejść do niższych pasm bo zależy mi na " przyzwoitym" basie oczywiście jak na małe kolumny.

Nie lubie jak kolumna gra "metalicznie" i bardzo "wysoko".

Ze względu na brak miejsca kolumny podłogowe nie wchodzą w grę.

Z moich poszukiwań w internecie znalazłem takie pozycje ale jestem otwarty na inne propozycje :

- Acoustic energy 101

-Indiana line tesi 260

- Boston acoustic A26

-Monitor audio BX2

Napiszcie co sądzicie o połączeniu tych kolumn z "Marantzem" i które były by najlepsze???

Z góry bardzo dziękuje za pomoc

To mój pierwszy post dlatego z góry przepraszam za ewentualne błędy.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia odsłuchowego, konfigurację systemu oraz Twoje preferencje, zdecydowanie proponowałbym kolumny Monitor Audio Bronze 2, to znacznie lepsza konstrukcja od poprzednika Bx2, ewentualnie najnowszą konstrukcję Tannoy Mercury 7.2. Natomiast z tańszych rozwiązań najlepiej sprawdzi się Indiana Line Tesi 260.

Monitor Audio to przestrzenne, otwarte, dynamiczne brzmienie z lekko wyeksponowanymi skrajami pasma. Tannoy natomiast to większy spokój, świetne wypełnienie, dobry bas i gęsty środek. To połączenie najbardziej audiofilskie, chociaż na pewno nie pozbawione swobody i świetnej dynamiki. Indiana Line natomiast to dobry, nisko schodzący bas, wyraźny środek i szczegółowa, ale nie eksponowana góra pasma.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z monitor audio i Marantzem raczej nie uzyskasz, spokojnej góry, będzie tutaj raczej żywiołowo i metalicznie. Posłuchaj Bostonów a 26 to kolumny dedykowane do Marantza, stroił je jeden z głównych inzynierów tej firmy. Zagrają spokojnie raczej równo w całym pasmie z lekko oddaloną scena. Zastosowanie raczej uniweslane.

Czy kupiłeś już tego marantza? Słuchałem go z kilkoma kolumnami z tych wymienionych tylko właśnie podłogowe odpowiedniki poza tannoy i bostonami. Jak dla mnie to najgorszy amplituner jaki słyszałem pod względem odsłuchu muzyki. Nawet stary podstawowy model Yamahy grał lepiej. Dźwięk totalnie zamulony tak jakby zarzucić grubą kotare na kolumny. Jeżeli już go masz to polecam sprzedać i dołożyć z 500zł do czegokolwiek lepszego, a potem szukać kolumn.

Indiana Line Tesi 260 to zdecydowanie najlepsze kolumny w swojej cenie. Myślę, że mają największe możliwości i najciekawsze brzmienie spośród wszystkich wymienionych modeli. Bas jest wręcz niespotykany na tej półce cenowej, podobnie jak miękka, łagodna góra.

Z recenzji eksperta, Pana Stanisława:

"Ilość powietrza, detali oraz obciążenie niskich tonów sprawi, że co bardziej dociekliwi zechcą rozebrać Tesi 260 i upewnić się, że w środku nie zainstalowano większej kolumny, a nawet dwóch."

http://sklep.rms.pl/indiana-line-tesi-260-n-tesi260n-kolumny-stereo-surround-czarne-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mam ten amplituner i żaden inny nie wchodzi w grę.

Byłem na odsłuchu Dali zensor 3 i jakoś mnie nie powalił , trochę przereklamowane i o wiele lepiej zagrały indiana line 260.

Dzięki za podpowiedzi zastanawiam się jeszcze nad Boston A26 i MA bronze 2 umówiłem się na odsłuch w weekend.

A co myślicie o Magnat Quantum 673 , nie brałem tej marki pod uwagę ale znalzłem wiele pochlebnych recenzji...??

A co myślicie o Magnat Quantum 673 , nie brałem tej marki pod uwagę ale znalzłem wiele pochlebnych recenzji...??

Te Magnaty znacznie słabiej od Indiana Tesi 260, przynajmniej moim zdaniem - słuchałem!

Co do Bostonów i MA się nie wypowiem, bo nie słuchałem ;))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.