Skocz do zawartości
IGNORED

Ocena i ewenyualne poprawki zestawu KD/stereo

dzida69

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jest to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich fachowych i mniej fachowych forumowiczów i mam nadzieję że wybaczycie wszystkie głupie pytania laika :)

Obecnie jestem posiadaczem zestawu Onkyo TX-NR626 i podpięty do tego zestaw 5.1 KEF oparty na frontach C3, pokój ma wymiary ok.19m2 w kwadracie. O ile wyżej wymieniony zestaw całkiem nieźle radzi sobie z kinem o tyle słuchanie muzyki zabija (niestety śmiechem) i stąd pomysł wymiany na coś co będzie cieszyło ucho.

Wstępnie uroiłem sobie następujący zestaw: Pioneer VSX-830/930 + Pioneer A30/50 + MA Silver 8,Silver Centre, Silver 1 + (jeśli będzie brakowało basu w KD) przyszłościowo jakiś sub MA.

Muzyka jakiej słucham to chillout, Jessie Ware, Sade, Adele więc raczej spokojna nutka chociaż czasem lubię się odmóżdżyć dubstep-em. Jestem zwolennikiem raczej ciepłego brzmienia ale bez chowania wysokich tonów a Onkyo to raczej metaliczne wyraźne granie.

Źródłem muzyki ma być ampli a dokładniej Spotify i radio internetowe i zastanawiam się czy już samo to nie pokaleczy sygnały na tyle że podpinanie przez pre-out wzmaka stereo będzie mijało się z celem.

Z góry dziękuję ze wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi i ewentualne propozycje innego sprzętu którym warto się zainteresować podczas odsłuchów.

1. TX-NR626 - nie posiada wyjścia pre-out dla kolumn frontowych.

2. Włącz Music Optimizer.

3. Wyłącz kalibrator i ustaw odległości kolumn ręcznie. Poprawi to jakość stereo.

4. Onkyo z serii 6X6 i metalicznie granie? Pierwsze słyszę (czytam).

Nie namawiam na rezygnację z nowego zestawu ale moim zdaniem coś chyba jest nie tak z obecnym zestawem i bardziej jest to wina konfiguracji i akustyki.

KEFow nie słyszałem to się nie wypowiem.

1. TX-NR626 - nie posiada wyjścia pre-out dla kolumn frontowych

Masz zupełną rację, nie posiada dlatego chcę go wymienić na tego Pionka. Co do reszty Twojej wypowiedzi...kombinowałem dosyć sporo i efekty marne choć tak jak pisałem w kinie radzi to sobie nie najgorzej.

Przed tym zestawem posiadałem Harmana (niestety nie pamiętam jaki model) i zestaw 5.0 Magnata i tamto grało bardziej miękko (przynajmniej w moim salonie). Akustyka - owszem nie jest z tym u mnie w tej chwili najlepiej ale po remoncie pojawią się zasłony, za nimi jakieś wygłuszenie i meble będą zmienione na lite drewno a nie tak jak w tej chwili pudełka z okleiną.

4. Onkyo z serii 6X6 i metalicznie granie? Pierwsze słyszę (czytam).

Ze streamingu może być, niski bitrate najbardziej kaleczy górę.

Jak słuchasz takiej nisko schodzącej muzyki (też takiej słucham) to potrzebny ci uczciwy niski bas mocno trzymany za mordę. Sub do kina może być tu problemem, bo nie każdy potrafi zagrać detalicznie.

Lepiej radź sobie jakimiś solidnymi kolumnami i do tego potrzebny ci silny wzmacniacz, a nie jakieś audiofilskie kluchy, bo się skończy dudnieniem zamiast basu.

MA ma zwykle tez podbity pokombinowany bas i to też może mocno dudnić. Poszukaj kolumn które zejdą nisko ale bez podbić.

MA ma zwykle tez podbity pokombinowany bas i to też może mocno dudnić. Poszukaj kolumn które zejdą nisko ale bez podbić

Masz może jakieś konkretne propozycje co do kolumn i wzmaka? O tym modelu MA czytałem że to potrafi a jaka jest prawda okaże się podczas odsłuchu.

Mi się kiedyś cantony podobały, patrzyłem na serię GLE, bo na takie mnie było stać. Nie wiem jak z tymi nowszymi seriami. Ostatnio słyszałem w koszmarnych warunkach w MM bezpośrednie starcie którychś dużych chrono z GLS, no to chrono to granie z wyższej półki, więc może popatrz np za tymi 519? I reszta do kompletu?

Tylko szukałbym mocnych wzmacniaczy już do tego. Może ampli do kina i jakiś wzmacniacz, nawet używany do tego na fronty?

Tylko szukałbym mocnych wzmacniaczy już do tego. Może ampli do kina i jakiś wzmacniacz, nawet używany do tego na fronty?

Od początku zamysł jest taki żeby podłączyć to właśnie w ten sposób ale widzę że popełniłem błąd jesli chodzi o ampli i wzmacniacz Pionka ponieważ ampli nie posiada pre out na fronty. Muszę się dokładniej przyjrzeć klockom Maranz-a bo tam pre out można uświadczyć. Wspomniane przez Ciebie 519 z całą reszta do KD przekroczą mój już i tak maksymalnie wyżyłowany budżet więc może SL 570..tylko to konstrukcja 2,5 drożna i znowu nie wiadomo co będzie z basem.

Preout mają chyba wszystkie firmy, ale w tych fajniejszych modelach.

Może trochę niezgodnie ze sztuką, ale moim skromnym zdaniem możesz dać fajne fronty i central, a na reszcie trochę przyoszczędzić. Tylko jak to wyglądać będzie..

Ale co ja tam wiem, ja mam stereo.

Anyway, lepiej zbierz sobie kupkę pomysłów, zlokalizuj sklepy gdzie to możesz kupić i jedź słuchać. Każdy ma swoje uszy pomysły i preferencje, więc na pewno nie kupuj na pałę. Mam deja vu, bo wszystkim to mówię i wszyscy kupują w ciemno...

Jak przekraczasz budżet to może w używkach poszukaj czegoś ciekawego, wcale nierzadko się zdarzają ciekawe rzeczy do nabycia.

Anyway, lepiej zbierz sobie kupkę pomysłów, zlokalizuj sklepy gdzie to możesz kupić i jedź słuchać. Każdy ma swoje uszy pomysły i preferencje, więc na pewno nie kupuj na pałę. Mam deja vu, bo wszystkim to mówię i wszyscy kupują w ciemno...

Nie widzę innej opcji jak odsłuchanie całej "kupki" zestawów a po wybraniu faworytów odsłuchanie raz jeszcze :) Z Cantonowych cudeniek wstępnie upatrzyłem Chrono 509 oraz Chrono SL 580 oba trójdrożne choć ten drugi ma nieco mniejsze basowe.

Może znajdzie się ktoś kto takowe posiada lub słyszał jak to gra z Maranzem?

Oczywiście nadal jestem otwarty na inne propozycje zestawów i wszelkie sugestie.

Ja bym cię jednak namawiał na sprawdzenie kolumn na głośnikach min. 8 cali. Do tej muzyki musisz zejść w miarę liniowo do 30Hz. Nie zapominam oczywiście o reszcie pasma, ale ta muzyka bez tego nisko schodzącego dołu nie brzmi dobrze. Nie wystarczy że basu jest dużo (to jest relatywnie łatwe do uzyskania), on musi mieć zejście.

No, chyba że pójdziesz jednak w dobry subwoofer, to wtedy nie ma tego problemu. Ale do muzyki to IHMO jednak gorsze rozwiązanie i na dokładkę sumarycznie wcale nie wyjdzie taniej.

Witaj,

Tak ten Onkyo nie miał preo outa ale tak smao te Pioneery zaproponowane przez Ciebie. Będzie zatem problem w podpięciem wzmacniacza.

Jeśli do tej pory miałeś Magnaty i byłeś zadowolony nie szedł bym w serie Silver a raczej w Magnat Quantum serie 7. To na prawdę godne polecenia głośniki.

Ewentualnie bardzo dobre Heco Celan GT.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Przepraszam że chwilę mnie nie było i jako główny zainteresowany odpisuje dopiero teraz ;)

A więc życie zweryfikowało na tę chwilę moje zamiary i zdecydowanie chodzi mi o sam zestaw stereo a może w przyszłości dołożę do tego resztę..dobrze że przynajmniej muzyka i pokój pozostają bez zmian :D

Sprawy maja się następująco...

1 Kolumny - MA silver8 / Canton Chrono 509.2 DC / Canton Chrono SL 580.2 DC / Magnat Quantum 757 / Bowers&Wilkins CM8 S2

2 Wzmacniacz - osobiście widzę tu Pionka A-30 lub A-50

3 DAC - brak faworytów ale warunkiem jest aby posiadał bezprzewodowy przesył audio z lapka gdyż 90% muzy będzie śmigało ze Spotify oraz fajnie (niekoniecznie) optyka żebym mógł podłączyć dekoder UPC ponieważ małżowina czasem sobie radyjka słucha :)

Dzięki za to co juz poleciliście i liczę na więcej ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.