Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 2200 - modele do przesłuchania

arturpe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

No, chyba wpadłem w chorobę ;) Chcę skompletować sobie pierwszy w życiu powazny zestaw. Stereo, czy AV, oto jest pierwsze pytanie. Ze względów budżetowych, pomyślałem, że wybiorę tańszy amplituner av i pójdę go sobie przesłuchać. Tak doszedłem do KODY AV - 502. Z kolumienek, uznałem, że do mojego mieszkania, nadadzą sięGale 3020 skoro majuą takie świetne recenzje i są niedrogie.

Tak kalkulując wyszło mi, że zamknę się w ok. 1700 pln plus kable (niedrogie Cordiale). Cały szkopuł polega na tym, że jak już zacząłem czytać te tematy, to nie mogę skończyć ;) Stad pytanie, albo ich seria.

Stereo czy AV? W zasadzie o zestawie kinowym pomyślałem tylko ze względów budżetowych i uniwerslnych - a może w przyszłości jakieś kolumienki dookoła, może to może tamto, blabla. Ale przecież, (a może się mylę), do wzmacniacza stereo też podłączę dvd? Bo po co mi dźwięki dookoła ;) No i wtedy zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej kupić wzmaka stereo ;) A jak już kupić, to moze nie za 1700, a 2200. I teraz, pytanie:

- chcę używać zestawu głównie do słuchania muzyki, przypuszczam, że kino byłoby marzeniem, którego nie spełniłbym przez parę dobrych lat, więc grałbym i tak na dwóch kolumnach. Czy wobec tego amplituner av czy stereo? (chyba sam sobie odpowiadam ;)

- to, że wezmę kolumny Gale 3020 jest niemal przesądzone, bo wątpię, żebym za cenę 695 pln znalazł coś nowego i lepszego. Może jednak?

- wolałbym, żeby klocek był amplitunerem

- w związku z tym, jakie modele polecacie do tych 1500 pln, które wartoby przetestować? Chodzi mi o amplitunery, bo lubię radio, ale może są ine rozwiązania (np. jakaś analogowa taniocha z allegro do porządnego wzmacniacza stereo?). Proszę o uwagi. Jestem z Wrocławia, mam możliwość odsłuchu sprzętu, ale skoro nie wiem, gdzie zacząć, byłoby trudno ;) Dzięki za opinie.

>> chcę używać zestawu głównie do słuchania muzyki> wątpię, żebym za cenę 695 pln znalazł coś nowego i lepszego > wolałbym, żeby klocek był amplitunerem > jakie modele polecacie do tych 1500 pln

Ha. Fajny masz problem. Ja mam podobny. Tylko że ja od początku wiedziałem, że nie chcę kina tylko stereo, bo nie mam czasu oglądać filmów na potęgę, a płyt z muzyką codziennie kilka się przez cd przewija. Potem się głowiłem czy nowy sprzęt, czy używany, czy amplituner, czy zwykły wzmak, czy kupować głośniki, czy zostać przy starych a potem coś. No i wymyśliłem że jednak nowe stereo, cd + wzmak + monitorki. Dziesiątego idę na zakupy :) Tuner się kupi używany na allegro za parę złotych, to nie jest bardzo ważny element w zestawie. Tylko że ja od początku zrobiłem to założenie, że dźwięk przestrzenny mnie nie interesuje, tylko stereo.

meecowhy - witaj. Kolorowy zawrót głowy;) CZuję sięcoraz bardziej przekonany do stereo i wzmacniacza. Na mojej liście mam już NADa 3020BEE, powyżej wspomnianą Yamahę, nie wiem czy znalazłbym gdzieś nowego CA A500. Czekam dalej ;) A jeśli mogę cię spytac, co bierzesz?

Ja jestem przekonany do zestawu marantz PM4400 (wzmak) + CD5400 + B&W DM303 (monitorki), w sumie za 2999 zł w top-hifi, chociaż niktórzy stąd wysyłają mnie do Angli, bo tam opędzę całość za 2000 :)

hehe tak jakbym siebie czytal jakis rok temu :D. najpierw chcialem kupic jakaz wieze jvs pozniej techniksa,nastepnie jakies badziewne kino philipsa (desperacja),pozniej piano crafta,az w koncu doszedlem do wniosku ze kupie to co jest w o mnie:) i jestem happy. Nie kupoj kina bo z tego co piszesz masz pewno nie duzy pokoik a kino raczej w wiekszych pomieszczeniach sie sprawdza.Zreszta mozesz sobie kupic dvd kiedys tam:)

Witam !

Byłem, jestem w podobnej sytuacji. Kilka miesięcy temu chciałem kupić kino domowe. Na szczęście czytałem wszystko (głównie grupy dyskusyjne) o sprzęcie audio i doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję 5 kiepskich kolumn tylko raczej 2 porządne. Po pierwszych odsłuchach (denon, pioneer, koda) wyleczyłem się zupełnie z amlitunera AV. W tej chwili zbieram na mój wymarzony pierwszy zestaw stereo: Nad 320BEE, 521BEE, JMLab Chorus 706S. DVD też sobie kupię ale to potem (Pioneer 470).

himera >> Wśród modeli, które pójdę przesłuchać jest Yamaha 396. Jak wrażenia? Porównywałeś to kiedyś na przykład z brzmieniem NADa 320BEE choćby? We Wrocku nie mają NADów, nie mogę sobie wiec posłuchać, a tę Yamahę zdaje siet ylko w Media Markcie ;) A tam warunki odsłuchowe są "wyśmienite" z tego co widziałem i tutaj wyczytałem.

porownywalem yamahe 496 z nadem C352 w sumie to prawie taki sam model co NAD C320BEE tylko troszke mocniejszy.Szczerze mowiac nie mam az takiego doswiadczenia w sprzecie audio ale slyszalnych różnic nie doswiadczylem zreszta przelaczenie jednego wzmaka na drugi tez troche trwa wiec az tak sie nie pamieta co sie slyszalo.Ja kupilem yamahe ze wzgledu na cene i moc poza tym to naprawde dobry wzmak jak za te pieniadze(allegro).Yamaha ma po prostu kopa:)raczej nie zamienil bym jej na NADaC320BEE.

U mnie tez tak to sie zaczelo: poszedlem do "Avikomu" i powiedzialem milemu sprzedawcy, ze interesuje mnie KD, ale takie zebym mogl dobrej jakosci muzyki posluchac. Troche sie zmartwil, ale umowilismy sie na odsluch (Onkyo + KEF'y na przod gdyz chcialem na poczatek kupic dwie kolumny, a potem zestaw uzupelnic). Zmiana nastawienia z "KD" na "stereo" trwala tylko tyle ile trwalo przelaczenie (po pierwszym "porazkowym" odsluchu) amplitunera Onkyo, do jakiegos wzmaka za ok. 1 K zl (przy czym Onkyo kosztowal dwa i pol razy wiecej). Roznica w dzwieku byla nieporownywalna! Stwierdzilem, ze mam gdzies KD a bardziej zalezy mi na dobrej jakosci muzyce i zaczalem sluchac kolumn z wzmacniaczami ... i nie zaluje swojej decyzji... Moja rada: sluchaj i lepiej zainwestuj w cos porzadnego na poczatku, a potem uzupelnij niz w cos co Cie nie usatysfakcjonuje (sam po kupieniu kolumn przez ponad pol roku mialem je podlaczone do pozyczonego starego HK, az uzbieralem na swoj wzmak).

Pozdrawiam i zycze milych wrazen z odsluchow!

No to untonąłem na całego ;) najpierw myślałem - KD i to tanie, bo brak forsy ;) A teraz co? Wzmacniacz do 1500 pln. Szkoda, że musze wziać ze sklepu (raty) bo w Niemczech albo na Allegro taniej. Mam na oku (uchu??) 4 modele: Yamaha AX 396/496, NAD 320BEE, Marantz PM 4400. W sobotę słucham, w środę kupuję!! Już się martwie o to, że jak już przywiozę do domu, to będę musiał poczekać ze dwa dni, zanim kupię kabelki. Ahhh. Chyba połączę Cordialem 225 bo jest we wrocku w muzycznym, tylko nie wiem co z interkonektem. Dam znać, co i jak.

A to forum niszczy ludzi!!! ;P Zaczynasz od KD za 999 pln a kończysz na wzmaku za 1500. I to na pewno dopiero początek drogi!!!

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.