Skocz do zawartości
IGNORED

Minimonitory do stereo . Upgrade

Gość bartosz_55239

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchanie w małym pokoju i z bliska ma ta zaletę że jeszcze nie wprowadzilem membran w wychylenia :) dostaje czysty nie podbity i nie zniekształcony dźwięk.

Do bliskiego pola nie duży monitor - to jak najbardziej ma sens. Taki monitor nie jest przeciążony, dzięki czemu zniekształcenia nie będą duże.

Midwoofer który się wychyla przetwarzając jednocześnie bas i średnice " wpada " w efekt Dopplera czyli załamywanie się średnicy przez jednoczesną prace membrany w zakresie niskotonowym .

Wszystko jest dosyć względne. Ten efekt będzie słyszalny tak bardzo, jak bardzo głośnik będzie się wychylać/jak bardzo będzie obciążony. Jak wymagasz dużego SPL z małego monitorka, to faktycznie ten efekt może być słyszalny - z tego powodu odradzam małe, dwudrożne monitorki, do odsłuchu z np. 3m, w salonie 40m kw., a poleciłbym coś z 3 drogami (minimum) i wooferem np. z 10" (duże wymagania SPL = duża kolumna, z dużymi głośnikami, z wieloma drogami).

Delta audio w Częstochowie z tego co pamiętam wysyła też sprzęt do odsłuchu. Zainwestuj kilka zł na kuriera iwszystkie nasze sugestie zamień w doświadczenie. Jak będzie wcześniej przez Ciebie wspominane WOW to misja zakończona ;-)

Nie chodzi o niedobór ale jego JAKOŚĆ a sub za 1200zł to nie jest jakość tylko dołupywacz ;)

Na pewnym poziomie wtajemniczenia moim zdaniem to bardzo dobra opcja. Wielu forumowiczów używa i sobie chwali :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Delta audio w Częstochowie z tego co pamiętam wysyła też sprzęt do odsłuchu. Zainwestuj kilka zł na kuriera iwszystkie nasze sugestie zamień w doświadczenie. Jak będzie wcześniej przez Ciebie wspominane WOW to misja zakończona ;-)

Odsluch za kaucją odpada. Ktoś tu opisał przypadek gdy po odsłuchu chciał odesłać sprzęt i mu nie przyjęli.

Na pewnym poziomie wtajemniczenia moim zdaniem to bardzo dobra opcja. Wielu forumowiczów używa i sobie chwali :)

Miałem sub Yamaha NS sw 700 do pianocrafta. Nie tesknie za niskim basem

Yamaha, którą miałeś to ogromna konstrukcja do KD. REL T0 o maleńki woofer 16cm w zamkniętej obudowie ale absolutnie nie namawiam tylko piszę o ewentualnej opcji.

Podtrzymuję jednak próbę odsłuchu ls50

Taki tanie sub to takie dolepianie ale jak ktoś lubi bas to i lepsze dolepianie niż jego brak .

Warto mieć jednak na uwadze że dobry bas = duży woofer .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Słuchałem wczoraj dobrze nagranej płyty i efekty przestrzenne na Ikonach są świetne. Dźwięk ładnie się odrywal od kolumn i był przed linia kolumn. Pytanie czy zamiana kolumn za 3 tysiące na kolumny za 4500 da efekt WOW czy tylko będą to zmiany kosmetyczne ...

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

4"-4,5" to jak na mój gust za mało na dobry bas, nawet do bliskiego pola.

Jak pisalem bas to nie priorytet . Za 3 tysiące kupisz ( nowe) sonusy toy lub podlogowki Dali zensor. Nie muszę pisać które dadzą lepszy dźwięk :)

Cześć

Czytam tę dyskusję i trochę na manowce ona zbacza. W 9 metrach sub? Podłogówki? Wielki bas? Panowie, bądźmy poważni. Metraż jest tu krytycznym ograniczeniem i cudów nie będzie. Trzeba się pogodzić z ograniczeniami i cieszyć się tym, co można wykrzesać z minimonitorów. A można dużo.

Bartosz, jeśli ma być przejrzyście szybko, z werwą i dynamika, rytmicznie, to poszukaj na przykład na wtórnym rynku ProAców Responce One SC ale posłuchaj polskich, doskonałych RLS Callisto IV. Reckę masz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tu

Ukryta Zawartość

A jak wolisz cieplejsze grania, bardziej mięsiste to poszukaj Totemów Model 1 lub małych Dynaudio.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Cześć

Czytam tę dyskusję i trochę na manowce ona zbacza. W 9 metrach sub? Podłogówki? Wielki bas? Panowie, bądźmy poważni. Metraż jest tu krytycznym ograniczeniem i cudów nie będzie. Trzeba się pogodzić z ograniczeniami i cieszyć się tym, co można wykrzesać z minimonitorów. A można dużo.

Bartosz, jeśli ma być przejrzyście szybko, z werwą i dynamika, rytmicznie, to poszukaj na przykład na wtórnym rynku ProAców Responce One SC ale posłuchaj polskich, doskonałych RLS Callisto IV.

Ja pisalem już że bas nie jest priorytetem. Tymbardziej że monitorki maja bas no ale niektórym musi miazdzyc bebechy dopiero jest bas. Ja stawiam na średnicę, wysokie i przestrzeń. Pozdrawiam

Tymbardziej że monitorki maja bas no ale niektórym musi miazdzyc bebechy dopiero jest bas.

Nie chodzi o "miażdżenie bebechów", tylko o słyszenie całego utworu (po prostu słyszenie niższych dźwięków, które na kolumnach z płytkim zejściem nie są praktycznie grane). Jak kolumny schodzą do np. 60 Hz @-3dB to sporo z wielu utworów się traci.

Tymbardziej że monitorki maja bas no ale niektórym musi miazdzyc bebechy dopiero jest bas.

Nic z tego co napisałem nie zrozumiałeś . Szkoda czasu było .

Kiedyś może do tego sam dojdziesz to zrozumiesz .

Muda, jak pisałem wcześniej chodzi o pewien etap wtajemniczenia. Ludzie nie osłuchani ( w tym i ja ) postrzegają dźwięk na swój sposób i mają swoje priorytety. To nic złego!!!! Pomóżmy koledze w celach, które sobie założył. Pomińmy bas rodem hi end, wielkość kolumn, przetworników ect, tylko przejdźmy do sedna sprawy.

LS 50 będzie dobrą opcją jak i kilka innych konstrukcji zaproponowanych w tym wątku. Wzmacniacz autora również nadaję się do dyskusji...

Kolega Bartosz niech posłucha i sam podejmie decyzję co mu odpowiada.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

ylko o słyszenie całego utworu

Słuchałem Prodigy : bas jest, stopa jest czego brakuje na moim sprzęcie?? Są tam jakieś infradźwieki? Tak czy inaczej nie wstawie podlogowek z 22 cm basem

Kolega Bartosz niech posłucha i sam podejmie decyzję co mu odpowiada.

Top hi fi w Lublinie nie maja kefow ... Ciężko będzie ale kierunek mam obrany.

W tej kasie najlepszą pod warunkiem ze ktoś chce kolumny neutralne ale koniecznie do wymiany wzmak bo będzie je ograniczał

Wzmacniacz może później w przyszłym roku. Plany są. Mam chęć na jakiegoś trnzystorowego Xindaka

bas jest, stopa jest czego brakuje na moim sprzęcie??

Jest bo innego grania nie znasz , trzeba mieć punkt odniesienia .

Przez wiele lat miałem kolumny 2way na 18tkach Scan Speaka które dużo potrafią i też mi się wydawało że wszytko mam .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jest bo innego grania nie znasz , trzeba mieć punkt odniesienia .

I bardzo dobrze że nie mam. Nie jezdze po salonach i nie odsluchuje wiele lepszego sprzętu i dlatego budzetowka która mam mnie zadowala :)

Nie mając punktu odniesienia nie wiesz czy to co akurat słuchasz i chcesz kupić to właściwy kierunek .

Odsłuchy na szybko bez takiego doświadczenia wychodzą z czasem ;)

Z drugiej strony najlepiej kupić i już tu nie zaglądać żeby nie kusiło a skupić się na kupowaniu płyt i słuchaniu bo można się w tym zagubić .

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Nie mając punktu odniesienia nie wiesz czy to co akurat słuchasz i chcesz kupić to właściwy kierunek

Zmieniając z missiony 33 na ikon też nie odsluchiwalem. Nie miałem jak.

Czy ktoś słuchał Monitor Audio GX 50 lub GX 100 ze wstęga CCAM?

Nawet jak słuchał, to zapewne w innej celi, na innych gratach,

z inną akustyką i zupełnie innym smakiem muzycznym, ale czytając

luźno ten wątek wydaje mi się, że jest to ruch w dobrym kierunku.

Trzeba jednak posłuchać samemu, nawet po takich recenzjach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a nawet podobną tę:

Ukryta Zawartość

bo też kto inny słuchał itd.....

Ale mini to one za bardzo nie są ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zmieniając z missiony 33 na ikon też nie odsluchiwalem. Nie miałem jak.

Ważne jest to żebyś miał na uwadze że z małego głośniczka nie będzie wysokiej klasy basu .

Spróbuj koniecznie tych LS50 . Pomijając bas bo cudów tu się nie da zrobić to ich największą wadą jest niska cena przez co są podłączane do zbyt niskiej jak na ich możliwosci elektroniką a są warte naprawdę dobrego sprzętu .

Nawet jak słuchał, to zapewne w innej celi, na innych gratach,

z inną akustyką i zupełnie innym smakiem muzycznym,

To akurat nie jest ważne , ważne jest żeby usłyszeć jaka jest różnica na dużych garnkach ;)

Polecam jednak sprawdzić ls50. Miałem je u siebie ostatnio w 13 mkw. Odwieczny problem tych maleństw - nie zejdą za nisko w basie za to cała reszta piękna od średnicy po wysokie no i przestrzeń. Normalnie gram na Monitor Audio Silver 8 czyli na trójdrożnych podłogówkach i mają one również porządną przestrzeń. Moim zdaniem ładniej wypadła średnica w ls50 i to podstawowa zaleta w porównaniu do silver 8.

Dużo w ls50 można uzyskac zmieniając ich położenie czyli regulując odległość basreflexu od ściany lub szaki czyli powierzchni pionowej za głośnikiem.

Spokojnych Świąt i udanych odłsłuchów.

szy_a .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.