Skocz do zawartości
IGNORED

SONY BRAVIA kdl46ex700

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Stało,się tv w marcu miałby 5lat ale nie dożył.Wczoraj zgasł i przy próbie uruchomienia tylko dioda mruga.Jak znam życie reanimować go się nie da choć zawiozłem go do znajomego elektronika i za około tydz bedzie diagnoza.Czy da sie kupić tv który bedzie miał podobnej klasy obraz w cenie 3-4 tyś?Bylem dziś w sklepie i Pan stwierdził ze trzeba wydać od 5 tyś w zwyż na sony .myslalem ,ze ceny spadły przez te lata ale wychodzi na to ze dzis za 3 tys to z sony mozna tylko kupić golasa.Jest na rynku obecnie cos wartego zainteresowania min 46 cali podobnego klasowo do tego sony?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

https://www.audiostereo.pl/topic/124396-sony-bravia-kdl46ex700/

Spokojnie kupisz W8 czy W85 w tej cenie, a nawet nizszej. Z jakosci bedziesz zadowolony. Uzywam i sobie chwale. Tryb kinowy1 jest niezle dostrojony do ogladania, zas do gier tryb gra1 swietnie sie sprawdza. Trzeba tylko w obu odjac podswietlenie do wartosci srodkowej. Ew. zainteresuj sie srodkowa polka Panasonica. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Mozna tak powiedziec. Nie ma sensu isc teraz w 4K. Wiec panele Full HD sa w pelni wystarczajace.

Moje ustawienia, powinny takze podejsc pod ten TV ktory chcesz kupic:

Jednak i tak na domyslnych wartosciach jest calkiem niezle, wystarczy tylko minimalnie pozmieniac.

PS4: RGB - AUTO , DEEP COLOUR - AUTO, rozdzielczosc 1080P. Oczywiscie ustawiam szerokosc i wysokosc obrazu tak by wykorzystac cala powierzchni TV.

TV: Eco - oszczędzanie energii i czujnik światłla musza byc wylaczone. Ustawienia skalowania na FULL. Pixel Perfect.

Moje wartosci jak gram w gry:

Opcje -> Wybor Sceny - > Gra

Wyjścia docelowe - Current

Tryb Obrazu - Gra - Original 1

backlight - 5 (chyba ze grasz w kompletnej ciemnosci, bez zadnego nawet delikatnego swiatla w tle, to polecam przestawic na 2)

contrast - 90

brightness - 50

Colour - 50

Hue - 0

Color Temperature - Warm 2 (na Warm 1 czerwien i zielien dostaje mocno po dupie..a bez porzadnej kalibracji nie bede sie bawil kolorami)

sharpness - 55

Dot Noise Reduction - off

Reality Creation - off

Smooth Gradation - off

Film mode - off

Black Corrector - off

Adv. Contrast Enhancer - off

Gamma - -1

Auto Light Limiter - off

Clear White - off

Live Colour - off

White Balance - domyslny

Detail Enhancer - off

Edge Enhancer - off

Display Speed Preference - on

LED Motion mode - off

Jak patrze na filmy w jakosci HD - glownie na BD, korzystam z apk jak YT czy patrze na programy w telewizji.

Opcje -> Wybor Sceny - > Cinema

Wyjścia docelowe - Current

Tryb Obrazu - Cinema - Original 1

backlight - 5 (tak samo jak powyzej, plus jesli patrze w 3D to na max. To oczywiste ze wzgledu na okulary ktore dosc mocno przyciemniaja)

contrast - 90

brightness - 55

Colour - 50

Hue - 0

Color Temperature - Warm 2 (na Warm 1 czerwien i zielien dostaje mocno po dupie..a bez porzadnej kalibracji nie bede sie bawil kolorami)

sharpness - 55

Dot Noise Reduction - off

Reality Creation - manual

Resolution - 5

Noise Filtering - min

Smooth Gradation - low

Film Mode - Auto

Black Corrector - off

Adv. Contrast Enhancer - low

Gamma - -2

Auto Light Limiter - off

Clear White - off

Live Colour - off

White Balance - domyslny

Detail Enhancer - off

Edge Enhancer - off

Display Speed Preference - on

LED Motion mode - off

Do TV mam 2 metry. Wiec ogladam obraz z tej odleglosci.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Byłem dziś w sklepie,mimo iż na zywo te nowe tv sonego są ładne szczegolnie ten ze srebrmą aluminiową ramką,to jednak ich obraz w stosunku do mojego to lata swietlne.Mam nadzieje ze uda sie mojego naprawic .Uwielbiałem ten obraz .Wesołych Świąt.

kamil79: Jakoś nie chce mi się wierzyć w to co piszesz...

Twój telewizor nie będzie lepszy od modeli W8 lub W85. Nie może tak być z prostej przyczyny - ten telewizor ma matryce 50Hz ("podkręconą" programowo do 100Hz) i choćbyś nie wiem co robił, to nie będzie z niej dobrego obrazu.

Mam telewizor 46EX720. Ten ma niby 240 Hz ale to nie to samo co prawdziwa matryca 200Hz (wiem co piszę, bo mam też drugi TV Sony 55W905).

Podsumowując - TV o którym piszesz to niestety już zabytek. Ale jak chcesz to naprawiaj.

Moj ex700 stał obok modelu 710 i mimo iz 710 byl na 2011rok a moj z 2010 kupiłem ex700 z prostej przyczyny,Staly obok siebie te telewizory i porownywac nie bylo co.Nowy miał gorszy obraz od starego ale za to wiecej funkcji.Dzis oglądałem modele 755 i 756 i do tych sie odnosze .Wiem ,ze moj to zabytek ale pamietam jak płaciłem za niego 5 ciezko zarobionych tysiecy złotych a 5 lat temu to było naprawde sporo jak na tv i po prostu mi go zal po niespełna 5ciu latach od tak wynies na smietnik,Pan w sklepie powiedział ,ze nic ponizej 4 tys sie nie da porownac do ex700 .Lukne na te W8 i W85 choc nie mam pojecia jakie to.Moze jakis link ktos wklei?

Jeśli go lubisz i jeśli to nic z matrycą naprawić się opłaca i nie pójdziesz z torbami...

Same herce nie czynią telewizora lepszym. Bez urazy ale widziałem już i wagę ciężką w hercach która przegrywała z zawodnikiem wagi piórkowej...

Oczywiście nie jest to reguła....

A co do zabytków, najbardziej zabytkowa jest obudowa, z roku na rok jest to cieńsze, funkcje sprzętowe są zastępowane programowymi - jednym słowem postęp - przynajmniej w dziale..... księgowym....

Mam telewizor 46EX720. Ten ma niby 240 Hz

Te telewizory zawsze miały matryce 100Hz (w wersji europejskiej i 120Hz w wersji dla Stanów).

Lukne na te W8 i W85 choc nie mam pojecia jakie to.Moze jakis link ktos wklei?

Zapewne te TV będą dawały lepszy jakościowo obraz od modelu 700, tylko pewnie trzeba sporo się naregulować, by obraz był naturalny. Ja sporo grzebałem w ustawieniach modelu EX720 zanim zaczął wyświetlać naturalnie.

No i o tą naturalność mi chodzi.mam też u dziecka w pokoju tv sony i za nic tam nie idzie ustawić takiego obrazu jak na ex700,ma za to cienką obudowe wyswietla wiecej plików z pendriva ale to nie czyni go lepszym.Do tysiaca naprawiam bez wahania .

Kyle dalem swoje ustawienia. Nie musialem nic regulowac zbytnio. Tryb cinema1 jest niezle zrobiony i naturalny. Trzeba tylko obnizyc podswietlenie, I wg. Gustu minimalnie podkrecic ostrosc. Bez profesjonalnej kalibracji obraz jest I tak bardzo dobry. W profesjonalnej kalibracji troche poprawisz kolory I gamme. Tyle ;)

Gość aron_m

(Konto usunięte)

Byłem dziś w sklepie,mimo iż na zywo te nowe tv sonego są ładne szczegolnie ten ze srebrmą aluminiową ramką,to jednak ich obraz w stosunku do mojego to lata swietlne.Mam nadzieje ze uda sie mojego naprawic .Uwielbiałem ten obraz .Wesołych Świąt.

Nikt z doradzających tutaj nie odpowiedział wprost na Twoją uwagę. Szkoda. Ale są Święta więc z racji mojej wiedzy i doświadczenia udzielę Ci najważniejszej informacji.

Napisałeś powyżej o swoich odczuciach

Pewnie Cię to zdziwi lub nie, ale kiedy oglądałem i nadal oglądam oraz testuję całą ofertę Sony (począwszy od 2012 roku aż do teraz i zapewne przyszłych modeli) to boli, że taka japońska firma z tradycjami zamieniła słynną jakość na ilość.

Wiesz dlaczego nasze tv zjadają obecne Full HD? Bo mają matryce VA a nie IPS. Nasze matryce zapewniają czerń o której tamte mogą tylko marzyć i zadzierać nosy i głowy w jej kierunku. A od 2012 wszystkie TV (oprócz topowego pierwszego modelu 4K sprzed roku) mają matryce IPS. Ich zaletą są lepsze (tzn szersze kąty oglądania - czyli teoretycznie im bardziej usiądziesz na skraju kanapy z dala od środka ekranu, to masz teoretycznie taką samą jakość obrazu - u nas robi się blady) Ale zapomnij o takiej czerni jak u nas. Tylko matryce VA ją zapewniają. W 2012 kupiłem NX720 w wersji 40". Dziś żałuję bo kupiłbym większy i miałbym lepsze parametry. Przymierzałem się do HX720 też w wersji 40". Ale design NX'a zwyciężył (dziś jednak wziąłbym 46" HX 820 lub 920 i miałbym temat z głowy). Teraz czekam na OLED'Y lub na okazję na wspomniane modele.

Aron sie bardzo myli. TV Sony do 42 cali stosuje glownie IPS. 50 cali wzwyz maja juz VA. Kazda z nich ma swoje plusy I minusy. Ja wybralem 42 cali gdyz preferuje szerokie Katy widzenia. Reszta niemal taka sama jak w modelu 50 cali z matryca VA. Seria 8 i 9 Sony na prawde oferuje niezly obraz, ktory jest swietnie domyslnie wyregulowany. ;)

Tak jak mowilem w tej cenie jedynie Sony i Panasonic wchodzi w gre. :)

Zreszta hdtvtest.co.uk to potwierdza w swoich testach.

Dzieki za odp.3d nie potrzebuje wstepnie wybrałem coś takiego 50w755c lub 756c czy od tych z 8 z przodu roznia sie tylko trybem 3d?

Bierz tego Sony 755 lub Samsunga H6400 (równorzędny model, parametry kontrastu - czerni itd). Kupiłem teraz dla kogoś z rodziny 55H6400 za 3300 z transportem i trochę się nim bawiłem, polecam z czystym sumieniem. Czerń bardzo dobra, przy niskim podświetleniu robi super wrażenie, płynność obrazu także bardzo dobra. To model na wyprzedaży (ubiegłoroczny), tegoroczny Samsung o podobnych parametrach kosztuje więcej o 1/3.

Tym co widziałeś w sklepie się nie przejmuj, wszystkie telewizory są ustawione beznadziejnie, kolory i wszystko inne da się ustawić idealnie w domu. Te tv są na matrycach VA, to samo co ten stary Sony EX jaki masz, naturalność obrazu będzie podobna, za to będziesz miał lepszą głębię obrazu (jeszcze lepsza czerń) i płynność obrazu, zero szarpania.

tv w marcu miałby 5lat ale nie dożył.Wczoraj zgasł

Mniej więcej w tym czasie Sony przy zakupie telewizorów minimum 46-cio calowych oferowała wieszak plus montaż oraz pięcioletnią gwarancję. Żeby uzyskać gwarancję wystarczyło zarejestrować telewizor. Sprawdź, może zarejestrowałeś tylko nie pamiętasz.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Ja dostalem gratis chusteczki do wycierania kurzu ,placilem gotowka a nie chcieli nawet złotowki zejsc z ceny.Kierownik obdzwonił sklepy w miescie i to był ostatni ex700 bo wszedzie juz były ex710,Nie mialem ani wieszaka ani montazu w cenie .Niestety..

Tv jutro do odbioru,koszt naprawy 300zł .Temat do zamknięcia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.