Skocz do zawartości
IGNORED

Na ile nasz gust i przyzwyczajenia determinują nasze oceny systemów audio?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

To też o tym piszę. Dałem przykład kolorów jako preferencji i to jest ok. Każdy lubi co lubi. Ale idealne zgranie kolumny to nie jest już tylko kwestia preferencji i o to mi cały czas chodzi, ale najwyraźniej on tego nie rozumie.

No nie zrozumie bo to trzeba usłyszeć. Co w tym dziwnego. Ludzie myślą że gra im dobrze. Nie zależnie od poziomu wpompowanej kasy. A prawda jest taka że ponad 3/4 systemów gra słabo z powodu braku balansu tonalnego. Cóż z tego że dsd jak basu brak? Cóż z tego że scena szeroką i głęboka jak sybilanty walą po uszach?czasem jest tak (znam z autopsji) że ludzie stroja system pod dwie - trzy płyty.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Dobrze myślisz wit-toldzie,ja kończę rozważania w tym wątku,bo o ile jestem w stanie pominąć milczeniem manipulacje,to robienie ze mnie idioty już nie! Autor tego wątku ma taką piaskownicową mentalność,musi mieć ostatnie słowo,choćby niewiadomo jak bezsensowne było,nie będę go wyręczał.

To nie jest kwestia ostatniego słowa i twoje inwektywy są nie na miejscu. Masz problem z rozumieniem prostych zależności. Nic na to nie poradzę. Ja pisze o czym innym, a ty dalej swoje. To oczywiście nie jest poziom piaskownicy.

W to byłeś naiwny to jestem w stanie uwierzyć i posunąłbym się do stwierdzenia, że w tej materii nic się od tamtej pory nie zmieniło ale nie nazwałbym tego głupotą, to niezaprzeczalny fakt, że brak Ci wiedzy ale nie jest to głupota a po prostu brak wiedzy w tym temacie.

A masz przynajmniej świadomość co jest przedmiotem Twojego celu ?

No ok, ja tej wiedzy nie mam ale techniczna wiedza konieczna do budowy sprzętów nie jest mi potrzebna. Jestem tylko użytkownikiem końcowym. Ty masz wiedzę i nie jesteś naiwny. To jakie kolumny uważasz za godne uwagi? Bo ja ciągle widzę potencjał do poprawy na bazie tego co posiadam. Pewnie na zamówienie można zrobić coś jeszcze lepszego. Ale chętnie poznam twoje propozycje.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie wiem Panowie czemu Wy się nieustająco nie możecie ze sobą dogadać? Mam wrażenie, że tu nie chodzi o brak wiedzy, tylko nieumiejętność jej przekazania... Zauważcie, dyskusja cały czas dotyczy kwestii gustu, przynajmniej w mojej ocenie. Ja w przeciwieństwie do Sylwestra słyszałem dużo dobrych zestawów szerokopasmowych, napędzanych wzmacniaczami lampowymi i nie wszystkie grały w sposób karykaturalnie powiększony jak Lowthery o których toczy się dyskusja w innych wątkach. Dysponując wiedzą i doświadczeniem da się z tego złożyć dobry system. Odnośnie drugiej kwestii czyli porównań integr z wzmacniaczami dzielonymi oraz monoblokami to osobiście wolę dzielonki, mimo że implikują dodatkowe problemy z okablowaniem. Ale to oczywiście nie oznacza, że nie ma dobrych integr. Weźmy choćby na przykład Krella FBI czy choćby Martona, którego używa Passer. Przewaga rozwiązań dzielonych ujawnia się w mojej ocenie w przypadku najlepszych czyli najczęściej niestety najdroższych urządzeń. W zakresie klocków do 100 tys. zł za nową sztukę referencyjna integra może być blisko dzielonki w tym samym budżecie. Być może ciut słabsza w zakresie rozdzielczości i separacji planów, ale dystans dzielący te amplifikacje może być niewielki.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

To jakie kolumny uważasz za godne uwagi? Bo ja ciągle widzę potencjał do poprawy na bazie tego co posiadam.

Te, które posiadasz są jak najbardziej godne uwagi (chodzi o Utopie) i rzeczywiście mają bardzo duży potencjał (moim zdaniem są po prostu świetne) i tego bym nie zmieniał - co reszty ... , więcej racjonalnych (nie naiwnych) wyborów i będzie super.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W przypadku kolumn z tego pułapu cenowego, które ma Sly nie ma większych różnic jakościowych, klasa dźwięku jest zbliżona. Różna jest natomiast estetyka... Wybór pomiędzy Utopiami czy Isisami a może topowymi Magico jest zdecydowanie kwestią gustu, a nie obiektywnej przewagi jednych nad innymi.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie wiem Panowie czemu Wy się nieustająco nie możecie ze sobą dogadać? Mam wrażenie, że tu nie chodzi o brak wiedzy, tylko nieumiejętność jej przekazania...

Może problem w tym, że do tańca trzeba dwojga ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Może problem w tym, że do tańca trzeba dwojga ?

Widocznie starcie dwóch mocnych osobowości... Ja osobiście bardzo lubię czytać wpisy zarówno Sylwka jak i Pawła, bo chłopy są osłuchane i piszą z sensem. Co w tej zakładce niekoniecznie jest regułą, jak się poczyta choćby wpisy o tym że kopiowane płyty CD grają tak samo jak oryginały, tudzież że kable nie mają znaczenia;-)

Gość

(Konto usunięte)

Ale idealne zgranie kolumny to nie jest już tylko kwestia preferencji i o to mi cały czas chodzi, ale najwyraźniej on tego nie rozumie.

wyrównanie czasowe glosnikow mozna zrobic mechanicznie , czyli tak poprzesuwac głosniki w kolumnie by czas w jakim dociera do ucha fala każdego z nich był taki sam:)

mozna tez zrobic to za pomoca biernej filtacji , jak równiez filtracji aktywnej

wyrownanie czasowe za pomoca odpowiedniego umieszczenia glosnika w kolumnie moze prowadzic do uproszczenia filtrowania , m.in.zastosowania filtrów niższego rzędu :)

zgranie fazowe jest podstawa każdej dobrze zaprojektowanej kolumny i chodzi o to by w całym zakresie w ktorym np dwa łaczone głośniki przetwarzaja to samo pasmo żaden z nich nie osłabiał pasma drugiego , czyli by charakterystyki obydwu filtrowanych glosników sie dodawały

zalety szerokopasmowych przetwornikow sa takie ,ze jeden głośnik przetwarza prawie cale pasmo i mimo ułomności zakresów niskiego basu i tonów wysokich prezentacja dźwieku przez takie głosniki moze sie podobac , dlatego tworzy sie dodatkowe ustroje by zwiekszyc pasmo przenoszenia szerokopasmowców , np tuby dla basu, ale nie da sie wten sposób uniknac podbarwień niskiego pasma bo są one nieodłacznie zwiazane z obudową która je generuje

a tak w ogole to stawianie wyrównania czasowego jako wyznacznika jakości dźwieku mija sie troche z celem bo jesli chodzi o częstotliwość 100hz to długośc fali jest ok 3,5m ale juz dla 3,4khz to jest 10cm im wyżej tym fala krótsza więc prawdziwe wyrównanie czasowe mozna zrobić tylko dla jednej osi odsłuchu i jednej jedynej pozycji odsłuchu przesuniecie głowy o 10cm w bok lub w dół zaburzy caly efekt zgrania czasowego, co dla basu będzie mialo małe znaczenie ale dla wysokich tonów olbrzymie:)

niektorzy konstruktorzy kolumn uważaja ,ze dobrze nagrany werbel powinien brzmiec prawie jak strzał z pistoletu , jesli w nagraniu sa umieszczone wystrzały z armat to ma to byc słychac i czuć:)

Generalnie jestem za. Dynamika jest b. ważna. Oczami duszy widzę swoich spokojnych sąsiadów. Pewnego dnia jedzą śniadanie. Za ścianą słychać "The Final Cut", skrzypce, jakieś przyciszone głosy... aż tu nagle pojawia się niespodziewane "zzzzzzz...duuuup!!! i sąsiad mówi do żony; Wiesz co? Chyba popuściłem.

;)

• 2 tygodnie później...

Tu artykuł o oszuście na którego tak często powołują się audio sceptycy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.