Skocz do zawartości
IGNORED

PC szum, co zrobić?

logarytm

Rekomendowane odpowiedzi

o zgrozo jeśli bios operuje na delcie temperaturowej, wówczas ustawienie tego to istny dramat.

Nie mam tej funkcji i żałuję, bo gdybym miał, to już w ogóle nie trzeba nic ruszać. Bo obecnie na zimę obniżam nieco RPM, a na gorące lato podnoszę.

Chiefteci miały wyloty 120mm. Mam kilka LBX'ów i tam w każdym były 120, zaś w full towerze na tyle są 2x120mm.

W 2008 roku jak kupowałem Cheftec BX, to 120mm z tyłu nie było takie przeciętne. Tak że sądzę że w 2005 roku był problem z czymświększym niz92mm. Inna sprawa, że obieg powietrza to ten model miał świetny i całą budę jeden 120mm spokojnie chłodził.

20% z np. 500W to 100W (nie jest to moc z gniazdka, tylko już ta oddawana do komponentów) - gdzieś tyle PC pobiera jak się nie gra, tylko np. słucha muzyki ... mój chyba ze ściany bierze mniej niż 100W. Przy 750W to już jest 150W ... . Nie wiem, czy nie ma też modeli pasywnych do 30% max mocy. Poza tym pozostaje jeszcze zakup zasilacza pasywnego.

Myślę, że powinniście obejrzeć sobie jakiś film o lotach w kosmos.

U mnie 80W bierze taki zestaw:

-komputer 1,6Ghz z dyskiem ssd

-wzmacniacz w klasie D 50W

-DAC

-konwerter JarkaC

-router

-monitor 19"

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Zaleznie od obciążenia. Rzadko będzie pobierał 100W. Mocna karta graficzna może zjadać 150-200W na grach. Przy muzyce i normalnej pracy pobór mocy jest znacznie mniejszy.

Na AM1 procesor bierze max 25-30W typowy ok. 15W

Via Epia bierze 7-12W.

ignorowani: jaro_747; ayran

To jak kupić sobie samochód z silnikiem 5L i narzekać, że dużo pali.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

To jak kupić sobie samochód z silnikiem 5L i narzekać, że dużo pali.

... a czy ktoś narzeka, że dużo pali? Po prostu sobie rozmawiamy co by tu kupić by było bezgłośnie.

BTW mój jeden monitor aktywny, z wzmacniaczami 2x100W w klasie D pobiera przy normalnych poziomach głośności tylko 9W - myślałem, że bierze więcej.

... a czy ktoś narzeka, że dużo pali? Po prostu sobie rozmawiamy co by tu kupić by było bezgłośnie.

Ale taniej i prościej wyjdzie zrobić to na maszynie, która z założenia nie została

zbudowana jako kaloryfer.

Czyli sugerujesz, że prościej i taniej byłoby dołożenie kolejnego klamota, do którego trzeba by ciągnąć kolejne kable, kolejną klawiaturę, albo bawić się w przełączanie ... weź, pomyśl.

BTW mój jeden monitor aktywny, z wzmacniaczami 2x100W w klasie D pobiera przy normalnych poziomach głośności tylko 9W - myślałem, że bierze więcej.

hehe :)

Z kolei moje A7X biorą około 25W łącznie ;)

Nie ważne czy gram głośno, czy cicho.

Zmierzone watomierzem.

Nie wiem co to za wtf, bo w środku są dwa wzmacniacze, jeden w klasie D o mocy 100W, a drugi w klasie AB o mocy 50W :D

Ghost in the machine.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nie ważne czy gram głośno, czy cicho.

Może trzeba na prawdę głośno przyp... by pociągnęły więcej - tylko mi osobiście szkoda na takie badania sprzętu ;) (Tobie pewnie również)

Zmierzyłem teraz swojego kompa ( Intel i5 Sandy Bridge 4 rdzenie, 4 kostki RAM DDR3, karta graficzna z TDP 110W, dysk SSD , zasilacz 530W z certyfikatem sprawności platinum ) i pobiera przy graniu muzyki w okolicach 68W +-5W.

ps. ten pobór 68W, to jest "ze ściany", czyli zasilacz oddaje jeszcze mniej do komponentów, a wynika z tego, że nawet półpasywny zasilacz 500W, pracujący pasywnie do 20% w zupełności wystarczy do pasywnej pracy przy słuchaniu muzyki, przy takim mocniejszym od "biurowego" PC, z dodatkową kartą graficzną (nie zintegrowaną).

Na pewno płyta z podstawka AM1 bedzie cicha oraz prosta i tania. Cały komputer mozna złozyć w cenie 800-900zł.

Rozwiazanie dla osób które chca budować sprzęt od początku i nie od razu do celów wymagajacych duzych mocy obliczeniowych.

Ludzie którzy juz mają sprzet musza kombinowac sposoby jego wyciszenia. W mocniejszym przęcie wiecej wydadzą na wyciszanie.

Na pewno płyta z podstawka AM1 bedzie cicha oraz prosta i tania. Cały komputer mozna złozyć w cenie 800-900zł.

Co w sumie jest bez większego sensu bo w tej cenie, bez łaski, kupujesz NUC'a - dowolnego producenta. Nie dość, że to jest MAŁE, to dla niektórych ważne będzie to, że dodatkowo można to postawić w salonie bo nie szpeci. Widziałem gołe NUC'i od Gigabyte (gołe: nie miały hdd) w okolicy 500 zł. W kwocie 900 dostanie się pełnego. Do odtwarzania muzyki, np. Daphile/linuxowe MPD stykają w sumie zabytki. U mnie za terminal robi Acer AOD 270, czyli netbook na Atomie N2600. U rodziny Acer...z Celeronem ULV, mający dobrych kilka lat na karku...nie nadający się już nawet do www.

Tak i wiele innych podobnych komputerków do audio. Nawet Uzywana VIA EPIA czy jakas nano sie nada a ciągnie tyle co zarówka LED

Jednak na AM1 mozna złozyć pełnowymiarowy PC zdatny do wszystkich zadań z mozliwoscią rozbudowy o kartę graficzną lub karty - jeżeli płyta jest formatu m-ATX

Z NUC też masz pełnoprawny komputer. Tanie nuc'i mają montowane, stosunkowo, dobre procesory. Lepsze nuc'i mają już I3. W kontekście procesorów AMD...wiesz...

W sumie w tej cenie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-7 usb z czego 2 to 3.0

-2 hdmi

-lan

-wifi

-wejście kart

Imho idealny strumieniowiec.

Idąc w opcje budżetowe: terminal z Allegro za 200-350 zł.

Ukryta Zawartość

Tylko że ten Zotac jest na AMD chyba nadal w słabszej konfiguracji niż płyta m-ITX z najmocniejszym procesorem pod podstawke AM-1

Tyle że mniejszy i bez kłopotu w składaniu.

Wiesz, to jest sprzęt pod muzykę, a tam mimo wszystko jest też integra Radeon. Pewnie da się złożyć coś mocniejszego, ale czy będzie to tańsze, a i faktycznie mniejsze? Skoro MPD/Daphile obslugują terminale z Allegro za 200-300 zł, Celerony ULV, czy nawet Atomy to imho przepłacanie nie ma sensu, a do WWW i tak to się nada, pewnie nawet pod filmy bo to niby 4 rdzeniówka z APU. Goły intelowski NUC jest w podobnej cenie co ten Zotac, nei mając połowy jego gratów.

Pod muzykę to wystarczy terminal za 100 zł z allegro. Nie wiem czy pociągnie konwersję DSD do PCM ale gęste flac 384/24 łyknie bez zająknięcia.

NUC jest zastrzeżoną nazwą intela i odpowiada tylko jego produktom, Zotac ma zbox'y

Po raz kolejny grzebiecie ten sam temat, na AM-1 czy nawet na i-3 nie da się pracować (chyba że ktoś jest masochistą), kupić szrota z allegro tak jak pisze ayran zainstalować jego system i wszystko schować w szafie. Za zaoszczędzoną kasę kupić tablet i wsio ładnie lata.

a jak pinknie gra...

mocniejsze sprzęty mają sens tylko przy materiale wideo.

Na i3 nie da się pracować? Ciekawe...pewnie nawet www nie odpalisz...pracuje się na sprzęcie, który zarabia na siebie. I3 do www to aż nadto w warunkach domowych, biorać pod uwagę, że sam o tablecie piszesz, które z www i filmami problemów nie mają.

Antywirus + FF + kilka stron www z reklamami = zamulona i3, zwłaszcza jeśli jest to cpu poprzednich generacji. Prawdę mówiąc dobrej jakości klip z www i masz pozamiatane. Te proce mają tak słaba kartę graficzną że wyłączenie w FF akceleracji sprzętowej przyspiesza przeglądarkę, uruchomienie na 24'' gry przeglądarkowej np vega conflict praktycznie niszczy responsywność całego systemu.

Miałem lapsia z i3 (2gen) który nie poradził sobie z plikiem m2ts.

u mnie tablet służy wyłącznie jako pilot, mimo solidnego CPU i 2 GB ramu korzystanie z internetu nie sprawia przyjemności, często wręcz irytuje. Ale Vega chodzi dobrze :)

Kto co lubi, jedni robią 2 przelewy w miesiącu i piszą 20 postów na forum... im to faktycznie starczy. Ja przy PC spędzam bardzo dużo czasu i cenię sobie komfort pracy.

Do za zeszłego roku pracowałem na A3400M pod S A462, 2G DDR1 i GT7800FX AGP. Z antywirusem kilkoma stronami www i aplikacjami biurowymi.

Do połowy roku na A64.

Nic nie muliło, choć potrafię otworzyć naraz kikanaście okien przegładarki i kilkanście kart z dokumentami.

Do komfortu pracy potrzeba w moim przypadku dwóch, a lepiej byłoby trzech monitorów.

Mocny procesor potrzebny byc może do komfortowej gry i wyświetlania okienek w przezroczystościach.

Osobny komputer do muzykialbo jeszcze lepiej do muzyki i video jest jednak poręczniejszy.

Do za zeszłego roku pracowałem na A3400M

To jestem pod wrażeniem, ale fakt serwis donosi że ludzie to kupują i są zadowoleni...(też są pod wrażeniem)

u nas w biurze dziewczyny też tak pracują, tylko ludzie często słyszą "Pani poczeka" a sprzęcik mają troszeczkę nowszy. Z pocztą mają problemy bo programy mają za dużo danych do przemielenia, o jakichkolwiek programach wymagających serwera baz danych można zapomnieć. Im wszystko chodzi płynnie na nic się nie skarżą tylko ja słyszę jak czasem radio przycina..... To tylko biuro.

Część sprzętu wymieniona na wysokie APU i laski nagle nie mają czasu na ploty, fajki i robienie kawy.

Mamy inne wyobrażenia i inne wymagania, Ty czekasz na podgląd dużego jpg albo bardziej obciążasz sprzęt tracąc responsywność i twierdzisz że jest ok, dla mnie to już jest zamulanie. Duże dokumenty tekstowe też ssą, nowe pakiety biurowe jeszcze bardziej a stare odchodzą w zapomnienie przez brak wsparcia.

Tobie to starcza i jest ok (Twoje szczęście), ja bym się wściekał że muszę czekać albo mi coś po prostu nie działa, czasem gonie trochę króliczka bo lubię i się to opłaca.

Zalezy jaki program się na niego wepchnie i czym sie potem go zapycha.

Musiałem zmienic tego A3400 s462 bo podczas dokładania pamięci spalił sie kontroler. Przez jakiś czas pracowałem na drugim takim samym ze starszym czipsetem, ale z kolei poleciały w nim sata, albo ich sterowniki sie wyłozyły. Przeszedłem na A64 s.939 i tak przez jakis czas mieliłem z karta na pcie ale jeszcze taką "eko" bez dodatkowego zasilania.

Najwięcej szumu robiły mi dyski i spowolniony wiatrak Zalmana na coolerze.

Nic nie zwalniało, zresztą nie potrzebuję wodotrysków. Internet miałem na kablu chodził dobrze Po prejściu na zadalny jest gorzej ale za to moge przenosic na różne sprzęty.

Dla moich zastosowań AM1 bedzie wystarczający.

Po rozdzieleniu komputerka do pracy od tego do muzyki czy video to maszynki moga juz byc naprawdę z róznych odległych epok.

Mamy inne wyobrażenia i inne wymagania, Ty czekasz na podgląd dużego jpg albo bardziej obciążasz sprzęt tracąc responsywność i twierdzisz że jest ok, dla mnie to już jest zamulanie. Duże dokumenty tekstowe też ssą, nowe pakiety biurowe jeszcze bardziej a stare odchodzą w zapomnienie przez brak wsparcia.

Tobie to starcza i jest ok (Twoje szczęście), ja bym się wściekał że muszę czekać albo mi coś po prostu nie działa, czasem gonie trochę króliczka bo lubię i się to opłaca.

Problem w tym, że Ty piszesz o "pracy", my mówimy o użytkowaniu komputera w warunkach domowych. W domu u siebie mam I7, w pracy I7...a często bawię się I5, Celeronem B830 (na którym mam Arch linuxa, na którym odpalam firefoxa z bardzo wieloma zakładkami) czy nawet Atoma. Responsywność systemu zależy od wielu czynników - jednym z nich będzie SSD, dla platformy jako całość, a nie HDD.

Temat na inną opowieść.

Ps - pakiety biurowe, w sumie, jaka sama nazwa wskazuje, to program do pracy...a w domu mało kto używa komputera w celach ZAROBKOWYCH. Nasze pakiety biurowe, choć w sumie powinienem powiedzieć: "dokumenty" (ich objętość), nie były w stanie działać na czymś poniżej I7...co nie znaczy, że w warunkach domowych każdy I7 musi mieć...

W warunkach domowych, ten 4 rdzeniowy APU z SSD daje sobie radę bez problemów, skoro 2 rdzeniowy B830 z integrą nie ma problemów z filmami HD, www i masą zakładek - u mnie zawsze jest ich odpalona ogromna ilość.

Musiałem zmienic tego A3400 s462 bo podczas dokładania pamięci spalił sie kontroler. Przez jakiś czas pracowałem na drugim takim samym ze starszym czipsetem, ale z kolei poleciały w nim sata, albo ich sterowniki sie wyłozyły. Przeszedłem na A64 s.939 i tak przez jakis czas mieliłem z karta na pcie ale jeszcze taką "eko" bez dodatkowego zasilania.

coś tu ściemniasz... s462 to stara podstawka z AGP i DDR1 rok 2000+, A3400M to APU wypuszczony na rynek w 2011 roku (pci-ex, DDR3 etc). no i jest to socket FS1 nie 462.

a w domu mało kto używa komputera w celach ZAROBKOWYCH.

bardzo wiele osób przynosi pracę do domu, zwłaszcza w dobie internetu, tuneli i pulpitów zdalnych.

Nasze pakiety biurowe, choć w sumie powinienem powiedzieć: "dokumenty" (ich objętość), nie były w stanie działać na czymś poniżej I7...co nie znaczy, że w warunkach domowych każdy I7 musi mieć...

nie używaj modeli cpu bo nie jedna i7 dostaje łomot od i5, a ona od i3. W historię o dokumentach po prostu nie wierzę a miałem styczność z naprawdę dużymi arkuszami, prędzej wysiadał excel (o darmowych odpowiednikach nie ma nawet co wspominać) niż sprzęt. Ale zgadzam się że praca z dokumentami i operowanie na zbiorach potrafi ssać i to mocno zarówno dysk jak i CPU.

Problem w tym, że Ty piszesz o "pracy", my mówimy o użytkowaniu komputera w warunkach domowych.

tym bardziej sprzęt powinien być lepszy bo służy "do wszystkiego"

W warunkach domowych, ten 4 rdzeniowy APU z SSD daje sobie radę bez problemów

generalnie zgoda, sam takie proponuję. Niestety nie wszystkie APU mają 4 jajca i nie wszystkie i3 dają radę, w temacie była mowa o PC wartym niewiele więcej niż procesor o którym mówisz, o SSD nie wspominając.

skoro 2 rdzeniowy B830 z integrą nie ma problemów z filmami HD

B830 z tego co widze nie ma akceleracji więc ja tego przy skalowaniu HQ nie widzę, przed postawieniem swojego playera testowałem starsze graty które miałem w szafie (choć fakt nie były one z 2013 roku) i się to nie spisywało, chodzić chodziło ale jakość obrazu mnie nie zadowalała i wcale nie używane mad_vr który potrafi zjeść mocne GPU.

Porównanie znowu średnio ma sens, za dużo zmiennych.

Pisałem o Athlonie 3400XP - 2400XP Mobile na s.462 z około 2003 roku Miałem i wersje mobilne i stacjonarne, kręcone i natywne, na płytach z DDRami 1 plus rozne karty graficzne na AGP.

Płyta sie posypała, dwa lata temu wymieniłem na Athlona 64 na s.939.

Muzyczke mam tak nadal. A s.462 słabo się nadaje bo nie ma do nich odpowiednio cichych wiatraków, Athlona 64 mozna juz chłodzic pasywnie po włączeniu funkcji oszczędzania energii lub zmniejszeniu mnoznika, tylko z odpowiednim radiatorem na ciepłowodach.

APU na podstawkę AM1 są mocniejsze od kazdej z wymienionych starszych maszyn. Może jedynie grafika w procesorze jest nieco mniej wydajna (R3) od GF9800eco, ale niewiele.

Kazdy z APU na AM1 może być chłodzony pasywnie, zwykłym alumniowym radiatorem, na przykład AC za około 40 złotych.

Dlatego ten najtańszy sprzęt nada się i do muzyki-video i do prac biurowych. myśle że poradzi tez sobie z programami do obróbki zdjęć i rysowania. Może być całkowicie pasywny i kosztuje tyle co sama obudowa pasywna do jakiegos i3 lub i5..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.