Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe do pokoju 30m2 budżet 5500 PLN

Sphinx07

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór Wszystkim,

Jestem zainteresowany zakupem kina domowego - pokój jakim dysponuję ma 30 m2.

Budżet jaki udało mi się zgromadzić to 5500 PLN (max 5800-6000).

Do kina będzie podłączona konsola (X360), mam również zamiar podłączyć serwer plików NAS, gdzie dostępne będą utwory głównie w formacie FLAC oraz komputer jako źródło do dekodowania MKV i streamingu z serwisów filmowych (jeśli coś co piszę nie sprawdza się w praktyce, bardzo proszę o uwagi. Przyznaję, że jestem zupełnie zielony w tym temacie).

Jeśli chodzi o użycie kina to jakieś 50% to filmy, 40% muzyka i pozostałe 10% gry na konsoli

Wielu bardziej doświadczonych kolegów ;-) na forach wyznawało zasadę, aby większość kwoty zainwestować w dobre kolumny, a mniej na sam amplituner.

Stąd też myślałem o zakupie głośników DALI ZENSOR 7/1/VOCAL (obawiam się, że Dali Zensor 5 są troszkę za małe jak na takie pomieszczenie). Jest jednak pewne ograniczenie - wysokość z podstawkami kolumn podłogowych nie może przekroczyć 105 cm.

Do tego amplituner Denon AVR-X1200.

Uprzejma prośba o Waszą opinię i podpowiedzi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Sphinx07

Sphinx07 owszem więcej kasy wrzuć w kolumny, ale jednak AVR-X1200 trochę za słaby. Pokój masz spory. Zamiast tego Denon-a zerknij jeszcze na starsze wyższe modele AVR-X3100W lub Marantz SR5009. Jeszcze można je spotkać nowe w dobrej cenie. Mają wydajniejsze zasilanie i mają pre-out. Jakby kiedyś zamarzył Ci się wzmacniacz to będzie możliwość podłączenia.

Jako alternatywę dla Zensorów zerknij na Melodika BL420. Będzie taniej i też grają bardzo dobrze. Zbieraj też na suba. Jest bardzo ważny w kinie domowym.

Bardzo wszystkim dziękuję za podpowiedzi. Rzeczywiście po przespaniu się z tematem rezygnuję z AVR-X1200. Sugerowane X3100 i SR 5009 niestety trochę nadwyrężają mój budżet (choć będę jeszcze szukał. A co sądzicie o VSX-930?

Witaj Dali Zensor 7 możesz brać to dobre i uniwersalne kolumny. Co do Denona X2100 to w tej cenie (troche drozej) jest Onkyo 646 lub Yamaha 679.

Faktycznie Denon X3100 jest lepszy. Zastanawiam się tylko czy bedąc jak wspomniałeś laikem go po prostu wykorzystasz.

W razie pytań lub wycen zapraszam.

Obawiał bym się o tego Denona, ktoś bardzooooo często manipulował przy gniazdach HDMI co jest dość dziwne. Marantz nie pokazuje zdjęć z tyłu.

Denon wygląda na zmęczonego zyciem.

Dobry wieczór Wszystkim,

W kontekście aktualizacji informacji chciałbym potwierdzić, iż stałem się właścicielem zestawu Dali Zensor 7/1/Vocal.

Do czasu zakupu amplitunera kolega pożyczył mi wzmacniacz stereo Yamahy RX-797 i cd Sony CDP-991 (przerobione przez p. A.Stelmacha).

Powiem szczerze udało się wydobyć niskie tony na tych kolumnach (podłączone oczywiście fronty).

Wyposażony w taką wiedzę w dniu dzisiejszym poszedłem na odsłuch kilku amplitunerów i po kolei (moje subiektywne odczucie):

Yamaha RX-V679 bardzo czysty dźwięk, można było wyłowić bardzo wiele szczegółów, niestety minusem jest brak wydobycia z moich Zensorów niskich tonów - dopiero Subwoofer w tym pomógł ;-)

Onkyo TX-NR646 z kolei bardzo ładnie wydobył niskie tony, problem w tym, że miałem odczucie chaosu - żadnym szczegółem nie mogłem się delektować, poza tym brak USB, w którym można bu było wpiąć pendrive z muzyką w formacie FLAC.

Maranz SR-6009 - tu niestety bardzo duże znaczenie miała chyba muzyka jakiej słucham - przy Audioslave brakowało dynamiki, również U2 Sunday Bloody Sunday nie potrafił wydobyć tego co najlepsze.

Denon AVR X-3100 i 4100 - zacznę od tego pierwszego. Ze wszystkich poprzednich grał najlepiej.... dynamika, szczegóły, niskie tony... aby nie było, że słodzę stara Yamaha RX-797 ze wspomnianym Sony jest w stereo lepsza, ale wielkie dzięki za podpowiedź!!!... Co do 4100... cóż, nie zauważyłem specjalnej różnicy w dzwięku (nie piszę o wykonaniu)...a skoro nie widać różnicy....

Chciałbym również zastrzec, że wbrew przeznaczeniu (kino domowe) pod uwagę brałem możliwość odnośnie muzyki....

Kończąc swój post chciałbym zaznaczyć, iż jest to jedynie moja subiektywna opinia...każdy z nas słyszy inaczej i innej muzy słucha...

W tej chwili skupiam się na poszukiwaniu X3100 (zgodnie z sugestiami ;-)) chyba,że podrzucicie mi jeszcze inne sprzęty warte uwagi, a różnicę pomiędzy 4100 a 4100 przeznaczę na stereo (kurcze...ta Yamaha naprawdę super gra ;D).

Pozdrawiam serdecznie

Sphinx07

Skoro Yamaha gra wg Ciebie ok to posłuchaj Yamaha RX-V 777 a nóż...

Jeśli jednak nawet ta Yamaszka nie będzie wg Ciebie warta tej kasy to już teraz widzisz i będziesz kolejnym przekonanym o tym, że wzmacniacz jednak gra lepiej od amplitunera w stereo.

Nadmienię, że amplitunery mają coś w rodzaju korektora (przynajmniej ma coś takiego Yamaha ) i w nim możesz podbić najniższe tony może wtedy ...

Poszukaj ax1 jeden z lepszych starszych klocków jakie Yamaha wypuściła na rynek a przy tym petarda w stereo. Nowy kosztował 16000-17000zł używka za około 2500 zł warta każdej złotówki.

Witaj,

Uważam że wspomniana Yamaha 777 może sprostać oczekiwaniom. A jeśli chcesz być pewien kup Yamahe 479 do kina a NAD 326 BEE do stereo i przepinaj na bananach, budżet ten sam a dźwięk o 2 klasy wyżej.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.