Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie diody do CD-S3

solo

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam i pozdrawiam wszystkich LUKAROWCÓW

Jestem tu nowy ,ale śledzę niektóre wątki od dłuższego czasu

Zastanawiałem się ostatnio nad wymianą diod w zasilaczu mojego cedeka (vicek CD-S3),

Ale nie wiem, na jakie i które byłyby najlepsze. Wiem, że niektórzy wymieniali diody i kondensatory a po wymianie stwierdzali dużą poprawę.

Może ktoś mi podpowie jakie diody były by najlepsze i o jakich pojemności użyć do zbocznikowania kondensatorów

https://www.audiostereo.pl/topic/12464-jakie-diody-do-cd-s3/

Możesz powymieniać zwykłe diody prostownicze na diody schottkiego, pozwiększać pojemności kondensatorów w zasilaczu przy stabilizatorach. Kondensatory muszą być wysokiej jakości, tzn, o niskim ESR i małej upływności.

BYV26C Vishay/Telefunken - moim zdaniem jedne z najlepszych diód prostowniczych małej mocy.Najlepsze ze wszystkich które testowałem.Od Shottky też lepsze.W Farnellu są po 2zł sztuka,można zamówić przez TME.

Co do pojemnosci ie zwiekszalbym raczej ,a już a pewo ie za stailizatorami,ewetualie w pierwszej fazie filtracji za mostkiem.Wymieil bym a lepsze po prostu..Panasonic FC , przy większy pojemnościach Panasonic TS-HA.

Moze Black Gate jak chcesz zainwestować.Podobno tez Elny i ippo Chemicon,ale nie mam z imi doswiadczenia.

P.S.Diody naprawdę polecam.

Bartek! >> akurat nie miałem okazji porównywać MURków z innymi z tego przedziału mocy diód byćmoże twoje są równie dobre jak moje - powiedzmy że taka alternatywa :) bo zawsze jest możliwość wyboru

"akurat nie miałem okazji porównywać MURków z innymi z tego przedziału mocy diód byćmoże twoje są równie dobre jak moje - powiedzmy że taka alternatywa "

To na jakiej podstawie twierdzisz że są dobre?? Not aplikacyjnych producenta?

Być może moje sa tak dobre jak twoje...he he ,to nie są moje tylko Vishay'a ,a być moze i twoje są najlepsze na świecie ,ale tego nie wiesz bo nie porównywałeś.

>Opteron

Szczrze mówiąc nie po to je zamawiam z Franella (UK) zeby je rozsprzedawać.W tygodniu mam dostać około 60szt są juz raczej rozplanowane do projektów ,dwóch odtwarzaczy kolegów i dwóch moich.

Zróbmy tak,jak chcesz 4 sztuki to mogę odstąpić,ale więcej nie.Możesz je zamówić z Farnella przez TME. Niestety

15zł przesyłka.

Pozdr.

Bartek1 >> sprawa ma sie tak - MURki wstawaiłem wszędzie tam gdzie to było mozliwe w zaman za wszytkie inne standardowe 1N itd - i tylko na tej podstawie twierdze żę to co daje producent w karcie katalogowej i to jaki efekt mozna uzyskac jest jakims wymiernikiem jakości w porównianu do orginałów.

nie sprawdzałem jak np sprawuje się MURki w CDeku w starciu z BYV ... bo nigdy BY.. nie miałęm pod ręką - ale jak będe robił zakupy to nie omieszkam wziąśc troszkę wtedy spraewdzę

No jak bym miał jakś dużą produkcję i zamawiał 200 sztuk miesięcznie to nie byłoby problemu,ale jestem pewnie takim samym hobbystą jak ty.

Co do tych diód BYV26C jeszcze.Są to diody firmy Vishay /Telefunken , jest to typ Soft Recovery w szklanej obudowie.Zamówiłem je kiedyś z dwóch powodów:

-chciałem spróbowac Soft Recovery

-Vishay słynie z produkcji wyśmienitych diód

Do czego zmierzam,można kupić diody pod tym samym symbolem od innych producentów,na przykład w TME po 90gr sztuka.Nie jest to to samo,nawet wygląda inaczej choć w tej samej obudowie.Co do odsłuchów nie wiem jak te nie orginalne bo ich nie testowałem.Te Vishaya wybrałem po dłuich odsłuchach i porównaniach.Wkładałem je w Przedwzmacniacz (kopia Aleph) i do Marantzów/Philipsów z napędami CDM i TDA1541A.Były wyraźnie lepsze od każdych innych ,tych z seri MUR też.Vishay produkuje diode podobnego typu ale wiekszej mocy ,DA5 zdaje się symbol.47 Labs stosuje je w swoim Gain Card-zie.Myślę że mają duze szanse być lepsze od MUR860 ,które wszyscy stosują,nie znalazłem niestety jak na razie detalisty a szukałem nie tylko w Polsce.Załączam zdjęcie orginalnych BYV26C

[obrazekLUKASZ-201580_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W identycznej szklanej obudowie mam BYW34TFK. Używam ich od trzech miesięcy z powodzeniem w CD Philipsa i muszę powiedzieć, że jest lepiej niż z oryginalnymi, które były zamontowane. O ile lepiej nie napiszę, bo trudno to oceniać, ale poprawa jest. Nie są to 'demony prędkości' - 35ns, ale 'grają' całkiem ładnie. Do kupienia w sklepach elektronicznych, ale od pół roku już nie mogę ich dostać - tylko w jednym sklepie mieli i wykupiłem ostatnie 8szt.

Tu zdjęcie tych z TME.Są bardziej mleczno białe niz te Vishaya ,które są szaro - grafitowe.Te Vishay się brdziej błyszczą i jest gruba powłoka tego szkła.Wyprowadzenia też jakoś sie bardziej błyszczą.Może i te z TMEteż nie są złe,cholera wie,ale zawsze lepiej orginały wstawić.

[obrazekLUKASZ-201610_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.