Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory DIY

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już padły propozycje używania kopułek średniotonowych z SB34NRXL75-8, to można rozważyć nowe koaksjale Seasa z indukcją 1.56T w szczelinie tweetera (wcześniejsze z napędem 1.2T nie nadawały się za bardzo do wyżej efektywnych kolumn 3-way). Co prawda C18EN001/M zniknął ze strony Seasa w niewyjaśnionych okolicznościach razem z zestawem do montażu KingRO4Y, ale papierowo - szmaciany MR18REX/XF nadal jest. Powinny zejść nieco niżej niż kopułki 3". Kto wie czy drugi rząd akustyczny przy 300Hz by się nie udał.

Na pewno jednak projekt byłby dla mocno zaawansowanych.

po co glośnik średdniotonowy ma odtwarzać bas ??? by Srednie pasmo było bardziej modulowane niskimi tonami?

Dokładnie!

Z tym,że każdy konstruktor trochę inaczej wyobraża sobie granicę w dół dla średnich tonów:-)Chociaż ponoć przyjete jest,że granica w dół dla średnich,to 150 Hz.Bo do tej częstotliwości nie można zlokalizować żródła.

Osobiście lubię gdy w kolumnie są wyspecjalizowane przetworniki przenoszące tylko swoje najlepiej odtwarzane zakresy pasm.Dlaczego?Bo nie ma i prawdopodobnie nie będzie jednodrożnej oraz dwudrożnej kolumny,brzmiącej z odpowiednio dobrą jakością dzwięku!

P.s.pomimo mojej skromniutkiej wiedzy,uważam,że połączenie 12 cali basowca najlepiej sprawdzi się z głośnikiem średnio tonowym o średnicy około 15 cm,a nawet 14-13cm.Przy czym są dwa najważniejsze warunki-niski musi przetwarzać dobrze ponad dwie oktawy od miejsca podziału ze średnim.Przydałoby się aby średni miał cewkę o średnicy około 35 mm.Mniejsze średnice,to tylko tweetery...

W kolumnie dwudrożnej jesteśmy zmuszeni iść na kompromisy ale w trój drożnej nie da się iść na niego.Trój drożność to już samo w sobie odejście od kompromisu.

Bo nie ma i prawdopodobnie nie będzie jednodrożnej oraz dwudrożnej kolumny,brzmiącej z odpowiednio dobrą jakością dzwięku!

Co do jednodrożnej, to się mogę zgodzić, ale odnośnie dwudrożnej to już zupełnie nie. No chyba, że rozmawiamy o średnim-dalekim polu, gdzie kolumna musi generować te 10dB większy SPL, więc trzeba wszystko bardziej podzielić, by nie było za dużych zniekształceń, kiedy jeden głośnik za dużo ma do roboty.

P.s.pomimo mojej skromniutkiej wiedzy,uważam,że połączenie 12 cali basowca najlepiej sprawdzi się z głośnikiem średnio tonowym o średnicy około 15 cm,a nawet 14-13cm.Przy czym są dwa najważniejsze warunki-niski musi przetwarzać dobrze ponad dwie oktawy od miejsca podziału ze średnim.Przydałoby się aby średni miał cewkę o średnicy około 35 mm.Mniejsze średnice,to tylko tweetery...

W kolumnie dwudrożnej jesteśmy zmuszeni iść na kompromisy ale w trój drożnej nie da się iść na niego.Trój drożność to już samo w sobie odejście od kompromisu.

W trójdrożnej też trzeba iść na pewne kompromisy, które się uwydatniają bardziej przy wielkich wooferach, więc raczej dopiero 4 drogi to bezkompromisowe rozwiązanie (przy 4 drogach nawet największe sprzedawane obecnie woofery nie powinny już stanowić problemu).

PS. Tak jak sobie modeluję dyfrakcję dla głosnika 18cm umieszczonego na środku pudła 37cm szerokiego, w odległości 10cm od środka głośnika do górnej krawędzi, wychodzi bardzo spokojny wykres. Dla 15cm o mniejszym Sd jest już minimalnie gorzej, a jak się zrobi jeszcze miejsce dla tweetera w układzie TMW (przesuwając średniaka w dół), jest w ogóle tragedia - głęboki dołek przy 1.5kHz, w sam raz "zgrywający się" z modami własnymi 15cm papierzaków. Dlatego ten koaksjal wygląda jako tako obiecująco.

Jednak 18 cm głośnik ma gorsze charakterystyki kierunkowe przy np. 3 kHz od głośnika np. 15 cm. Może po prostu korci już przy 12" wooferze iść w 4 drogi?

PS. Tak jak sobie modeluję dyfrakcję dla głosnika 18cm umieszczonego na środku pudła 37cm szerokiego,

... a może wypadało by zrobić obudowę z frontem, który nie jest prostokątny? Znaczy się węższy w okolicy średniotonowca - dałoby to coś pozytywnego?

Coś pozytywnego by dało - generalnie dyfrakcja jest tym wredniejsza im mniejsze (bardziej punktowe) jest źródło dźwięku w porównaniu do odległości od krawędzi. Po stronie kosztów jest bardziej skomplikowana stolarka, z większym ryzykiem wibracji na łączeniach.

Natomiast w kwestii kierunkowości - waveguide albo utubienie tweetera stożkiem upodobnia go pod względem kierunkowości do średniaka, co jest kolejną zaletą koaksjala.

Po stronie kosztów jest bardziej skomplikowana stolarka, z większym ryzykiem wibracji na łączeniach.

Może by obniżyć koszty, przy produkcji masowej, można by naklejać na front profilowaną formę z plastiku fantastiku? Wszak takie KRK z najtańszej serii Rokit ma dosyć nieprostokątną formę. Oczywiście przy budowie kolumny we własnym zakresie robią się pewne schody, bo trzeba se samemu wydrążyć odpowiedni kształt frontu w drewnie/mdf.
Gość

(Konto usunięte)

Po stronie kosztów jest bardziej skomplikowana stolarka, z większym ryzykiem wibracji na łączeniach.

jesli projekt ma byc bezkompromisowy to tylko obudowa modułowa:) i amortyzacja pomiędzy modulami

mozna wyrównywac charakterystyke pochyleniem konkretnego mogułu mozna bardziej wyrównać czasowo głośniki i w ten sposób użyc filtrów elektrycznie niższego rzędu, mozna zrobic obudowę o konkretnej grubości i sztywności specjalna dla każdego głośnika i w duzym stopniu pozbywamy sie wzajemnego oddziaływania na siebie drgań z róznych zakresów :) wg mnie zrobienie odudowy modułowej poprawia dźwiek znacząco:)

Gość

(Konto usunięte)

możesz podac projekt o którym piszesz chodzi o głóśniki:)

Może by obniżyć koszty, przy produkcji masowej, można by naklejać na front profilowaną formę z plastiku fantastiku? Wszak takie KRK z najtańszej serii Rokit ma dosyć nieprostokątną formę. Oczywiście przy budowie kolumny we własnym zakresie robią się pewne schody, bo trzeba se samemu wydrążyć odpowiedni kształt frontu w drewnie/mdf.

Gdyby opłacało się wytwarzać kolumny masowo, nasze hobby nie miałoby w ogóle racji bytu. Dlatego zresztą jestem coraz bardziej zwolennikiem skupiania się na dźwięku, a nie licytacji kto ma możliwości stolarskie żeby zrobić klona czegoś firmowego. Przecież zwykła prostopadłościenna obudowa jak najbardziej może mieć jako tako równe charakterystyki dyfrakcyjne, tylko trzeba pokombinować z właściwym umieszczeniem przetworników, i czasem (choć nie zawsze) odpuścić z symetrii przykładowo.

Wychodząc z takich założeń nie trzeba daleko szukać dobrego projektu - SB12.3 Zaph'a jest naprawdę przyzwoitą konstrukcją.

możesz podac projekt o którym piszesz chodzi o głóśniki:)

Nie.

Z odsłuchu wielu kolumn jednoznacznie wynika,że nie jest sensownym łączyć dużego głośnika basowego z mniejszym basowym.Bo to po prostu nic lepszego nie daje.

A z punktu widzenia prawidłowo i mocno odtwarzanej średnicy,głośniki stożkowe nie muszą przekraczać 15 cm.Chyba,że wchodzą 40-50 centymetrowe potwory,lub jest bardzo niski podział,powiedzmy na około 100 Hz,bo tak wymaga konstrukcja,klient lub inne priorytey.

To jest moje zdanie!

W trójdrożnej też trzeba iść na pewne kompromisy, które się uwydatniają bardziej przy wielkich wooferach, więc raczej dopiero 4 drogi to bezkompromisowe rozwiązanie (przy 4 drogach nawet największe sprzedawane obecnie woofery nie powinny już stanowić problemu).

Nie zgodzę się.Celem jest jak najlepsze brzmienie,a dwudrożna kolumna,to minimum jakiegoś przyzwoitego dzwięku.

Natomiast już zestaw trójdrożny nie posiada największego i najgorszego kompromisu brzmienia jakim charakteryzują się dwie marne dróżki.

Większe kłopoty stwarza zbudowanie zestawu i zwrotnicy gdzie jest coraz więcej dróg.Bo wymiary,cena itd...To nie jest kompromis!

Na marginesie,dla mnie tylko 4-way!

Sporo jest do ugrania optymalizacją przetworników.

Tacy B&W przykładowo zrobili swojego średniaka FST, niezdolnego do pracy poniżej powiedzmy że 350Hz, ale poza tym wielce zacnego jak wykazały pomiary Zapha. Więc jak chcieli go połączyć z wooferem 40cm (model 801D), zwyczajnie przyłożyli się do membrany tegoż woofera i jeszcze wyfasowali porządną kratownicę w obudowie basowej.

Na tej zasadzie zresztą ciekawie wygląda SB42FHCL75-6. Twardsza membrana ma pierwszy mod własny wyżej niż dyskutowany SB34NRXL75-8 (800Hz vs 670Hz) a wyższy co do SPL (za to pojedynczy) break-up przy 2kHz nie powinien być wielkim problemem przy podziale powiedzmy że 350Hz.

Pewne wątpliwości budzi fakt że podają BL takie samo jak dla SB34NRXL75-8 mimo niższego Re i dłuższego uzwojenia cewki, przy podobnym B w szczelinie na dodatek (długość szczeliny i magnes są te same). Może większy woofer ma miedziane uzwojenie a mniejszy CCAW, ale to są tylko moje spekulacje.

W każdym razie w porównaniu z SB34NRXL75-8 efektywność ma podobną, tylko nieco niżej schodzi, kosztem konieczności zastosowania większej objętości obudowy. Oczywiście nie gwarantuję że da się go podzielić przy tych 350Hz.

Scanspeak też ostatnio zrobił 32W4878T01 z dopracowaną membraną sięgającą wysoko. Może w końcu dyktatura WAF się skończy i duże woofery wrócą.

Taka mała dygresja-FST B&W posiada membranę o średnicy 15 cm czyli jako głośnik liczony z koszem jest to 18-tka!

Misiomor słusznie zwrócił uwagę,że Bowers przyłożył się do kanapkowego 40-sto centymetrowca.

Zatem mowa jest ale o specjalnej koncepcji połączenia 40 cm niskotonowym z 18 cm głośnikiem średniotonowym.

Natomiast już zestaw trójdrożny nie posiada największego i najgorszego kompromisu brzmienia jakim charakteryzują się dwie marne dróżki.

Czym się charakteryzują te dwie drogi, że je tak demonizujesz? Fakt, że dodanie kolejnej drogi pozwala na więcej, nie zmienia innego faktu: że z dwóch dróg też da się uzyskać dobre brzmienie (w bliskim polu). Inna sprawa, że przy pasywnym podziale dodawanie kolejnych dróg nie jest znowu tak rewelacyjnym pomysłem, jak przy rozwiązaniu aktywnym.

Przy rozwiązaniu pasywnym, spadki impedancji mogą być ekstremalne, kiedy włączymy muzykę a nie pomiarowy przestrajany sinus, który nie pobudza na raz 3 głośników kolumny trójdrożnej trójgłośnikowej.

Większe kłopoty stwarza zbudowanie zestawu i zwrotnicy gdzie jest coraz więcej dróg.

Zwrotnica aktywna 4-drozna przy aktywnym zestawie to nie problem.

szmaciany MR18REX/XF nadal jest

Nawet ciekawy pomysł .

Głośnik wygląda całkiem nieźle :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

THD niezłe (pewnie 2h rośnie wraz poziomem bo nie ma miedzi w napędzie ale to nie problem jakiś )

Natomiast 2 rzeczy mnie niepokojom .

1) mod średniaka już przed 3k . (widać na imp. i na THD w tym miejscu pik )

2) 10-20k kopułki wygląda kiepsko .

o głóśniki:)

Z takich głośników koło 12-13cm co można łączyć z dużymi basami z niskim podziałem to tylko Accuton CELL jest mi znany .

80mm cewka , względnie niskie zniekształcenia nawet na 100Hz i sensowny SPL jak na ten rozmiar .

Od góry też jest całkiem OK bo dzwon ma dopiero na 10k.

Ogólnie jak się przytajałem głośnikom accutona to oni właśnie chyba mocno naciskają na kwestię kompresji termicznej . Wielkie cewki nawet w średniakach , wysoka efektywność.

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

to przypadłość wszystkich Mi znanych coaxiali ... zapewne jeden z powodów to dyfrakcje na łączeniu obu głośników.

Z dużymi cewkami robię obecnie cosik takiego :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka mała dygresja-FST B&W posiada membranę o średnicy 15 cm czyli jako głośnik liczony z koszem jest to 18-tka!

Nawet większy, wg. pomiarów Zapha jego Sd wynosi 163cm2, więc należałoby go klasyfikować jako 19-tkę.

Co prawda C18EN001/M zniknął ze strony Seasa w niewyjaśnionych okolicznościach razem z zestawem do montażu KingRO4Y

- Z tego co Mi wiadomo to wrócił do działu projektowego celem doskonalszego dopracowania. W konstrukcji podanej powyżej początkowo planowałem użyć własnie tego coaxiala zamiast pary midwooferów i 35 w WG. Znikł mi z dystrybucji sprzed Nosa :)

Natomiast 2 rzeczy mnie niepokojom .

1) mod średniaka już przed 3k . (widać na imp. i na THD w tym miejscu pik )

Dzięki za te pomiary, są o wiele czytelniejsze niż materiały producenta.

I tak podział trzeba by zrobić gdzieś przy 2.2k, więc 1.) jest jakby mniej znaczące.

Górne pasmo kopułki faktycznie nieciekawe, choć przy pewnym nakładzie pracy może dać się to jakoś uspokoić. Na pewno jest gorzej niż w magnezowym Excelu który zniknął ze strony.

Mnie jeszcze niepokoi potwornie sztywne zawieszenie - jeżeli jego twardość będzie się zmieniała w czasie, może być problem z kompensacją rezonansu stożka, konieczną gdyby dzielić nisko.

Z takich głośników koło 12-13cm co można łączyć z dużymi basami z niskim podziałem to tylko Accuton CELL jest mi znany .

80mm cewka , względnie niskie zniekształcenia nawet na 100Hz i sensowny SPL jak na ten rozmiar .

Od góry też jest całkiem OK bo dzwon ma dopiero na 10k.

Ogólnie jak się przytajałem głośnikom accutona to oni właśnie chyba mocno naciskają na kwestię kompresji termicznej . Wielkie cewki nawet w średniakach , wysoka efektywność.

C90-6-724 dla mnie jest przykładem jak łyżką dziegciu zepsuć beczkę miodu. Break-up (podwójny zresztą) ma przy 9kHz a więc harmoniczne oraz IM wyższego środka będą dobarwiać krytyczny dla jakości zakres sybilantów. Gdyby zrobili go minimalnie mniejszym, powiedzmy że przeskalować w dół do 80% rozmiaru, i odpuścić próby przetwarzania basu (mniejsze Mms, wyższe Fs, wyższa efektywność), byłaby kopułka średniotonowa nie do pobicia. Dzwoniący na harmonicznych break-up przy powiedzmy że 12kHz wchodzi już w zakres "powietrza" a nie istotnych informacyjnie dla człowieka sybilantów.

Efektywność tego wynalazku też nie jest bardzo wysoka, 0.23% z parametrów TS, nie dziwne skoro Fs/Qts ma niską jak na średniotonowiec wartość 125Hz.

I tak podział trzeba by zrobić gdzieś przy 2.2k, więc 1.) jest jakby mniej znaczące.

No właśnie mam pewne wątpliwości czy kopułka będzie grać z takim podziałem.

C90-6-724 dla mnie jest przykładem jak łyżką dziegciu zepsuć beczkę miodu. Break-up (podwójny zresztą) ma przy 9kHz a więc harmoniczne oraz IM wyższego środka będą dobarwiać krytyczny dla jakości zakres sybilantów. Gdyby zrobili go minimalnie mniejszym, powiedzmy że przeskalować w dół do 80% rozmiaru, i odpuścić próby przetwarzania basu (mniejsze Mms, wyższe Fs, wyższa efektywność), byłaby kopułka średniotonowa nie do pobicia. Dzwoniący na harmonicznych break-up przy powiedzmy że 12kHz wchodzi już w zakres "powietrza" a nie istotnych informacyjnie dla człowieka sybilantów.

Ten Break-up nie koniecznie może być problemem .

Jak słuchałem tego głośnika to nie zauważyłem żadnych symptomów , jak np. w metalowych seas-ach - od razu słychać, że ktoś podzielił za nisko/łagodnie czy nie wyciął dobrze dzwona .

Na pomiarach thd na stronie accutona pokazane jest THD po filtracji i tego wzrostu zniekształceń nie ma .

Byłem do tego pomiaru sceptycznie nastawiony bo w metalowych głośnikach jedyną możliwością uniknięcia tego jest odpowiednio niski podział .

Ale podobnie zachowuje się C173 które mam u siebie .

Po filtracji nie ma tego wzrostu 3h.

SoundWave wspomniał, że może na te zniekształcenia w tym wypadku mieć back emf który zwierany jest przez pułapkę na break-up w zwrotnicy .

No ale przy pomiarze THD zwarcie zapewnia wzmacniacz.

Więc nie wiem .

Zobacz sobie tutaj pomiary Hobby Hi-Fi

CELL-a samego jest wzrost 3h .

I pomiar THD po filtracji całej kolumny gdzie już tego nie ma .

(te dalej na 10k to kopułki )

Nawet żadnej pułapki na ten break-up nie dali

Ukryta Zawartość

post-28110-0-81295600-1452284924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Podział na 2k dość mocno osłabił 3k idące na średniaka, a to przy tej częstotliwości jest problem z break-up.

Odnośnie podziału 2.2k dla koaksjala - wszyscy tak dzielili magnezowego, zarówno Seas jak i Troels Gravesen. Za sprawą stożka działającego jak waveguide tweeter ma tam 95dB, więc można elektrycznie mocno ciąć, odciążając go od nadmiernych mocy.

trzeba poczekać na wersję 8- omową może byc ciekawsza i może potrzebowac mniejszej obudowy:)

Nie liczyłbym na to za bardzo. 8ohm SB34 (NRXL) został zrobiony na bazie 6-ohm NRX-a przez wyfasowanie większego magnesu i nawinięcie cewki minimalnie cieńszym drutem - lekko obniżone Mms i większe Re na to wskazuje. Być może cieńsze uzwojenie pozwoliło na zwężenie szczeliny magnetycznej, w każdym razie indukcja w szczelinie wzrosła z 0.9T do 1.1T.

Pytanie czy podobny manewr mógłby pomóc w przypadku SB42. Osobiście w to wątpię, wzrost B może już zbliżać się tam do asymptoty, i dając magnes 6kg mogliby dostać przykładowo 1.15T a więc cały pogrzeb na nic.

Poza tym SB42 w jego obecnej formie wcale nie wymaga takich wielkich obudów. 120dm3 to nie jest dużo przy tej średnicy frontu, a strojenie w 23Hz daje zupełnie przyzwoity przebieg SPL - z minimalnym (+0.45dB) podbiciem 65Hz co prawda, które mogłoby być nawet większe, a i tak ładnie wkomponowałoby się w baffle step i mogłoby wręcz pomóc zastosować mniejszą cewkę filtru lowpass.

PS. Jeszcze odnośnie SB42FHCL75-6 - ten break-up przy 2kHz robi wrażenie, jeżeli tylko potwierdzi się w innych pomiarach. To jest na poziomie metalowych wooferów tej wielkości, a na dodatek peak jest jeden, nie bardzo wysoki, a skojarzony z nim dołek przy 800Hz dość płytki. Eton bardzo chwali się swoimi membranami Hexacone, a w znacznie mniejszym 11-581/50 Hex break-up jest przy 2.1kHz i mocno odzywa się na harmonicznych.

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze odnośnie SB42FHCL75-6 - ten break-up przy 2kHz robi wrażenie, jeżeli tylko potwierdzi się w innych pomiarach.

Widzę, że jestes pod wrażeniem tego głośnika:) z Twojej analizy wynika ,ze głośnik ma sztywna membranę pik tez nie jest szeroki więc łatwy w filtracji

myslisz o zrobieniu kolumny na tym woooferze? autorski projekt ?

Kolumny musiałyby być koszmarnie wręcz szerokie

a ktos tu pisal ,że może wreszcie powroca duże glośniki:):):)

- Duże głośnik zawsze mają To coś :)

A dlaczego z góry zakładacie że kolumny muszą być prostopadłościennymi szafami ?? W drogich kiolumnach gdzie budżet na to pozwala można fantazjować do woli. A wszystko będzie akustycznie lepsze od prostopadłościanu. Jak się dobrze zaprojektuje to i kilka dużych głosników basowych w kolumnie nie wygląda źle :)

Witam

A jak zaprojektować monitor którego spl dla 1w /1m byłby taki sam ( przebiegi) dla szerokiego spectrum -15 do +15 st ( A jeszcze lepiej 30 st)

Zarówno w płaszczyźnie poziomej jak i pionowej w zakresie częstotliwości ( powiedzmy 500- 7000 Hz)??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.