Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest z tym próbkowaniem?

dindzi

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli do taniego odtwarzacza DVD podłączę optykiem zewnętrzny DAC i odtworzę płytę CD Audio, to czy do DACa pójdzie oryginalny sygnał z płyty o próbkowaniu 44.1kHz? Logiczne byłoby gdyby przetwornik w DVD, którego natywne próbkowanie to 48kHz byłby ominięty. Dobrze myślę? Pyta laik, więc proszę o wyrozumiałość.

https://www.audiostereo.pl/topic/124688-jak-to-jest-z-tym-pr%C3%B3bkowaniem/

dzindzi pytał pierwszy. Niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Jeśli do taniego odtwarzacza DVD podłączę optykiem zewnętrzny DAC i odtworzę płytę CD Audio, to czy do DACa pójdzie oryginalny sygnał z płyty o próbkowaniu 44.1kHz? Logiczne byłoby gdyby przetwornik w DVD, którego natywne próbkowanie to 48kHz byłby ominięty. Dobrze myślę? Pyta laik, więc proszę o wyrozumiałość.

Samo połączenie cyfrowe nie zagwarantuje jeszcze BitPerfect trzeba się upewnić, czy odtwarzacz nie posiada włączonych tzw bajerów, nawet głupia regulacja głośności zniweczy ten plan.

Dziękuję za odpowiedzi. Optykiem bądź elektrycznym, ten problem pomijam; co mnie interesuje to czy po drodze od płyty CD do zewnętrznego DAC sygnał cyfrowy nie będzie bez sensu sto tysięcy razy, kurna mać, resamplowany w tę i w tamtą, co jak czytałem przy niedokładnej zmianie próbkowania skutkuje dużymi zniekształceniami a dźwięk jest ostrzejszy. Logika laika podpowiada mi, żeby strumień danych z płyty 44.1kHz wyprowadzić jak najkrótszą drogą do wyjścia cyfrowego odtwarzacza i cześć. Ale pewien tego nie jestem, a chciałbym po prostu wiedzieć.

"malikali", miałem CDeka Yamaha CDX-497 z cyfrową regulacją głośności.Regulowało się z pilota. Gdy głośność była zmniejszona a fragment muzyki dość cichy, to słychać było zniekształcenia w postaci lekkiego chrypienia. Może na transport najlepszy byłby jakiś stary odtwarzacz CD bez bajerów, aby miał wyjście cyfrowe?

Jak już wiesz to ok ale myślę, że na przyszłość jak sprawdzić czy odtwarzacz jest bit-perfect może się komuś przydać:

http://www.klub.audiostereo.pl/felietony/bit-perfect-lyzka-czy-wide-art235.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.