Skocz do zawartości
IGNORED

HI - FI Club jest THE BEST !!!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Papamek ja się boję sytuacji odwrotnej czy moj pokój 18m nie jest za mały dla Thieli 1.6 ?

Powyżej napisałem jakie odległości mogę zapewnić Thielom na mniejszej ścianie.

Jeśli jest gdzieś Zbig to odezwij się, proszę.

>gutekbull

Gdzieś jest :-) Ale zaraz wychodzi i będzie ponownie dostępny około 21:00.

>mamz

Może pomyśleli, że pomyliłeś sklep - tam obok jest spożywczy i też mają banany.

No już jestem i wciąż mam na czym słuchać. Niestety sąsiedzi z dołu już nie, bo właśnie wrócili i stwierdzili, że mieli niezapowiedzianych gości pod nieobecność. Szlag by to trafił.

Wracając do CS1.6, to pierwszy raz słuchałem ich ponad rok temu u Kałuskiego (?) na Batorego, naprzeciwko Audiopunktu. Tam jest raczej nieduży pokoik i niski, więc kubatura z pewnością nie większa niż w typowych 18 m.kw. Nie przypominam sobie żadnych problemów z basem. W HiFi Clubie CS1.6 grały dość solidnie odsunięte od tylnej ściany, myślę że z 1,5 metra. Za to ja siedziałem na kanapie, czyli pod ścianą, co np. u mnie w domu jest bardzo istotne, bo w tym miejscu basik lubi sobie poszaleć, dlatego miejscem odsłuchowym jest lekki gięty fotel ustawiany przed sofą.

Tak czy inaczej, tej klasy głosniki należałoby odsłuchać w docelowym pomieszczeniu przed zakupem.

Atkinson poleca je do małych i średnich pokojów, nie wiem jakie to są wg amerykańskich standardów, ale 18 metrów pewnie się łapie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokój w HFC jest mniej więcej taki, jak mój, t.j. około 20mkw. Sprzęt stoi tam wzdłuż dłuższej ściany, głośniki odsunięte od tylnej sporo (nie ma innej możliwości - stół ze sprzętem), od bocznych tym bardziej - właśnie ze względu na ustwienie.

Słuchałem tam różnych DUŻYCH kolumn (Dynaudio, SF, ESA, DIY AkustyKa ...) i nigdy nie było problemu z basem. Lubię u nich słuchać (zwykle kupuję płyty), gdyż sprzęt więcej niż dobry, a pomieszczenie podobne do standardowego pokoju mieszkalnego. Trochę adapterów akustycznych - dwa płaty gąbki, dwie spore pułapki basowe w rogach za głośnikami.

Zbig trochę mnie uspokoiłeś, bo gdzieś przeczytałem wypowiedź Gutena, że grały w 80m i że nie bylo żadnych braków-niedostatków w basie, ogólnie sugerował duży pokój odsłuchowy ??

Co myślisz o połączeniu z MACEM 252 ? To nie lampa :-)

Na poprzednim AS grały z Jadis Symphony / Orchestra w dużej sali, i też sobie nie przypominam braku basu. Na ostatnim odsłuchu, z którego pochodzi recenzja w opiniach, stwierdziłem, że bas jest sprężysty i taki w sam raz, trochę brakuje mu potęgi i niskiego zejścia, ale w końcu to nieduże dwudrożne podłogowce. Charakterystyka zmierzona w Stereophile jest bardzo ładna, +/- 1,5 dB od 50Hz do 12 kHz.

Audio Analogue są zdaje się z gatunku ciepło brzmiących tranzystorów. Nie wiadomo jak CS1.6 zaprezentowały by się w zestawieniu z szczegółowym, chłodnym i agresywnym wzmacniaczem. Może na dłuższą metę było by męcząco. Nie potrzebują wiele mocy ale z pewnością są wymagającym obciążeniem - ich impedancja ciągnie się na długim odcinku na poziomie 3 ohm.

Niewątpliwie wystarczy do nagłośnienia 18 metrów kw. :-)

W opisie CS1.6 rekomendowana moc wzmacniacza to 50-300 W, czyli jak znalazł. Jedynym problemem może być charakter brzmienia, ale Mace to chyba nie Krelle?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.