Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o sens kupna dodakowego DAC-a?

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem C/A. Jest to wzmacniacz Cambridge Audio Azur 651A. Standard transmisji to USB Audio 1.0. Na gęstych formatach mi nie zależy, 44.1/16 w zupełności mi wystarczy. Odtwarzam pliki FLAC jak i muzykę z serwisu streamingowego Tidal HI-FI przy życiu playera jRiver z interfejsem WASAPI. Na moje ucho wszystko gra bardzo kulturalnie. Wespół z kolumnami Polk Audio RTi A5 jest czysto, dynamicznie z niezłym basem i świetną stereofonią.

Teraz moje pytanie. Nagrzałem się na DAC-a z dedykowanym sterownikiem ASIO, bo niby własny zegar taktujący, asnchroniczna transmisja, upsampling itp. co podobno przyczynia się do minimalizacji jittera i inne zalety.

Chciałbym spytać czy taki dodatkowy wariant warty jest 2 tys.(tyle kosztuje DAC na którego się napaliłem), ponieważ obawiam się, że nie odczuję znaczącej różnicy i będę pluł sobie w brodę, że gra nie była warta świeczki.

https://www.audiostereo.pl/topic/124873-pytanie-o-sens-kupna-dodakowego-dac-a/

Teraz moje pytanie. Nagrzałem się na DAC-a z

A co to za DAC?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

A co to za DAC?

Nastawiłem się na Asus Xonar Essence One, głównie z powodu że jest do niego natywny sterownik ASIO (nie wiem czy "natywny" to prawidłowe określenie, bo piszą też dedykowany), nie żaden emulator ASIO4ALL, oraz dobrą sekcje zasilania, bo jeśli tak jak piszą, zasilacze 12V nadają się z miejsca do wyrzucenia i trzeba dokupić jakiś Tomanek za 600zł, to już wolę All-in-One. Po za tym czytałem, że to bardzo dobry przetwornik i podobno gdyby wyprodukowała go firma zajmująca się sprzętem audio a nie komputerowym jak Asus, to kosztował by dwa razy drożej.

Za 2 tys kupisz konkretna uzywke. Np Hegel HD20. Na pewno uslyszysz roznice

Hmm... Z zestawu, z którego i tak jestem zadowolony, wycisnąć jeszcze więcej to by było coś! Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.