Skocz do zawartości
IGNORED

Daphile i Separator galwaniczny na ADUM4160

realkrys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Użytkuję Daphila od dłuższego czasu jako odtwarzacz plików z dysku . Posiadam Daci Audiogd NFB 3,33 zaś kuzyn Nad-a D1050. Bez problemu się dogadywały po USB.

Ostatnio złożyliśmy separator galwaniczny na układzie ADUM4160 w/g przepisu AVT1702. Tak ja się spodziewaliśmy efekt działania tego cudeńka jest wyśmienity. Ale nie o tym.

Audio gd łaczy się się jako Via USB Device FS (po zwykłym kablu jako Audio-gd) i działa z ograniczeniem HW Limit 48000HZ (z tego co mi wiadomo powinien do 96000HZ). Separator ustawiony na fullspeed.

Aby było ciekawiej Nad w ogóle nie chce się połączyć.

Za to pod Windowsem Nad przez separator się uruchamia.

Ciekawi mnie czym może być to spowodowane. Czy to kwestia driverów daphila (nad pod windowsem i sterownikami ze strony nad-a działa prze separator) czy może prostoty układu avt.

Tak to jest z adum nie ze wszystkim się dogaduje. U mnie Amanero nie działa z Adum w via z ograniczeniem do 48MHz.

Ograniczeniem Adum jest maksymalna przepustowość, która najwyraźniej nie wystarcza dla wszystkich produkowanych konwerterów usb.

Z innych ciekawych spostrzeżeń z audio gd:

Po zwykłym kablu USB daphile w zakładce audiodevice widzi 1 urządzenie

Przez separator widzi 3 urządzenia przy czym dźwięk jest tylko przy wyborze 1.

<br />Tak to jest z adum nie ze wszystkim się dogaduje. U mnie Amanero nie działa z Adum <br />

Gdyby to był problem sprzętowy to pod Windowsem Nad też nie powinien milczeć?

Może to nie tyle problem sprzętowy ale samych sterowników obsługujących konwertery. Nie sprawdzałem działania ADUM pod windows.

Jeśli działa pod windows to musi chodzić o sterowniki, które pomimo ograniczonego transferu dalej wykrywają urządzenie.

U mnie też separator galwaniczny na ADUM3160 nie działał pod Daphile za to bez problemów pod Windows.

Za to konwerter JarkaC z układem ADUM4160 działa bez problemu pod Daphile.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli działa pod windows to musi chodzić o sterowniki, które pomimo ograniczonego transferu dalej wykrywają urządzenie

Czy są dostępne zastępcze sterowniki pod linuxa? Jeśli tak to czy jest możliwość ich aktualizacji bądź podmiany w daphile? Dla nad-a producent na stronie nie udostępnia nic takiego.

Czy są dostępne zastępcze sterowniki pod linuxa? Jeśli tak to czy jest możliwość ich aktualizacji bądź podmiany w daphile? Dla nad-a producent na stronie nie udostępnia nic takiego.

Daphile to system zamknięty (pomimo tego że działa na linux) dlatego dogrywanie sterowników alternatywnych, nawet jak by były jest nie możliwe.

A miał ktoś już styczność z takim oprogramowaniem audio jak VORTEXBOX?

Zastanawia mnie czy nie wykorzystuje innych driverow niż daphile. Z tego co znalazłem w sieci tez bazuje na logitech server.

Fedora to dystrybucja, która jej wersja.

Ostatni Daphile jest na 4.1.15 - gentoo.

a te wszystkie linuxy miały być takie piękne i OTB :P u mnie jak miałem zwalone ADUM (kabel USB) to pod windowsem grało pod linuxem cisza.

Linux ma sporo innych zalet, a to że jego sterowniki nie działają z ADUM to nie dla wszystkich problem ;)

Są znacznie lepsze rozwiązania choć sporo droższe ..

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Masz na myśli, że było uszkodzone czy coś?

nie sam układ był spoko, problem leżał w implementacji a dokładniej mówiąc zbyt słabym jakościowo połączeniu. Tak to jest jak się idzie na skróty.

Linux ma sporo innych zalet, a to że jego sterowniki nie działają z ADUM to nie dla wszystkich problem ;)

a kto powiedział że nie działają ? większe znaczenie ma to co jest przed układem

każdy system ma wady i zalety dlatego żadnego nie należy dyskryminować czy też stawiać na piedestale.

U mnie Adum od nostromo z Audio Gd NFB 1 (2015) i Daphile postawionay na FUTRO działał max 96000HZ ,tyle ile powinien.

Teraz służy komuś innemu ,u mnie nie wnosił żadnych zmian

Może źle dobrałeś repertuar muzyczny do testów ...

Najlepiej testować sprzęt na wokalach. Najszybciej można wyłapać różnicę. Jakość basu/zejście też ładnie pokazuje różnice pomiędzy sprzętami.

Za 150 zł wiele się nie zdziała ...

U mnie wpływ izolatora galwanicznego słychać idealnie (czy innych ustrojstw czyszczących sygnał USB z zakłóceń).

<br />Repertuar był różny i lipa,już lepiej tą kase zainwestować w akustyke<br />

Ogółem to wszystko jest ważne- od akustyki zacząwszy na separacji poszczególnych urządzeń od siebie skończywszy

U mnie wpływ izolatora galwanicznego słychać idealnie (czy innych ustrojstw czyszczących sygnał USB z zakłóceń).

Jesteś pewny że akurat chodzi o zakłócenia a nie o pętle masy?

No akurat od Nostromo to koszt 600 zł,i to już jest jakiś panel akustyczny

Lub 6 szerokopasmowych wykonanych we własnym zakresie ;)

Co masz na myśli?

układ musi mieć zgodność wsteczną czyli możliwość pracy na USB 1.0 i to w jakiś cywilizowany sposób bo inaczej linux'owe voodoo zmiesza go z błotem.

u mnie nie wnosił żadnych zmian

u mnie podobnie ale mój konwerter ma izolowane SPDI/f / I2S wiec np. problem masy nie występuje.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.