Skocz do zawartości
IGNORED

Daphile i Separator galwaniczny na ADUM4160

realkrys

Rekomendowane odpowiedzi

To ta poprawa wg. Ciebie to tak samo grające daci.

Całkiem ciekawe to jednak cudowne rozwiązanie. Dlaczego nikt jeszcze na to nie wpadł i nie sprzedaje za grube pieniądze.

Wystarczy dobry zasilacz liniowy i kontroler z glutem i można nie martwić się o daca. Samo gra i mamy hienda do plików.

W sumie z postów Pio można wyciągnąć proste wnioski

Kierować się dokładnie odwrotnym do jego wydumek kierunkiem, czyli zostawić dla złotouchych te drogie kable usb, sata, liniowe zasilanie do przetwornic dc-dc itd

W systemie budżetowym różnicy nie usłyszysz.

usłyszysz....

Poprzez poziom generowanych zakłóceń.

czyli czego konkretnie ?

Z tym się zgadzam. Ale musi być separacja galwaniczna.

nie musi. Konwertery nie są aż tak podatne jak DAC'i, a dobry konwerter gniazda wyjściowe ma izolowane.

Jak wyjdziecie kiedyś poza budżetówkę to wrócimy do rozmowy ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Separacja galwaniczna to bajki, kto spróbował ten wie że to voodoo gadżet

To nieprawda. Miałem kiedyś DACa PS Audio z portem USB bez separacji i tam cuda się działy w zależności od tego czym ten port był zasilany. W przypadku nowszych / lepszych DACów faktycznie nie ma żadnej poprawy.

Zawsze jeszcze argument o upośledzeniu słuchu można wytoczyć. Ja gram na DACu za kilka tysięcy euro, w torze za kilkadziesiąt tysięcy (Manley, Martin Logan, Pass, Leema) i zapewniam cię, że sposób zasilania komputera nie ma najmniejszego znaczenia dla dźwięku, podobnie jak kabel cyfrowy, USB, zasilający itp. To wszystko są marketingowe brednie bez żadnego umocowania w prawach fizyki, ba, stojące z tymi prawami w sprzeczności totalnej. Trzeba być człowiekiem z jakiegoś rodzaju zaburzeniem psychicznym żeby dać sobie wmówić brednie typu "zasilacz liniowy", "miękko grający kabel USB", "kremowa sieciówka".

Pytanie czy USB pracowało w trybie asynchronicznym, czy jakimś innym, zależnym od zegara w transporcie..?

Ja miałem kilkanaście DAC i były takie które po Spdif grały zawsze tak samo i takie które były bardzo na różną jakość sygnału Spdif czułe, i potrzebowały Antyjittera by ładnie grać

To nieprawda. Miałem kiedyś DACa PS Audio z portem USB bez separacji i tam cuda się działy w zależności od tego czym ten port był zasilany.

więc ważne jest zasilanie nie separacja...

Separacja galwaniczna to bajki, kto spróbował ten wie że to voodoo gadżet

nie aż tak ostro, w niektórych sytuacjach ratuje życie ale nie jest złotym środkiem na wszystko i nie zawsze musi być.

i to mówi facet który korzysta z DAC'a za kilka renminbli wbudowanego w drogi gadżet.
i zapewniam cię, że sposób zasilania komputera nie ma najmniejszego znaczenia dla dźwięku,

A ja Cię zapewniam, że ma istotne znaczenie. W połączeniu z kartą USB daje dźwięk wysokiej próby.

Każdy kto testował to rozwiązanie (zasilanie liniowe + karta USB) twierdzi, że przyniosło poprawę dźwięku. Im lepszy system tym wyraźniej to było słychać.

Nawet w Pabianicach w czasie spotkania organizowanego przez salon Q21 wiele osób mogło się przekonać, że tak zrobiony komputer brzmi inaczej niż zwykły PC czy transport CD. Bardziej analogowo bez cyfrowego nalotu.

Zasilanie ma wpływ.

Pokaż foto swojego systemu adrianp. Bo jakoś Ci nie wierzę, że jesteś posiadaczem high-endu ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Co najwyżej niweluje skutki, zostawiając przyczynę.

przyznaje, trafniej to określiłeś.

W połączeniu z kartą USB daje dźwięk wysokiej próby.

zwłaszcza że karta usb przesyła dane cyfrowe .. tzw komputerowe, nie audio.

Kiedy wy teoretycy zmądrzejecie i staniecie się praktykami ...

Kiedy wy teoretycy zmądrzejecie i staniecie się praktykami ...

Kiedy praktycy tacy jak ty zaczną opierać swoją wizję świata na czymś bardziej obiektywnym niż własne zmysły.

Czasy średniowiecza już dawno minęły czas się obudzić.

Sorry Przemysławie ale nigdy będę uzależniał tego co słyszę od teorii i danych technicznych.

Jak coś słychać to słychać i już. Oczywiście sam z siebie mogę się mylić w ocenie. Ale jak to samo słyszy wielu innych ludzi to już moje słyszenie staje się wiarygodne. I nie mówię tu o recenzentach tylko o zwykłych użytkownikach.

Sorry Przemysławie ale nigdy będę uzależniał tego co słyszę od teorii i danych technicznych.

Jak coś słychać to słychać i już. Oczywiście sam z siebie mogę się mylić w ocenie. Ale jak to samo słyszy wielu innych ludzi to już moje słyszenie staje się wiarygodne. I nie mówię tu o recenzentach tylko o zwykłych użytkownikach.

Dlatego nigdy nie będziesz miał pewności czy to co słyszysz to poprawa czy tylko zniekształcenie dźwięku, które tobie i innym się podoba.

Nie mówiąc już o tym że równie dobrze może być to złudzenie.

Ale jeśli ty nie masz wątpliwości to nic nie pozostaje innego jak pogratulować bezkompromisowego podejścia audio.

Właściwie powinno być bezrefleksyjnego ;)

A czy poleganie na teorii nie jest właśnie bezrefleksyjne ? ;-)

Przyjmujesz, że tak jest i już. Bez sprawdzenia empirycznego ...

Pokaż foto swojego systemu adrianp. Bo jakoś Ci nie wierzę, że jesteś posiadaczem high-endu ...

Będę ci dawkował żebyś się nie zesrał, ok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy poleganie na teorii nie jest właśnie bezrefleksyjne ? ;-)

Przyjmujesz, że tak jest i już. Bez sprawdzenia empirycznego ...

Tak to już jest że nie wszystko trzeba sprawdzać samemu. To jest współczesność. Nie żyjemy w czasach gdzie wiedza była zarezerwowna dla nielicznych. Dzisiaj mamy praktycznie nieograniczony dostęp do informacji i wiedzy wystarczy chcieć po nią sięgnąć.

I jeszcze jedno w elekronice na dzisiejszym poziomie nie ma przypadkowych odkryć jest tylko ciężka praca inżynierów z wiedzą zdobytą nie metodą prób i błędówa ale na uczelniach. To tylko domowym dlubaczom wydaje się że chałupniczymi modyfikacjami zrobią coś rewolucyjnego.

Jeleni na każdy produkt się upoluje.

Szczególnie łatwe gdy jeleń uwierzy że najważniejsze jest to co on słyszy nawet jeśli w pomiarach okaże się największym gów..m.

Ocena sprzętu audio polega na odsłuchu a nie na podstawie studiowania danych technicznych.

Wzmacniacze tranzystorowe klasy budżetowej mają lepsze pomiary niż wysokiej klasy lampy ...

A co w rzeczywistości lepiej brzmi ??? ;-)

Ocena sprzętu audio polega na odsłuchu a nie na podstawie studiowania danych technicznych.

Wzmacniacze tranzystorowe klasy budżetowej mają lepsze pomiary niż wysokiej klasy lampy ...

Według ciebie Piopio brzmi lepiej to, co więcej kosztuje. To nie zawsze jest prawdą a już na pewno cena nie jest żadnym kryterium do oceny brzmienia.

Tak się składa, że mam wystarczająco dużo pieniędzy na swoje hobby jak i posiadam wystarczającą wiedzę techniczną aby to hobby uprawiać bez szarlatanerii. Mógłbym wysnuć taką tezę, że w twoim przypadku jest inaczej - nie masz pieniędzy żeby kupić dobry sprzęt, czujesz się z tym źle, potrzebujesz dowartościowania, więc zaczynasz wierzyć w to, że można "usłyszeć" kabel sieciowy, separator galwaniczny i tym podobne bzdury. Piszesz wyssane z palca dyrdymały o zasilaczach liniowych. Zamiast kupić sobie porządny sprzęt wypisujesz brednie na forum, co samo w sobie nie jest szkodliwe, dopóki ktoś naiwny tego nie przeczyta. Wspomniałem w którymś poście o psychoakustyce i o delikatnych zaburzeniach psychicznych. Warto żebyś zgłębił temat.

To co, chcesz następne zdjęcie?

więc ważne jest zasilanie nie separacja...

Źle się wyraziłem, zbyt skrótowo. DAC w PS Audio miał własne wbudowane zasilanie. Pisząc "cuda z zasilaniem" miałem na myśli sygnał doprowadzany do tego DACa z komputera. Coś tam sobie potrafiło zapiszczeć czy zatrzeszczeć czasami, w zależności od użytego komputera. Zresztą w ogóle nie ma nad czym się rozwodzić, ten DAC po USB był taki sobie. To były czasy z początku mody na zabudowywanie portów USB w sprzęcie i mało kto potrafił to dobrze zrobić.

Masz rację, ale jeśli ignorujesz dane techniczne to błądzisz i doszukujesz się zmian na lepsze gdzie w grę wchodzą tylko i wyłącznie zniekształcenia (czasami przyjemne dla ucha).

Nawet sam sobie dajesz przykład takiego "rzeczywiście lepszego rozwiązania" ;)

Kim Ty jesteś adrianp żeby mnie pouczać ? ;-)

Co o mnie wiesz ? ;-) Wiesz jaki mam sprzęt i jakie poglądy ?

Nie będę z Tobą dyskutował bo to nie ma sensu. Nie jesteś wiarygodny z zerowym dorobkiem na forum.

Przemysławie ...

Mnie interesuje dobre, realistyczne granie a nie studiowanie pomiarów technicznych.

Obrazy podziwiamy za pomocą zmysłu wzroku a muzykę za pomocą słuchu. Jak sprzęt dobrze oddaje muzykę to znaczy, że jest dobrze i nie ma się co zastanawiać nad aspektami technicznymi. Oglądając obrazy nie zastanawiam się jaki jest skład chemiczny farb co tak dobrze oddają kolory ... ;-) Podziwiam obrazy ...

Moje hobby jakim jest słuchanie muzyki ma mi dawać radość. Poczucie uczestnictwa w spektaklu muzycznym. I do tego dążę.

Przemysławie ...

Mnie interesuje dobre, realistyczne granie a nie studiowanie pomiarów technicznych.

Obrazy podziwiamy za pomocą zmysłu wzroku a muzykę za pomocą słuchu. Jak sprzęt dobrze oddaje muzykę to znaczy, że jest dobrze i nie ma się co zastanawiać nad aspektami technicznymi. Oglądając obrazy nie zastanawiam się jaki jest skład chemiczny farb co tak dobrze oddają kolory ... ;-) Podziwiam obrazy ...

Moje hobby jakim jest słuchanie muzyki ma mi dawać radość. Poczucie uczestnictwa w spektaklu muzycznym. I do tego dążę.

Domowe audio służy do ODTWORZENIA muzyki nagranej w studiu a nie do jej tworzenia.

Analogia do oglądania obrazu trochę z dupy wzięta jak to ma się według ciebie do sprzętu audio i jego parametrów technicznych?

Domowe audio służy do ODTWORZENIA muzyki nagranej w studiu a nie do jej tworzenia. Analogia do oglądania obrazu trochę z dupy wzięta jak to ma się według ciebie do sprzętu audio i jego parametrów technicznych?

Jeśli chodzisz na koncerty gdzie jest grana muzyka akustyczna to wiesz jaka powinna być barwa dźwięku różnych instrumentów. I potem w domu starasz się to odtworzyć. I tak kombinujesz, żeby ta barwa była zbliżona. I to już daje dużą satysfakcję.

Nie interesują mnie pomiary. Dla mnie ważne jest to czy system wiernie odtwarza muzykę. W szczególności tą akustyczną i ludzkie wokale. Odbieram dźwięki za pomocą zmysłu słuchu.I to jest dla mnie wyznacznik oceny sprzętu.

Jeśli chodzisz na koncerty gdzie jest grana muzyka akustyczna to wiesz jaka powinna być barwa dźwięku różnych instrumentów. I potem w domu starasz się to odtworzyć. I tak kombinujesz, żeby ta barwa była zbliżona. I to już daje dużą satysfakcję.

Granie muzyki na żywo i odtwarzanie produkcji powstałych w studio to dwa inne światy nie mające wiele ze sobą wspólnego.

Nie interesują mnie pomiary. Dla mnie ważne jest to czy system wiernie odtwarza muzykę.

Przeczysz sam sobie. Zanim totalnie się pogubisz proponuję chwilę na zastanowienie ;)

Odbieram dźwięki za pomocą zmysłu słuchu.I to jest dla mnie wyznacznik oceny sprzętu.

Suba też ustawiasz na słuch czy korzystasz z pomiarów?

Nie rozumiem Przemysławie o co Ci chodzi ...

Może ktoś rozumie i mi wytłumaczy ?

Nie rozumiem twojego ostatniego wpisu. Jak się to ma do oceny zadowolenia z brzmienia systemu ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.