Skocz do zawartości
IGNORED

Dac ktory ociepli Yamahe cd-s1000

Mundek83

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Posiadam obecnie cd Yamahy cd-s1000 i moze to nie jest glupi pomysl zeby zostawic jako transport i dokupic DAC-a.W takim razie prosilbym o pomoc w znalezieniu przetwornika ktory ociepli wyzej wymieniony odtwarzacz.Kwota 2-3tys.Reszta toru to Luxman L-550a II glosniki Dynaudio Excite x34.No chyba ze jakies inne sugestie.

DZiekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/125093-dac-ktory-ociepli-yamahe-cd-s1000/

Nie ma sensu dokupywać DAC do tego CD. Szkoda kasy. Nie będzie lepiej.

Lepiej sprzedać Yamahę dołożyć te 3 tys. i kupić porządny CD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kwota 2-3tys.

O mamba za chwilę zejdę...

W kółko Sony, Yamaha, Denon, Nad, CA, czasem widzę w wątkach Vincent. Daj sobie w końcu spokój w z tą budżetówką. Będziesz wymieniał bez końca i zdrowie stracisz.

Za niecałe 3k (2890) możesz dostać na rynku wtórnym np. Meridiana 07 w stanie igła, za 100 mniej Meridian 506 z dwoma ryskami. Za 2k(2400) Primare CD21 nówka. Stoją jak woły na allegro. Nie wiem jak ten ostatni wpasowałby się w system. Trzeba by było spytać w Klubie Primare na tym forum.

Podejrzewam że można pogadać o jakimś małym upuście. Żeby sprawa była jasna, nie znam tych ludzi. Sprzęt przed zakupem powinieneś osobiście obwąchać. Sam zdalnie bym tego nie kupił.

No tak ale zima jest... Jak chcesz mieć coś lepszego, to trzeba o to powalczyć. Samo do Ciebie nie przyjdzie. ;)

O mamba... w kółko Sony, Yamaha, Denon, Nad, CA, czasem widzę w wątkach Vincent.

Daj sobie spokój w końcu z tą budżetówką. Będziesz wymieniał bez końca i zdrowie stracisz.

Za nie całe 3k (2890) możesz dostać na rynku wtórnym np. Meridiana 07 w stanie igła. Stoi jak wół na allegro i czeka na Ciebie. Podejrzewam że z gościem można się dogadać na jakiś mały upust. Żeby sprawa była jasna nie znam gościa. Sprzęt przed zakupem powinieneś obwąchać osobiście.

obawiam sie ze ten meridian nic lepszego nie wniesie.Nie sluchalem ale opini pochlebnych to on nie ma

obawiam sie ze ten meridian nic lepszego nie wniesie.Nie sluchalem ale opini pochlebnych to on nie ma

Dlatego napisałem Ci żebyś nie kupował CD bez odsłuchu. Primare gra łagodniej. Jeśli chcesz mocniej ocieplić prezentację poszukaj np. jakiegoś MF-a.

Dlatego napisałem Ci żebyś nie kupował CD bez odsłuchu. Primare gra łagodniej. Jeśli chcesz mocniej ocieplić prezentację poszukaj np. jakiegoś MF-a.

Mam od jakiegos czasu propozycje zakupu odtwarzacza Luxman dn-100 malutkie pudeleczko.Cd byl dedykowany do lampy Luxmana.Prroblem w tym ze na odsluch mam daleko a nie wiem czy warto nim sobie zawracac glowe.Kilka osob sugerowalo mi zeby zostawic wyzej wymieniona Yamaszke bo to dobry transport i szukac dobrego Dac-a.Brzmienie mojego cd nie bede ukrywal troszke mnie zaczyna inrytowac.Wieje chlodem ze hej.....

Mam od jakiegos czasu propozycje zakupu odtwarzacza Luxman dn-100 malutkie pudeleczko.Cd byl dedykowany do lampy Luxmana.Prroblem w tym ze na odsluch mam daleko a nie wiem czy warto nim sobie zawracac glowe.Kilka osob sugerowalo mi zeby zostawic wyzej wymieniona Yamaszke bo to dobry transport i szukac dobrego Dac-a.Brzmienie mojego cd nie bede ukrywal troszke mnie zaczyna inrytowac.Wieje chlodem ze hej.....

Ewentualnie cd Ayona

Miałem Yamahę CDS2000 wraz z Luxmanem L-590A II ,próbowałem jej dzwięk trochę "ucywilizować dac-kiem Audionemesis

DC-1 ,używałem b.dobrego coaxiala TaraLabs ,w końcu dałem sobie spokój .

Zrób tak jak radzi Piopio i inni koledzy ,kup dobrego używanego CD-ka.

Mam od jakiegos czasu propozycje zakupu odtwarzacza Luxman dn-100 malutkie pudeleczko.

Dobranie CD nie jest rzeczą prostą. Albo za zimno, albo za ciepło itd. Może zaczekaj do wiosny. Przecież nic się nie pali. Ja nie potępiam w czambuł Yamahy. Jeśli zdecydujesz się na zewnętrzny DAC to nie ma sensu jej zmieniać.

Co do tego malucha, zaliczyłbym na Twoim miejscu odsłuch. W wypadku wielu firm wzmacniacze i CD są ze sobą zestrojone, więc może próbujesz wyważyć otwarte drzwi. Przy tym co posiadasz warto zadać sobie trochę trudu, coby nie tracić kasy na kolejne wymiany.

Dobranie CD nie jest rzeczą prostą. Albo za zimno, albo za ciepło itd. Może zaczekaj do wiosny. Przecież nic się nie pali. Ja nie potępiam w czambuł Yamahy. Jeśli zdecydujesz się na zewnętrzny DAC to nie ma sensu jej zmieniać.

Co do tego malucha, zaliczyłbym na Twoim miejscu odsłuch. W wypadku wielu firm wzmacniacze i CD są ze sobą zestrojone, więc może próbujesz wyważyć otwarte drzwi. Przy tym co posiadasz warto zadać sobie trochę trudu, coby nie tracić kasy na kolejne wymiany.

Swiete slowa))tylko ze ja w dziedzinie Dac-ow jestem zielony.Pomyslalem ze ten kierunek moze byc dobry.Kierowalem sie rowniez tym ze wykonanie tysiaczki jest na wysokiem poziomie.Wszystko by bylo dobrze gdyby nie ten chlod w wiekszosci plyt dominuje na pierwszym miejscu.Niektorzy moga to lubiec ja jestem po cieplej stronie.Nie mniej jednak dziekuje

Tadeo

Jike cd mozesz polecic?czy po zastosowaniu Dac-a cos sie polepszylo?

Miałem Yamahę CDS2000 wraz z Luxmanem L-590A II ,próbowałem jej dzwięk trochę "ucywilizować dac-kiem Audionemesis

DC-1 ,używałem b.dobrego coaxiala TaraLabs ,w końcu dałem sobie spokój .

Zrób tak jak radzi Piopio i inni koledzy ,kup dobrego używanego CD-ka.

Jakie cd mozesz polecic?czy po zastosowaniu Dac-a cos sie zmienilo?polepszylo?

Yamaha nie jest złym CD-kiem ale w sumie nic nadzwyczajnego .

Po RCA słabo ,jako transport ( z tym "przemysłowym" napędem) bez rewelacji ,jedynie w moim CD S2000

po XLR-ach i SACD dało się tego słuchać .

Ja wymieniłem wtedy Yamahę na Ayona CD-1s ,kolega co się zna zmienił mi lampy i już było nieżle .

Yamaha nie jest złym CD-kiem ale w sumie nic nadzwyczajnego .

Po RCA słabo ,jako transport ( z tym "przemysłowym" napędem) bez rewelacji ,jedynie w moim CD S2000

po XLR-ach i SACD dało się tego słuchać .

Ja wymieniłem wtedy Yamahę na Ayona CD-1s ,kolega co się zna zmienił mi lampy i już było nieżle .

Rozumiem b.wiele osob sugerowalo mi zmiane na Ayona problem w tym ze w sprzedazy pojawiaja sie rzadko.Cena nowego na dzien dzisiejszy zaporowa.Powiedz czy sluchales moze osobiscie Ayona 7?

"Rozumiem b.wiele osob sugerowalo mi zmiane na Ayona problem w tym ze w sprzedazy pojawiaja sie rzadko.Cena nowego na dzien dzisiejszy zaporowa.Powiedz czy sluchales moze osobiscie Ayona 7? "

Miałem CD-1s ,ci co mieli możność porównać twierdzą,że jest zdecydowanie lepszy od 07 .

Ja swojego sprzedałem za ok. 5 tysi.

Ja już gdzieś pisałem, iż miałem podobny dylemat, jako posiadacz CD S1000.

Też rozważałem Ayona, ale odwiodły mnie opinie o jego awaryjności.

Inne CD-ki wyglądały przy Yamasze strasznie marnie, jeśli chodzi o ich budowę .

Stosuję więc Yamahę jako transport i Metrum Octave NOS DAC jako przetwornik.

Dźwięk mocno się zmienił, poszedł w stronę analogowości - ale nie ocieplenia.

Zlikwidowana został yamasza natarczywość, kwadratowość, cyfrowość dźwięku.

Uważam, że osobny DAC jest dobrą opcją, pozwala przeznaczyć maksymalną kwotę na sam przetwornik w celu zakupu używanego daczka, ale już fajnej klasy.

Bo zapewne nowe daczki w rozsądnej cenie, nie przyniosą radykalnej poprawy.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Firmowym dedykowanym rozwiązaniem dla L-550AII jest odtwarzacz CD/SACD Luxman D-05.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub do obecnego odtwarzacza DAC Luxman DA-100, który również jak D-05 spasuje się z L-550AII.

post-57141-0-56539200-1453390929_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firmowym dedykowanym rozwiązaniem dla L-550AII jest odtwarzacz CD/SACD Luxman D-05.

Ukryta Zawartość

lub do obecnego odtwarzacza DAC Luxman DA-100, który również jak D-05 spasuje się z L-550AII.

post-57141-0-56539200-1453390929_thumb.jpg

Dziekuje tyle ze ten cd luxmana to wydatek 14tysiecy za nowy a joko uzywka pojawia sie baardzo rzadko(nie uchwytna w dobrych pieniazkach)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje tyle ze ten cd luxmana to wydatek 14tysiecy za nowy a joko uzywka pojawia sie baardzo rzadko(nie uchwytna w dobrych pieniazkach)

Niestety ceny są wysokie. Tak przy okazji, tego Luxmana L-550a dopadłeś na rynku wtórnym?

Niestety ceny są wysokie. Tak przy okazji, tego Luxmana L-550a dopadłeś na rynku wtórnym?

Tak kupilem go jako uzywke w zaprzyjaznionym sklepie audio.1 wlasciciel(muzyk)sam go wczesniej kupil jako nowke w owym sklepie.Przechodzil na lampe wiec go pozostawil w rozliczenu.Udalo mi sie bo stan sklepowy.Bardzo ciekawe brzmieniowo urzadzenie tylko 20W ale jakie.....

Bardzo ciekawe brzmieniowo urzadzenie tylko 20W ale jakie.....

Mundek83,

Ładnie to ująłeś.

Owe 20W, o których wspomniałeś, podane w nowszym modelu L-550AX (też w czystej klasie A) otrzymało taką oto nagrodę za 2015r:

Ukryta Zawartość

i to właśnie za dźwięk - jako najlepiej brzmiąca integra w swojej kategorii cenowej!

Ukryta Zawartość

Ja nie wiem co wy tak z tą ostrości, mam komplet as 1000 + AP tempo VI i jakoś ostrości tam nie słyszę (chyba, ze to przez wiek:), na potwierdzenie można poczytać recenzje, a jest ich kilka i nikt tam o ostrości nawet nie wspomina.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Może nie o ostrość per se tutaj chodzi, a pewnego rodzaju mechaniczność, kwadratowość, sztuczność brzmienia.

W pewnych zestawieniach może to brzmieć jasno i ostro, a być może AP Tempo ten efekt zmniejszają.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.