Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw stereo zamiast Pianocrafta

marboch

Rekomendowane odpowiedzi

Oto kopia mojego postu z watku dla Heglowcow:

Po 2 tygodniach sluchania H80 mam pewne przemyslenia na temat tego wzmacniacza w polaczeniu z Excite X14.

Na poczatku narzekalem na nieco wycofana gore i dominujacy "bas" - pisze w cudzyslowiu gdyz X14 nie schodza bardzo nisko, ale na poczatku brzmienie bylo dosyc ciemne, wokale o pogrubionej ciemniejszej barwie niz jestem do tego przyzwyczajony. Brzmienie zestawu porownalbym moze do brzmienia sluchawek Sennheiser Momentum - gdzie dol dominuje nieco nad reszta pasma a wysokie tony sa nieco wycofane. Po okolo tygodniu ciaglego niemal grania brzmienie wzmacniacza uleglo DRAMATYCZNEJ (IMHO) zmianie - zmiana byla tak duza, ze az podejrzewalem, ze wzmacniacz ulegl jakiemus "uszkodzeniu". Wysokie tony otworzyly sie, polepszeniu ulegl takze srodek pasma co bylo zaskakujace o tyle, ze juz wczesniej bylo dosyc dobrze, dolu ubylo, ale moze byc to subiektywne odczucie, gdyz przybylo nieco gory. Mam wrazenie, ze wzmacniacz zaczal grac bardziej trojwymiarowo tj. nie tylko wszerz, ale takze mam wrazenie ze mozna roznicowac na niektorych nagraniach plany na scenie dzwiekowej - cos, czego na wczesniej odsluchiwanych wzmacniaczach nie slyszalem. Roznicowanie planow moge przyrownac do tego, co mozna uslyszec np. na sluchawkach Beyerdynamic T90.

Wbrew temu co czytalem na forum wzmacniacz gra OK na niskich poziomach glosnosci (oczekiwalem, ze bedzie bardzo zle) ale wyraznie (w polaczeniu z X14) zyskuje po rozkreceniu na 45-50 i powyzej - pojawia sie bardzo przyjemne roznicowanie barw, instrumenty - glownie dete i gitary - nabieraja faktury i wypelnienia, wokale brzmia naprawde przyjemnie.

DAC we wzmacniaczu porownywalem do HD2, ktorego mam juz chyba prawie 5 lat. HD2 nie jest tak rozdzielczy i po jego przypieciu natychmiast znikaja plany i poczucie trojwymiarowosci dziwieku o ktorych pisalem wczesniej, ale co ciekawe wydaje mi sie, ze jest on bardziej muzykalny od wbudowanego DACa i troche mniej suchy. W planach mam (ale to moze w przyszlym roku) zmienic DAC na cos z polki HD20. DAC wbudowany wydaje mi sie wiec troche suchawy i wyostrzajacy, ale zarowno ten DAC jak i HD2 sa w moim przekonaniu lepszsze nic Hegel Super, ktory jest nieco zbyt krzykliwy (ale dobrze wspolpracuje z Momentum oraz DT990, ale srednio z T90).

Reasumujac, H80 zostaje w domu :) w planach zmiana DACa i w bardzo dalekich planach zmiana kolumn na nieco wieksze (z lepiej zdefiniowanym basem).

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

z takimi np. Beyerdynamikami T90 wytrzymalem na uszach tylko 5 minut - takiego ataku detali jak w przypadku tych sluchawek to jeszcze nie slyszalem

Szukasz po prostu sprzętu zamulonego. Bierz NAD-a. Nie zawiedziesz się. Zamulenie pierwsza klasa.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Ciezko powiedziec, czy az za duze, ale tez X14 to tez nie jest jakis wulkan dynamiki i energii... moze w polaczeniu z innymi kolumnami byloby az za dobrze.

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.