Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dzwiękowa na USB

janciownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jednym z urządzeń które służy mi do filmów, jest mini PC AsRock Vision HT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )/#Specifications

Jegu dzwiękówka to jakiś Realtek - wg specyfikacji ze strony: - 7.1 CH HD Audio, Supports DTS Connect

Dzwięk idzie mi po optyku do apli Yamaha (DSP-Z9). Generalnie mam ustawione na wyjsciu w kompie DTS,

Pytanie - czy jest sens kuppować jakąś zewnętrzną kartę - np creativa ?

Pytanie 2 - jeśli na wyjsciu ustawiłem DTS, to znaczy że ampli dostaje "obrobiony" sygnał od peceta ?

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/125221-karta-dzwi%C4%99kowa-na-usb/

Nie znam tego urządzenia,

Myślę że nie bo dźwięk i tak powstaje w ampltunerze

Pytanie 2 - jeśli na wyjsciu ustawiłem DTS, to znaczy że ampli dostaje "obrobiony" sygnał od peceta ?

Co się wyświetla na ekranie amplitunera. Bo może dostawać już zdekodowany sygnał lub dekoduje go dopiero w amplitunerze.

Dzięki za odp.

W ampli mam ustawione "straight" - jeśli odtwarzam coś z odtwarzacza - tam mam ustawione "Bitstream" - to ampli rozpoznaje DTS, dolby itp.

Natomiast z PC zawsze jest DTS - czyli pewnie dekodowane jest przez kartę w PC - bul taki, że po optyku z PC, każde inne ustawienie niż DTS powodujje, że w "straight" grajją fronty (stereo).

Stąd pomysł wymiany karty, która by coś wypuściła "nieprzetworzonego"

Za każdym razem gdy przycisk straight zostanie naciśnięty zostaje uaktywniany lub wyłączany tryb dekodowania bezpośredniego wiec nie jest to ustawienie tylko aktywacja lub wyłączanie dekodowania w amplitunerze. Najlepiej gdyby z karty wychodził nieprzetworzony dzwięk. Najlepiej odtwarzać z wciśniętym straight, żeby wchodził oryginalny dzwięk z odtwarzacza z kompa.A to zależy od ustawienia w odtwarzaczu na kompie.

Jaki używasz odtwarzacz w kompie do odtwarzania filmów. Jakie masz w nim ustawienia dzwięku.

A jakie masz możliwości ustawień oprócz DTS-u w karcie dzwiękowej.

Nie wierzę też w to, żeby zintegrowana karta miała dekoder a już na pewno nie DTS, to jest wsparcie dla DTS-u a nie , że ma dekoder DTS w sobie, to niektóre karty zewnętrzne dość drogie nie mają dekoderów a to jaki wychodzi z dzwięk z karty nie mającej dekoderów zależy od ustawień w odtwarzaczu na kompie.

Osobiście dzwięk wyprowadzam z karty graficznej z wyjściem hdmi i z niej wychodzi mi taki dzwięk jaka jest ścieżka dzwiekowa w filmie, jest DTS to wypuszcza DTS i to pokazuje wyświetlacz w amplitunerze, jest Dolby Digital puszcza DD, jest Dolby Tru HD taki wypuszcza, jest DTS HD MA i taki mi leci na ampla ale musi być odpowiednie ustawienie audio w odtwarzaczu w kompie, najlepiej chodzi na VLC Media Player, Media Player Classic, w Pot Playerze mam ustawione DTS bo nie mogę dojść z nim do ładu do tej pory. Ustawienia wyjścia mamm albo PCM, albo LPCM albo re kodowanie do DD albo do DTS więc wybrałem DTS, w takim przypadku pokazuje mi na wyświetlaczu ampla DTS mimo, że ścieżka w filmie jest w DD.

Muszę dokładnie sprawdzić co w tej dzwiękówce siedzi i jakie opcje - odtwarzacz to MPC - ustawienia domyślne - ale 5.1 działa - słychać. Straight używam tak jak piszesz - szczególnie jeśli chodzi o oglądanie czegoś z BDP, czasem używam tylko efektów THX lub Night - ale ampli ewidentnie informuje co ma włączone.

P.S.

Myślałem o której z tych 2 ( z nastawieniem na Creative) - nie drogie, a może lepsze jednak niż ta integra:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odtwarzacz to MPC - ustawienia domyślne - ale 5.1 działa - słychać

co z tego, że słychać skoro może być tak, że właśnie wcisnąłeś straight który uruchomił dekodowanie w amplitunerze, dlatego słychać 5.1, co pokazuje wtedy wyświetlacz amplitunera. Pokazuje konfigurację 5.1. Przy ustawieniu domyślnym nie ma mozliwości , żeby MPC puszczał dzwięk 5.1 , próbowałem . Może nie umiem :)

DSP-Z9 dokładnie pokazuje, co jest włączone - tutaj z włączeniem/wyłączeniem "straight" - przy wyłączonych efektach (straight on) z BDP pokazuje dokładnie tyle kanałów, ile ustawie w menu płyty, z TV też jest różnie, zazwyczaj "wyczaja" stereo, wtedy czasami włączam na siłę efekty, i tu wsio rozumiem.

Z PC zawsze, bez względu na to czy puszczę z Winampa, windows MP, MPC stereo, 5.1 itd - ampli zawsze rozpoznaje DTS 5.1 - czyli na mój rozum, to ta karta w PC wszystko miksuje do 5.1, zawsze ampli rozpoznaje sygnał 5.1, tyle że nie zawsze go słyszę :D

Z MPC sprawdziłem - jak puściłem stary film, ze ścieżką ewidentnie 2.0, i tak ampli rozpoznaje 5.1 DTS, i coś tam próbuje zrobić na 5 kanałów, natomiast jak puszczę z MPC jakiś porządny mkv, ze ścieżką 5.1 - jest OK.

nie ma

karta nie powinna być ustawiana na sztywno, kontrolę nad urządzaniem powinna przejąc aplikacja odtwarzająca.

Myślałem o której z tych 2 ( z nastawieniem na Creative) - nie drogie, a może lepsze jednak niż ta integra:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak masz za dużo pieniędzy to mogę Ci podać numer konta.

Stąd pomysł wymiany karty, która by coś wypuściła "nieprzetworzonego"

problem nie leży w karcie tylko konfiguracji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

nie ma

karta nie powinna być ustawiana na sztywno, kontrolę nad urządzaniem powinna przejąc aplikacja odtwarzająca.

jak masz za dużo pieniędzy to mogę Ci podać numer konta.

problem nie leży w karcie tylko konfiguracji.

Witam jeszcze raz - dzięki za odpowiedź - ale nie ma innej konfiguracji ...

Przesyłam screeny z możiwymi ustawieniami karty

Mniemam, że zwykły creative za 300 pln ppowinien polepszyc przynajmniej gamę ustawień ...

Ukryta Zawartość

post-35332-0-55003200-1455907808_thumb.png

post-35332-0-67806900-1455907838_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, dzięks, wsio pięknie - tyle że w windzie 10 na tym sprzęcie nie znajduje takowych opcji i okienek ...

Aha.... znalazłem cos podobnego w 10... po zanzaczeniu tej opci - w realteu w panelu znikneły opcje DTS ...

Bo teraz musisz skonfigurować odtwarzacz na którym oglądasz filmy.Jeśli używasz MPC napisz co masz ustawione w ustawieniach (prawy przycisk myszy w oknie odtwarzacza ) i Ustawienia a gdy tam wejdziesz odtwarzanie ->strumień wyjściowy->renderer dzwięku, napisz co wyświetla Ci lista po wciśnięciu tego renderer dzwięku.

Ja u siebie mam m.inn :

1Domyślny

2Głosniki (realtek High Definition Audio i jakieś cyferki)

3Sony TV (AMD High Definition wyjście z karty graficznej obsługującej dzwięk HD

4Default (direct sound device)

5Default (wave sound device)

6DirectSound: (Sony tv (AMD High Definition Audio Device)

7DirectSound: Głośniki (Realtek High Defonition Audio)

8DirectSound: Realtek Digital Output (Realtek High Definition Audio)

9Realtek Digital Output

ja mam zaznaczone u siebie Sony TV (AMD HD Audio) ale teraz nie wiem czy przez pkt 3 czy przez pkt 6 wychodzi dzwięk, nie widzi nazwy mojego ampla tylko telewizor, nie wiem dlaczego ale dzwięk wchodzi na ampla po hdmi z karty graficznej i jak napisąłem wcześniej dzwięk wchodzi na ampla taki jaka jest ścieżka dzwiękowa w filmie.

janciownik do czego Ci w ogóle ta dziwna karta? DTS Connect to tryb gdzie wszystko co wchodzi jest kodowane do DTS i wypuszczane dalej, dlatego nawet ze ścieżki 2.0 robi się 5.1. Sens używania takich wynalazków jest wyłącznie wtedy, gdy interesują Cię gry ze ścieżką wielokanałową. Do filmów nie widzę sensu - tracisz wyłącznie na jakości, bo ampli nie dostaje oryginalnej ścieżki (a taką powinien dostawać), tylko przekodowaną przez kartę. Nie możesz podłączyć tego przez HDMI? Po co te kombinacje?

ja mam zaznaczone u siebie Sony TV (AMD HD Audio) ale teraz nie wiem czy przez pkt 3 czy przez pkt 6 wychodzi dzwięk, nie widzi nazwy mojego ampla tylko telewizor, nie wiem dlaczego ale dzwięk wchodzi na ampla po hdmi z karty graficznej i jak napisąłem wcześniej dzwięk wchodzi na ampla taki jaka jest ścieżka dzwiękowa w filmie.

Ustaw na pkt 6. Powinno być przez Direct Sound. Nie widzi ampli, tylko TV, bo on jest urządzeniem docelowym i z nim się "dogaduje" karta, przez ampli tylko przechodzi sygnał.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ustaw na pkt 6. Powinno być przez Direct Sound. Nie widzi ampli, tylko TV, bo on jest urządzeniem docelowym i z nim się "dogaduje" karta, przez ampli tylko przechodzi sygnał.

spoko, ja sobie z tym poradzę , dzięki. Napisałem to , żeby pokazać co ja mam w liście renderer dzwięku. Oczekuję tego samego od założyciela tematu.

Trudno bedzie tutaj coś ustalić bo macie dwie różne konfiguracje sprzętowe i softowe ;) A to pogmatwane jest i trzeba to odpowiednio skonfigurować w kilku miejscach, tu nie wiadomo nawet w jakich ;>

Ze znanych mi zwykłych odtwarzaczy najłatwiej było to wszystko ustawić w "PotPlayer" bo ma wbudowane wszystkie "kodeki" i jest przyjazdny w konfigurowaniu...

Ale teraz to chyba najsensowniej zainstalować system KODI ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.