Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór TV 55 cali do 3500 PLN

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę pomóżcie wybrac mi TV. Oczywiscie przed zakupem chciałbym obejrzeć w sklepie, w tym celu pojadę do Saturna, no ale chciałbym wiedziec na jakich modelach sie skupiać. Na pewno minimum 55cali, cena max 3500pln z lekkim hakiem gdyby było warto. Nie interesuje mnie smart TV (mam openelec), ani 3D. Wazne aby LCD miał super czerń bo jestem przyzwyczajony do mojej starej plazmy Panasonica. No i co z tym odswiezaniem, czy to naprawdę tak widać. To znaczy na mojej pazmie, jest opcja 50 i 100 i różnica jest dość znaczna, przy 100 obraz jest żywszy, nie mruga i nie męczy. Teraz nowe LCD mają 200 niby, niby bo np. model który mnie interesuje SAMSUNG UE58J5200 ma ponoc 50hz na matrycy a te 200hz to jakis chwyt marketingowy. Interesuje mnie tez PHILIPS 55PUH6400/88 , poniewaz ma Adroida i mozliwość instalacji KODI. Wtedy mógłbym zrezygnowac z urządzenia openelec, zawsze mniej gratów w pokoju.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

https://www.audiostereo.pl/topic/125345-wyb%C3%B3r-tv-55-cali-do-3500-pln/
  • Moderatorzy

LG led 55, 4k modelu nie pamętam, ale w tej cenie jest jeden model.

Oglądałem go ze 3 godziny i jak dla mnie był ok.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Super czerń za 3500 zł ... dobre !

No dobra, jak najlepsza czerń w tej cenie.

LG led 55, 4k modelu nie pamętam, ale w tej cenie jest jeden model.

Oglądałem go ze 3 godziny i jak dla mnie był ok.

Za 3999 PLN są dwa takie modele i tańszy LG 55LF652V za 3300 PLN ale full HD. Oglądałem w sklepie des obok siebie full hd i 4k i różnicy nie zauważyłem żadnej, więc po co przepłacać.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Ostatnia sztuka, mysle ze warto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ew.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ebay odpada, co jak co ale TV tylko z Polski nowy i na gwarancji

Zostaja Ci TV Panasonic seria CS6 lub CS5, ew. Sony seria 7.

Choc tu chyba jeden z ostatnich nowych 55 z serii 8 (mam ten model i moge smialo polecic, tryb "kinowy", bardzo solidnie fabrycznie skalibrowany):

Ukryta Zawartość

tu panasonic:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jeśli myślisz o dobrym kontraście to na pewno nie matryca IPS od LG. Większość osób na forum poleca Samsunga H6400. W swojej cenie ma bardzo dobry obraz.

W sumie może i masz rację, mam w domu u dzieci niedawno kupione dwa TV 24 cale. Jeden LG a drugi Samsung. Samsung zdecydowanie lepszy obraz, szczególnie kontrast i kąty widzenia.

Ebay odpada, co jak co ale TV tylko z Polski nowy i na gwarancji

Córce kupiłem jakiś miesiąc temu taki TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w sumie to monitor no ale z tunerem , głośnikami więc zakładam ze to TV. Testowałem go razem z moją plazmą panasonic i TV drugiej córki która ma LG z matryca IPS.

Film ten

Ukryta Zawartość

test przy całkowitej ciemnosci w pokoju, dlatego by móc zauwazyc głębię koloru i czerń. Najlepiej wypadł własnie samsung, potem minimalnie gorzej plazma panasonic i duuużo w tyle LG.

W sklepie nie jestem w stanie zrobić takiego testu, ale gdybam że skoro monitor samsunga za 750pln pokazał obraz zadowalający dla mnie, to taki samsung

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) powinien tym bardziej mnie zadowolić.

Nie wiem jakie odświezanie ma ten monitor, bo w danych nic nie jest napisane, ale ten TV samsunga 58cali ma 200hz, z tym ze matryca to na pewno 50hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będzie ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostałem rabat 419pln, TV wrzucony do koszyka ale muszę czekać do wypłaty. Jeśli rabat nie zniknie do 10 lutego to będzie ten na 100%

Ukryta Zawartość

Będzie ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostałem rabat 419pln, TV wrzucony do koszyka ale muszę czekać do wypłaty. Jeśli rabat nie zniknie do 10 lutego to będzie ten na 100%

Promocja do 5.02

Ukryta Zawartość

Wybierałem ostatnio telewizory dla klienta i w rozmowie w grupie kilku ekspertów raczej jednogłośnie wszyscy byli za

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To cos kiepsko to wybierali, gdyz menu LG jest SLA MA ZA RNE. Plus jednak obraz z Sony jest lepszy w warunkach domowych.

Właśnie jadę do domu ze sklepu . Testowałem kilka modeli dość dokładnie. LG i Samsung odpadł szybko. Mowa o modelach do 4500pln . Pan włączył mi jedno zdjęcie takie z kolorowymi domkami na plaży i obydwa TV nie potrafiły pokazać palety barw. Brązowe deski jednego z domków były czarną mazią, gdzie w Sony i Panasonic było wyraźnie widać strukturę desek. Samsung wyłożył się też z odświeżaniem. Na koniec sprzedawca włączył mi TV 58" firmy TCL i kopara mi opadła. Obraz był najlepszy ze wszystkich. Na każdym włączyłem materiał z mojego pena. Minus i to duży dla TCL, że menu wieszało się praktycznie co chwila. Ale też jako jedyny otworzył materiał UHD z pena i o dziwo bez zacięć. Panasonic, pomimo że miał matrycę 50hz, poradził sobie z odświeżaniem tak dobrze jak sony i TCL.

Właśnie jadę do domu ze sklepu . Testowałem kilka modeli dość dokładnie. LG i Samsung odpadł szybko. Mowa o modelach do 4500pln . Pan włączył mi jedno zdjęcie takie z kolorowymi domkami na plaży i obydwa TV nie potrafiły pokazać palety barw. Brązowe deski jednego z domków były czarną mazią, gdzie w Sony i Panasonic było wyraźnie widać strukturę desek. Samsung wyłożył się też z odświeżaniem. Na koniec sprzedawca włączył mi TV 58" firmy TCL i kopara mi opadła. Obraz był najlepszy ze wszystkich. Na każdym włączyłem materiał z mojego pena. Minus i to duży dla TCL, że menu wieszało się praktycznie co chwila. Ale też jako jedyny otworzył materiał UHD z pena i o dziwo bez zacięć. Panasonic, pomimo że miał matrycę 50hz, poradził sobie z odświeżaniem tak dobrze jak sony i TCL.

i to wszystko testowałeś na ustawieniach "sklepowych" czy w każdym z w/w tv je wyłączałeś ustawiając najlepszy firmowy tryb ? (np. "thx" , "film" - czy co tam w danym modelu jest dostępne ...)

Nawiasem mówiąc jeśli Twoje testy miałyby pomóc innym w wyborze warto by podać konkretne modele - dla przykładu taki Samsung stosuje w różnych modelach różne matryce i efekty są diametralnie różne ... choćby patrząc na kontrast

TCL jednak miał mały problem z nierównomiernym podświetleniem przy jasnym ekranie było to widoczne i obawiam się że w ciemnym pomieszczeniu, czego w sklepie sprawdzić nie mogłem, może być problemem, więc zostaje sony lub Panasonic.

A modele podam jak zajadę do domu.

Ok, podaje testowane modele

Samsung JU6000 i 5600

LG 632v i 670v

Sony wiadomo 775

Panasonic TX-50CS630E

TCL 58s7806

ustawienia fabryczne, ale w samsungu próbowałem pogrzebać coś by zobaczyc te deski chociaz i D blada

Jakby komuś się udało znaleźć tą tablicę testowa o której pisałem, plaża a po prawej oddalające sie drewniane różnokolorowe domki. Drugi domek ma deski brązowe z boku z widoczną struktura drewna i na tym wykładają się słabe matryce.

Czyli tak jak mowilem na placu boju pozostaly, Panasonic i Sony.

Czyli tak jak mowilem na placu boju pozostaly, Panasonic i Sony.

No niestety. Nie testowałem tylko philipsa, jakos mi umknął uwadze.

a ta tablica testowa podobna do tego zdjęcia , tylko domki z drugiej strony stały no rozdzielczość była UHD

110815078121181312262745257_pres.jpg

Rozumiem ze testowales na ustawieniach sklepowych czy wl. tryb "cinema" lub thx?

Masz trudny wybor, gdyz to sa swietne tv w swojej cenie, bardzo do siebie podobne. Ktore menu Ci sie bardziej podobalo: Firefox OS czy Android OS.

W Sony po kilkunastu aktualizacjach dziala juz w miare mozliwie. Choc ja sie ciesze ze w swoim nie mam Androida.

Rozumiem ze testowales na ustawieniach sklepowych czy wl. tryb "cinema" lub thx?

Ustawienia sklepowe, tylko na samsungu jak wspomniałem próbowałem grzebac w kolorach zeby te deski zobaczyc.

Nie mieli na stanie modelu Panasonica TX-55C320E ale gość powiedział ze Panasonic TX-50CS630E ma ta samą matrycę tylko większą. No i w sumie ten model jest ponizej 3tys, więc cena rewelacja. bajerów mi nie potrzeba w stylu 3D czy smart Tv, więc po co przepłacać. Jeszcze dla pewnosci przejade się do Euro Rtv agd bo tam go mają i porównam czy oby napewno jest to ta sama matryca.

Ustawienia sklepowe, tylko na samsungu jak wspomniałem próbowałem grzebac w kolorach zeby te deski zobaczyc.

(...)

nie obraź się ale tryb "sklepowy" jest ... hmm ... jak by tu delikatnie powiedzieć ... daleki od ideału ... tego się nie da oglądać ... naprawdę chciałbyś coś takiego używać ?

W sklepie to chyba jedyny tryb ktory wytrzymuje tamtejsze ustawienie, w domu wiadomo ze najlepszy jest kino/txh/ekspercki czy jak tam go zwal.

Choc ja znam wirutalnie jedna osoba ktora w domu uzywa trybu "zywy". Do dzis sie dziwie, jak dlugo jeszcze pociagnie zanim oslepnie.

W sklepie to chyba jedyny tryb ktory wytrzymuje tamtejsze ustawienie, w domu wiadomo ze najlepszy jest kino/txh/ekspercki czy jak tam go zwal.

Choc ja znam wirutalnie jedna osoba ktora w domu uzywa trybu "zywy". Do dzis sie dziwie, jak dlugo jeszcze pociagnie zanim oslepnie.

no właśnie do tego zmierzam - nikt kto jest zainteresowany jakością obrazu - a tacy chyba tylko trafiają na to forum - nie będzie oglądał w trybie "sklepowym" więc porównywanie tv w tym trybie mija się z celem ...

Kazdy TV ma inne ustawienia, podobał mi sie sony i panasonic, no i ten TCL. chociaz TCL miał bardziej dynamiczne kolory , nienaturalne, ale akurat tam chodziło mi o te szczegóły i migotanie. Samsungi miały za bardzo cukierkowe kolory i dlatego chciałem to zmniejszyć. Nic to nie dało jednak bo szczegółów nadal nie było. Nie wiem jak były ustawione sony i panasonic ale ustawienia mi odpowiadały. Najwazniejszym parametrem na które zwracałem uwagę to paleta barw, odcieni i obraz w ruchu, migotanie. Obstawiam, ze oglądając film np. "Obcy" , gdzie jest duzo odcieni czerni, samsung i lg które testowałem wyswietlały by czarne latające plamy zamiast stworów. Czarne garnitury np. w "Faceci w czerni" nie miały by zagniotek, fałdek itp. Wiecie o czym mówię?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.