Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór TV 55 cali do 3500 PLN

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Choc inna sprawa jest taka ze oswietlenie w takim sklepie jest tak duze ze tam tryb kinowy wygladal by dosc dziwnie. Chyba ze maja dedykowane pomieszczenie do takich testow, dawno dawno temu w PL, np. Media Markt o dziwo mial cos co przypominalo pokoj odsluchowy w sklepie Audio. Wtedy sa najbardziej zblizone warunki do domowych.

Niemniej nie szedl bym w nizsza serie niz "5" Panasonica. Zas w Sony rozsadne minimum to wlasnie seria "7".

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W takim sklepie jest jasno jak w słoneczny dzień na ulicy, do tego lampy sa "trupie" i przekłamują kolory ;) Warunki skrajnie różne od domowych, a w domu "tryb domowy", ciemno i zupełnie inaczej, dodatkowo też nie mamy porównania z innymi, a nasz TV jeszcze wydaje się większy ;) Dlatego na ogół każdy jest zadowolony ;)

w MM nie ma już tych "sal" bo było ciemno i ludzie sie bali wchodzić, tak im wyszło w jakichś badaniach ;>

Niemniej nie szedl bym w nizsza serie niz "5" Panasonica

No dobra, ale model TX-55CS520E i TX-55C320E są w tej samej cenie. Dodatkowo model 320E jest lepiej wyposazony i ma wyzsze odświezanie. Ma nizsze zuzycie energii. Więc jak, który lepszy? Obydwa mają matrycę 60hz

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Obraz ma ten sam?

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie wiem, bo trudno znaleźć dwa modele w jednym miejscu. No i tak zastanawia mnie Philips , modele od 6000 wzwyż. Czy warto się nimi zainteresować czy w ogóle nie podchodzić?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Phillipsy maja Androida na etapie wylacza sie kiedy chce. ;)

Na Twoim miejscy bym nie kombinowal tylko bral ten poki jeszcze jest w niezlej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ew. w tej lub nizszej cenie masz Sony W809c z 4-5 letnia gwarancja Sony w 50 calach, plus czasem jeszcze otrzymujesz dodatkowy pilot dotykowy.

Ukryta Zawartość

Kup sobie Samsunga 55 H6400, kupiłem taki niedawno dla kogoś z rodziny.

Ma super czerń (wieczorem, przy niskim podświetleniu - poziom plazmy ST60).

Ma też bardzo dobrą płynność i ostrość obrazu w ruchu, z dokładną regulacją.

Cloudingu praktycznie brak (nawet na całej czarnej planszy ciężko zauważyć).

Lekki minus za kąty, spada kontrast, ale jak oglądasz na wprost lub z lekkiego kąta to nie ma problemu.

Ja byłem w lekkim szoku, że za 3300 można kupić teraz tak dobrego i dużego LCD.

Wybór był pomiędzy nim a tym telewizorem z posta wyżej (Sony 755C), zadecydowała niższa cena, parametry bardzo zbliżone (czerń, płynność). Z wymogiem Kodi w telewizorze daj sobie spokój, bo to ogranicza wybór zamiast skupić się na najważniejszych rzeczach czyli jakości obrazu.

Za 30$ można kupić gotowego, zewnętrznego playera na Androidzie z Kodi.

Ze swojej strony dodam że TV doskonale wyposażony jak na te pieniądze i mający nieźłe ustawienia fabryczne....można trafić(należy się śpieszyć bo ostatnie sztuki chyba w sprzedaży, a następca oferuje mniej za większe pieniądze, 55j6200) na doskonały model na matrycy AUO o świetnej czerni i kontraście, ale też trzeba uważać by nie trafić na matrycę ze zbyt dużym nie do przyjęcia cloudingiem.....zresztą po co te gadki, do poczytania;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

No niestety, to czy się trafi to czysta loteria z tego względu ze TV mozna praktycznie kupic tylko w internecie jeśli chodzi o moje zamieszkanie. Zaciekawił mnie ten samsung, wszak ten w sklepie z serii 5 radził sobie bardzo źle w porównaniu z sony, panasonic, ale myslę ze ustawienia duzo tu dadzą , więc na pewno będzie jeszcze jedna przejażdżka do sklepu. W saturnie, tam mam najblizej bo tylko 100km, mają podobny model UE55JU6400,ale w cenie 4399pln, więc rozbój w biały dzień. W innych sklepach internetowych i na allegro o tysiąc taniej ale wersja UE55H6400.

Zauważ, że 55JU6400 to już 4K. Stąd wyższa cena.

A czemu nie UE55J6200 ? To następca H6400.

Cena 3400. Nie ma 3D - ale komu to potrzebna na tak małym ekranie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Samsung w tv i telefonach to zlo. :P

4K to marketing. ;)

Przykładowo przy 65" - naszym domyślnym wyborze, jeśli znajdujemy się około 2.75m od ekranu to jesteśmy na granicy miejsca w którym zakup 65" telewizora 4K ma sens. Obliczenie to wynika z teorii, którą opisałem poniżej. Testy praktyczne wykazują jednak, że większość osób jest nadal w stanie odróżnić w takich warunkach matryce 1920x1080 od 3840x2160, jednak różnica ta wychodzi tylko w szczególnych przypadkach - głównie na skośnych krawędziach, które są lekko poząbkowane w przypadku niższej rozdzielczości. Fizyczna możliwość odróżnienia obrazu jest czymś innym niż zauważenie wyraźnego zysku jaki płynie z rozdzielczości 4K. Ta zaczyna się dopiero przy mniejszych odległościach. Dopiero wtedy zaczynamy widzieć ogrom dodatkowych detali. To pokazuje symulator.

A co jeśli usiądziemy dalej? W przypadku zajęcia miejsca 20-25% dalszego niż pokazuje symulator, wybór matrycy o rozdzielczości Ultra HD traci całkowicie sens, bowiem nabywca nie będzie miał fizycznie możliwości odróżnić ekranu UHD od Full HD

Wzór na odległość optymalną, oparty na możliwościach wzroku, jest prosty:

Full HD: około 4.2cm/cal ekranu

Ultra HD 4K: około 2.1cm/cal ekranu

W przypadku telewizorów z wyższej półki nie ma już wyboru - wszystkie są 4K ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak, ale nie wszystkie sa gotowe na pelne 4K. 4K to nie tylko rozdzielczosc.

Gotowe czy nie - nie ma wyboru. Na szczęście HD idealnie się skaluje do UHD ;-)

A czemu nie UE55J6200 ? To następca H6400.

Cena 3400. Nie ma 3D - ale komu to potrzebna na tak małym ekranie ...

Niby prawda, ale jeżeli jest a do tego dwie pary okularów i to za niższą cenę (choć teraz widzę że cena j6200 spadła) .....dlaczego nie brać, dlaczego nie skorzystać?

Druga sprawa to drugi multimedialny (żyroskopowy) pilot z którym obsługa multimediów (i nie tylko) jest o wiele wygodniejsza....małe a cieszy.

Za nową wersją przemawia jedynie nowy system Tizen....

Znów się rozgadałem a można było podać link;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Mnie ten pilot multimedialny nie odpowiada. Wolę zwykły.

No chyba, że się korzysta z przeglądarki internetowej ;-)

Szkoda nie skorzystać gdy takowa jest i wystarczająco sprawnie działa.

Zwykły pilot też jest, co kto lubi.....ja też wole zwykły do TV (wiadomo przyzwyczajenia robią swoje), ale już zdecydowanie ten drugi do multimediów. ;)

Inna sprawa, że trudniej mieć pełną "władzę" nad TV gdy dwa piloty są w zasięgu rąk. :))))

No niestety, to czy się trafi to czysta loteria z tego względu ze TV mozna praktycznie kupic tylko w internecie jeśli chodzi o moje zamieszkanie. Zaciekawił mnie ten samsung, wszak ten w sklepie z serii 5 radził sobie bardzo źle w porównaniu z sony, panasonic, ale myslę ze ustawienia duzo tu dadzą , więc na pewno będzie jeszcze jedna przejażdżka do sklepu. W saturnie, tam mam najblizej bo tylko 100km, mają podobny model UE55JU6400,ale w cenie 4399pln, więc rozbój w biały dzień. W innych sklepach internetowych i na allegro o tysiąc taniej ale wersja UE55H6400.

Ten mój był kupiony w ciemno w Agito, miesiąc temu, jeśli to coś pomoże. Obecnie nawet poniżej 3,3 tys. stoi.

Nie wiem jak odbiera seria 5 ani J6200 ale ten H6400 odbiera rewelacyjnie. Świetna czerń i ruch (płynny i ostry, bez mikroprzycięć). Jakbym miał teraz kupić w ciemno drugi tv, to chyba nie ryzykowałbym z innym modelem, tylko brał dokładnie ten.

Ten mój był kupiony w ciemno w Agito, miesiąc temu, jeśli to coś pomoże. Obecnie nawet poniżej 3,3 tys. stoi.

Nie wiem jak odbiera seria 5 ani J6200 ale ten H6400 odbiera rewelacyjnie. Świetna czerń i ruch (płynny i ostry, bez mikroprzycięć). Jakbym miał teraz kupić w ciemno drugi tv, to chyba nie ryzykowałbym z innym modelem, tylko brał dokładnie ten.

z ciekawości - sprawdzałeś może jaką ma matrycę ten egzemplarz - były 2 typu: AU Optronics bodajże i Samsunga ...

Jak dla mnie on jest brzydki, ta podstawa szpeci. Jednak ja nie lubie marki Samsung w tv i telefonach. Wiec moge byc troche spaczony. :P

Ten Samsung wykorzystuje tylko matryce marki Samsung.

Poza tym np. Sony ma bardziej dopracowane podswietlanie matryc, i tym wygrywa z Samsungiem.

.

ciekawe - użytkownicy twierdzą co innego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Samsung H6400 został wyposażony w matrycę własnej produkcji i jest to 120Hz matryca VA.

40'' H6640 oraz 40'' H6400 oraz 50'' H6400, a model 46'' H6640 jest wyposażony w matrycę PSA znaną z poprzednich lat.

Poza tym ta sama matryca nie oznacza ze inny model bedzie mial ten sam obraz. Inaczej nie bylo by sensu konkurowac ze soba pod innymi markami. ;)

Plus z linku ktory dales wyszlo, ze Samsung ma problemy z podswietlaniem paneli. Dlatego wole Sony, ktory robi to znacznie lepiej, i dzieki temu uzyskuje np. lepszy kontrast. Panasonic podobnie.

ja nie polecam tego tv, nie mam, nie znam, nie widziałem (poza sklepem - ale to się nie liczy ;-)

Ale w wątku do którego zalinkowałem wyraźnie piszą użytkownicy o różnych producentach matryc (i to nie tylko w różnych rozmiarach tv). Co ciekawe ponoć model na matrycy AUO ma wyższy kontrast ale odczuwalnie gorszą jednolitość podświetlenia ... choć to pewnie zależy od konkretnego egzemplarza - co z kolei najlepiej o producencie nie świadczy ;-)

Faktycznie przy Sony i Panasonicu nikt nie narzeka na podświetlenie ? jest idealnie równe ?

Wiem,wiem ten samsung to loteria, potrafią posiadać dość duży clouding, więc jak się trafi. Na polu boju zostają sony i panasonic. Teraz trzeba poszukac dobrej ceny.

zatsanawia mnie ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i z tego sklepu. Mogę pojechac i zobaczyć. Tylko czy ta wersja ma matryce 60 czy 100hz? Modele z serii 3 i 5 mają na bank 60hz.

Najbardziej boli włąśnie clouding, ale plazma tez nie jest idealna, nieraz widać minimalne poswiaty po znaczkach lub elementach które są wyswietlane długo w jednym miejscu. Znika to co prawda ale jest szczególnie w nocy troszkę widoczne. ale sony tez potrafi miec clouding sony-55w805b-clouding_456943.jpg

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie on jest brzydki, ta podstawa szpeci.

Zgoda.

Na początku mi to nie przeszkadzało, teraz zwracam też czasem na to uwagę.....ale głównie patrzę na ekran. :))))

Jeżeli mówimy o 55H6400 to jesteś w błędzie a Vonda się nie myli. ;)

Ps. Wszystkie modele z tej serii mają matryce VA....i ciekawostka gdzieś czytałem że Sony korzysta z tych samych matryc (55 cali VA AUO) ale za tą informację głowy nie dam. ;)

Matryce matrycami, tu moj IPS, jak widac nie jest zle:

Wieczorkiem, za TV pasek 70cm LED:

71WN5z5.jpg

Pochmurny dzien:

YfF0veg.jpg

zblizenia na dolny rog:

RkvKueA.jpg

oraz gorny rog:

rLr7lc2.jpg

Sony korzysta z tych samych matryc w poszczegolnych modelach (VA AUO), uzyskujac lepszy kontrast, dzieki lepszemu podswietleniu.

z ciekawości - sprawdzałeś może jaką ma matrycę ten egzemplarz - były 2 typu: AU Optronics bodajże i Samsunga ...

Nie sprawdzałem, jak to zrobić ?

Plus z linku ktory dales wyszlo, ze Samsung ma problemy z podswietlaniem paneli. Dlatego wole Sony, ktory robi to znacznie lepiej, i dzieki temu uzyskuje np. lepszy kontrast. Panasonic podobnie.

ja nie polecam tego tv, nie mam, nie znam, nie widziałem (poza sklepem - ale to się nie liczy ;-)

Ale w wątku do którego zalinkowałem wyraźnie piszą użytkownicy o różnych producentach matryc (i to nie tylko w różnych rozmiarach tv). Co ciekawe ponoć model na matrycy AUO ma wyższy kontrast ale odczuwalnie gorszą jednolitość podświetlenia ... choć to pewnie zależy od konkretnego egzemplarza - co z kolei najlepiej o producencie nie świadczy ;-)

To ciekawe bo egzemplarz H6400 jaki kupiłem niedawno ma niemal perfekcyjne podświetlenie, można czarną planszę włączyć i trzeba wytężyć wzrok na te drobne nierówności aby je wychwycić. O normalnym oglądaniu nie wspominam, bo tego się wtedy nie wychwyci w żaden sposób. Żeby nie było, jestem na to wyczulony, mam w domu Panasonica ST60, który ma idealnie równe podświetlenie (wiadomo - plazma) i świetną czerń na poziomie 0,007cd/m2. Dla mnie ten Samsung ma równie dobrą i jednolitą czerń przy niskim podświetleniu matrycy, jak ktoś nie lubi jaskrawego obrazu (ale też nie bardzo ciemnego) i zjedzie sobie na ok 20% z podświetleniem (suwak na pozycji podświetlenia 3 lub 4 w 20 stopniowej skali, o ile dobrze pamiętam, kontrast na ok 90%). Nie wyobrażam sobie, aby Sony czy Panasonic miał jeszcze lepszą czerń i jednolitość. No chyba że ma wygaszanie strefowe, to czerń może być w niektórych scenach lepsza.

Nie sprawdzałem, jak to zrobić ?

Trzeba wejść w menu serwisowe i sprawdzić oznaczenie (bez zmieniania czegokolwiek)

Procedura opisana w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektórzy rozpoznają też na podstawie oględzin (pod lupą) matrycy......nie pamiętam jednak jak rozpoznać różnice i w którym temacie na cytowanym tu wielokrotnie forum to czytałem. ;(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.