Skocz do zawartości
IGNORED

dobór wzmacniacza do kolumn Dali Opticon

grzesiupono

Rekomendowane odpowiedzi

grzesiupono chyba cos do tej pory siedzi na kanapie na odsluchach. Jakis lepszy salon audio musi byc skoro od wtorku do dzisiaj obsluga go stamtad nie przegonila ;) slowem - jak wrazenia?

Dali robi dobre kolumny, nawet te najtańsze. Wiele osób na tym forum wybrało np dali sensor. Posłuchaj tych opticon tak będzie najlepiej

Dali mają specyficzną górę i bas, które mogą się podobać i jednocześnie pozbawiony treści środek. Trzeba po prostu posłuchać. Jeśli się spodobają brać. Dla mnie kupowanie Dali bez odsłuchania alternatywnych rozwiązań nie jest decyzją roztropną.

Posłuchaj sprzętu o naturalnym brzmieniu to będziesz miał porównanie. Z perspektywy czasu widzę, ze odsłuch naprawdę dobrego systemu aby wyrobić sobie punkt odniesienia, jest obowiązkowy.

Co masz na myśli ?

Niestety ciężko o odsłuchy wybranych wzmacniaczy z wybranymi kolumnami w jednym miejscu, salony zazwyczaj specjalizują się w konkretnych markach.

Co masz na myśli ?

Niestety ciężko o odsłuchy wybranych wzmacniaczy z wybranymi kolumnami w jednym miejscu, salony zazwyczaj specjalizują się w konkretnych markach.

Pytasz, czy dali ma mocno podbite skraju pasma. Abyś sam się rzetelnie dowiedział , czy mocno, potrzebujesz punkt odniesienia. Takim punktem odniesienia najlepiej jak jest porządny naturalnie brzmiący system. Mając punkt odniesienia na sprzęcie, którego brzmienie się na podoba , przy składaniu swojego ssytemu, jesteśmy w stanie określić , co nam w brzmieniu poszczególnych klocków pasuje, a co nie.

Witam , wszystkich trochę mnie nie było ;) ale już jestem po odsłuchaniu Dali opticon 6 z marantz pm8005 i jeszcze z jakimś demonem ... To tak zacznijmy od tego ze z demonem była tragedia ... Odniosłem wrażenie ze dźwięk jest dość mocno zamulony ... Nie podobało mi się a co do połączenia z marantzem było naprawdę całkiem fajnie wszystkie pasma były w miarę zrównoważone choć góra jak i dół trochę dawały mocniej o sobie znać ale w dobrym tego słowa znaczeniu ... Ale nie chce na tym kończyć tak wiec zmienię salon i posłucham czegoś innego słyszałem ze Kiplish RP 280f grają całkiem fajnie , dźwięk trochę efekciarski ale pasma fajnie brzmią i co najważniejsze kolumny bd grać w dużym salone wiec musza sobie poradzić ...

a nie przypomnisz sobie z jakim Denonem? Może niski model i nie ma się co dziwić.

Możliwe ze z niskim ale niestety modelu nie pamietam :/ ale z marantzem fajnie to grało

Witam dziś byłem na dalszych poszukiwaniach i słuchałem Kiplish rp280 f i naprawdę dobrze to grało ... Akurat było to podpięte do ca cxa 80 i tutaj pytanie do was umówiłem się na kolejny odsłuch i jaka polecacie elektronikę do tych kolumn ... Z ca grało fajnie ale czy coś jeszcze do nich ? Podpiąć ? Żeby porównać

Witaj,

Właśnie wbrew wszelkim opiniom o kolumnach Klipsch, Dali ze wzglęgowcami potrafią zagrać ostrzej górą. Niestety kolumny Dali trzeba bardzo umiejętnie dobierać od elektroniki.

Z RP280 miałeś zapewne większy bas i co ciekawe średnice :) Dobrany do tego dobrze wzmacniacz np. Lampowy powoduje idealne połączenie. Klipsch nie wymaga dużo od wzmacniacza. Więc prosta lampa już zapewni dobry dźwięk.

Jesli jednak byłbyś bliższy Opticonom to omijał bym Denony. Dopiero od modelu 1520 potrafią kontrolować bas. Możliwe żę słuchałeś 720ki. Marantz, NAD oraz Musical Fidelity są dobrymi wyborami.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dziękuję nie długo jadę na kolejne odsłuchy zestawie opticony z pm8005 i kplische też zobaczymy jak bd ... wiem wiem ze kplische to trochę inna szkoła grania ale intrygujące są te kolumny

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.