Skocz do zawartości
IGNORED

dobór wzmacniacza do kolumn Dali Opticon

grzesiupono

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich forumowiczów :) Chciałbym was poprosić o radę ... wraz z rodzinką chcemy zakupić zestaw stereo do salonu ok.30m2 budzet na wszystko to ok 15-16 tys plus minus :) i mówimy tylko o nowym sprzęcie spodobały nam się całkiem nowe kolumny Dali Opticon 6 jestesmy juz umówieni na odsłuch w jednym z Poznańskich salonów, i tutaj rodzi się pytanie czym te kolumny napędzić :) a własnie prawie bym zapomniał muzyka której słuchamy to raczej prawie wszystkie klimaty od jazzu po klasyki popu ... może oprócz klubowych łupanin :)

Witam, wszystkich forumowiczów :) Chciałbym was poprosić o radę ... wraz z rodzinką chcemy zakupić zestaw stereo do salonu ok.30m2 budzet na wszystko to ok 15-16 tys plus minus :) i mówimy tylko o nowym sprzęcie spodobały nam się całkiem nowe kolumny Dali Opticon 6 jestesmy juz umówieni na odsłuch w jednym z Poznańskich salonów, i tutaj rodzi się pytanie czym te kolumny napędzić :) a własnie prawie bym zapomniał muzyka której słuchamy to raczej prawie wszystkie klimaty od jazzu po klasyki popu ... może oprócz klubowych łupanin :)

Zależy Wam na uzyskaniu jak najlepszej jakości dźwięku w danym budżecie, czy bardziej macie na celu zakup tych kolumn i dobranie do nich wzmacniacza?

Koniecznie posluchaj paru innych kolumn, koniecznie! Mysle, ze domyslasz sie czemu to napisalem... Sporo pieniedzy masz przeznaczone, wiec nie spiesz sie, postaraj sie posluchac roznych zestawien systemow audio najlepiej w kilku salonach audio!

-Salva Mea-

Dali jest marką z rozdmuchanym marketingiem. Coś jak Tyskie, czy Lech wśród piw. Są inne marki ( małe maufaktury), które mają więcej do zaoferowania w danym budżecie niż Dali. Tak jak piwa, z mniejszych, mniej znanych browarów są lepsze.

Moim zdaniem Dali to efekciarskie granie, nienaturalne. A właśnie naturalność sprawia, że brzmienie jest wciągające, niemęczące, subtelne. O to w całym audio chodzi. W tym budżecie celowałbym w polskie kolumny i polski wzmacniacz Baltlab Epoca 3.

Z polskich kolumn Wigg Art Enzo, Audio Academy Hyperion IV, coś od Studio 16hz co się zmieści w budżecie.

Co do źródła to nie wypowiem się, gdyż nie testowałem odtwarzaczy CD.

Co do odsłuchów, do Audio Academy, Wigg Art i Baltlaba możesz odsłuchać w Bydgoszczy,

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ma pan rację co do piw ;) na pewno jeszcze dość mocno zbadam rynek audio żeby dobrze wydać takie pieniądze. ..

Dali robi dobre kolumny, nawet te najtańsze. Wiele osób na tym forum wybrało np dali sensor. Posłuchaj tych opticon tak będzie najlepiej

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

U mnie Opticony 6 graja z CA 851A i jest pieknie.

Dali sa robione do tego w Danii, ręcznie a nie w Chinach. Przetworniki też maja oryginalne. To duże plusy w świecie gdzie wszyscy produkują w Chinach.

Witaj,

Dali Opticon to zestaw, który gra raczej skrajami pasma, szczegółowo, analitycznie. Musimy poszukać wzmacniacz, który zaoferuje brzmienie raczej lekko ocieplone, przede wszystkim dobrze wypełnione w środku pasma, dociążone. Dobrze sprawdzą się hybrydy lampowe Vincent - spójrz na SV-227 (http://q21.pl/vincent-sv-227.html) lub model wyższy SV-237 (http://q21.pl/vincent-sv-237.html). Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie także wzmacniacz Musical Fidelity M5si (http://q21.pl/musical-fidelity-m5si.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W salonie mamy dziesiątki modeli kolumn i wzmacniaczy w podobnym budżecie, wszystko można komfortowo odsłuchać, porównać i wybrać najbardziej optymalne rozwiązanie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak, wiele osób wybrało Dali Zensor ale mało kto z tych osób, z którymi mam kontakt ma jeszcze te kolumny. Ja swoje Dali trzymałem pół roku. Drugi raz będąć bogatszym o doświadczenie Dali bym nie kupił.

Raz tylko raz kupiłem nowe kolumny w salonie. Byłem Jeleniem. Zastanow się czy nie kupic sprzętu z drugiej reki tym bardziej za te pieniądze. Jestem pewien ze Dali Grand graja lepiej a wydasz ok 6-7 tys. tys. policz ile zostanie Ci na wzmak. Powyzszy wpis i rada nie aktualna jeśli siedzisz na kupie pieniędzy i kasa leje się strumieniem.

.

Tak, wiele osób wybrało Dali Zensor ale mało kto z tych osób, z którymi mam kontakt ma jeszcze te kolumny. Ja swoje Dali trzymałem pół roku. Drugi raz będąć bogatszym o doświadczenie Dali bym nie kupił.

niech zgadne - chętniej kupiłbyś Tannoye :) W zależności od budżetu od V4 do Precision :)

Powiem tak ;) do sprzętu z drugiej ręki nie jestem przekonany może głupio robie ale tak po prostu uważam ;) tak więc do q21 mam ok 200km w sumie szykuje się nie długo kierunek WWa wiec wpadnę i mam nadzieje ze coś wybiorę ;) w sumie napalanie się na konkretne kolumny bez odsłuchu to głupota wiec tylko to mi pozostaje ;) a tak pobocznie co myślicie o Focalach aria 926 ? Ponoć naprawdę dobre kolumny o dość zruwnowazonym dźwięku ... jakieś objekcje?

niech zgadne - chętniej kupiłbyś Tannoye :) W zależności od budżetu od V4 do Precision :)

Napisałem wyżej na jakie marki/manufaktury najlepiej moim zdaniem w tym budżecie zwrócić uwagę.

Nie wiem co masz na myśli z Tannoyami i jaki to ma związek z tematem...

Dali Grand graja lepiej a wydasz ok 6-7 tys.

Ja bym z tymi Dali Grand bardzo był ostrożny w polecaniu, te kolumny mi osobiście się BARDZO nie podobały. Beznadziejny bas z typowym nalotem BR, średnica jakaś taka rozmemłana i góra bez polotu. Żeby było jasne słuchałem ich w towarzystwie sprzętu który znam a nawet posiadam.

Powiem tak ;) do sprzętu z drugiej ręki nie jestem przekonany może głupio robie ale tak po prostu uważam

Jeszcze będziesz szukał zabawek z SH :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

spodobały Ci się Dali - kup je! To Twoja decyzja i Tobie się podobają i nikomu nic do tego, co się Tobie podoba. a jeśli chodzi o wzmaka do nich? - proponuję lampę na el34. a źródło znów takie jak kolumny- analityczne i dokładne. i powinno być git.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Powiem tak ;) do sprzętu z drugiej ręki nie jestem przekonany może głupio robie ale tak po prostu uważam ;)

Patrząc na you tube jak niektórzy katuja kolumny wokalem kupić nowe kolumny. To głupie nie jest

Dali sa robione do tego w Danii, ręcznie a nie w Chinach. Przetworniki też maja oryginalne. To duże plusy w świecie gdzie wszyscy produkują w Chinach.

Zgoda ale tylko wysokie modele, pozostałe z tyłu mają napis ,,Designed In Denmark" co oznacza w praktyce produkcję wykonaną przez chińskie rączki.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Zgoda ale tylko wysokie modele, pozostałe z tyłu mają napis ,,Designed In Denmark" co oznacza w praktyce produkcję wykonaną przez chińskie rączki.

Dali ikon są składane ręcznie w Danii a nie jest to najwyższy model.

Nie będę się spierał co do Ikonów ale Dali Zensor które kiedyś miałem były składane w chinowni a sprzedawca w sklepie oczywiście twierdził, że nadal wszystko składają w Danii co jest bujdą na resorach.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

tannoye są regularnie chińskie dzięki czemu przy tej samej klasie sporo niższa cena. Coś za coś. A nie widać po nich jakiejś tandety, kontrola musi być :)

Dobrze doradzają koledzy wyzej Opticonów i Ikonow musisz koniecznie przesłuchać przed zakupem. Bo nie wszystkim leżą. Poświęć na odsłuch dłuższą chwilę. Gdyż warto być pewnym zakupu w tych piniądzach.

Moimi faworytami w tym budzecie są:

Dynaudio Focus 260

Tannoy Precision 6.2

Sonus Faber Venere 2.5

Doszło by pewnie do tego kilka mniejszych manufaktur jak Audiosolutions, Studio 16 Hz itp.

Łatwiej było by gdybyś odsłuchał czego kolwiek, i powrócił do nas z opiniami wówczas bedzie nam łatwiej ukierunkować Twój wybór.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jutro jadę na odsłuchy Dali Opticonów 6 ... zobaczymy jakie wywrą na mnie wrażenie :) na pewno na nich nie poprzestanę bo chciałbym wydać odpowiednio taką kwotę :)

Opticony fajnie grają z PM-14 Marantza, na audio show grało to bardzo miło. Sonusa odradzam kompletnie. Venery to tragedia. Zobacz sobie coś od Harpii, ja mam i chwalę. Świetny kontakt, fachowa pomoc z dobraniem, etc. Ewentualnie ESA. To z polskich marek. Tannoye potrafią zaskoczyć, albo sięgnąć po R Kef-a :)

Opticony fajnie grają z PM-14 Marantza, na audio show grało to bardzo miło. Sonusa odradzam kompletnie. Venery to tragedia. Zobacz sobie coś od Harpii, ja mam i chwalę. Świetny kontakt, fachowa pomoc z dobraniem, etc. Ewentualnie ESA. To z polskich marek. Tannoye potrafią zaskoczyć, albo sięgnąć po R Kef-a :)

W niedługim czasie będę się wybierał na odsłuchy Marantza PM8005 właśnie z Venerami 2.5, dla porównania dorzucam Opticon 6, Opticon 8 i Rubicon 6.

Bardzo mi się podoba szkoła grania Dali, jestem ciekaw porównań, Opticony 6 aż tak bardzo grają skrajami pasma ?

W niedługim czasie będę się wybierał na odsłuchy Marantza PM8005 właśnie z Venerami 2.5, dla porównania dorzucam Opticon 6, Opticon 8 i Rubicon 6.

Bardzo mi się podoba szkoła grania Dali, jestem ciekaw porównań, Opticony 6 aż tak bardzo grają skrajami pasma ?

Posłuchaj sprzętu o naturalnym brzmieniu to będziesz miał porównanie. Z perspektywy czasu widzę, ze odsłuch naprawdę dobrego systemu aby wyrobić sobie punkt odniesienia, jest obowiązkowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.