Skocz do zawartości
IGNORED

NAS – QNAP a może SYNOLOGY

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

QNAP a może SYNOLOGY?

Który z powyższych lepiej sprawdzi się w systemie stereo dla odtwarzania muzyki.

Co przemawia za jednym lub drugim oraz co ew. na minus

NAS – QNAP TS-419P II - czy jest sens np. w taki inwestować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z NAS teraz nawet filmy strumieniować będzie można

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stoję również przed zakupem nasa. Mam na celowniku Synology DS216+, choć Qnap TS-251+ w tej cenie ma zdecydowanie ciekawsze parametry (procesor, ram, ilość wej./wyjść). Ja planuję podpiąć daca do nas'a i sterować za pomocą kompa/smartfona. Ciekawi mnie która aplikacja jest lepsza: Qnap Music Station czy Synology Audio Station.

Także Krzysztofie będę śledził Twój temat - liczę, że ktoś pomoże w wyborze :)

Bajzel

Gość aqs

(Konto usunięte)

mam Synology DS115j jest to jeden z tańszych serwerów, jako transport audio sprawdza się bardzo dobrze, ponoć przy wybraniu opcji "włącz wyjście wysokiej jakości" wypuszcza sygnał bit percect po USB, nie wiem czy Qnap też wypuszcza taki sygnał. Połączony mam z SM6 po USB Audio i po Lan po USB gra lepiej, pliki Flac czyta bezproblemowo i szybko, problem pojawia się przy plikach Ape z arkuszem Cue nie widzi osobno utworów tylko jako jeden plik. Na plus to możliwość zainstalowania bubbleupnp server dzięki czemu można uruchomić serwis Tidal

Gość

(Konto usunięte)

Też mam Synology tylko wyższy model 1512+ z DX513. Moje Synology używam wraz z Oppo105D po SMB, steruje XperiąZ3 Dualsim.

Wszystko działa jak należy, oczywiście ustawienia o których pisze kolega wcześniej sprawdzone i potwierdzam je. Zresztą i tak nie korzystam

z DLNA, mam wrażenie że jest gorzej niż po SMB.

A z jakim odtwarzaczem strumieniowym chcesz połączyć serwer? Jeśli z czymś od Linna, to lepiej weź Qnap, bo na ten serwer mają dedykowaną aplikacje Kazoo Server. A tak to bez różnicy. ja mam Synology z zainstalowanym MinimServer i jest ok.

A z jakim odtwarzaczem strumieniowym chcesz połączyć serwer? Jeśli z czymś od Linna, to lepiej weź Qnap, bo na ten serwer mają dedykowaną aplikacje Kazoo Server. A tak to bez różnicy. ja mam Synology z zainstalowanym MinimServer i jest ok.

Na tę chwilę mam Naim ND5 XS ale trochę ten koszty i nie wiem czy nie przejdę na coś tańszego typu Cambridge CXN,

super, że się pojawił wątek, bo sam muszę NAS wymienić. gram z WD my cloud też do ND5 XS :) głównie FLAC i WAV kablem ethernet (UPnP), ale nie mam kopii zapasowej - stąd potrzeba. steruję z aplikacji Naim na androidzie. ciekawe, czy poczuję różnicę w czymkolwiek, jak zmienię WD...?

Cambridge CXN

Kiedyś byłem wielkim "orędownikiem" Stream Magic 6 v1. Pozbyłem się urządzenia gdyż nie byłem w stanie obsługiwać go za pomocą iPada i serwera Synology. Niby z systemem Android nie ma takich problemów, ze względu na większy wybór aplikacji alternatywnych do sterowania. Na iPadzie to była tragedia.

Inna sprawa to oprogramowanie do odtwarzania multimediów. W przypadku Synology jest to serwer multimediów i niestety, ale ma ograniczone możliwości. W przypadku SM6 miałem tylko podział na artysta, album, wszystkie foldery itd. De facto szukanie ograniczało się do przeglądania drzewa folderów. Okładka była pokazywana dopiero jak puszczało się dany album (z tego co pamietam). Kwestia wyszukiwania oraz cały interface aplikacji do sterowania urządzeniem rewelacyjnie był zrobiony w Simple Audio Roomplayer+, który miałem po SM6. Niestety co dobre za chwilę jest zamykane i ten projekt został zamknięty przez właściciela czyli Corsaira. Dlatego teraz zrażony do takich urządzeń, wywaliłem kasę i kupiłem Linn'a Majik. jak w końcu do mnie dotrze, to opiszę jak działa aplikacja Kazoo z Synology.

Aby wyeliminować firmowe oprogramowanie na Synology, zainstalowałem MinimServer, który ponoć rewelacyjnie działa z Kazoo. Zobaczymy:)

To skad Ty go sprowadzasz, ze tak dlugo do Ciebie dociera?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To skad Ty go sprowadzasz, ze tak dlugo do Ciebie dociera?

Ze Szkocji:) Polski dystrybutor nigdy nie posiada sprzętu Linn'a na stanie. Sprzęt jest zamawiany i składany w Szkocji i dopiero przesyłany do dane dystrybutora. Ja zamówiłem akurat w związku z promocją i dlatego mieli więcej zamówień, stąd pierwsze opóźnienie, aczkolwiek jak wiem, że mogę się nie wyrobić to powinienem zatrudnić więcej ludzi. A drugie opóźnienie, dystrybutor ma mój odtwarzacz od 2 tygodni, leży po stronie niestety salonu. Mam nadzieję, że w tym tygodniu w końcu do mnie przyjadą. Na usprawiedliwienie mogę dodać, że mają też przywieźć gramofon LP12, a osoba która go ma ustawić jest chwilowo niedysponowana. No i tak czekam...

• 1 miesiąc później...

Doczekałeś się ?

:-)

Doczekałem się:) Samo urządzenie jest świetne, nie będę się rozpisywał o walorach dźwiękowych, natomiast napisze jak to jest z połączeniem Linn i Synology. Otóż bardzo dobrze. Po zainstalowaniu Minimserver, Kazoo posiada dwie najważniejsze możliwości, czyli wyszukiwanie po wpisie oraz przeglądanie folderów. Nie wyświetla mi jedynie paru okładek, ale wystarczy plik zaszyć w pliku foobarem i już działa. odświeżanie biblioteki z poziomu komputera, trwa to około 1 min. jakby co, to pytajcie. ogólnie jest dobrze. natomiast nie instalowałem jeszcze DSM 6, ponoć wszystko działa, ale na razie wole mnie ryzykować:)

natomiast nie instalowałem jeszcze DSM 6, ponoć wszystko działa, ale na razie wole mnie ryzykować:)

Co prawda posiadam DS115 (bez j) i gram bezpośrednio do DCD-1520ae wykorzystując Audio Station Synology.

Zarówno w tym wydaniu DSM jak i poprzednim (5.2) wszystko gra. Streamuje zarówno po USB (A-B) jak i ethernet.

Na forum Qnap'a ktoś miał problem z indeksacją plików video w najnowszym DSM, ale o problemach z audio nie słyszałem.

W przypadku Synology jest to serwer multimediów i niestety, ale ma ograniczone możliwości. W przypadku SM6 miałem tylko podział na artysta, album, wszystkie foldery itd. De facto szukanie ograniczało się do przeglądania drzewa folderów. Okładka była pokazywana dopiero jak puszczało się dany album (z tego co pamietam).

Powyższym podział niestety pozostał, ale okładki albumów pokazywane są już z poziomu całej biblioteki, niezależnie od zastosowanego filtra.

W czwartek kupiłem Synology DS216j + 2x3TB. Wszystko działa świetnie. Jedynie do aplikacji NADa ścieżkę musiałem wpisać ręcznie. Bez problemu połączył się ze wszystkimi urządzeniami w domu. Działa szybko.

W czwartek kupiłem Synology DS216j + 2x3TB. Wszystko działa świetnie. Jedynie do aplikacji NADa ścieżkę musiałem wpisać ręcznie. Bez problemu połączył się ze wszystkimi urządzeniami w domu. Działa szybko.

Kiedy już się oswoisz, to odpal na synology bubbleupnp i będzie jeszcze lepiej.

Zen (tapatalk)

A moze to router a nie serwer?

mam 214 Play. Czasami zrywa i gubi połączenie, co mnie wkurza, ale tak, to jest ok. Jakość muzyki satysfakcjonująca.

A moze to router a nie serwer?

Dokładnie - kiedyś miałem sporo "przycinek" i po wymianie routera wszystko zniknęło

Ale przyczyną może też być słabe (niestabilne?) buforowanie

Ale do takiego grania trzeba korzystać z aplikacji Audio Station. A ona nie ma trybu gapless.

Chyba, że jest jakiś inny sposób grania po USB z gapless?

Mam dużo płyt, które wymagają ciągłego odtwarzania.

czyli Synology mogę streamowac muzę po skrętce np. transportu CD czy dac'a bez utraty jakości w stosunku np. do usb?

Moze głupie pytanie ale ktory jest optymalny do zastosowań domowych audio i filmy po sieci domowej? 216 czy 216j czy inny?

Moze głupie pytanie ale ktory jest optymalny do zastosowań domowych audio i filmy po sieci domowej? 216 czy 216j czy inny?

Do zastosowań domowych wystarczy jednodyskowy DS115j.

Nie orientujecie się czy któryś z poniższych (ew. inny model Qnap) wypluwa z siebie bit perfect?

TS-451S

TS-251+

HS-251+

Zakładam że jak zwykle, czyli niestety a w takim przypadku dalej pozostaje mi pozostać na starym TS-209 Pro II.

• 4 tygodnie później...

a takie laickie pytanie - dlaczego piszecie, że w zależności od rodzaju podłączenia do strumieniowca raz gra lepiej, raz gra gorzej? Czy plik cyfrowy to nie plik cyfrowy? Jak to jest?

Gość aqs

(Konto usunięte)

dlaczego piszecie, że w zależności od rodzaju podłączenia do strumieniowca raz gra lepiej, raz gra gorzej?

bo w zależności jaki DAC, jeden gra lepiej po USB audio inny po Coaxial a jeszcze inny po sieci Lan

ale jak to możliwe? W sekcji cyfrowej to jeden i ten sam plik i tu kwestia oczywiście jakiej klasy DAC, który to przerobi na sygnał analogowy i to w tej części toru bebechy mają znaczenie. Mylę się?

Jakie znaczenie ma, czy ten sam plik wleci po USB czy po innym wejściu?

Przetwornik to jedno, ale jego implementacja to drugie.

Kiedyś miałem odtwarzacz strumieniowy Atoll ST200 i po LAN grał znakomicie, ale po USB to już była rewelacja.

Teraz mam NAIMa i jest odwrotnie..

Czy plik cyfrowy to nie plik cyfrowy? Jak to jest?

To podobnie jak z dobrym (naprawdę dobrym) transportem CD vs zwykłe - albo nawet wypasione - DVD/BD.

Dedykowany transport będzie lepszy.

Oczywiście - dochodzi tu też kwestia napędu, ale idę tropem twojej wypowiedzi, że "to tylko pliki cyfrowe"

mrb ale nie wyjaśniłeś w końcu, dlaczego jest tu lepiej a tam gorzej ;)

każdy plik cyfrowy, w tym audio (format nie ma znaczenia) ma określoną ilość bitów. Jest zamknięty i nie zmienia się w zależności przez co "przelatuje". Pytanie do Was - jak to fizycznie możliwe, że przez USB gra lepiej a przez LAN gra rewelacyjnie"? Czyż nie sekcja analogowa i może zasilania ma tu faktyczne znaczenie w odtwarzaczu strumieniowym?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.