Skocz do zawartości
IGNORED

Anthem 510 Vs 710

max720

Rekomendowane odpowiedzi

<br />15 Hz (-6 dB) i 850 W mocy<br />

czy te parametry sa naprawde potrzebne aby obejrzec film wg zalecanych 85db?

zakladajac srednio przygotowane akustycznie pomieszczenie lub wrecz slabo (zreszta nawet w dobrze przygotowanym sa problemy), ile cisnienia wpompujesz w zamkniete pomieszczenie zanim odezwa sie pierwsze mody pomieszczenia,a tzw. niski bas trzesacy nogawkami zamieni sie w rozlana bule???

Przez rure o danej srednicy mozesz przepomopowac tylko konkretna ilosc wody w jednostce czasu:)))

Gość

(Konto usunięte)
czy te parametry są naprawdę potrzebne aby obejrzeć film wg zalecanych 85db?

Moc się przyda, pod warunkiem, że sam głośnik będzie w stanie wyprodukować wymagane SPL. LFE generuje +10dB względem kanałów LCR, co oznacza 95dB SPL oczekiwanego ciśnienia na starcie. A przydałby się jeszcze jakiś zapas dynamiczny. Z resztą, w "zwykłym" kinie domowym większość widzów i tak nie przekracza 80dB, ponieważ jest zbyt głośno.

A , taka "krowa" Klipsch SW 115 bez autokalibracji może sprawiać problem w 25m2 ?

Mimo, że parametry ma imponujące, to należny sobie jasno i wyraźnie powiedzieć, że jeden sub będzie zawsze sprawiał problemy. Niektóre źródła wskazują na 40dB (!) różnice w SPL, w pomieszczeniu z jednym subem, ustawionym w niekorzystnym miejscu, np. w narożniku. Niestety, nawet najlepsza kalibracja nie poradzi sobie z takimi problemami. Zamiast basu będzie, jak to nazwał will, "rozlana buła". Ten temat był wielokrotnie dyskutowany w tematach o subach.

Moc się przyda, pod warunkiem, że sam głośnik będzie w stanie wyprodukować wymagane SPL. LFE generuje +10dB względem kanałów LCR, co oznacza 95dB SPL oczekiwanego ciśnienia na starcie. A przydałby się jeszcze jakiś zapas dynamiczny. Z resztą, w "zwykłym" kinie domowym większość widzów i tak nie przekracza 80dB, ponieważ jest zbyt głośno.

mysle ze w 'zwyklym' kinie domowym za głośno jest przez dziury w paśmie i nadmierne podbijanie niesłyszanej częstotliwości...stad tez częsta tendencja do podkręcania sub'a głośniej i jeszcze głośniej bo wtedy 'lepiej daje' bas. Nasz zmysł słuchu odbiera to jako 'pelne' pasmo i to powoduje słynnego banana na twarzy.

Kalibracja załatwi sprawę jeżeli akustyka pomieszczenia i kolumny sa w harmonii, natomiast niewiele zdziała jeżeli sa duze podbicia i dziury- nie jest w stanie wbudowanym algorytmem skorygować wszystkim bolączek w zakresie poniżej 200hz.

Dwa suby na pewno znacznie lepiej niz jeden w rogu....

Z dwoma subami w zwykłym, dziennym pokoju są dwa poblemy - po pierwsze koszt, po drugie najważniejsze, ograniczone miejsce.

Wstawić dwa 12", czy 15" suby to już naprawdę trzeba mieć pokój.

Właśnie zmierzyłem SW 115 i jego wymiary podwalają :) Nie pasuje nigdzie :(

66 cm głębokości !

Czy wciskając go miedzy szafkę RTV , a RF 62II ( bardzo blisko ) ma to prawo grać ?

Właśnie zmierzyłem SW 115 i jego wymiary podwalają :) Nie pasuje nigdzie :(

66 cm głębokości !

No właśnie, warto o tym pamiętać :)

Sprawdź czy są to wymiary uwzględniające wystające z tyłu zaciski i kabel zasilający.

U mnie sub może stać najbliżej 6cm od tylnej ściany własnie ze względu na wystające kable, zasilanie i LFE.

Trudno powiedzieć jak w tym miejscu będzie grać. Duży problem może się zrobić jak mamy tylko jedno miejsce i akurat tam źle gra.

Wjechał RZ 900 ! Jest moc :) Nie mogę jeszcze z niego wszystko wycisnąć , bo nie mam jak zrobić kalibracji bez centralnego :( Będzie za tydzień :(

Ale już teraz jestem zachwycony !

Oj , będzie się działo :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.