Skocz do zawartości
IGNORED

GainClone w pięciu aktach

andzejus

Rekomendowane odpowiedzi

Wierny forumowym rozwiązaniom DIY przybliżam historię w kilku aktach i pytam o radę. Wszystkie akty oceniam jako zadowalające ze sporą ilością magii płynącej z kultowych konstrukcji.

AKT 1

GC + pasywka + AE Neo1 = nieskrempowany, pełen powietrza dźwięk o średnicy gdzieś w tle.

AKT 2

GC + preamp oparty na AVT2729 + AE Neo1 = Zbliżam się do sceny. Mniej powietrza, wokal bliżej słuchacza, bardzo relaksujący przekaz.

AKT 3 - obecny

GC + preamp oparty na AVT2729 + klony Totem Mite = Siedzę trzy rzędy bliżej, prawie chwytam wokalistę za kostki. Nie ma relaksu, jest pełne zaangażowanie. Słucham pochłonięty, mimo że dzwinie mniej wypełnienia to środek pasma mnie zjada, zachwyca. Jestem zmęczony.

Rozpoczyna się AKT 4

Wspominam czasy z AKTu 1, kiedy nie było na scenie preampu AVT2729. Ten cofnięty środek mógłby z klonami Totem Mite być ideałem. Sięgnę, sprawdzę... jak się uda to zdam raport.

Jednak jest jeszcze jeden bohater, który od 5 lat w utajeniu czeka na swoją rolę. To płytki do preampu nr 3 audiotonu by pkrecz. Nie ma komu, nie ma jak, a może omija mnie coś wspaniałego. ;)

Nie mogę zrobić ankiety, ale jestem ciekaw czy GC + pasywka czy jednak GC + nr3. Wątek był często i gęsto poruszany, ale w odmętach ciężko cokolwiek znaleźć.

Szczegóły w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/125722-gainclone-w-pi%C4%99ciu-aktach/

A ja dodam od siebie.GC zagra z byle preampem lub buforem LEPIEJ niz jakakolwiek pasywka.U mnie od pieciu lat gra na zmiane pre nr. 3 na lampach 6N23P oraz pre na LM 4562 i do pasywki nie ma powrotu. Tez napedza klony totemow.Pozdrawiam

Faktycznie intencje mogły być niejasne. Interesuje mnie opinia forumowiczów, którzy mieli okazję porównać GC z pasywką, preampem nr 1 i nr 3 - pomijam tutaj różnice w konfigurach samego GC.

Mogę już dodać moją opinię dotyczącą GC z pasywką w połączeniu z klonami Totem Mite - jest gorzej niż z preampem nr 1. Faktycznie jest więcej powietrza i zdawać by się mogło swobody w graniu. Jednak do Totem Mite to nie pasuje, średnica stała się bardziej sucha, góra ostrzejsza. Myślałem, że uwypuklone na średnicy Totemy świetnie się sprawdzą w takiej konfiguracji - pomyliłem się.

Zupełnie inaczej przy AE Neo 1 - te lepiej spisują się z GC + pasywką, góra i dół pasma są lepiej podkreślone, przekaz ma lepszą przestrzeń, środek pasma ciut gorszy, ale kolumny nie podkreślają tych defektów.

W takim razie zagadką jest dla mnie preamp z audiotonu nr 3 - czy ktoś pokusi się na opis różnic względem nr 1?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.