Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

widze ze mam do czynienia z dobrze zorientowanymi osobami w tym temacie wiec zapytam jeszcze...

tzn zaczołem odmulać amplituner pionieera dość wiekowy i doszedłem do korektora i chciałem zastąpić elektrolity innymi i wygrzebałem takie, jak niżej na foto a skoro mam takie to niewidze sensu kupowac nowych

tylko pytanie czy te są lepsze od polskich miflexów ?

szukałem po necie ale nieznalazłem nigdzie takich kondensatorów wiec mam pytanie co to za kondensatory ?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24641-100007549 1251135556_thumb.jpg

post-24641-100007550 1251135556_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są to kondensatory foliowe poliestrowe (MKT), raczej nie polipropylenowe. Producenta nie jestem w stanei zidentyfikować. Powinny być podobnej jakości co Miflex (nie wiem jakiego rodzaju je masz), czyli nienajgorsze.

Na pierwszym są wlaśnie kropki w różnej konfiguracji, na drugim zdjeciu jest na nich literka N "okrążona" a na trzeciej fotce GP lub CP

i własnie chodzi mi o producentów bo łatwiej było by wybrać.

ale tak czy siak, raczej kazdy z nich bedzie lepszy niż elektrolityczne elna re2 w korektorze.

dzieki za pomoc i pozdrawiam !

mahariasz, 25 Sie 2009, 01:48

>ale tak czy siak, raczej kazdy z nich bedzie lepszy niż elektrolityczne elna re2 w korektorze.

Wszystko fajnie, ale te elektrolity miały taką samą pojemność?

No właśnie, te na foto są to dość małe pojemności, a elektrolity mają zwykle od 0,47uF w zwyż, nie pamiętam czy kiedyś spotkałem już elektrolityczny np. 0,33uF czy 0,1uF.

W każdym razie elektrolity do 2.2uF możesz wymieniać na MKT bezpośrednio a większe bypassować foliowymi z zakresu np. 100-470nF (im większa poj. elektrolita tym większa poj. bypassu).

Do fotek wykozystalem przykładowe, a w układzie elektrolity siedziały o poj. od 0,22u w góre a poniżej - foliowe i też takie jak na fotce tzn. te z literką N wiec je zostawiłem.

A jeśli np elektrolit 10u w torze audio i do niego dozuce foliowy 100n to bedzie zauważalna róznca w dżwięku?

bo zanim od wejscia sygnał dotrze do końcówki to jest pomiedzy stopniami chyba 5 kondensatorów po drodze...

molibden

mam w szufladzie kilka różnych elektrolitów małej pojemności , pomarańczowe ELNA, od 0.1 uF do 0.68 uF

które świetnie wpływają na brzmienie. Używam z powodzeniem w odsprzęganiu zasilania np. Va DAC. To kondki z dawnych czasów, z wylutów.

BB84

nie wiem czego oczekujesz ale te kondy są naprawdę nieźle dają radę, trzeba tylko określić ich polaryzację względem własnych upodobań

Kondensator SCR MKP PA 4,7uF / 250VDC RoHS

Kondensator SCR MKP PPE 4,70uF / 630VDC RoHS

dostępne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kondensatorologów,

może ktoś pomoże mi bliżej określić ten kondensator:

Ukryta Zawartość

Identyczny znajduje się na wyjściu wzmacniacza (pojedyńcze zasilnie - trochę archaiczne) i ten z pewnością chciałbym wymienić na coś brzmiącego inaczej: jest niski bas, jest piękna średnica ale pomiędzy jakby dziura.

Tu pytanie: co na wyjściu wzmacniacza zachowałoby się lepiej/neutralniej ?

Szukać czegoś o niskim ESR czy raczej "for audio" ?

Pozdrawiam - Wojtek

Ukryta Zawartość

ktoś wie co to za kondy ? z góry dzięki. sa tez do w zięcia. w Szczecinie oddam za darmo mam ich sporo.

Ukryta Zawartość

post-18081-100006851 1251904867_thumb.jpg

post-18081-100006852 1251904867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam. ktoś się orientuje jak sie nazywaja te kondy? Jak sie one mają do jantzenów w hierarchii?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozsbi, 2 Wrz 2009, 17:21

Te brązowe kosteczki z napisem 51 pF to sa fajne kondensatory mikowe - stabilne . Kosztują około 1 PLN za sztukę . Może zamiast oddawac wymień je na coś .

...there is no spoon...

Gdzie mogę zakupić kondy Sanyo z serii SEPC? To nowa seria, która reklamowana jest przede wszystkim super małym ESR.

Czy ktoś porównywał styroflexy i teflony w roli bocznikowania olejaków?

• 3 tygodnie później...

Gdzie w/g Was w rankingu plasują się kondensatory PIO Sprague Vitamin Q ?

Może ktoś robił z nimi jako sprzęgającymi odsłuchy porównawcze i podzieli się wnioskami?

O chyba w tym temacie mogę uzyskać podpowiedź .Kondensatory wyjściowe do dac wszystko ma być dobre lub bardzo dobre są trafa Lundahl jest wtórnik na Mullardzie i temat kondy na wyjscie (olejowe mkv się nie sprawdziły) były Janttzeny są SCR co można wyżej (czyt. lepiej) czy pójście w np. mundorfa ma sens (myślę tu o min. supreme) przy wartości 4,7 uF jest to wydatek ale może ktoś eksperymentował ma doświadczenie jaki bedzie przeskok czy np Jantzen silver jest porównywalny.Lub inne propozycje oprócz takich na które trzeba rok polować :-)

saxofon- czy próbowałeś połączenia ruskiego olejaka ( 1,5uF; 2,2uF ) z ruskim teflonem ( 0,1uF ). Są osoby posiadające takie połączenie i sobie mocno chwalą. Niektórzy wolą te kondzie bardziej od Mundorfów.

saxofon - ja w moim Exposure 3010 zastosowałem po wielu próbach Mundorfy Supremy. Lądowały tam kolejno Elny Silmic, BG N i już kiedy myślałem że zostaną, ale kolego mi pożyczył do eksperymentów Hovlandy, które zdeklasowały BG. To mnie zdeterminowało do dalszych poszukiwań, które się zakończyły na Mundorfach Supremach. Kondensatory tej firmy mają jedną cechę, która zaważyła na wyborze. Są bardzo muzykalne i nawet niezbyt dobrze nagrane płyty jakoś tak nie kują w uszy. I daleki jestem tu od stwierdzenia, że ich brzmienie jest ocieplone lub ciemne. Szczegółów i smaczków słychać bardzo wiele, ale są podane w taki sposób że nie męczą. W kolumnach mam Silver/oil i są jeszcze lepsze, ale do CD już takich nie będę instalować.

Jentzena niestety nie znam, ale na Mundorfie się jeszcze nigdy nie zawiodłem.

Dzięki za podpowiedzi pio juz załatwione tylko czy trzeba go podeprzeć tym teflonem żeby był efekt tu koszt niwielki. Mundorf jest w planach

Całkiem niezłe i godne uwagi są też SCR KP-SN ( nie MKP, tylko właśnie KP-SN ).

Nie miałem okazji poznać Mundorfa Supreme, ciekaw jestem jak ma się właśnie do tego SCR.

Mam scr kp sn w zwrotce w torze wysokich i miałem w dac na wyjściu ale miałem 1uF a powinienem ok. 4uF jest to dobry kond ale też nie wiem jak wypada z Mundorfem czy róznica w cenie jest adekwatna do brzmienia (lub braku wpływu na brzmienie :-))

Jaka jest żywotność elektrolitów? Zrobiłem ostatnio porządki na strychu i mam sporo różnych zabytków w tym jakiś rosyjski w aluminiowej obudowie z nadrukowanym rokiem 1969.

Trafił mi się niedawno korektor unitry w którym jest kilka elektrolitów produkcji Elwy

o nietypowym jak dla mnie kolorze, kremowym no może kość słoniowa, onzakowane znakiem jakości 1.

Czy te kondensatory miały jakię parametry lepsze lub inne od standardowych zielonych czy niebieskich Elw.

• Pokaż nowe odpowiedzi