Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Rafa

Daj sobie siana i trwaj, Mundorfy się bardzo długo wygrzewają, czekaj, czekaj i czekaj.

Biały do Supreme ma się tak jak mały Fiat do Hondy Civic.

Ludzie jak wy tak szybko wymieniacie części w zwrotnicy, to nie dziwę się, że wam potem po tych "zmianach" zawsze nie gra :-).

To jest sport dla wytrwałych i cierpliwych, a jak kogoś świerzbią raczki, to niech sobie lepiej pogra w ping-ponga kieszonkowego, nim włoży łapki do zwrotnicy w celem wymiany nowych części na inne.

Czas + prąd = rezultat

Za mało czasu + prąd = błędny werdykt

Wszystko sie zgadza. Ale czy charakter/sygnatura może się jeszcze totalnie zmienić jak już grają ponad 70h? Wszyscy w sieci piszą że Mundorf, szczególnie Supreme ma ten akcent wysokich. I to słychać bardzo wyraźnie.

Słysze to co robi dobrego w stosunku do fabrycznego ale ilość góry mnie po prostu wkur... zamiast grać jak Tannoy grają w stylu trochę Dali a trochę Dynaudio - czego nie lubię.

A pamiętajmy że mam też kable w wersji Silver.

Ale spoko, nic się nie dzieje, to kondensatory na start, edukacyjne. Z góry zakładałem że i tak to może nie być moje brzmienie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Wszyscy w sieci piszą że Mundorf, szczególnie Supreme ma ten akcent wysokich..... ilość góry mnie po prostu wkur... zamiast grać jak Tannoy

Co to znaczy? Za dużo wysokich, czy za mało, czy inny charakter ich brzmienia?

Wysłane z tapciocha

Dla mnie ogólnie za głośno teraz grają wysokie. Za dużo ich w ogólnym balansie kolumny. Przytłaczają środek pasma.

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko sie zgadza. Ale czy charakter/sygnatura może się jeszcze totalnie zmienić jak już grają ponad 70h? Wszyscy w sieci piszą że Mundorf, szczególnie Supreme ma ten akcent wysokich. I to słychać bardzo wyraźnie.

Słysze to co robi dobrego w stosunku do fabrycznego ale ilość góry mnie po prostu wkur... zamiast grać jak Tannoy grają w stylu trochę Dali a trochę Dynaudio - czego nie lubię.

A pamiętajmy że mam też kable w wersji Silver.

Ale spoko, nic się nie dzieje, to kondensatory na start, edukacyjne. Z góry zakładałem że i tak to może nie być moje brzmienie.

Rafa, jeśli supreme Ci sieje górą to szukałbym problemu w reszcie sprzętu, bo co jak co, ale ten kond ma bardzo aksamitną, łagodną górę w stos. do innych bardziej agresywnych kondów. Sreberko w niczym nie powinno przeszkadzać chyba, że jest kiepskiej jakości.

Edytowane przez boomaga

O , a to ciekawe. Myślałem, że zmienił się charakter brzmienia na taki bardziej szlachetny, że wysokie tony dostały aksamitnego dźwięku.

Wysłane z tapciocha

O , a to ciekawe. Myślałem, że zmienił się charakter brzmienia na taki bardziej szlachetny, że wysokie tony dostały aksamitnego dźwięku.

Właśnie dokładnie tego szukam. Widać nie tędy dla mnie droga.

Rafa, jeśli supreme Ci sieje górą to szukałbym problemu w reszcie sprzętu, bo co jak co, ale ten kond ma bardzo aksamitną, łagodną górę w stos. do innych bardziej agresywnych kondów. Sreberko w niczym nie powinno przeszkadzać chyba, że jest kiepskiej jakości.

Zależy jaki charakter dźwięku się lubi. A tu wyraźnie zmienił się balans tonalny kolumny, na taki jakiego właśnie wybitnie nie lubię.

Reszta sprzętu nie ma żadnych podbić, jest dobrany celowo na umiarkowane granie górą.

Właśnie dokładnie tego szukam. Widać nie tędy dla mnie droga.

Zależy jaki charakter dźwięku się lubi. A tu wyraźnie zmienił się balans tonalny kolumny, na taki jakiego właśnie wybitnie nie lubię.

Reszta sprzętu nie ma żadnych podbić, jest dobrany celowo na umiarkowane granie górą.

Dałeś tego mundorfa na wysokie ? Wcześniej wspominałeś że chcesz go dać na średnie. To gra razem z rezystorem grafitowym path audio ? W każdym bądz razie rozmawiamy o kondensatorze który się formuję więc jeśli ktoś pamięta jak przebiega jego formowanie zmiany dzwięku to mógłby Cię uprzedzić czego możesz się spodziewać w grze. Jeśli jesteś niecierpliwy to zbuduj obciążenie zastępcze jak np te poniżej post #24, nie mam pojecia o elektronice, zalecałbym ostrożność i może lepiej byłby rezystor jako bezpiecznik do mniejszej mocy niz 5 watt. W ogóle rozmowa o grze kondensatora w czasie jego formowania nie ma sensu, przecież zmieniają się dzwięk w czasie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te opinie też jakiś trop w poszukiwaniu kondensatorów, choć nie musi się sprawdzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Mundorf Supreme jest na wysokich. Wcześniej był tez drugi Supreme jako równoległy na wysokich ale wlutowałem oryginalny.

Na średnich równoległy jest Mundorf biały MKP.

Ja rozumiem wygrzewanie i zmiany kondensatorów bo przerobiłem sporo elektrolitów w dac'u i bridgu usb.

Jeśli ktoś mi powie zdecydowanie, że jeszcze później charakter tego kondenstora ulegnie całkowitej zmianie to przyjmę to że tak jest. Ale nikt do tej pory nie zaprzeczył że coś takiego w nich jest nawet po wygrzaniu.

Grają płynnie i przestrzennie z dobrym atakiem. Ale nie zalety jego mi przeszkadzają tutaj, o czym pisałem wyżej.

Hmmm, może głupi pomysł ale trochę go przytępisz wkładając tymczasowo rezystor 2 krotnie większy.

Zamiast 1,2 Ohm wstaw 3 Ohm. Nie musisz od razu tych najlepszych.

Wysłane z tapciocha

Rafa

Piłuj tak jak masz i czekaj, stopniowo góra łagodnieje i to co na początku ma ostre krawędzie z czasem idzie w stronę naturalności ale na to trzeba dużo czasu i samozaparcia.

Generalnie Mundorfy jako takie są "wredne" w wygrzewaniu i tzw. "cienkie Bolki" wyciągają je ze sprzętu zanim zakończy się cały proces, a potem tanio odsprzedają, co akurat jest bardzo korzystne :-) .

Pozdrawiam

Pygar

To moze dlatego Supreme i w zwyz, nie sa zbyt czesto stosowane przez producentow bo klient by nie zakceptowal brzmienia niewygrzanych kolumn :)

Na pewno dostana jeszcze ok 100h co najmniej zanim sprobuje innych.

Pygar, nie zawiodlem sie na zasilajacym Oyaide ktory mi poleciles kiedys wiec ufam temu co mowisz. Oby po zmianach wpasowalo sie to w kolumny i moj gust.

Tymczasem zalagodzilem problem zamieniajac kable z tymi co mam w sypialni na Tellurium Q Ultra Blue. Tam sciszenie gornych rejestrow jest zaprojektowane w kablu i wyraznie daja odpoczac uszom.

Żeby poszukiwania miały sens, trzeba słuchać co 2-3 dni (pod warunkiem) że wygrzewasz codziennie, jednej wspaniałej płyty z bardzo dobrym materiałem i na podstawie obserwacji słuchać w jaką stronę zmienia się dźwięk.

300h to jest dopiero gra wstępna, potem dużo się dzieje między 400h a 500h.

Dopóki słychać różnicę (zmiany) dopóty nie można nic powiedzieć o tym jak finalnie zagra dany element. Czasami wydaje się, że już nic się nie dzieje, a tu raptownie po 2-3 tygodniach wszystko się zmienia jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Audio nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać.

Zbyt krótkie wygrzewanie kondensatorów niczym się nie różni od rozebrania kobiety do majtek, po czym stwierdzasz, że nie pasuje mi bo zamiast majtek w kropki, są w paski.

Wymieniam na inną !

A gdzie dalsza część testowania ... ?

:-)

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Graja non stop bardzo rozny material wlacznie z "gadajacym TV". Wczoraj zrobilem pierwszy raz dwie godziny przerwy (elektrolity przyspieszaja wygrzewanie w ten sposob, nie wiem ma czy ma to ten sam efekt dla polipropylenow).

Jak robie odsluch to zawsze na bardzo dobrze mi znanych utworach, czyli tak jak kazdy inny element systemu.

Piekne porownanie :D

Jak już jest mowa o Mundorfach Supreme to jak przebiega formowanie wersji Silver Oil w torze wysokotonowca? Zastanawiam się czy pozostanie taki chłodny charakter czy tez w końcu pojawi się trochę mięsa. Przy Mundorfach Supreme EVO Oil było go aż za dużo a tutaj sporo mniej ale też zdecydowanie bardziej muzykalne, aksamitne granie. Nowe Supreme Evo Oil grają dość konturowo w stronę ocieplenia z wyjątkową głębią, której starsze wersje nie mają.

Co do wypowiedzi Rafa w sprawie tego, że Mundorfy Supreme eksponują górę jakby było jej więcej mogę się z tym zgodzić patrząc na to co mam obecnie z Silver Oil. Supreme EVO Oil to raczej balans tonalny w drugą stronę, raczej delikatny brak wysokich niżeli ich nadmiar.

Edytowane przez ruteksen

Kolega ma kolumny zbudowane w oparciu o serie EVO wlasnie i gora jest niemal dokladnie taka jaka bym chcial.

Ja wiem ze inne tweetery, inny projekt itd ale sygnatura brzmienia wychodzi w jakims sporym stopniu przez kondensatory.

Moze to na ta serie powinienem byl spojrzec..

Przygladam sie tez Audyn Copper Max, jakies Jupitery by mogly byc ciekawe (po opisach ludzi) ale nie ma nawet moich pojemnosci niestety. Takie rozwazania na przyszlosc...

W kwestii serii EVO to zwykłe EVO Oil a Supreme EVO Oil to dwa różne światy. Zwykłe Evo Oil jest ciut jaśniejsze i zdecydowanie mniej szczegółowe niż Supreme EVO Oil.

Hobby to dobra zabawa a nie obowiazek, chyba o to w tym chodzi? :)

Mozemy pograc w szachy tez :D

Kolega ostatnio kupil wetke na ryby za kilkaset euro. Czy zlowi wiecej? Po cholere mu to? A jednak.. jest mu z tym lepiej :D

Witam jakie godne polecenia są kondy w zasilaniu DAC przed stabilizatorem

Nichikon KW lub Fine Gold a może Nippon LXZ?

Wartosci to 2200uF/25V

Zamontowane to ELNA RFS_ ale już ponad 10lat temu

Pozdrawiam,

Tad

LXZ, KY, Nichicon VR, Fine Gold, Elna Silmic II, Audio Note Kaisei, Epcos B4123

Ostatnio skopiowalem pomysl Accuphase i zrobilem KY + ok 15% Nichicon VR i to byl strzal w 10..

LXZ, KY, Nichicon VR, Fine Gold, Elna Silmic II, Audio Note Kaisei, Epcos B4123

Ostatnio skopiowalem pomysl Accuphase i zrobilem KY + ok 15% Nichicon VR i to byl strzal w 10..

Dzieki Rafa

Wygrzewanie kondów dzień 5...

Jest trochę lepiej, poprawiła się kultura ale dalej za głośno wrzeszczy w ucho.

Jeśli twoje Supreme w kolumnach tak samo będą się formować jak moje Supreme Evo we wzmacniaczu to koniecznie się uzbrój w cierpliwość. Na początku było bardzo głośno wręcz jazgotliwie bez charakterystycznej dla Mundorfa gładkości a raczej wręcz z szorstkością a później w dość krótkim okresie czasu jak ręką odjął i zaczęło się spokojne, subtelne granie charakterystyczne dla tej marki a także pojawiło się sporo powietrza i smaczków, których na początku nie było. Ogólnie potrzeba prądu, prądu jeszcze raz prądu no i cierpliwości.

Odchodząc od tematu z racji braku informacji na tym forum mogę napisać, że jako posiadacz innych kondów Mundorfa nowe Supreme Evo czy też wersja Supreme Evo Oil to najbardziej zrównoważone barwą kondensatory tego producenta. Supreme Evo Silver Gold są minimalnie bardziej szczegółowe ale już mają zupełnie inny charakter brzmienia - ewidentnie czuć taki chłodny metaliczny nalot, kwestia co kto lubi.

Edytowane przez ruteksen

U mnie jest postep w lagodzeniu. Choc wciaz to wysokie graja pierwsze skrzypce zamiast lekko srodek.

Dotarly mi rownierz kable ktore moze dzis wymienie. Byc moze jako calosc granie bedzie bardziej jednorodne.

Edytowane przez rafa

• Pokaż nowe odpowiedzi