Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

On 3/11/2023 at 5:37 AM, tedi02 said:

Zmierzyc ,pojemność, esr ,dopiero  decydować się na wymianę.Kazdy inny typ kondensatora niż oryginalny, zmienia brzmienie wzmacniacza . Chyba że lubimy zmiany ,eksperymenty ,a to już inna para kaloszy.

Pomiasy ESR pozwola Ci jedynie wykryc chinski syf, poza tym niczego nie wniosa do decyzji o wymianie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pod linkiem kryje sie dokument Texas Instruments rozprawiajacy o wplywie kondensatorow na znieksztalcenia, ale przyda Ci sie to niemal wylacznie jesli bedziesz kiedys projektowac uklady.

Producent mogl w swojej konstrukcji zalozyc juz wnioski opisane przez Texas Instr., ze np. zwiekszenie pojemnosci zmiejsza THD, ze elektrolity mniej znieksztalcaja od tantali, ze foliowe najmniej, wiec osobiscie nie zmienialbym pojemnosci kondensatorow tylko wymieniajac skupil sie na pomiarach i/lub odsluchach. Elektrolity maja jeszcze charakterystyke czestotlowosciowa, roznice w odsluchu moga byc ogromne. Niewielu producentow publikuje takie informacje, Chemi Con jest tu dobrym przykladem, ale to nadal malo danych, bo nie podaja w tabeli napiec czy pradow, tylko same nie spiete z niczym krzywe o przenoszeniu pasma. Warto odrobic lekture przegladajac internet. Ludzie czesto chwala nowa serie Elny Silmic II za najlepsze brzmienie gdy pelnia role kondensatorow sprzegajacych. Ja zauwazylem, ze ta seria Elny nie jest jeszcze podrabiana przez Chinczykow, a to tez jest zaleta.

Ukryta Zawartość

W dniu 24.02.2023 o 09:09, Cezary_58669 napisał:

No wiec taka sytuacja..😊

Ukryta Zawartość

IMG_20230222_142153.jpg

Maly mezalians, ale nic to, wazne, ze jest PROGRES😏

Nie ma sensu porownywac zwyklego Mundka 15mF/63V do tych ''filtrow olejowych'', wazne, ze sie zmiescily.

IMG_20230223_103454.jpg

Takie "przyłączenie" to to błąd logiczny. Prąd ma płynąć przez kondensator, a nie obok niego.

Wypadałoby przeciąć ścieżki  i puścić do każdej ze śrub kondensatora po 2 przewody.

Wtedy będzie dopiero progres.

Przechwytywanie.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Najlepiej przeciąć tam, gdzie zaznaczyłem na żółto, i masz gotowe otwory do wlutowania przewodów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, terminus napisał:

Takie "przyłączenie" to to błąd logiczny. Prąd ma płynąć przez kondensator, a nie obok niego.

Przechwytywanie.PNG

Przeciez to bylo zdjecie pogladowe przed przylutowaniem, obecnie sa jeszcze boczniki miflexa kfpm dolutowane przy pcb. Ogolnie zdecydowanie warto bylo przetestowac te nowe przewymiarowane srubowe kondy wraz z bocznikami jezeli chodzi o walory brzmieniowe vs "zwykle mundki" . Tym bardziej, ze nie ma nadmiernego wzrostu temperatury wewnatrz. Jestem bardzo zadowolony z tego, co teraz slysze🙂

57 minut temu, terminus napisał:

Wtedy będzie dopiero progres.

Ukryta Zawartość

Może ze mnie elektronik jak z koziej dupy trąbka... ale oprócz odwróconych polaryzacji kondensatorów na obu wejściach ( co rozumiem wynika z napięć - / + ponieważ dajesz przykład na jednym układzie symetrycznym ) to narysowałeś dwa razy ten sam układ.

Czy ten " dobrze " czy ten " żle " to dokładnie to samo. Ten sam układ. W obu kondensator jest umieszczony równolegle tylko na jednym ścieżka jest dłuższa co nie ma wpływu na lot rakiety.

39 minut temu, terminus napisał:

Najlepiej przeciąć tam, gdzie zaznaczyłem na żółto, i masz gotowe otwory do wlutowania przewodów.

Przechwytywanie.PNG

Więc dalej jako "z koziej dupy trąbka" pytam po jakiego ma przeciąć ścieżki i umieścić dwa przewody pod śrubą, przecież to nic nie zmieni. "Prądu" jest obojętne dopóki tego kondensatora nie odsuniesz na "parę" metrów od miejsca lutowania i miały by nastąpić drastyczne spadki napięcia. Poza tym teraz masz zachowaną integralność PCB, kondensator pełni swoją funkcję a Ty nie wydłużasz o kolejny odcinek do kondensatora i od całej sciężki przepływu prądów.

Godzinę temu, terminus napisał:

Prąd ma płynąć przez kondensator, a nie obok niego.

I naprawdę myślisz, że teraz prąd płynie obok kondensatora zamiast przez niego ?? A wiesz, że jak dasz po dwa przewody pod śubę i przetniesz ścieżkę to ten prąd w takim przypadku dalej popłynie "obok" tylko tym razem przez śrubkę 😉 

Taki urok połączeń równoległych a czy dasz nóżkę 2 mm czy 10 cm nic to nie zmieni. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

8 minut temu, eMCZe napisał:

Może ze mnie elektronik jak z koziej dupy trąbka... ale oprócz odwróconych polaryzacji kondensatorów na obu wejściach ( co rozumiem wynika z napięć - / + ponieważ dajesz przykład na jednym układzie symetrycznym ) to narysowałeś dwa razy ten sam układ.

Czy ten " dobrze " czy ten " żle " to dokładnie to samo. Ten sam układ. W obu kondensator jest umieszczony równolegle tylko na jednym ścieżka jest dłuższa co nie ma wpływu na lot rakiety.

Polaryzacja tu jest bez znaczenia, to tylko rysunek poglądowy, na szybko. Oba układy galwanicznie są rzeczywiście tożsame.

Ale tłumienie tętnień zasilania już nie, bo rozkład prądów jest zaburzony przez te druty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie do końca. Kondensator w "osi" przepływu prądu sprawdzi się po prostu lepiej. Tak jak zalecane jest przyłączanie małych kondów do scalaków przy samej nóżce, a nie gdzieś tam. Teoretycznie nie ma to znaczenia ale w praktyce ma.

Ukryta Zawartość

Tutaj @terminus ma rację moim zdaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bartek_k
2 minuty temu, bartek_k napisał:

Tak jak zalecane jest przyłączanie małych kondów do scalaków przy samej nóżce, a nie gdzieś tam.

Ale nie mówimy o małych czapeczkach tylko wielkich garnkach. 

3 minuty temu, terminus napisał:

Ale tłumienie tętnień zasilania już nie, bo rozkład prądów jest zaburzony przez te druty

Nie mierzyłem, próbuję zrozumieć podstawy. Moim zdaniem w tym układzie w jakim jest to lutowane nie będzie miało wpływu ale jak juz mówiłem elektronik ze mnie jak z koziej...

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

2 minuty temu, eMCZe napisał:

Ale nie mówimy o małych czapeczkach tylko wielkich garnkach. 

To nie zmienia rozumowania. Prąd generalnie "wybiera" najkrótszą drogę co oczywiście nie znaczy, że dłuższą też nie płynie, ale skuteczność filtracji na dłuższej drodze jest mniejsza

Ja mierzyłem oscyloskopem tętnienia na odbiorniku i jest kolosalna różnica.

Jako przykład oświetlenie LED pobierające 700 mA zasilone trafem, mostkiem i szklanką 8400 μF śrubową.

W przypadku podłączenia, którego tak bronisz, da się zauważyć mruganie LED, w przypadku skorygowanego,

jak moje, migotania nie uświadczysz.

I mówię tu o drutach 10 - 15 cm, 1,5 mm².

Zajrzyj do jakiegoś Radmora, czy czegokolwiek, ścieżki są właśnie prowadzone na "mój" sposób.

Edytowane przez terminus

7 minut temu, bartek_k napisał:

To nie zmienia rozumowania. Prąd generalnie "wybiera" najkrótszą drogę co oczywiście nie znaczy, że dłuższą też nie płynie, ale skuteczność filtracji na dłuższej drodze jest mniejsza

Zgadza się a w audio ma to duże znaczenie przy tak zwanym impulsie basowym/prądowym popatrzcie jak są umieszczone takie garnki (kondensatory) w sprzęcie estradowym dużej mocy cały ten prad płynie do kondensatorów pod śrubkę i dalej odrazu pod końce mocy. 

I przecięcie tej ścieżki w tym przypadku ma sens plus dorobienie dodatkowych drucików 🙂

W zasilaczu symetrycznym korzystniejsze jest też takie podłączenie masy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, bartek_k napisał:

W zasilaczu symetrycznym korzystniejsze jest też takie podłączenie masy:

Ukryta Zawartość

To oczywiste (gwiazda), ale są oponenci, jak i płaskoziemcy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Inaczej, takie pojedyncze druty to fajna, duża impedancja (nie rezystancja) dla prądów zakłócających,

które nie są zwierane przez kondensator do masy, tylko lecą ścieżkami do odbiornika - tu do wzmacniacza.

Edytowane przez terminus

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, terminus napisał:

Inaczej, takie pojedyncze druty to fajna, duża impedancja (nie rezystancja) dla prądów zakłócających,

Dlatego wyprobowalem boczniki miflexa kfpm 0,1uf z bardzo dobrym rezultatem brzmieniowym, bcc daly glebie, dociazenie, barwe, liniowosc (pelne pasmo), muzykalnosc, natomiast miflex z folii miedzianej wplynal na szybkosc, precyzje, kontur, przestrzen, wybrzmienia gory nie zabierajac nic z pozytywnych cech kondow glownych.

Zdaje sobie sprawe, ze podlaczone kondy nie sa w sposob optymalny, ale wykorzystalem wolne miejsce wewnatrz koncowki z bezapelacyjnym progresem w stosunku do oryginalnego podlaczenia. Pewnie potencjal tych srubowych bcc jest w pelni nie wykorzystany, ale obecny efekt, ''nie zacheca'' do dalszych zmian i poszukiwan..

IMG_20230312_142222.jpg

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

@terminus jest jakaś książka która łopatologicznie tłumaczy takie zjawiska? może być po angielsku

są naprawdę rózne szkoły układów zasilających i wszystko zalezy od efektów jakie chce się uzyskać

kawałek druta czasem jest mniej szkodliwy niż wysoki esr

podobnie jest z bocznikowaniem duzych kondów małymi

jeśli już opierać się na opinii innych to warto tylko na tych , którzy są znani w świecie audio i mają dorobek

poza tym sam schemat połączeń może być róznie interpretowany i nie ma to jak zdjęcia gotowych rozwiązań

podstawową sprawą jest nieprzyłączanie niczego do ścieżki łączącej mostek z pierwszym kondensatorem filtrującym bo tętnienia w tym punkcie są największe

a poza tym zawsze najlepiej samemu wypróbować pozostałe opcje i przekonać się jak jest ok

np ten zasilacz mozna byłoby zaprojektować znacznie lepiej

ale konstruktor jest absolutnie zadowolony z uzyskanego wyniku i nie zauważa żadnych mankamentów

image.png.207d34347acdeb188102c3fed54638d4.png

poza tym nawet konstruktorzy sprzętu  z najwyższej półki nie przestrzegają  reguł i jest ok 🙂

tu podłączenie z mostka do dwóch kondów jednocześnie i z tego samego punktu przyłącze zasilania na płytkę tranzystorów

image.thumb.png.82d6b5de8a19e0e2f602fb3a07065ca7.png

Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Dlatego wyprobowalem boczniki miflexa kfpm 0,1uf z bardzo dobrym rezultatem brzmieniowym, bcc daly glebie, dociazenie, barwe, liniowosc (pelne pasmo), muzykalnosc, natomiast miflex z folii miedzianej wplynal na szybkosc, precyzje, kontur, przestrzen, wybrzmienia gory nie zabierajac nic z pozytywnych cech kondow glownych.

Boczniki nie zmniejszą tętnień, zmniejszą tylko zakłócenia w. cz., a reszty spostrzeżeń nie neguję.

Szkoda, że to groch o ścianę.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

np ten zasilacz mozna byłoby zaprojektować znacznie lepiej

ale konstruktor jest absolutnie zadowolony z uzyskanego wyniku i nie zauważa żadnych mankamentów

Ukryta Zawartość

Jak ma zauważyć, przy cichym słuchaniu tętnienia będą małe, bo mały pobór prądu, a przy głośnym - zniekształcenia mogą się niektórym ludziom podobać,

jak lampowe harmoniczne, albo dynamiczne intermodulacyjne w starych tranzystorach.

Polecam przeczytać jeszcze raz to:

6 godzin temu, terminus napisał:

Ja mierzyłem oscyloskopem tętnienia na odbiorniku i jest kolosalna różnica.

Jako przykład oświetlenie LED pobierające 700 mA zasilone trafem, mostkiem i szklanką 8400 μF śrubową.

W przypadku podłączenia, którego tak bronisz, da się zauważyć mruganie LED, w przypadku skorygowanego,

jak moje, migotania nie uświadczysz.

I mówię tu o drutach 10 - 15 cm, 1,5 mm².

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, terminus napisał:

Jak ma zauważyć, przy cichym słuchaniu tętnienia będą małe, bo mały pobór prądu, a

to jest wzmacniacz  w klasieA

image.thumb.png.1499fd9a1c94e69101ca96cf91e3a4d3.png

15 minut temu, terminus napisał:

Polecam przeczytać jeszcze raz to:

oczywiście czytałem i doceniam , że dzielisz się własnymi doświadczeniami

Edytowane przez slawek.xm

Dziwi mnie negacja tego, za wszelką cenę.

Idąc za waszym tokiem myślenia, zbędna jest większość kondensatorów w liniach zasilania w czymkolwiek, czy to audio, czy komputer.

Przecież są za prostownikiem, a reszta to już tylko równolegle, na tym samym drucie lub ścieżce.

Edytowane przez terminus

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, terminus napisał:

Szkoda, że to groch o ścianę

Nawet jak przetne z zamiarem wlutowania we wskazanych miejscach, to jak doprowadze polaczenia oddalonych kondow o kilkanascie cm, swiatlowodem? no chyba, ze wytne otwory w pokrywie na stojace kondy..

Obecne, szybkie i bezinwazyjne rozwiazanie mnie satysfakcjonuje, ale dzieki za wskazowki i spostrzezenia.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, terminus napisał:

Dziwi mnie negacja tego.

Idąc za waszym tokiem myślenia, zbędna jest większość kondensatorów w liniach zasilania w czymkolwiek, czy to audio, czy komputer.

źle interpretujesz mój wpis

jestem wrednym facetem i bardzo rzadko bezkrytycznie wierzę w opinie innych .... dopóki sam nie przetestuję

dlatego Twój opis zasilania diód jest dla mnie motywacją do kolejnego eksperymentu

jeśli u mnie będzie podobnie wtedy przyznam rację , na razie jestem tylko zainteresowany

13 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Nawet jak przetne z zamiarem wlutowania we wskazanych miejscach, to jak doprowadze polaczenia oddalonych kondow o kilkanascie cm, swiatlowodem? no chyba, ze wytne otwory w pokrywie na stojace kondy..

Haha, dobre. Po co ja tu piszę i rysuję?

Edytowane przez terminus

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, terminus napisał:

dąc za waszym tokiem myślenia, zbędna jest większość kondensatorów w liniach zasilania w czymkolwiek, czy to audio, czy komputer.

Przecież są za prostownikiem, a reszta to już tylko równolegle, na tym samym drucie lub ścieżce.

mnie chodzi tylko o to ,że do ścieżek oznaczonych zieloną linią nie można nic podłączać

żadnych wpinek z innymi kondami

a zasilanie układu docelowego dopiero po ostatnim kondzie liczac od mostka

image.thumb.png.874ded14de8e391ff1f1cabd9a095c01.png

Edytowane przez slawek.xm
3 minuty temu, slawek.xm napisał:

mnie chodzi tylko o to ,że do ścieżek oznaczonych zieloną linią nie można nic podłączać

żadnych wpinek z innymi kondami

a zasilanie dopiero po ostatnim kondzie liczac od mostka

I to jest jedyna, słuszna koncepcja. Zgadzamy się nareszcie.

Tylko te kondy nie mogą dochodzić drutami do linii, one mają być wewnątrz linii.

Edytowane przez terminus

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Cezary_58669 napisał:

swiatlowodem

światłowód służy do przesyłu danych cyfrowych

pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem które potrafią zmienić dane na wiązki światła

kondy w zasilaczu muszą być podłączone ścieżką miedzianą lub drutem lub np blachą , płaskownikiem dla dużych prądów wzmacniacza

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, terminus napisał:

Ale tłumienie tętnień zasilania już nie, bo rozkład prądów jest zaburzony przez te druty

Myslisz, ze wyeliminowanie tego dodatkowego obejscia ( nie drutow) wniesie az taka poprawe? 

8 minut temu, slawek.xm napisał:

światłowód służy do przesyłu danych cyfrowych

👍🙂 

A Ty Slawku co myslisz o pomysle Terminusa w moim przypadku?😉

W pomiarach na pewno będzie poprawa.

Obrazek z wpisu 

mówi, jak to podłączyć.

Chodzi o przepływ prądu do wzmacniacza przez zaciski (śruby) kondensatora, a nie przez same ścieżki, jak masz obecnie.

To linie czerwone i czarne - to nowa droga prądu.

Z drugim kondensatorkiem ma być analogicznie.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Cezary_58669 napisał:

👍🙂 

A Ty Slawku co myslisz o pomysle Terminusa w moim przypadku?😉

zapiąłbym ten kond na drutach tak jak chcesz i posłuchał co z tego wyszło

jeśli różnica grania będzie na plus w stosunku do układu bez dodatkowego konda to masz odpowiedź

jeśli będzie gorzej to dopiero wtedy ciąłbym ścieżki by wlutować go inaczej

generalnie im krótsze połączenia tym lepiej ... pomyśl nad ułożeniem tego kondensatora

6 minut temu, slawek.xm napisał:

zapiąłbym ten kond na drutach tak jak chcesz i posłuchał co z tego wyszło

jeśli różnica grania będzie na plus w stosunku do układu bez dodatkowego konda to masz odpowiedź

Tam nie ma żadnych dodatkowych kondensatorów elektrolitycznych, są dodatkowe foliowce, ale one nie zniwelują tętnień,

bo za mała ich pojemność, tylko ew. w. cz.

Ale to już chyba jasne.

Edytowane przez terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi