Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

A ja mam problem w wyborze kondensatorów do zwrotnicy do monitorków. Wszystko inne już mam wybrane, jedynie nie wiem jakie dać kondki. Kupuje w Greltonie wszystko inne, wiec i kondki chce z greltona, do wyboru mam 3 rodzaje - Kondensatory elektrolityczne bipolarne f-my VISATON z gładką folią

- Kondensatory MKP f-my Jantzen Audio z metalizowanym dielektrykiem polipropylenowym

- Kondensatory elektrolityczne bipolarne f-my ELECINIC z folią porowatą

Czy najlepszym (z tych 3) bedzie Jantzen? Czy to moje mylne przekonanie o wyższości MKP nad elektrolitami?

>Czy to moje mylne przekonanie o wyższości MKP nad elektrolitami?

Niestety, w większości przypadków do prawda. Rzadko elektrolit będzie lepszy ad MKP.

Czy moglibyście tak skrótowo powiedzieć o co chodzi w oznaczeniach WIMY MKT

Są takie mks4 mks2 mkt2 mkt4 - wszystko na allegro jako MKT - o co chodzi? Które lepsze?

Słuchając rozumu....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się spojrzy na noty to wiadomo czym się różnia, ale zupełnie nie wiem jakie to ma znaczenie w praktyce, też się kiedyś zastanawiałem nad tym.

Ukryta Zawartość

Panowie pytanko.

Poniżej ruskie kondy to 470nF? Nie znam cyrylicy, niestety

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

Chciałbym szanownych koolegów poprosić o opinie na temat tych kondensatorkoow:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie tylko u Petera, także tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle, że drogo...

Ukryta Zawartość

mae te kondy to raczej sie tylko do jamników nadaja lepiej kup jakies tanie solidniejsze kondy np samsung,samhwa...zielone samsungi sa znakomite.`

Panowie, co to za kondy? Kendeill? Może mi ktoś jeszcze powie co oznaczają te napięcia... to jest kond na 40V czy na 46V?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami z kondziami w obwodach katodowych końcówek SET.

Zacząłem od wymiany wszystkich NN (już nawet nie pamiętam co tam siedziało) w 6SN7 i 300B na BG std.

Zagrało całkim żwawo, tyle że płasko. Grało sobie tak ze trzy miesiące, aż tu pewnego dnia powalił mnie basss, a cofnęła góra. BG się "wygrzały". Myślę sobie: poczekam, no niemożliwe, żeby BG tak muliły, a i basssu szkoda, nie mówiąc o wydanej kasie w dewizach. Grzałem dalej. Bz. Podmianki lamp, rezystorów, na nic, zmiany na granicy percepcji. Wkleiłem w katodę pierwszego stopnia panasa FC. Coś drgnęło. Wygrzebałem jakieś przechodzone Elny silimic. I to było to. Szybkie zamówienie i po dwóch tygodniach we wszystkich katodach siedzą Elny silimic II. Mimo, że pojemności w 300B tylko 100uF (było 220) basss nadal świetny, środek pięknie nasycony i barwny, a góra, jakiej w życiu nie słyszałem, otwarta, czysta, naturalna. Fakt, synergia z lampkami GTA GE nie jest bez znaczenia. Najbardziej krytyczny jest pierwszy stopień, gdzie zwiększenie z 220 na 330 czy 470 powoduje zamulenie.; 100 wydaje się ciut osłabiać bas.

Nauki stąd takie: 1. BG std. w katodzie to nie jest dobry pomysł, 2. wymiana wszystkich kondzi jednocześnie na jeden typ to też nie jest dobry pomysł (chociaż w przypadku Eln był doskonały :), 3. drogi kondzio nie znaczy dobry kondzio w danej aplikacji (to chyba banał), 4. Elny silimic to świetne kondzie, i chyba niedoceniane, a przy tym niedrogie.

pozdro.

2 pytanka:

- gdzie zdobyć Elnę Silmic II? Da radę w Polsce?

- jak Wima (może i inni producenci) oznaczają sowje kondy? Mam na myśli np. polistyrenowe a polipropylenowe metalizowane. Wiem że są różne oznaczenia typu FKP2, MKS10 etc tylko chodzi mi o to jak je odróżnić trzymając w ręku. Cżęść z nich jest podpisana (zazwyczaj większe pojemności) a co z mniejszymi gdzie nie ma nadrukowanego symbolu?

Kolorami obudów, spodów i napisów, jest gdzieś u nich na stronie. MKP bodzże obudowy czerwone, czerwonawy spód i czarne napisy (nie srebrne, ani popielate).

A co gorsza odchopdzą w małych kondensatorach od nadruków na bokach i będą umiwszczać tylko pojemność, napięcie na górze i tolerancje na boku, więc nawet nie będzie na nich nazwy firmy. Jakiś czas temu kupiłem kilka takich wim MKP2 5mm i miałem wątpliwości czy to faktycznie wimy.

Przepraszam ze jako lama zapytam, czy ten watek nie powinien sie nazywac: Kondensatory - rankingi parametrow stwórzmy? Czy parametry nie sa wazne tylko firma-napis ? Jest wiele firmowych kiepskich kondensatorw i dobrych tych tanszych i na odwrot. Dlaczego wiec wybierac po firmie a nie po parametrach-tego nie rozumiem.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

>>borysgo2

widać parametry to nie wszystko... Nie pamiętam w tej chwili strony www, ale była takowa w której porównywano ów parametry m.in. BG (chyba N), Elna Silmic, Sanyo OS-CON.. i padł byś ze zdziwienia, ale ów BG wypadał tak cienko w tym porównaniu że głowa mała, nawet dla oryginalnych pojemności. Os-cony (o połowę mniejsze) i Silmic II (standardowa pojemność) wypadły bardzo dobrze....więc..?

Saczek_xtrm,

Elna Silmic?

Ukryta Zawartość

oraz często na Allegro ma je ArcziZ35:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może tak: ucho do mniej bardziej do mnie przemawia niż szkiełko i prorokowanie po parametrach;)

a poważnie:

na obronę BG powiem że w teście użyto BG Std, który do cyfrówki się zupelnie nie nadaje nawet na słuch orazże nawet BG N nie zawsze są najlepsze w cyfrówce- jako odsprzęgając, ale za to w sekcji analogowej( nie ważne czy odsprzęganie zasilania analogowego DACa czy też gdziekolwiek gdzie indziej), bo mają czystość plus "to coś"(niektórzy nazywają to podbarwieniem) co sprawia że grają jak dobre PIO, a są bardzo praktyczne bo maja małe wymiary, tylko niestety mają też cenę...

• Pokaż nowe odpowiedzi