Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko: Leben 300, może z wyjątkiem F-ki, zawsze miał skłonności do nadmiernego akcentowania sybilantów. Żadna zmiana kabli i NOSów na takie, czy inne, nie mogła temu zaradzić. Zawsze był obecny ten cholerny plastik w ludzkim głosie. Od zarania dziejów podejrzewałem, że winne są te małe czerwone wypierdki, które robią tam za sprzegające.

Wstawiłem w ich miejsce Jupitery i uzdrowiłem ten wzmacniacz. Piękny, naturalny dżwiek bez plastiku. Teraz mam problemy z wychodzeniem do pracy.

Tak Jupiterki cu wax to zacne kondy ,jedne z najlepszych ,takowe posiadam w dacu,ale chodzi mi po głowie dołożenia do nich srebrnych duelundów baypasowych 0,01uf. ponoć czynią cuda,miałem rok temu duelundy cu Ag i tam barwa wokali i instrumentów była zjawiskowa ,tego zjawiska nie doświadczyłem z innych kondensatorów,Fikus tak właśnie bypasuje te jupitery i chwali ,można jeszcze by sprawdzić Mundorf silwery jako bypasy.

Edytowane przez gabler

Strzyga.

No piknie Panie, piknie ;)

Piknie Panie to Leben gra. To był strzał w dziesiątkę.

Mundorf rozczarowuje - płaski, ostry. Normalnie Panie jak Denon jaki. Jak tak będzie dalej, to się z Mundorfem bardzo nie polubimy.

Pytanie o te dwa konkretnie modele jako międzystopniowe we wzmacniaczu Hybrydowym między preampem lampowym na 6N6P ( lub 6N30P - będzie testowana ) a końcówką Tranzystorową na IRFP240/9240 :

Jantzen Audio Superior Z-Cap ( Czerwone)

a

Mundorf Mcap EVO Oil

Jakich różnić można spodziewać się między nimi ??

Ograniczeniem jest budżet ( do 60zł za sztukę - potrzebuję 4 sztuk ) oraz średnica - nie mogą być większe jak 30mm. Pojemnośc w zakresie 0,47uf-2.2uF / 250v min.

Jezeli ktoś ma inne typy przy spełnieniu powyższych założeń to bardzo proszę o wpis.

Obecnie mam użyte Rosyjskie Zielone PIO K75-10 2.2uF.

Ktoś coś ??

Czy Słychać tylko zmiany z tanich No Name na takie po 500+ - a dzieciom jednak nie chcę odbierać pieluch i kaszki ;)

bo za 2000zł to można zmienić p[arę przetworników na inne a wtedy zmiana na pewno będzie większa i słyszalna ;)

Piknie Panie to Leben gra. To był strzał w dziesiątkę.

Mundorf rozczarowuje - płaski, ostry. Normalnie Panie jak Denon jaki. Jak tak będzie dalej, to się z Mundorfem bardzo nie polubimy.

Panie to jest masakra. Sieje górą jak Niemcy do aliantów na plaży w Normandii. To jest dźwięk z gatunku najbardziej przeze mnie nielubianych. Niewygrzany Mundorf + niewygrzany rodowany Furutech = Piekło.

Słychać zmiany między nie tylko markami ale i seriami. Każdy ma swoją sygnaturę dźwiękową/charakter grania/akcenty.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Z Mundorfami mam minimalne doświadczenie, kilka lat temu stosowalem czterokrotnie, nie polubiliśmy się. Dobrze wypadły zasilające M - Lytic AG, ale tu przez pierwszych 100 - 120 godzin, buła na basie była wyczynowa.

Bardzo drogich nie próbowałem ( te gabaryty ) Moźe nowe serie EVO są zdecydowanie lepsze - moźe.

Źyczę cierpliwości, w godzinach audiofilskiego zwątpienia, zawsze moźna zastosować %% ;)

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Jantzen Audio Superior Z-Cap ( Czerwone)

a

Mundorf Mcap EVO Oil

Wg mnie mundek Alu evo in oil jest ciut klarowniejszy i ma bardziej zróżnicowaną górę bez przejaskrawienia. Na pewno trochę się wygrzewa, żeby osiągnąć pełnię grania.

Jest też bardziej przestrzenny.

Zastanawiam się nad wymianą głównych kondensatorów w LPS który zasila mój DAC 12VDC,

obecnie nie mogę powiedziecieć nic złego o obecnej implementacji ale apetyt rośnie w miarę jedzenia .. :P

Zasilacz kupiony od chińczyka, siedzą w nich kondesatory 10000uF/50V Nover LA Audio Grade

- ponoć są przyzwoite, chciałbym zamiast nich jakieś wybitne, w każdym razie lepsze np.

Mundorf M-Lytic AG MLGO 10000uF/63V, Nichicon LS 10000uF/50V, Samwha 10000uF/63V

proszę o radę w wyborze, budżet max 200 zł

9933308_l.jpg

Strzyga

Wysokie Mundorfy zawsze mają długi rozbieg i nienaturalną górę, wszystko kwestia odpowiednio długiego wygrzania, później jest spokojnie i naturalnie, przestrzeń i powietrze. Do tego czasu są różne huśtawki, typu mniej lub więcej, bardziej lub mniej ostro, czasem "mulasto", zależy jaki "etap" wygrzewania.

Pozdrawia

Pygar

Wstawiasz i zapominasz o potrzebie zmiany :)

Jeszcze Audio Note Kaisei 10000uF 63V mozna zaliczyc do tej kategorii. W ogole cala seria Kaisei, w mojej opinii jest absolutnie fantastyczna z elektrolitow.

Jeszcze Audio Note Kaisei 10000uF 63V mozna zaliczyc do tej kategorii. W ogole cala seria Kaisei, w mojej opinii jest absolutnie fantastyczna z elektrolitow.

The Audio Note™ KAISEI range have been developed over the past 4 years with the engineering team at Rubycon (of Black Gate fame). They are based on the same materials with the only difference being the paper used is not impregnated with graphite particles. Otherwise the KAISEI capacitors use the same special electrolyte.

These Black Gate replacements are incredibly close in performance to the highly regarded WKz range. There aren`t any other capacitors that come close. Audio Note`s higher Level Three products, the Silver and Silver Signature models will have the KAISEI electrolytic capacitors in the power supply.

The same foil and paper and construction quality as will be found in the forthcoming Audio Note™ Black Gate replacements which should start coming through in the second half of 2015.

Za ten "specjalny" elektrolitr trzeba zapłacić $100, mogę dać wiarę że są absolutnie fantastyczne :P

A co sądzicie o kondensatorach japońskiej marki ELNA ? ELNA 10000uF/63V $15

Za ten "specjalny" elektrolitr trzeba zapłacić $100, mogę dać wiarę że są absolutnie fantastyczne :P

A co sądzicie o kondensatorach japońskiej marki ELNA ? ELNA 10000uF/63V $15

Te elny o których prawdopodobnie piszesz to podróbki z ebay'a :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Te elny o których prawdopodobnie piszesz to podróbki z ebay'a :)

Do czego to doszło, a jaka jest cena oryginalnych, tez $100 ? :P

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze Audio Note Kaisei 10000uF 63V mozna zaliczyc do tej kategorii.

Chyba się nie mieszczą w tej kategorii bo to koszt 60 funtów czyli z vatem ponad 360zł za szt.

Najpierw pytasz o 'wybitne' kondensatory a potem wstawiasz usmieszki przy cenach, to zdecyduj czego chcesz ;)

Rozsadnie cenowo mozna tez zrobic dwie "kanapki" z 3-4 kondenstorow, mniejszej pojemnosci (3300?) Chemicon Nippon z serii np KY

Ale wtedy nie mowimy o wybitnych a najlepszych na jakie cie stac.

Masz tez do wyboru 8200uF 50V Nichicon KG Type ktore z powodzeniem stosuje m.in Accuphase w wiekszosci swoich urzadzen wiec raczej kiepskie nie sa.

Najpierw pytasz o 'wybitne' kondensatory a potem wstawiasz usmieszki przy cenach, to zdecyduj czego chcesz ;)

Rozsadnie cenowo mozna tez zrobic dwie "kanapki" z 3-4 kondenstorow, mniejszej pojemnosci (3300?) Chemicon Nippon z serii np KY

Ale wtedy nie mowimy o wybitnych a najlepszych na jakie cie stac.

Masz tez do wyboru 8200uF 50V Nichicon KG Type ktore z powodzeniem stosuje m.in Accuphase w wiekszosci swoich urzadzen wiec raczej kiepskie nie sa.

Przyznaję rację, powinienem przyjąć ceny wybitnych z powagą :P raczej na jakie mnie stać za rozsądną cenę

Dobry pomysł z tymi kanapkami

Podróbki kondensatorów okazuje się to poważny problem dla producentów elektroniki z wyższej półki - ci bronią się prześwietlaniem

rentgenem, jak i również dla hobbistów - ci raczej rentgenów w oczach nie mają więc używają wizualnych znaków rozpoznawczych

type-capacitors.jpg

przydalby się na ten aspect osobny temat na forum

Dobry pomysł z tymi kanapkami

Z tego jest nawet wiecej korzysci jak np mniejsze laczne ESR takiej kanapki

Strzyga

Wysokie Mundorfy zawsze mają długi rozbieg i nienaturalną górę, wszystko kwestia odpowiednio długiego wygrzania, później jest spokojnie i naturalnie, przestrzeń i powietrze. Do tego czasu są różne huśtawki, typu mniej lub więcej, bardziej lub mniej ostro, czasem "mulasto", zależy jaki "etap" wygrzewania.

Pozdrawia

Pygar

Święte słowa Panie. Widzę, miałeś z nimi do czynienia. Właśnie przechodzę przez te huśtawki. Rano - zaskoczenie -było wręcz maślano, można było odnieść wrażenie, że nie ma góry, wracam z pracy - ostro. Płyta ta sama. I bądź człowieku mądrym :)

100 godzin mam już za sobą. Przetrwałem zmasowany atak latających żyletek, fruwających po pokoju szabel, brzęk katorżniczych łańcuchów. Momentami ten kondensator mi się podoba - gra bogatą, ale jedwabistą - wyrafinowaną górą. Te momenty są jednak krótkie. Szybko wraca do maniery grania podbitą wyższą średnicą. Nie wiem jak Mundorf - ja się nie poddam :)

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jak Mundorf - ja się nie poddam :)

Powiem że jestem zaskoczony, u mnie mundorf po paru no dobra parunastu godzinach gra cały czas bez zmian. Pełny wciągający dźwięk, bez żadnych zastrzeżeń. Może to kwestia nastroju? A nie konda?

Wygrzewanie Supreme nie ma nic wspólnego z nastrojem. To wielki dramat do którego trzeba wiele pasków skórzanych do zagryzania :D

Po kilkunastu godzinach to ty jeszcze nic nie słyszałeś. Nie martw się najgorsze nadejdzie ;)

Powiem że jestem zaskoczony, u mnie mundorf po paru no dobra parunastu godzinach gra cały czas bez zmian. Pełny wciągający dźwięk, bez żadnych zastrzeżeń. Może to kwestia nastroju? A nie konda?

Awaria. Zaczęło brumić w lewym kanale i przestał grać lewy w ogóle. Otworzyłem odtwarzacz a tam Burson przechylony w najlepsze w jedną stronę. Układ dyskretny nie był dobrze dociśnięty. Jak to się stało? Nie wiem. Musiałem go jakoś zruszyć.Teraz już jest dociśnięty. Dźwięk się zmienił oczywiście - dołożyło dołu, odtwarzacz przestał krzyczeć, zaczął normalnie grać. Ładnie grać. Wszystko w dźwięku wróciło na swoje miejsce. Muszę zwrócić honor tym kondensatorem - nie one były przyczyną. I nie nastrój :)) Fakt - teraz mam dobry bo wyszła przyczyna przykrego dla ucha dźwięku.

boomaga

Po kilku godzinach to u mnie one grały całkiem spokojnie, tak bezpłciowo. Jeszcze kilka godzin poczekaj. Lubisz heavy metal? :))

Po ponad 100 godzinach wygrzewania i dociśnięciu Bursona :))) Mundorfy grają sporo ciemniejszym - dla mnie ok - dźwiękiem. Dynamikę mają. Bas jest. Dźwięk jest duży, czysty, płynny. Przestrzeń dobra. Góra subtelna, jedwabista, wyrafinowana. Barwa neutralna. W sumie fajny kondensator.

Clarity MR - trudno mi go oceniać ze względu na swoisty brak własnego charakteru. Jeśli konstruktorom chodziło o jak największą neutralność to przeszli samych siebie. Wydaje się być odrobinę dynamiczniejszy od Mundka. Na początku jest napięty i zamknięty. Z czasem dźwięk się relaksuje, otwiera, ale mam wrażenie, że Mundek gra bardziej płynnie. Barwowo stara się nic do dźwięku nie wnosić. Tak jakby go nie było.

Jupiter Cooper Wax - ta przestrzeń, to powietrze, ten holograficzny bas, ta barwa, ten brak plastiku, ta cena... Dla mnie król jest tylko jeden!

Czy ktoś miał styczność z ClarityCap ESA 250V.

Czy naprawdę są takie przeźroczyste, jak wypadają w porównaniu do np. Mundorf EVO.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

goostaw

Nie kupuj Bursona V5 do 07s. Własnie wyzionął ducha. Szkoda Australijczyka, przystojny był z niego facet.

Czym by go zastąpić?

Czy coś można pozytywnego powiedzieć o Nichicon KG Gold Tune ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The variation expansion of the KG series.

TYPE-1: The low profile high tone quality grade of the new development electrolyte adoption.

TYPE-2: The center grade that the best sound is provided electrode foil, with the multiple use.

TYPE-3: The highest tone quality grade by the low drag the gold plating terminal adoption.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez katalonczyk
  • Pokaż nowe odpowiedzi