Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Obszedłem Miflexa i podłączyłem RCA pod chińskie srebro... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zniknął środek i wypchnęło górę. Dół niższy przestał być słyszalny. Brak mięcha i spójności w przekazie. Na przykład głośniej i wyraźniej słychać rytm wybijany na dłonią na kontrabasie niż w tymu samym czasie szarpane struny które jakby szły z innego instrumentu bardzo oddalonego. 

Scena też mi się zaburzyła, brak jej w środku, rozleciała się na boki. Taki efekt stereo z winyli z lat 60 tych. 

Porównanie mam bezpośrednie bo przełączam się między dwa DAC. 

Zaraz wrzucę jako bocznik do KPFM bo teraz używam tam 0.11 uF SGG czyli srebro na mice. Powinno być lepiej z eksponowaniem szczegółow na górze. 

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Wrzucone jako bypass KPFMa

Ukryta Zawartość

całkowicie je zdominowały. Zniknął środek sceny i wszystko krzyczy... fuck. 

Ale talerze brzmią naprawdę dobrze. Może trzeba dać im czasu. 

W dniu 30.10.2023 o 15:32, arturp napisał:

Bo moje przyjdą gdzieś dopiero w styczniu.

Wiadomość na priv. 

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

2 godziny temu, eMCZe napisał:

Zniknął środek i wypchnęło górę. Dół niższy przestał być słyszalny. Brak mięcha i spójności w przekazie.

Tak czułem. Spróbuję je połączyć z sowieckimi k75, które mają przeciwną charakterystykę- trochę rozlazły bas , dużo środka i prawie całkowity brak wyższej góry.

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

5 minut temu, arturp napisał:

trochę rozlazły bas

Dla mnie to kondensator pod sekcję woofera w zwrotnicy. Ja nie widzę tam ratunku na górę. Wydaje mi się że średnica przestanie istnieć i bas też zniknie. Ale czekam na wyniki. 

3 minuty temu, eMCZe napisał:

Wydaje mi się że średnica przestanie istnieć i bas też zniknie.

Wydaje mi się, że to zależy od pojemności kondensatorów użytych w takiej mieszance i od impedancji wejściowej następnego stopnia. Każdy z kondensatorów tworzy odrębny film górnoprzepustowy. kondensator główny ,,przepuszcza" całe pasmo , razem z basen. A kond bocznikujący o małej pojemności przepuszcza tylko wysokie tony. Do tego pewnie ma znaczenie również ESR tych kondensatorów. I pewnie taki z folią srebrną ma mniejszy ESR dlatego zaczyna dominować To mogą być dwa powody przechylenia charakterystyki w kierunku wysokich tonów.

...there is no spoon...

3 minuty temu, arturp napisał:

To mogą być dwa powody przechylenia charakterystyki w kierunku wysokich tonów.

Dlatego obstawiam właśnie taki wynik. Ja zostawiam je w systemie na parę dni może im krzykliwosc przejdzie. Odpiąć zawsze mogę. 

Jak najmniejszy bocznik  , i lepszy niż kondensator podstawowy .Takie są moje doświadczenia inaczej wszystko się rozjeżdża .I trzeba zachować  polaryzację obu kondensatorów .

eMCZe, fajnie, że uczciwie dzielisz się opinią. Tak jak Artur, ja też gdzieś tam z tyłu głowy miałem pomysł, by ich spróbować. Oczywiście naturalna obawa i nieufność, toż to chińczyk, ciekawe czy to gra? Ale z drugiej strony były pewne pozytywne głosy tutaj, więc była i nadzieja, że "a może kiler"? Jak każdy kondensator potrzebuje czasu i może poprawi mu się jeszcze, powinno być tylko lepiej.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

powinno być tylko lepiej

Na to liczę. Aktualnie wrzucone są jako bypass z tymi KPFM w analogu do PCM63 na lampach E92CC... niech grają. Mam nadzieję że szybciej się ułożą niż się wypali 8 KT150 bo wtedy wyjdą mnie bardzo drogo 🤣

18 godzin temu, Wito76 napisał:
18 godzin temu, Divide napisał:
Supreme to inne granie niż Evo Oil .
Mam Supreme w filtracji aluminiowego seasa.
Faktycznie długo był kapryśny.

A pamiętasz czym te kaprysy się obawiały? U mnie najpierw jako nówka petarda, potem mgła i zmulenie, potem płaskość i ostrość. Teraz trochę szorstkości jeszcze zostało.

U mnie było to samo.Wszystko wraca do normy ale u mnie zajęło to chyba z 200h

Ja też mogę potwierdzić, że Supreme robi niezłe jaja podczas wygrzewania, u mnie wokal był cieniutki przez parę dni, a na początku grał świetnie. 

Panowie szukam 15000uf/63v/80v/100v  może być w górę czyli 22000uf/80/100 v ale średnica min 40mm a 55 mm max  co polecacie do wzmacniacza audio(Dual CR1780)? 

ze swej strony polecam Kemet for Audio ( jak dobrze pamiętam  seria ALC10S) jak kto ma uczulenie na  Mundorfa

Edytowane przez amrowek
3 minuty temu, Ajothe napisał:

A ten Kemet jaki ma charakter jako przeciwieństwo Mundorfa? 

jak dla mnie mniej słodki , mniej łagodny . Ale to dopiero pierwsze godziny odsłuchów zobaczę jak się ułoży. W drugim wrzuciłem serię ALC10A ( nie pod audio ale nie miałem wyboru z uwagi na gabaryty) nie jest źle.

@amrowek Dzięki za info, skoro mniej łagodny to mam nadzieję rozrusza mi accu e350 (który jest w fazie projektu jeszcze) i jeśli e350 jest w czymś podobne do e550 - to się będę cieszyć z tego

Szczerze powiem, że określenie Mundorf jako łagodny mnie mocno dziwi, chyba że nie chodzi o Supreme. 
To o główne zasilanie chodzi a nie w torze sygnałowym :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też czasem patrzę sobie i zastanawiam się warto zwykłego Rubycona z serii USR zmienić na Mlytic, czy poczuję progres czy lekkość w kieszeni, tej z portfelem.

Ukryta Zawartość

Mam pytanko o duże elektrolity z niższej półki. Pojemności typu 33000uf i 47000uf na 35V

Jamicon LS

Jamicon HS

Samyoung RDC

Tych pierwszych używałem i nic się z nimi złego nie działo.

Czy ktoś wie które lepsze? Czy Samyoung to jest koncern Samsung? Nie interesują mnie mity, tylko co realnie się producentom psuje na serwisach, bo wiadomo że sprzedaje się tego miliardy od lat i gdyby wszystko się psuło, to nikt by tego już potem nie kupił, bo to są koszta napraw.

I jeszcze jedno, czy ktoś może polecić klej do tego, do PCB, ale sprawdzony, żeby nic się z nim nie działo po latach.

15 godzin temu, Wito76 napisał:

też czasem patrzę sobie i zastanawiam się warto zwykłego Rubycona z serii USR zmienić na Mlytic, czy poczuję progres czy lekkość w kieszeni, tej z portfelem.

wymianę robił kolega , który ma odpowiednią wiedzę i zabawki do tego i takie tam spostrzeżenia zawarł:'

"W obu wymieniłem główne kondensatory filtrujące na nowe Kemety. W Scocie są z serii For Audio typu slit foil budzące respekt gabarytem w dualu na zwykłe z powodu braku miejsca. Co ciekawe "zwykłe" mniejsze gabarytowo mają rezystancję szeregową zbliżoną albo mniejszą niż seria For Audio. Którą zaś reklamują, że dzięki nacięciom w folii zmniejszone są prądy wirowe."

No i wszystko jasne, prądy wirowe. A tak serio to wiemy, że nic nie wiemy - pomijając techniczną czy też przy okazji marketingową terminologię chciałoby się usłyszeć czy to "gra", jest słyszalne czy nie.

16 godzin temu, tedi02 napisał:

seria for audio oddaje większy prąd w impulsie.

O ciekawe , będzie jeszcze Dual na warsztacie to ... się sprawdzi😁

Zauważyliście różnicę w wysokich tonach przy wymianie kondensatorów ceramicznych X7R na COG ? Ostatnio pakuje ceramiki wszędzie przy nogach układów scalonych - rzędu 10-100nF . Zwykle stosowałem X7R, ale ostatnio uparłem się na zastosowanie czegoś teoretycznie lepszego i wlutowałem COG. Efekt dość kontrowersyjny. Pojawiło się więcej najwyższej góry i stała się ona bardziej obecna, błyszcząca i czysta ale jej nadmiar powoduje, że góra rozjeżdża mi się zresztą pasma -  brak spójności dźwięku.

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Kusi mnie, żeby wymienić kondensatory no name w Haiku Bright MK4, na KFPM-01, ale nie wiem czy nie będzie problemu ze zmieszczeniem ich w miejscu istniejących. Ponadto spotkałem się z dwoma rozmiarami w różnych specyfikacjach. Przykładowo 0,22 uF/600V, jakie potrzebuję w jednym miejscu wymiar 14,3/24, a gdzie indziej 22/38. Jak to wygląda w rzeczywistości? Proszę o podzielenie się doświadczeniem, bo z tego co czytam są dość popularne.

Mam wewnątrz wzmacniacza Kfpm 0,27uf co prawda, ale bardziej obstawiam że to te większe będą, tak z pamięci i z wyobraźni.

Nie wiem czy coś to pomoże, śrubokręty jako punkt odniesienia wobec kondensatorów :)

Edit.
I druga fotka z Audyn Cap Plus obok. Sorry, to jednak 0,22 są te miflexy, na 100%. Zakręciłem się. Znajdź sobie rozmiary Audynów i mniej więcej ocenisz.

0bdec912d10b061d6afa4fbe6c1ba757.jpg

e0d74455f8e36619a9ecf0df47bade9a.jpg

53 minuty temu, Stanley napisał:

Jak to wygląda w rzeczywistości?

pewnie tak 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A jak już jesteśmy przy Miflex. Czym się różnią te ich MKP. Są MKP -10- 11 -13 -14 -16. Tak na pierwszy rzut oka to napięciami roboczymi, choć nie zawsze i długością szeregu pojemności (niektóre są nawet do 150uF a inne wcześniej się kończą). A poza tym? Opis ten sam wszędzie. Pytanie więc, które są te bardziej a które mniej audiofilskie.

Mam KFPM 0.1 uF  a także KPCU 0.1uF. Oba były w pre lampowym przy lampach. Jak dla mnie dla KFPM szkoda czasu. Bas rozlazły a góra matowa i wycofana. Za to KPCU - sporo większe gabarytowo - sonicznie pobiły KFPM , Jantzeny Superiory  oraz Silvery.Jak dla mnie najlepszy z Miflexów. Lampy w pre 4 x Telefunken 12AU7. Co do MKP się nie wypowiem - nie miałem - nie zamierzam  mieć.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 1.11.2023 o 14:29, amrowek napisał:

ze swej strony polecam Kemet for Audio ( jak dobrze pamiętam  seria ALC10S) jak kto ma uczulenie na  Mundorfa

Miałem Mundki, teraz mam Kemety. Seria alc10s jest równiejsza, bardziej naturalna, równie szczegółowa i gładka. Również polecam Kemety.

• Pokaż nowe odpowiedzi