Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Daniel_68412 napisał:

obowiazek udowodnienia teorii leży na postulującym ale jak widać kończy się na czczym gadaniu bo argumentów brak

Mnie w  udawadnianie głupich teorii nie wkręcisz.  W audio jest tysiące rzeczy nie wytłumaczalnych. Tu akurat przemawiają również mierzalne parametry kondestora od dwóch różnych napięciach.

Ja należę do tych osób, że wszystko co mnie interesuje sam sprawdzam. Myślę że ten przypadek jest jednym z takich, który warto samem sprawdzić to nie jest trudne. Polecam 

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Mnie w  udawadnianie głupich teorii nie wkręcisz. 

No tu się zgodzę - teoria że kondensator gra lepiej jak ma wyższe napięcie znamionowe jest głupia i też nie dałbym się wkręcić w jej udowadnianie - w pełni cię rozumiem 😄

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

należę do tych osób, że wszystko co mnie interesuje sam sprawdzam. Myślę że ten przypadek jest jednym z takich, który warto samem sprawdzić to nie jest trudne. Polecam

Nie sądzę żebysaś umiał to miarodajnie sprawdzić a co dopiero chciał... Testy pt włożę coś za co zapłaciłem nie są warte funta kłaków to jest oszukiwanie się 😉

To, że na wyższe napięcie gra lepiej z syfiastymi głośnikami to pewnik i nie ma tu nic do udowadniania... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

To, że na wyższe napięcie gra lepiej z syfiastymi głośnikami to pewnik i nie ma tu nic do udowadniania... 

poki nie jestes w stanie czegos udowodnic to tylko opinia a nie fakt - przykro mi ale tak to juz jest ;]

pieknie to tutaj zostalo ujete

56 minut temu, rysiu126 napisał:

Czy tu zawsze musi być taka przepychanka ? 

wynika to z tego ze ten watek nie pasuje do diy a bardziej do "poczytaj mi mamo"

Źródłem przepychanek najczęściej są ci, którzy zabłądzili tu z np. elektrody. Temat kabli czy kondensatorów jest dla nich świetną pożywką. 

Cóż - trzeba z tym żyć. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, audioburak napisał:

Źródłem przepychanek najczęściej są ci, którzy zabłądzili tu z np. elektrody. Temat kabli czy kondensatorów jest dla nich świetną pożywką. 

widac forum ludzi ktorzy maja pojecie ;]

2 godziny temu, audioburak napisał:

Cóż - trzeba z tym żyć. 

Mają typowo techniczne podejście.  W większości aplikacji wystarcza im  w przypadku kondensatora jego schemat zastępczy do rozważań. Tymczasem w audio pojawiają się również inne wady kondensatorów,  które niestety słychać. 

28 minut temu, Vigo12 napisał:

Tymczasem w audio pojawiają się również inne wady kondensatorów,  które niestety słychać. 

konkrety? a nie jest to przypadkiem tak ze duzo bardziej prawdopodobne sa zjawiska psychofizyczne (udowodnione naukowo) w tym przypadku?

lata opowiadania bajek a jak chetnego na slepe testy nie bylo tak nie ma... ;]

Nie tyle wady kondensatorów ile ich skłonność do obnażania "zalet" systemu. Żeby to zrobić jak najlepiej wielu sięga po Duelunda, albo dalej ... 

7 minut temu, audioburak napisał:

Nie tyle wady kondensatorów ile ich skłonność do obnażania "zalet" systemu. Żeby to zrobić jak najlepiej wielu sięga po Duelunda, albo dalej ...

Bajki z mchu i paproci..

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, audioburak napisał:

im wyższe napięcie graniczne kondensatora tym kond lepszy jakościowo

po prostu proces technologiczny jest bardziej rygorystyczny

a co do pracy pod napięciem .... zazwyczaj chodzi o to by sygnał nie przechodził przez zero

dlatego napięcie 100V jest wystarczające dla 99% zastosowań

a jeśli wiesz jaki maksymalny sygnał występuje u Ciebie w systemie to wystarczy kilka voltów więcej ponad pik sygnału

Warto zawsze dać kond filtrujący najlepszy możliwy w szeregu z glośnikiem

jeśli kogoś nie stać na to  to lepiej zrezygnować z kondensatora zastosować filtr 6db/ok z rezystora i cewki .... np dla średniotonowego

Edytowane przez slawek.xm
14 minut temu, slawek.xm napisał:

m wyższe napięcie graniczne kondensatora tym kond lepszy jakościowo

to nie jest prawda - z tego by wynikalo ze jak masz kondensator 35V a 100V to masz inny process technologiczny a one sa dokladnie takie same w danym typie kondensatora - rozni sie tylko ilosciowo np ilosc elektrolitu jego sklad czy jak w przypadku pojemnosci powierzchnia okladzin

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

to nie jest prawda - z tego by wynikalo ze jak masz kondensator 35V a 100V to masz inny process technologiczny a one sa dokladnie takie same w danym typie kondensatora - rozni sie tylko ilosciowo np ilosc elektrolitu jego sklad czy jak w przypadku pojemnosci powierzchnia okladzin

rozni sie tylko ilosciowo np ilosc elektrolitu jego sklad czy jak w przypadku pojemnosci powierzchnia okladzin

czyli technologia produkcji jest inna

sam sobie udowodniłeś 🙂

....jeszcze dodaj różnicę w grubości izolatora

8 minut temu, slawek.xm napisał:

czyli technologia produkcji jest inna

sam sobie udowodniłeś 🙂

....jeszcze dodaj różnicę w grubości izolatora

Nie zrozumiales - w takim rozumieniu (blednym) kondensator 10uf od 100uf tez sie rozni technologia produkcji bo powierzchnia okladziny jest inna... roznica grubosci izolatora wynika z napiecia i czasu formowania. Czyli kondensator 100uF tez jest lepszy jakosciowo od 10uF tego samego typu? No nie...

wez sobie np elna silmic II i porownaj wielkosc np 6.3V do 100v... zmieniaja parametr w danej technologii produkcji podobnie jak zmieniaja wielkosc okladziny i otrzymuja kondensator na wyzsze napiecie, jak mam strzelac to pewno chodzi o odleglosc elektrod lub ich izolacje

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Nie zrozumiales - w takim rozumieniu (blednym) kondensator 10uf od 100uf tez sie rozni technologia produkcji bo powierzchnia okladziny jest inna... roznica grubosci izolatora wynika z napiecia i czasu formowania. Czyli kondensator 100uF tez jest lepszy jakosciowo od 10uF tego samego typu? No nie...

wez sobie np elna silmic II i porownaj wielkosc np 6.3V do 100v... zmieniaja parametr w danej technologii produkcji podobnie jak zmieniaja wielkosc okladziny i otrzymuja kondensator na wyzsze napiecie, jak mam strzelac to pewno chodzi o odleglosc elektrod lub ich izolacje

Pozwól , że zostanę przy swoim zdaniu.

....i nie pisałem o pojemności tylko o napięciu 🙂

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Pozwól , że zostanę przy swoim zdaniu.

....i nie pisałem o pojemności tylko o napięciu

przecież to jest proces technologiczny, napięcie ma swój "parametr", pojemność swój - trochę mnie zaskoczyłeś, że tak prostej rzeczy nie rozumiesz - będę musiał poinstruować kolegę który ma fabrykę okien pcv, że do różnych rozmiarów powinien mieć różne linie produkcyjne :]

no ale ok, dysonans poznawczy dotyczy każdego bez wyjątku

Jak dla mnie trochę nie rozumiem dyskusji, po pierwsze - kondensator ma trochę więcej parametrów niż tylko pojemność, więc to bardzo prosto tłumaczy wpływ na dźwięk 🙂 po drugie, często wersje na różne napięcia mają różne parametry, co też tłumaczy wpływ dźwięk 😉 idealnie by było znać dokładnie parametry obwodu i do tego dopasować kondensatory o odpowiednich parametrach, i spośród takich wybierać 🙂 Natomiast poziom wpływu jak dla mnie zależy od czułości/ jakości reszty sprzętu i konkretnego miejsca, na przykład na wyjściu stabilizatorów zasilających sekcję analogową kondensatory działają u mnie jak equalizer;) na tą chwilę zostały BC Components Low ESR takie nibieskie, sprawdziły się najlepiej, mam jeszcze niewygrzane Kamety i Nippony, jak skończę cyfrę to wygrzeję i przetestuję 🙂 

kolor opony też ma wpływ na to jak się jeździ autem - to przecież oczywiste bo maja różne parametry.

To ja może odpowiem, kolor i rodzaj lakieru na kondesatorze ma wpływ olbrzymi na sprzedaż zwłasza mało doświadczonym audiofilom.

Wracajac do "slangu" , przecież rozmiar opon oraz bieżnik ma diametralny wpływ jak prowadzi się samochód a tym samym jakie ma osiagi, a przecież proces technologiczny opon jest prawie taki sam od 100lat 😉

Myślę że lepiej jest zakończyć tą dyskusję i posłuchać przedmówcy. 

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

brakuje Ci jednak doświadczenia

Doświadczenia mam wystarczająco żeby odczytać u kogoś dysonans poznawczy po tym jak walnął grubą gafę 😉 

5 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Wracajac do "slangu" , przecież rozmiar opon oraz bieżnik ma diametralny wpływ jak prowadzi się samochód a tym samym jakie ma osiagi, a przecież proces technologiczny opon jest prawie taki sam od 100lat 😉

Dziękuję - właśnie napisałeś dokładnie to co chciałem wytłumaczyć. Sławek utrzymuje że jakościowo ten sam model opony różni się i producent w zależności od wielkości tego samego modelu bardziej się stara co jest bzdurą. Jej różnica w przyczepności wynika z różnicy wielkości a nie jakości procesu technologicznego który jest dokładnie taki sam w ramach danego modelu. Idąc dalej tym tokiem dwa rozmiary opony w ograniczonej prędkości zachowają się tak samo póki nie zerwiesz przyczepności zbyt dużą prędkością. Podobnie będzie z kondensatorem i różnymi napięciami. Mniejszy rozmiar opony do mniejszej prędkości ma większy sens bo np pali mniej paliwa. Podobnie z kondensatorem.

No ale audiovoodu żyje dzięki dysonansowi poznawczemu jak widać.. cenna lekcja 😉

5 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Myślę że lepiej jest zakończyć tą dyskusję i posłuchać przedmówcy. 

Ja cały czas czekam na jakieś sensowne argumenty potwierdzające te wyssane z palca teorie. Nie odbieraj mi nadziei 😉

9 godzin temu, bart.dev napisał:

stabilizatorów zasilających sekcję analogową

Sprawdź kiedyś Kaisei 😉

...............................

6 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Sławek utrzymuje że jakościowo ten sam model opony różni się i producent w zależności od wielkości tego samego modelu bardziej się stara co jest bzdurą. Jej różnica w przyczepności wynika z różnicy wielkości a nie jakości procesu technologicznego który jest dokładnie taki sam w ramach danego modelu

Myślę właśnie tak samo jak Sławek.  Po mimo tej samej technologi zastosowanej w oponie wielkość i profil ma olbrzymi wpływ na przyczepność, co przenosi się na drogę hamowania i opór stawiany na drodze jak również większe osiagi. Wydajnosc takiego samochody zmienia sie pomimo zastosowanej tej samej mieszanki gumy. Porozmawiaj jak nie wierzysz z gośćmi co ścigają sie na torach nawet gokartowych. Potwierdzają to i będą mieli jeszcze dobry ubaw 😉. (Nieraz bywam na torach dla zabawy ).

Dokładnie podobnie jest w kondensatrach czym jest większy przy tych samych parametrach "brzmi" dużo lepiej i szlachetniej. Nie ma osoby, która przy czułym secie tego nie potwierdzi. Mówię o ślepym teście oczywiście. I to nie jest żadne voodoo. Parametry objętościowe zmieniaja się  w kondensatory i opony  to czysta fizyka.

Sprawdź to u siebie sam, zakładam że set masz na tyle czuły. Z fizyką nie wygramy 😉.

end of the story.

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Mówię o ślepym teście oczywiście.

piszesz sie na taki test?

Myślę właśnie tak samo jak Sławek.  Po mimo tej samej technologi zastosowanej w oponie wielkość i profil ma olbrzymi wpływ na przyczepność, co przenosi się na drogę hamowania i opór stawiany na drodze jak również większe osiagi. Wydajnosc takiego samochody zmienia sie pomimo zastosowanej tej samej mieszanki gumy. Porozmawiaj jak nie wierzysz z gośćmi co ścigają sie na torach nawet gokartowych. Potwierdzają to i będą mieli jeszcze dobry ubaw 😉. (Nieraz bywam na torach dla zabawy ).

Obawiam sie ze nie rozumiesz w ogole o czym jest dyskusja 😞

3 godziny temu, Klecha86 napisał:

Sprawdź kiedyś Kaisei

Ale tylko nonpolar, seiryu też są fajne. 

Teraz, Daniel_68412 napisał:

piszesz sie na taki test?

Pisałem dużo wcześniej że oczywiście 

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Obawiam sie ze nie rozumiesz w ogole o czym jest dyskusja

No tak , tylko ten jeden wie najlepiej. Przydałoby się trochę więcej pokory.

Pisałem dużo wcześniej że oczywiście 

ok bede pamietal

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Wydajnosc takiego samochody zmienia sie pomimo zastosowanej tej samej mieszanki gumy.

Slawek twierdzi ze kondensator 16V a 100V ma "inna mieszanke gumy" - wyzszej jakosci - oczywiscie w ramach tego samego modelu kondensatora. Co nie jest prawda z oczywistych wzgledow. Podawal to jako argument w wyzszosci tego 100V nad 16V.

Wielokrotnie byl temat podnoszony chocby na kanale xraytonnyb ze zastosowanie kondensatora 100V w miejsce gdzie mamy napiecie 20V jest bledem bo ten kondensator nie bedzie pracowal optymalnie. Zreszta producentom tez nie oplacalo by sie robic tak wielu napiec znamionowych w bo sama logistyka produkcji i magazynowania przedraza oszczednosc na materiale. No ale... urban legends ;]

14 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Slawek twierdzi ze kondensator 16V a 100V ma "inna mieszanke gumy"

Myślę że go niewłaściwe zrozumiałeś. 

Sam pomyśl na chłopski rozum nawet ilość izolatora folii się już nie pokrywa z mniejszym objętosciowo kondesatorem i ma to wpływ juz na sygnał itp.

Teraz, Mariusz03 napisał:

dwa razy pytałem - on tak twierdzi

Sam pomyśl na chłopski rozum nawet ilość izolatora folii się już nie pokrywa z mniejszym objętosciowo kondesatorem i ma to wpływ juz na sygnał itp.

na inżynierski rozum kondensator 16V i 100V o pojemności 100uf przy zalozeniu ze grubosc dielektryka jest taka sama to folii jest tyle samo, tak że tego... ;]

dodam tylko ze w elektrolicie dielektryk to nie folia...

45 minut temu, Mariusz03 napisał:

W punkt , a to jeszcze nie wszystkie wnioski do których można dojść samą tylko drogą dedukcji.

5 godzin temu, Klecha86 napisał:

Sprawdź kiedyś Kaisei 😉

Dzięki, skończę cyfrę i sprawdzę, polecasz korąś serię konkretnie? 🙂 Ceny ponoć ciekawe, ale dwie sztuki przeżyję 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi