Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem w cyrówce 1000uf 25v rubicon YK miał świetny bas , teraz mam ZL 1000uf 25v ibas jest jeszcze leprzy , góra czystrza , mnie się podoba.Próbowałem Nippon LXY 2700uf zmulały.

->Lancaster

Bypass wszystkich kondów w cyfrówce może przynieść nieczekiwane rezultaty niekoniecznie zbliżające Filipa do ideału;)

Ja tak nigdy nie robiłem( bypass Osconami) co najwyżej podmiana na Oscony i dodanie nowych, moim zdaniem sensowniejsze byłoby zrobienie odzielnego zasilania dla TDA1541 tj. odzielnych transformatorów.

Moja paskuda( gflaki z grundiga cd8400 + tda1541 poza główną płytką) na razie gra lepiej niż Filip 820; co ciekawe główne w zasilaniu kondensatory ma amortyzowane- umieszczone na płytce z plexi do której przyklejona jest taka guma amortyzująca i kondensatory na silikon, od cd820 różni się jeszcze oddzielnym zasilania dla TDA1541(2 trafa), 14 kondensatorami oraz masą- któryś z tych czynników to daje lub wszystkie po trochu;)

Sory za offtopic.

Morris, na oddzielne trafo dla TDA nie mam miejsca - wewnątrz:)

Zaraz te ZL-ki polutuję na zasilaniu i napiuszę co tam się usłyszało.

Mogę ewentualnie polutowac bezposrednio stabilizatory na TDA1541.

Tylę, ze raczej na +/-5V, bo jak polutowałem na -14V to wrócilem do tego co było - bardziej mi sie podobało bez stabilizatora.

No nic, do roboty:)

gabbler, może jakis mały trafiak uda się wcisnąc, obadamy.

Narazie dwa razy przelutowałem Rubycon ZL 3x2200 i Firmowego Nippona 6800=LXY 560uf.

Jak dla mnie lepiej to gra z Nipponami.

Z rubyconami jest słabszy wokal na Katie Melua.

Brencik co o tym myslisz?;)

Zupełnie serio, Nippony zostają.

Pozdrawiam

morris - odnośnie oddzielnego zasilania TDA1541 proszę żebyś przeczytał wpisy Gudio i Pedji (ten ostatni doznał nawet po wykładzie Gudio olśnienia ;) ) M.in. zrozumiał dlaczego zmiana kondensatorów przy opampie i/V wpływa na charakter dźwięku :)).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można zacząć od tego co Guido opisał jako finałową część wykładu.

Wnioski są takie, że aby prawidłowo zasilić ten układ trzeba mieć nieco wiedzy jak prąd wędruje w tym chipie i niestety nie można tak bezkrytycznie zastosować zupełnie separowanych zasilaczy. Lektura jest przednia :) .

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zerkos>>

Elny RJ3 nie są jakieś super wyrafinowane, ale niezłe i ładnie ocieplają,

lancaster>>

Też zrobiłem tak dla jaj w sumie eksperyment żeby do zasilacza wlutować zamiast 4700uF 330uF ZLki (oba z WIMA MKP 470n)... i bardzo się miło zaskoczyłem. Spodziewałem się,że np. bas to będzie taki delikatny, a tu tyle PAŁERA miał, że ho ho :)

Barwowo trochę nie to,ale coś jest w tych małych pojemnościach

hmm, dosyć ciekawa lektura.... ale od teorii trzeba przejść do praktyki ;-) Powiem szczerze że momentami się gubiłem/nierozumiałem co Guido chce powiedzieć. W związku z tym czy dobrze zrozumiałem..? (ew prosze o poprawienie)

1) między -5V a -15V dajemy kondziołek 100nF

2) zasilanie -15V przez kondensator (jakiegoś os-cona)

3) robimy wszystko żeby 10V (między -5V a -15V) było max stałe.... jak?!

4) DECOU kondy do agnd

5) pobocznikować wszystkie piny zasilające DAC

6) unikamy szeregowych regulatorów dla +5V, dajemy shunt potem rezystor

7) z AOR/AOL poprzez rezystor i kondensator do agnd

pominąłem coś?

szukam nowego rozwiązania wyjścia do mojego cd z TDA1541 (na lampie) i przeglądam różne rzeczy i dosłowienie niedawno przeczytałem te wpisy o zasilaniu tda1541 i rozchodzeniu się prądów - rzecz bardzo pokrętna jak ten prąd "leci"...

ps. jakbyś miał jakiś ciekawy układ na wejście do lampy np. do układu Thorstena to jestem zainteresowany.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. tam w linku w jednym wpisie jest rysunek rozchodzenia się prądów w przetworniku i układzie i/V - warto zobaczyć

Saczek - trochę Ci się namieszało. Tam były podane koncepcje zasilania co przytaczałeś. Rysunek powinien Ci uwidocznić jak dziwnie płynie prąd i jak ważne jest zgranie zasilania przetwornika z układem konwersji. I jak wielki wpływ mają kondensatory blokujące no i jak prawidłowo zasilić -5V i - 15V.

->Rambo

Masz na myśli konwenter I/V?- jak narazie mam na samym rezystorze.

Ogólnie proponuję przenieść dyskusję do innego wątku np. forumowy dac tda1541.

drodzy koledzy!

Proszę o porade / namiary na jakieś źródło kondensatorów do zasilania 10000 lub wyżej np. siemens sicorel , F&T, bc bo strasznie ciężko je znaleźć (przynajmniej mi).

>>marsel, 3 Gru 2006, 18:17

jeśli nowe i w miarę po przystępnej cenie a jesteś z Wawy to zobacz w podziemiach przy GUSie na giełdzie elektronicznej. TYLKO wejdź od strony Centrum a nie od Mokotowa. Tam jest tylko jeden sklep elektroniczny na samym końcu/początku hall'u. Mieli tam niedawno Philipsy śrubowe (nie pamiętam napięcia) 10.000uF, może mają jeszcze coś innego na składzie

Zrobilem upgrade swojego preampa w/g zalecen, diody w zasilaczu, trzy dni temu kondensatory i rikeny.

Kochani szczena mi wczoraj opadla, siedzialem i sluchalem...

Sprobujcie takiego zestawienia kondensatorow w torze sygnalu:

DynamiCap 3uF/425v + bypass REL-CAP TFT Teflon 0,01u/600v

Ukryta Zawartość

post-15-100002116 1170306267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... a jak jestesmy w temacie kondensatorow, to pochwale sie jeszcze plyta glowna w moim CDP, pieknie wyglada, co nie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak pisałem tydzień temu kupiłem kondy olejaki 5 uF GE. Jakoś nie miałem ich w tygodniu czasu dolutować do zwrotki. Dziś wpadł do mnie Fr@ntz i posłuchaliśmy moich Usherów. Tu nie było uwag negatywnych (chyba, że nie chciał mnie urazić ;). Po nich słuchaliśmy DIY na M18WH + Seas KT28F (ostanio od podstaw przekopałem w nich zwrotkę).

Cóż przepaść w górnych rejestrach była wyraźna. Nawet uwzględniając różnice poziomu głośników, różnica była za duża. Punk podziału, charakterystyka na średnicy, głośność wysokiego ok, ale absolutnie brakowało mu wybrzmień i rozdzielczości na najwyższej oktawie. Przyczyna od dawna była ustalona - do testów kupiłem najtańszego konda MKP czyli Mantę. Wizyta Fr@ntza zmobilizowała mnie i szybka akcja spowodowała, że gra już w torze wysokiego GE. Cóż mogę teraz powiedzieć - Mant nadaje się może do STX albo Tesli ARV i do niczego więcej!!!

GE jak na razie już go rozwalił od startu. Pogra jeszcze trochę to go obiektywnie ocenię.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Tak jak Jaro napisał - Manta zabierała "gwizdkom" mozliwość reprodukcji wybrzmień wysokich rejestrów do końca. Zaczynało się nawet nieźle ale w pewnym momencie słyszalne było "ostre cięcie", które zabierało część przyjemności obcowania ze spektaklem muzycznym. Całe szczęście będąc nieskalanym zdolnością dłubania z lutownica w dłoni i błyskiem w oku skupiam się na efekcie końcowym danej konstrukcji nie analizującco dana kolumna, czy wzmak "kryje w sobie" jeśli chodzi o wartość materiałową, lepsze odpowiedniki, czy tańsze zamienniki dostępne na "wolumenowych stolikach" ;) Jeśli zastąpienie manty "olejakami" wielkości baterii R12 (taka duża płaska ma chyba takie oznaczenie) spowodowało pojawienię się blasku i wysokotonowego "planktonu" to nic tylko pogratulować.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi